Dell Inspiron 5547 teszt

0
836

Dell Inspiron 5547 teszt

A Dell Inspiron 5547-es tesztgépet a Dell Magyarországtól kaptuk, köszönjük. A  készülék megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Hirdetés

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Áttekintés

Itt van az ősz és természetesen a munka is megindult a nyári pihenők után, így folytatódik az új Inspiron modellek tesztelése, a 3542 után most az 5547 van soron, amelyik szintén erős változáson ment át az eddigi apró facelifteket követően.

Dell Inspiron 5547 teszt

A doboz tartalma

A megszokott Dell dobozból a már annál is jobban megszokott trió került elő: maga a laptop, mellé a töltő és egy rövid leírás papíron.

Dell Inspiron 5547 teszt

A külső

Roppant gusztusos lett az új 5000-es széria, azt meg kell hagyni. A fedlap biztosan tartalmaz fémet, nagyon elegáns, tényleg igazi felsőkategóriás benyomást kelt. A nyomás szót mondjuk fizikailag próbálva már kijött a turpisság, azért ez nem egy merev üzleti gép. Alul az eddigi Latitude modellek lecsapott első részét és alsó deklijét kapta meg, belül pedig olyan 3542 érzés fogott el, ami nyilván nem alaptalan, hiszen kb. ugyanaz.

Matt az anyagok felszíne mindenhol, a vastagságuk is megfelelő, nincs kongós érzése az embernek, összeszerelés tekintetében körökkel a kisebb testvér előtt van.

Dell Inspiron 5547 teszt

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

 

Elöl a 2 hangszóró nyílása látszik, bal oldalon pedig a 2 állapotjelző led a működéshez és a HDD aktivitáshoz

Dell Inspiron 5547 teszt

Jobbról kapjuk a kombinált jack csatlakozót, 2db 3.0-s USB-t, HDMI-t és az Ethernet portot

Dell Inspiron 5547 teszt

Balról Kensington zár, töltőcsatlakozó, 2.0-s USB és kártyaolvasó mutatkozik

Dell Inspiron 5547 teszt

Htulról pedig a szokásos minimalizmus

Dell Inspiron 5547 teszt

Billentyűzet

Általában 2-3 billentyűzettel a gyártók képesek lefedni a palettájukat nincs ez másképp a Dellnél sem, a 3542-ből ismert billentyűzetet kapjuk, továbbra is elég jó a gépelési élmény, viszont a gombok nagyon kemények és rövid úton járnak, a kurzorvezérlők is felezett méretűek. Numerikus rész van, billentyűzet megvilágítás nincs, ez kimaradt a kisebb Latitude modellekből is, szóval érthető, hogy a kisebb Inspiron sem kapja meg.

Dell Inspiron 5547 teszt  

Touchpad

Méretileg elég nagyra sikerült a touchpad, helyből nem fogunk kifogyni soha. Van multi-touch és minden egyéb beviteli trükk amit csak kívánunk, a fizikai kattintás is elég jól és kellemes hatásfokkal működik. Egyetlen negatívum a pontatlansága lenne, mert bizony olykor nem akarja a 2 ujjas görgetést bevenni a rendszer vagy csak szimplán elugrik a helyéről az egér. A felület jó, tehát nem indokolja semmi sem, ezt azért illene kicsiszolni még.

Dell Inspiron 5547 teszt

Hang

Sztereó hangszórók szólnak az alsó nyílásokon át, hangerő fronton rendben van a csipogó-páros, hangminőséggel viszont nem voltam maradéktalanul elégedett. Persze itt is lehet állítani hangszínt, de valahogyan minden tartományt hiányoltam a zenéből. A külső hangszóró és füllhallgató természetesen opcióként mindenkinek rendelkezésére áll.

Kommunikáció

Első körben kérdéseket tettem fel magamban majd gyorsan elhesegettem őket, legalábbis egészen eddig. Az ac szabványt is ismerő 3160-as Intel Wi-Fi csodásan működött, erre nem volt panaszom. A Bluetooth is kellemes muzsikált a 4.0-s verziószámával, pillanatok alatt csatlakoztattam a vezeték nélküli headsetemet. Viszont 2014-ben egy középkategóriában kihagyni a gigabites vezetékes csatlakozást egyszerűen érthetetlen. Rendben, manapság sok prémium gépen nincs is egyáltalán, illetve úgyis mindenki inkább használja a vezetékmentes megoldást, de amíg ez opció itt, addig véleményem szerint nem ezen kellene spórolni. Aki persze ritkán használja annak ez teljesen mellékes.

Kijelző

Nehéz újat mondani erről a panelről, ez egy HD felbontású természetesen TN technológiás és fényes borítású kijelző. Szemből egészen korrekt, oldalról kékes-szürke ködbe burkolódzó, közepesen színhelyes megjelenítő. A Lenovo most nagyon rágyúrt a kisebb gépeknél is a FullHD felbontásra, ezt én is szorgalmaznám.

A zsanérok viszont jók, nem fémből készültek, de nagyon büszkén tartják a fedlapot, szerintem ezen a fronton tartós marad a gép.

Dell Inspiron 5547 teszt

Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt

Dell Inspiron 5547 teszt

Bővíthetőség

Csupa jót kap itt a tesztkészülék, ugyanis az alsó burkolat 2 darab csavar eltávolítása után egyben levehető, így hozzáférünk az akkumulátorhoz, memóriához (bizony, itt már 2 slot van és az egyik ebben a 4GB-os kiépítésben üres) a HDD-hez és tudjuk takarítani a hűtést is egyszerűen. Minden a legnagyobb rendben, ahogyan kell, bár a teljes takarításhoz itt is erősen bontani kell majd.

Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt

Tápellátás

A szolid konfiguráció U-s processzorral nem kért különösebben sokat, a 65W-os töltő még lemerült akkumulátor esetén is kiszolgálta a játék közbeni izzasztást.

Garancia

A szokásos 3 év Dell garancia itt is érvényes, a szervizpontra leadva készülékünk 1-2 héten belül megjavítva visszakerülhet hozzánk.

Használatba vétel

Először Windows 8.1 operációs rendszert telepítettem, majd később a játékokban való eredményesebb teszt érdekében váltottam WIndows 7-re. Fennakadás nem volt, egy BIOS frissítést eszközöltem valamint megkapott minden gyári drivert amit csak lehetett. Az együtt töltött 1 hét alatt semmilyen problémám nem volt a működéssel.

Apró figyelmesség, hogy a nagyobb Latitude gépekhez hasonlóan immáron elérhető itt is a teljes akku-menedzsment, tehát tudunk töltési limiteket megadni és fogyasztást korlátozni.

Processzor

A processzor már ismerős lehet, ez az átlagosan elterjedt Intel Core i5-ös processzor az alacsony fogyasztású megoldásokból. Teljesítménye bőven elegendő, hála az elég magas Turbo órajelnek. Fogyasztása pedig elég alacsony ahhoz, hogy sokáig élvezhessük is a szabadságot a kábelektől.

Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt

Rendszer teljesítmény

Mindig erősen bátorítom az embereket az SSD-re való átköltözésre, ezt itt most hatványozottan szeretném kiemelni, a rendszert hihetetlenül fogta a gyári háttértár és nem csak szerintem, sok-sok éves gyengébb laptopok is simán megelőzték egyszerű tesztekben is. Gyanakodtam vírusra is, de nem, ez egyszerűen ilyen. Cserébe tényleg nagyon-nagyon halk vele a gépezet, de nyilván egy SSD-vel még halkabb lehetne. Memóriából 4GB-ot kaptunk, de ez lehet gyárilag 8GB vagy mi is rakhatunk bele egy másik modult, ha mégis kellene.

Dell Inspiron 5547 teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

A szokásos duó az Intel HD grafika oldaláról ezúttal a HD4400-ból és AMD oldalról egy Radeon R7 M265-ből állt. Utóbbi adatlapja küzködik némi hiányosságokkal, de szerencsére mostantól minden videokártyáról közöljük az elméleti adattáblát is.

Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt

Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt

Következik a benchmarkos izzasztás:

Dell Inspiron 5547 teszt

A mostani elterjedt 200.000 forint alatti kártya, a GeForce 740M-hez képest kevesebb az erő ez látszik.

Játékos tesztekben natív felbontáson futott minden, néhány játékot pedig megújítottunk, ilyen az új GRID és Metro is, amikből a beépített benchmarkok futottak le, minden beállítást alapon hagyva csak a textúrákat fentebb tekerve. Ezzel kizárva az esetleges emberi tényezőt, hiszen 2 teszt átlagát véve már nagyon pontosan összemérhetőek lesznek az eredmények a továbbiakban.

Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt

A Battlefield 4 medium beálíltáson még élvezhetően képes futni, fentebb állítva a részletességet sajnos erős fps droppokba ütközünk

Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt

A Far Cry 3 teljesen hasonlóan viselkedett

Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt

Az új GRID rendesen megdolgozta a gépet, folyamatos játékért maradjunk szintén medium szinten vagy alatta

Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt

A Bioshock elég jól sikerült optimalizálásban medium-high között jól futott

Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt

Az új Metro Redux viszont betette a képzeletbeli ajtót, rendes játék közben nem ennyire vészes a dolog, de ha elszabadulnak a fegyverek akkor valóban csúnya szaggatások indulnak útnak 

 

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Kivételesen a zajjal kezdeném a sort: amíg nincs játékkal vagy direkt keményen hardvert igénylő programmal terhelve a notebook, nagyon szép csendben dolgozik. Viszont ha tényleg meghajtjuk előjön a ventilátorhang és bizony elkezd tódulni a meleg levegő kifelé a kijelzőnél (ugye itt nem oldalra fúj a hűtés). A hőháztartás egyébként nem rossz, nem fogunk megizzadni a billentyűzet felett.

Az akkumulátoros üzemidő csökkent az elődhöz képest, nem a nagyobb fogyasztás, hanem a megcsonkított akkumulátor az oka. Sajnos valamit valamiért a vékonyság ára ez, szemény szerint inkább kértem volna +2-3mm vastagságot, de nagyobb akkkumulátort.

Dell Inspiron 5547 teszt

Értékelés

Lássuk tehát mit lehet elmondani a középkategória egyik legtöbbet eladott típusának legújabb verziójáról. Az építése remek, az anyagok jók, elegáns és letisztult. A hardver elég erős kisebb játékokhoz is, bár az AMD grafika beüzemelése továbbra is elég körülményes. A beviteli eszközök átlagosak, a hardverek terén egy SSHD mindenképpen elférne már gyárilag is, ahogyan végre egy kicsit jobb kijelző is.

Összességében akinek egy csinos, megbízható mindenes kell, megbízható szoftveres-garancia háttérrel, néha apróbb játékra is használva, nem jár rosszul egy Inspiron 5547-es megvásárlásával, főleg ha elvégez egy SSD bővítést is.

Dell Inspiron 5547 teszt

Dell Inspiron 5547 teszt

 

Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt

Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt Dell Inspiron 5547 teszt

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét