Dell Inspiron 5748 teszt

0
677

Dell Inspiron 5748 teszt

tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Hirdetés

Némi hiányt igyekszik bepótolni a jelenlegi tesztünk. Épp az újabb Intel processzoros gépekre startolunk mi is, de közben kimaradt a 17″-os kategória a nagy pörgésben, amit viszont sokan keresnek asztali számítógép helyettesítés gyanánt. Így jött a Dell Inspiron 17″-os multimédiása a képbe. Az 5748 nem egy kiemelkedően olcsó vagy drága készülék, valahol félúton van a konkurensek között minden téren, most kiderül valóban ez a tökéletes átlag DTR masina vagy tudunk jobbat.

Specifikáció

Dell Inspiron 5748 teszt

 

A doboz tartalma

A körítés minimál stílus ismét: töltő és egy kevés papíros olvasnivaló, szóval nem egy bőségkavalkád.

Dell Inspiron 5748 teszt

 

A külső

Két tesztkészüléket is használhattam, másodjára és véglegesnek a kék változat maradt meg. Ennek örülök, mert sokkal üdítőbb, mint a szokásos fekete és szürke komorság, továbbá a szín is nagyon tetszetős árnyalatban került a fedlapra és az alsó részre körbe.

Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Dell Inspiron 5748 teszt

Hátulról kezdve: zsanérok és akkumulátor

Dell Inspiron 5748 teszt

Balról: Kensington zár helye, töltő csatlakozó, HDMI, Ethernet, 2.0-s USB és 3.0-s USB valamint kombinált jack dugalj

Dell Inspiron 5748 teszt

Jobbról kártyaolvasó, 2.0-s USB és optikai meghajtó következik

Dell Inspiron 5748 teszt

Elöl 2 hangszóró nyílás és az 1 darab visszajelző led

Billentyűzet

A billentyűzet teljesen ugyanaz, mint a 3542-ben vagy a kisebbik 5000-es testvérben. Közepesen kemény és kicsit olcsó anyagból készült, de alapjában véve okosan kiosztott és gyorsan használható beviteli egység. A legfontosabb, hogy a rögzítés atomstabil, a régi Inspironos hullámzás már nem divatos. A kurzormozgatók továbbra is kicsit esetlenek viszont a Caps beépített visszajelzője is sokszor takarásban van így vagy az OSD segíthet vagy a Shift használata elég gyorsan, igaz ezzel sokan nem értenek egyet, én jobban szerettem a kijelzők alatti lámpákat, de mindent a tiszta felületekért, ugye.

Dell Inspiron 5748 teszt

Touchpad

A touchpad szintén ismerős a kisebbik testvérből, annak minden tulajdonságával. Amit inkább elmondanék a szokásos szöveg helyett az a minőségi szórás. Ezt az E531-es Edge esetében vettem észre ahol gépenként szórt a touchpadek minősége és tulajdonságai. Ez itt is hasonló bár nem annyira drámai. A click-pad némileg nagyobb pontosságot igényelne tervezés-gyártás-beépítés terén, így erre illik áldozni. Ekkor nem fordulhat elő olyan eset, hogy 3mm szintkülönbség van az egyik oldal és másik oldal között ami azért már nem kevés.

Más gondom nem volt vele, vállalhatóan átlagos minden szempontból, mérete talán nagyobb is ami sohasem baj.

Dell Inspiron 5748 teszt

Hang

Komoly tűzijátékot ne várjunk hangminőség terén, de hangerőből ezt próbálja pótolni a gép, ha nem is túl jól persze. Az esti filmekhez bőven elég már a 60%-os hangerő is az ágy végéből, a többire pedig a hangkimenet 3.5mm-es csatlakozója a megoldás.

Kommunikáció

Akár másolhatnám is az infókat, ugyanúgy b/g/n szabványos Wi-Fi-t kapunk Bluetooth-al és 4.0-s verzióval megtámogatva az Atherostól, valamint jár a 100Mbit-es Ethernet is. Utóbbiról véleményemet már kifejtettem néhány alkalommal, ezt már negatívumként sem tudom felhozni, épp elég baj, hogy le kell írni egyáltalán még ilyet.

A Wi-Fi beüzemelése kicsit problémás volt viszont, a drivert iszonyatos munka árán sem tudtam feltelepíteni Windows 8.1 alatt, így külsős megoldással helyettesítettem, ez 2 gépnél is megtörtént. Ha lesz újabb a kezeim között ismét kipróbálom, mindenesetre ez elég ritka dolog volt eddig.

Kijelző

A teljesen átlagos jelzővel tudom illetni a kijelzőt. A konkurensek azért már tudnak FHD felbontást tenni a laptopokba, ezt azért én is hiányoltam, 900p klasszikusan lassan 10 éve standard ekkora méretben. Az IPS-t is sajnálom, de hát az a felsőbb liga jelenleg.

Amit a képek nehezen adnak vissza az a hihetetlen vastag fedlap és keret. Ez jót tesz a stabilitásnak: a kijelzőt hátulról betörni nehezen fogjuk, mint azt manapság divat elkövetni. Viszont a touch kijelzőre méretezett fedlaptól olyan vastag lett az egész ami egészen 7-8 éves retro érzést adott, utoljára ilyen a Roll-Cage merevítéses Thinkpadoknál volt divat. A zsanérok végülis jók, tehát ez inkább csak design baki így a non-touch verzióban na és persze olcsóbb gyártani csk 1 fedlapot kétféle helyett.

Dell Inspiron 5748 teszt

Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt

Dell Inspiron 5748 teszt

Bővíthetőség

A megszokott megoldásként 2 csavart eltávolítva tudunk SSD-re váltani vagy HDD-t cserélni, illetve memóriát bővíteni. Utóbbi divatosan 1 slotos, tehát 8GB-ra leszünk korlátozva.

Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt

 

Tápellátás

Alacsony fogyasztású processzor mellé nem is nagyon kerülhet más, ismét egy 65W-os töltőt mellékeltek a gyárban a géphez, ami ezzel együtt 3kg-ra alakítja az össztömeget, ami egész jó érték ilyen mérethez.

Garancia

Szervizgaranciából kapunk ezúttal 3 évet ami a gyártók között ezen a szinten továbbra is példás.

Használatba vétel

Több telepítés is volt a tesztgépek miatt, Windows 8.1 64 bit került fel Professional kiadásban minden alkalommal. Leszámítva, hogy a vezetéknélküli hálózatot külső driverrel sikerült csak beüzemelni csak apróbb hibákkal találkoztam. Egyik ilyen az NVIDIA drivere volt ami míg nem frissült folyamatos kékhalálokat adott az eszközkezelő lefutásakor, ez megoldódott később, AMD-s történetekhez képest ez igazán semmiség.

Processzor

 Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt

Újabb ismerős a Core i5 alacsony fogyasztású processzora 4210U kóddal. Véleményem szerint ez azoptimális ehhez a konfigurációhoz. Van benne tartalék bőven, de nem annyira drága, mint az i7-es konfiguráció. 2 mag és 4 szál, akár 2,7GHz-es órajel 1 mag kihasználásakor azért messze nem kevés. Főleg nem ahhoz képest amennyire túlértékelik a processzorokat az átlagfelhasználók Fogyasztása pedig nagyon kedvező, manapság akkora akkumulátorral tudnak olyan értékeket ilyen gépek amik régebben elképzelhetetlenek voltak.

Rendszer teljesítmény

Dell Inspiron 5748 teszt

SSD-vel és gyári HDD-vel is volt alkalmam megnézni a gép tudását, előbbivel azért látványosan megindult az élmény-index a valóságban is. Az alapból 8GB-os memória pedig nehezen állít korlátokat a multi-task felé, igaz ha akarnánk sem tudnánk többet elhelyezni, véleményem szerint ahová ennyi memória nem elég ott azért lesz másik komponens is még ami kérné a bővítést. Mellesleg a tesztek nem hazudnak ez vakóban egy lomha HDD még laptopok körében is.

Grafikus kártya, játék teljesítmény

 Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt

Dell Inspiron 5748 teszt

Dell Inspiron 5748 teszt

Grafikus kártyákból az integrált HD4400 mellé a már nagyon jól bejáratott NVIDIA GPU a GT 840M került. Ezt már kivesézték többen előttem és én magam is már, de a biztonság kedvéért frissített és ezentúl remélhetőleg már állandó környezetben újra felkerült az asztalra. Lássuk tehát a játékokat, amik jelen esetben 900p-s felbontásban futottak:

Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt

A GRID a megnövelt felbontásra elcsípett néhány fps-t, így high beállításnál magasabbra ne merészkedjünk

Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt

A Crysis viszont nem kegyelmezett, itt a felbontás bizony kegyetlenül megölte az élményt, itt bizony a felbontást is vissza kell venni vagy letekerni mindent a minimumra

Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt

A Battlefield szintén eléggé nehezen viselte a gyenge VGA-t, medium grafika fölött esélytelen próbálkozni

Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt

A Thief egy új versenyző ami az erősebb gépek miatt került bele a tesztbe, ide ez a gép bizony kevés

 Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt

A Metro viszonylag jól szokott skálázódni, ez meg is látszik, bár itt is mindent inkább low-ra kell állítani natív felbontáson

 

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Itt jókat kell csak leírnom: melegedés alig tapasztalható, ventilátor hang is csak csúcsterhelésen jön meg egyébként néma, mint a sír. Az akkumulátoros idők is egészen jók, szóval ezen a téren nincs mit szégyellni, teljesen elégedett vagyok.

Dell Inspiron 5748 teszt

Értékelés

Lássuk tehát mi az amiért jó és miért nem ez a laptop. A felsorolt hibákon kívül az USB portok sem darabra sem sebességre nem tetszenek. Egy 17″-os gépen azért csak elférne szerintem 4 USB amiből legalább 2 tudjon 3.0-t, bár ezt sokan nem lépik meg, nem értem miért. Azért nem írom ezt a nagy hibák listájára, mert mikor pedig sikerül 4db-ot elhelyezni akkor is 2×2-es darabban teszik, ami ha egérhez és telefontöltőhöz kell tökéletes, de egy nem teljesen slim pendrive esélytelen, hogy elférjen. Pedig a NYÁK annyira nem drága és hely is volna neki 15″-on is. A gigabites ethernet hiánya is hasonlóan érthetetlen, nyilván van az az indok amivel ezt meg lehet magyarázni, de ez attól még elég nagy gond. A többiről már beszéltem, egyik sem kibírhatatlan és megoldhatatlan gond, de azért örülnék a kevesebb minőségi szórásnak és egy FHD panelnek 17″-ban.

Ami viszont jó az kb. minden más. Nekem a szín nagyon bejött, a hűtés és fogyasztás példás, a játékos teljesítmény olyan amilyen, de ez a kategória sajátja. Viszont 3 év garanciánk van ami garantáltan stabil és megbízható és minőségben is sokkal jobb ez a széria, mint akár a régebbiek. Érvek és ellenérvek vannak minden konkurens termékek mellett is, mérlegeljünk tehát bölcsen és ne feledjük: nem minden a hardver.

Dell Inspiron 5748 teszt

Dell Inspiron 5748 teszt

 

Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt

Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt Dell Inspiron 5748 teszt

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét