Dell Inspiron 5558 teszt

0
1351

Dell Inspiron 5558 teszt

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Buda üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Hirdetés

A Dellnél az Inspiron az otthoni felhasználásra készült gépek gyűjtőneve. Három csoportba sorolhatjuk ezen belül a gépeket, vannak a 3000-es, belépő szintű notebookok, az 5000-es, multimédiás egységek és a 7000-es sorozat, mely általában exkluzív külsőt (és árazást) kap. Ha egymás mellé tesszük az egyes sorozatok gépeit, jól megfigyelhető rajtuk a kategóriák jellegzetességei, a 3000 sorozat teljesen műanyag házától az 5000-esek fémes betétein át a 7000-es gépek teljesen fém borításáig. Belsejükben már nem ilyen egyértelmű a kategorizálás, mert míg például az 5000-es sorozat egységesen Geforce 920M-mel van szerelve, addig a 3000-es sorozat elérhető az erősebb 840M-mel is.

Dell Inspiron 5558 teszt

Külső

Jelen teszt tárgya az Inspiron 5000-es sorozat 5558 számú gépe. A 3000-es sorozathoz képest a külsőt tekintve egyértelmű az előrelépés. A fedlap és a gép két oldala recés műanyag bevonatot kapott (fekete és fehér modellek esetén lakkos bevonat). Mindenesetre az apró mintás fedlap keményen ellenáll az ujjlenyomatoknak és a hajlításoknak is, a 3543 után kifejezetten stabilnak tűnik, akár a sarkánál fogva, egy kézzel is felnyitható a kijelző.

Dell Inspiron 5558 teszt

A belső rész borítására szerintem nincs még megfelelő szó, valahogy úgy kell elképzelni, mint a műanyag és a gumi közötti átmenetet. Tudom, hülyén hangzik, de ezzel tudom legjobban szemléltetni ezt a bevonatot. Tapintásra hideg, de enyhén tapadós anyag, ami kifejezetten kellemes használatot biztosít. Távolról emlékeztet az újabb HP gépek fedlapján alkalmazott megoldásokra, de annál valamivel ellenállóbbnak tűnik. Az ujjlenyomatokat mérsékelten gyűjti, néha nem árt áttörölni. A matt kijelző és a matt kijelzőkeret szintén pozitívum.

Csatlakozók

Minden szükséges csatlakozónk megvan, SD kártyaolvasó, HDMI, LAN, headset és a töltőt is be tudjuk dugni a gépbe. Perifériák csatlakoztatására két USB2-es és egy USB3-as portot kapunk, utóbbit szerencsére a bal oldalon, így az ide dugott külső HDD nem fogja zavarni az egerező kezünket.

Elöl a viszonylag nagy visszajelző ledet találjuk, mely a töltésről értesít és fehér színben világít.

Dell Inspiron 5558 teszt

Jobb oldalt van a két USB2-es port, a headset (vagy kombinált mikrofon-fülhallgató) csatlakozó, a dvd meghajtó és a biztonsági zár nyílása.

Dell Inspiron 5558 teszt

Hátul a két, a gép méreteihez képest kicsi zsanér és a kivehető akku található.

Dell Inspiron 5558 teszt

Bal oldalt sorakozik a töltőnyílás, a LAN, a hűtés kivezetése, a HDMI, az USB3 csatlakozó és az SD kártyaolvasó nyílása.

Dell Inspiron 5558 teszt

Beviteli eszközök

A gép teljes méretű, numerikus résszel ellátott billentyűzetet kapott, kiosztása megfelelő, a kurzormozgatókat is sikerült megfelelően elhelyezni. Egyetlen hiányosság a NumLock visszajelzés hiánya. A billentyűzet alátámasztása a két szélén megfelelő, középen már megfigyelhető egy enyhe hullámzás, de mivel a billentyűk leütéséhez nagyon kis erő kell és rövid úton járnak, így ez kevésbé zavaró. A billentyűknek sajnos van egy enyhe zörgő hangja, ez kicsit ront az amúgy egészen jó gépelési élményen.

Dell Inspiron 5558 teszt

A touchpad (illetve clickpad) hatalmas, felülete jó, érzékelése pontos, nyoma sincs a 3000-es sorozatnál megfigyelt akadozásnak. A klikkelés határozott, halk. Kicsit zavaró, hogy a pad egész felülete klikkelhető, de ahogy lefelé haladunk, úgy kell egyre kevesebb erő hozzá, szóval érdemes megszokni, hogy az alján klikkelünk, ahol a gombok voltak régen.

Hang, kommunikáció

A kommunikációs lehetőségeink a kategóriában megszokott átlagot hozzák, van N-es wifi, Bluetooth, gigabites LAN. 

A hangszórók a gép elejére, alulra kerültek. Sok szót sajnos nem érdemes ejteni róluk, kiadnak hangokat, zenét ne ezen akarjunk hallgatni. A hangerő megfelelő, nem halk és felhangosítva sem torzítanak vagy rezonálnak a hangkeltők.

Kijelző

A Lenovo után a Dell is elhozta a 200.000 Forint alatti kategóriába a fullhd felbontást (igaz, a gép épphogy becsúszott a fenti ár alá), ráadásul rögtön IPS panellel kombinálva. Ennek megfelelően a kijelző szép színeket és jó betekintési szögeket kínál. A háttérvilágítással már nem ilyen pozitív a tapasztalat, a kijelző felső részén több helyen látni durva bevilágítást. Ez valószínűleg a tesztgép egyedi hibája és mivel jó eséllyel szerelési pontatlanság okozza, ezért garanciában javítanák.

Dell Inspiron 5558 teszt

Dell Inspiron 5558 teszt

A két aprónak tűnő zsanér erősen a helyén tartja a kijelzőt, holtjáték nincs. Ennek ellenére könnyen járnak, akár egy kézzel is felnyithatjuk a gép tetejét. A fedlap is megfelelő védelmet biztosít, erősebb nyomásra sem színeződik el a kijelző, mint az olcsóbb gépeken.

Dell Inspiron 5558 teszt

Processzor

A legújabb Broadwell architektúrás Intel CPU dolgozik a gépben, név szerint I5 5200U. 2 magja 4 szálon, 2,2 GHz-es órajelen hajtja végre a feladatokat, az órajel egészen 2,7 GHz-ig növekedhet turbo módban. A 14 nm-en gyártott CPU fogyasztása max. 15W.

Dell Inspiron 5558 teszt

Dell Inspiron 5558 teszt

Grafikus kártya

Két grafikus kártyát használhat a gép, egyik a processzorba integrált Intel HD Graphics 5500, másik az Nvidia Geforce 920M. Rengeteg gépet szerelnek ilyen belépő szintű vga-val és még mindig nem vagyok meggyőzve róla, hogy ez helyes lépés. Nyilván a gyártónak ez marketing is, hiszen elmondhatja, hogy dedikált vga-t rakott a gépbe. Az integrált megoldások mára majdnem beérték ezeket a belépő szintű kártyákat, így kissé feleslegesnek érzem ezeket a gépekben. A fejlett energiagazdálkodás miatt talán már elenyésző mértékű a többletfogyasztás, de akkor is egy plusz alkatrészről beszélünk, ami melegszik, fogyaszt és nem utolsó sorban meghibásodhat (hogy a driveres problémákról ne is beszéljünk).

Dell Inspiron 5558 teszt

Az mindenesetre biztos, hogy a gép nem játékra való, akár az integrált, akár a dedikált vga-t használjuk. Néhány régebbi cím abszolút minimumon, 1366×768-as felbontásban elmegy rajta, de az új címekkel komoly játszhatósági problémákba fogunk ütközni (pl. GTA5 minden felbontáson irányítási gondokkal, néha elfeketedő textúrákkal küzd).

Dell Inspiron 5558 teszt   Dell Inspiron 5558 teszt

Dell Inspiron 5558 teszt   Dell Inspiron 5558 teszt   Dell Inspiron 5558 teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

8 GB DDR3 1600 MHz-es memória van a gépben, mely elfoglalja mindkét bővítőhelyet. A háttértár szerepét a tesztgépben a Kingston 120 GB-os SSD-je tölti be (gyárilag 1 TB-os HDD-vel szerelik ezt a változatot), mely gyorsan és némán teszi a dolgát. Bővíthetőségről nem igazán beszélhetünk, hiszen minden bővítőhely foglalt, esetleg a DVD meghajtó helyére tehetünk egy nagyobb kapacitású HDD-t a megfelelő fiókban.

Dell Inspiron 5558 teszt

Dell Inspiron 5558 teszt   Dell Inspiron 5558 teszt

Dell Inspiron 5558 teszt

Dell Inspiron 5558 teszt

Sajnos a hűtés tisztítása nem lehetséges a szerelőablakon keresztül, ahhoz le kell bontani a teljes hátlapot.

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A gép hűtése kiváló, terhelve néha kicsit hangos, de a hőmérsékletek kívül és belül egyaránt a kellemes szinten maradnak. A billentyűzeten mért maximális hőmérséklet játék alatt 33 fok volt, ami ebben a kategóriában mindenképp dicséretre méltó. Nyilván ebben nem csak a hűtésnek, hanem az alacsony fogyasztású részegységeknek is jelentős szerepe van.

Dell Inspiron 5558 teszt

Az akkumulátor kivehető, cserélhető, 40 Wh-ás. Segítségével filmet majdnem 6 órán keresztül nézhetünk, játékra pedig kb. másfél órán keresztül használhatjuk a gépet.

Dell Inspiron 5558 teszt

Értékelés

Úgy gondolom, hogy amit a Dell az 5000-es sorozattal letett az asztalra, annak kellene ma a belépőszintnek lennie a notebook piacon. Egy jól összerakott, jól felszerelt gépet kapunk, megfelelő driverezés és support áll mögötte és egy megbízható, 3 éves garanciaidő. Széles skálán variálható a gép, létezik I3-as CPU-val és HD kijelzővel már 125.000 forintért, de a nálunk járt fullhd IPS kijelzős darab is kiváló ár-érték arányt tud felmutatni a maga 195.000 forintos árával. Aki csak ritkán, alkalmi játékot játszana és nem a legfrissebb címekkel, annak mindenféle otthoni felhasználásra bátran ajánlható az 5558-as Inspiron.

Dell Inspiron 5558 teszt   Dell Inspiron 5558 teszt   Dell Inspiron 5558 teszt

Dell Inspiron 5558 teszt   Dell Inspiron 5558 teszt   Dell Inspiron 5558 teszt

Case

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét