Dell Inspiron 6400 – ki mit érD(em)ELL

0
59

Ülök itt a gép mellett, piszkálom, nyúzom és egyre azon jár az agyam, mit is írjak róla, miért nem jut eszembe semmi. Aztán rájöttem mi a baj! Az a baj, hogy a géppel egyszerűen nincs baj! Nem lehet róla mit írni, nincs semmi negatívum amit tapasztaltam volna vele kapcsolatban.

Hűvös elegancia

A bevezető gondolat azonban mégsem teljesen igaz, kukacoskodó leszek, találok a Dellben is kifogásolni valót. A kicsomagolás után az első szembe ötlő dolog a doboz, melyben a kiegészítők sorakoznak. És ez az a pont, ahol bele tudok kötni az egészbe! Vajon miért a földöntúli káosz az a rendező elv, amely alapján a gyárban a csomagoláskor a CD-ket, a leírásokat, a drótokat és zsinórokat belehajigálták az erre rendszeresített papír alapú tárolóeszközbe? Még a legelvetemültebb ultra-low kategóriájú “notebook” gyártók is tesznek valamiféle rekesz-szerűséget a dobozba, mely elválasztja valamennyire egymástól a leírásokat és a tápkábelt. Na mindegy…mindenkinek ez legyen a legnagyobb baja a gépével. De lássuk mit is rejt a doboz.
A nylonból kivéve szemet gyönyörködtető kép fogad, a Dell Inspiron 6400 párját ritkítóan szép darab. Már láttam pár ilyet, de mindig meg tud babonázni masszív, de mégis karcsú alakjával, ragyogó fehér keretével, a krómozott Dell logojával, a fekete aljával. Ilyenkor eszembe ötlik az az idő, amikor még csak képen láttam, rossz szögből lefotózva és nem értettem mi benne a szép, miért vannak érte oda az emberek, miért istenítik az egekig. Már értem. Aki nem látta még, annak nehéz lesz leírni mi benne a jó, aki meg látta, úgyis tudja miről beszélek.Dell Inspiron 6400 - ki mit érD(em)ELL

Belekötök

Nem hagy nyugodni a kisördög, “csakazértis” bele fogok kötni mindenbe. Kívülről tényleg szép látvány az Inspiron 6400, és a szépsége mellett még okos is. Az elején hét darab krómkeretes multimédiás alkalmazásokra optimalizált gyorsbillentyűt találhatunk, melyek remekül együtt működnek többek közt a Windows Media Playerrel. Ezek mellett kétoldalt két hangszóró biztosítja a tökéleteshez közelítő hangzásélményt, mely egy ilyen kaliberű beépített eszköztől elvárható. A gombsor fölött található a fedlap nyitója, de ebbe belekötök: túl műanyag, túl laza, túl zörgős. Maga a fedlap masszív, kellően vastag és atomstabilan tartja a glaretype felületű 15,4 collos, gyönyörűen kontrasztos kijelzőt. A gép jobb oldalán 2 USB, egy Express Card slot, a kártya olvasó, a FireWire csatlakozó, valamint a hangszóró és a mikrofon dugója található. Hátul újabb 2 USB, a LAN és a modem csatlakozója, egy VGA és egy S-Video kivezetés szolgálja kényelmünket. Ezek mellett a hálózati töltő csatlakozója is itt kapott helyet, ebbe is belekötök: nem lenne nagy baj, ha a Dell szakítana a hagyományokkal, és végre lecserélné a kis kiálló tűs csatlakozót valami kevésbé törékeny dologra. Ha nem kellő óvatossággal csatlakoztatjuk a hálózati töltőt a géphez, ez a kis pöcök könnyen letörik és ez NEM garanciális probléma, ahogy ezt már volt szerencsém tapasztalni. A gép bal oldalán csak egy multifunkciós DVD író kapott helyet, így aztán itt is belekötök: hát senki nem gondol a bal kezes felhasználókra és tesz ide legalább egy USB portot? 🙂
A szokásoktól eltérően a gép aljára is érdemes egy futó pillantást vetni: az akkumulátoron egy gomb és egy ledsor található. A gombot megnyomva pár pillanatra felvillan a ledsor, mutatván az akku tényleges töltöttségi szintjét. 

Használat

Dell Inspiron 6400 - ki mit érD(em)ELLBelekötök itt is pár dologba, úgy döntöttem: a billentyűzet maga a tökély, a gombok szinte némán végzik a dolgukat, kimondottan élmény gépelni rajta. Az egér kellően szenzitív, remekül reagál a legkisebb mozdulatra is. Viszont az egér gombjai kicsit zörgősre sikerültek, túl könnyen járnak. Még egy “hatalmas” problémára lettem figyelmes, a jobb felső sarokban lévő kis kijelzők teljesen láthatatlanok, nem látja az ember melyik világít éppen, csak ha odahajol. Próbálok még hibát keresni, árgus szemmel figyelem a gépet, de ennyire futotta, a Dell remek gépet alkotott. A belsejéről most nem ejtek szót, annyi féle kiadásban létezik, hogy úgyis mindenki meg fogja lelni a szívének leginkább kedves felszereltségű modellt.

Belekötöttem 🙂

Bevallom naiv gondolat volt a Dell Inspiron 6400-ban bármiféle hibát keresni. Ezt a gépet a Dell úgy rakta össze, ahogy a “nagykönyvben” meg van írva. A ház gyönyörű, ízléses, látszik hogy nem 4 percet volt a tervezőasztalon. Az összeszerelés minősége kiemelkedő, az általam fellelt “hibák” inkább csak szőrszálhasogatások. A gép egy remekmű, nem tudok róla semmi negatívumot írni. A fél napos teszt alatt annyira beleszerettem, hogy amikor vissza kellett vinnem a Laptop Szalonba, majd a szívem szakadt meg. Ezúton köszönöm nekik az élményt, amit szereztek nekem ezzel a pár órával. Remek dolog egy 300.000 forintos gépet tesztelgetni, használni.

KonklúzióDell Inspiron 6400 - ki mit érD(em)ELL

Nem értem az embereket. Sokan kuporgatnak hónapokon át, hogy életük egyik jelentős lépését megtegyék, és megvegyék első laptopukat. És mikor elérkezik a jeles pillanat, bemennek egy multihoz, hisznek az informatikai analfabéta (tisztelet a kivételnek) eladónak és megveszik az olcsó, hitvány minőségű, semmilyen supportot nem élvező notebooknak titulált szerkezetet. Ezután boldogan hazamennek és azt érzik: hülye azért nem vagyok! Pedig ebben azért nem vagyok biztos. Furának tűnhet az a gondolat, hogy a megspórolt 150.000 forintomon nem egy kommersz gépet veszek, hanem befizetem kezdőrészletnek egy olyan gépbe, ami tuti gép marad 3 év múlva is és a maradék 100.000 forintot törlesztem még egy darabig. Sokakban felmerül ilyenkor, hogy miért adjak ki 250.000 forintot egy gépre, amikor 150.000-ért is kapok. Nos azoknak pár érv a Dell mellett:

  1. A TBR (Technology Business Research Corporate IT buying Behavior and Customer Satisfaction Studies) riport szerint, mely az IT felhasználók elégedettségét méri notebook és PC tekintetében a Dell világelső!
  2. A Dell évek óta a legmegbízhatóbb PC, notebook és szerver gyártó!
  3. A Dell notebook-ok sok teszten mennek keresztül a gyárban, tesztelve, hogy különböző szélsőséges körülmények között is megbízható társa legyen a felhasználónak. Akár 0°C-os hidegben, akár, ha kávét öntünk a billentyűzetbe, akár leejtettük a földre, a notebook-unk még mindig működik!
  4. A Dell a számítógépek Mercedes-e, státuszszimbólum!
  5. A Dell 3 év teljes körű, világgaranciát vállal gépeire!

 …és ez a Dell még akkor is menni fog, amikor a többi már csak egy múló emlék lesz…

A notit a LAPTOPSZALON.hu bocsájtotta rendelkezésünkre a teszthez.

polip

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét