Dell Inspiron 7459 – legény a talpá(ba)n

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

Az  Dell Inspiron 7459 készüléket a Dell hazai képviselete ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Dell Inspiron 7459. Ennyit tudtam a gépről, mielőtt megérkezett. Gyorsan be is lőttem, prémium kategóriás Inspiron notebook, 14-es kijelzővel. Aztán megjött a doboz és dobtam egy hátast, mivel pont négyszer akkora volt, mint amiben egy 14-es notebook normál esetben utazik.

Kibontva persze rögtön egyértelművé vált a helyzet. Az Inspiron 7459 nem notebook, hanem úgynevezett all-in-one PC, „egybegép”. Annyi köze azért van a notebookokhoz, hogy notebook processzor és videokártya dolgozik benne.

Adatlap
Dell Inspiron 7459
Processzor
 
Intel Core I5 6300HQ
Lapkészlet Intel Skylake
Memória 12 GB DDR4 2133Mhz
Kijelző 23,8 inch 1920×1080 IPS fényes
Grafika
Intel HD530
Nvidia Geforce 940M 4GB DDR3
Merevlemez Toshiba 1 TB HDD + LiteOn 32GB SSD
Optikai meghajtó nincs
Protok és csatlakozók 4xUSB3, 2xUSB2, HDMI, HDMI in, LAN, headset, SD, Line Out
Kommunikáció N-es Wifi, Bluetooth 4.0
Egyéb érintőkijelző, Intel RealSense kamera
Akkumulátor kapacitása n.a.
Méret n.a.
Tömeg akkumulátorral n.a.
Töltő tömege 1 kg
Operációs rendszer Windows 10
Fogyasztói ár (2016.02.) 468 900,00Ft
Garancia 3 év

Külső

A gép legnagyobb része maga a monitor, mely 23,8 inch-es, érintésérzékeny és fényes felületű. A fekete keret a ma divatos vékony káváknál valamivel vastagabb, felülre került a sztereó mikrofon és az Intel Realsense kameraegyüttes.

A kijelzőt egy nagyon masszív szerkezet tartja, mely ugyanakkor könnyű és széleskörű állíthatóságot tesz lehetővé, gyakorlatilag függőlegesből egészen vízszintesig állíthatjuk a monitort. Elforgatni és magasságot állítani azonban nem lehet. A talapzatba került beépítésre maga a gép, a kb. 20×20 cm-es alapterületű és 2 cm vastagságú fém házba.

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

Csatlakozók

Notebookokhoz képest valamivel több csatlakozót találunk a 7459-en, rögtön van 4 USB3-as portunk, a szokásos csatlakozókon túl pedig HDMI bemenet is jutott a gépre és két audiokimenet is rendelkezésünkre áll. A csatlakozók elrendezése jó, a gyakran használt portok a gép két oldalán vannak, a „madzagos” csatlakozók pedig hátra kerültek, így nem fognak zavarni senkit.

Bal oldalon két USB3 csatlakozó található.

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

Jobb oldalon szintén két USB3, egy SD kártyaolvasó és egy headset csatlakozó van.

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

Hátul találunk egy audiokimenetet, a LAN csatlakozót, két USB2-t, egy HDMI kimenetet és egy HDMI bemenetet, a töltő csatlakozóját és a hűtés kivezetését.

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

Beviteli eszközök

A géphez jár egy vezetéknélküli billentyűzet és egy egér is. A billentyűzet szigetes kialakítású, talán ollós mechanizmus dolgozik alatta, de ebben nem vagyok 100%-ig biztos. Mindenesetre nagyon hasonlít egy átlagos notebook billentyűzethez. A leütési visszajelzés megfelelő, a gombok felülete matt és enyhén recés, a leütési út is jó. Ami nem jó, az az alátámasztás, hajlamos az egész billentyűzet enyhe meghajlásra. Illetve a gombok is enyhe zörgéssel reagálnak a leütésekre. Ha notebookban lenne ez a klaviatúra, akkor csak átlagos osztályzatot kapna.

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

Az egér egy nagyon egyszerű darab, 2 gomb és egy görgő (mely egyben a harmadik gomb is). Kézbe simul, könnyű és jól irányítható, a gombok halkan kattannak. Előre és vissza gomb viszont nincs rajta és az oldala fényes bevonatot kapott, ezért a fogása nem olyan kényelmes, mint a gumis daraboké (és persze koszolódik is rendesen). Elemet a mágnesesen kapcsolódó felső rész levételével cserélhetünk. Megint csak azt kell mondanom: egy átlagos egér.

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

A két egység közös vevővel dolgozik, melyet az egér belsejében rejtettek el. A billentyűzetbe két AAA, az egérbe két AA elem került.

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n   Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

Hang, kommunikáció

A hangszórók tekintetében szerintem kihagyott egy ziccert a gyártó, mert a monitor két oldalába nagyobb és jobb sztereó hatást adó hangkeltőket építhetett volna. Ehelyett a hangszórókat a gépházba tették egy rácsozat alá (ami feltételezhetően szellőzőként is szolgál), így a térhatás teljesen elveszik. A Waves MaxxAudio hangszórói kiválóan teljesítettek például a Dell 7559-ben, itt azonban csak átlagos hangról beszélhetünk. Tisztán és kellő hangerővel szólalnak meg, de mély hangot nem sokat tudnak kiadni magukból, a kis gépházba valószínűleg nem fért el egy mélynyomó, mint a 7559 esetében.

Kommunikáció tekintetében a Realtek műhelyéből érkező vezetékes és vezetéknélküli hardverek lesznek segítségünkre, N-es wifit, 4.0-ás Bluetooth-ot és gigabites LAN csatlakozót biztosítva.

Realsense

Beszéljünk pár szót az Intel Realsense technológiájáról, hiszen ez a gép legnagyobb különlegessége. Ha röviden össze akarnám foglalni, mi is ez, azt mondanám: egy Kinect a PC-ben. A Realsense kamera valójában négy egységből áll össze, van egy normál kameránk, egy infravörös lézer projektor, egy ezeket a sugarakat érzékelő infrakamera és egy sztereó mikrofon. A működése is hasonló a többi ilyen technológiához: a lézerprojektor egy rácsot vetít ki, melynek torzulását érzékeli az infrakamera. Ezáltal megvalósítható például arcfelismerés, kéz és ujj gesztusok érzékelése, egyes objektumok követése.

A gépen előre van telepítve a 3DMe alkalmazás, mellyel beszkennelhetjük az arcunk 3D mását és elhelyezhetjük például különböző szuperhősök fején. Sajnos a szkennelés minősége nem a legjobb, magamat legalábbis nem ismertem fel a képen. Ezen kívül játékokat is vezérelhetünk mozdulatokkal, természetesen csak azokat, melyek támogatják a technológiát. Az Intel fejlesztői kit-et (SDK) is ad a Realsense kamerához, mellyel írhatunk 3D technológiát használó alkalmazásokat.

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

Nem szeretnék találgatásokba bonyolódni a technológia jövőjét illetően, de ha azt mondom, hogy a 2014-es megjelenés óta ez az első eszköz, ami eljutott hozzánk ilyen kamerával, akkor talán érzékelhető, hogy nem túl elterjedt dologról van szó.

Kijelző

A gép lelke egy 23,8 inch-es, IPS paneles, fullHD felbontású kijelző, mely érintésérzékeny és fényes felületet kapott. A színek élénkek, az érintés felismerése pontos, a betekintési szög a panelnek megfelelően kiváló. Sajnos van negatívum is, a bevilágítás, mely a kijelző bal alsó és felső sarkánál figyelhető meg sötét képernyőtartalomnál. Ez az olcsó panel vagy a gondatlan összeszerelés hibája lehet. A kijelző hátulján lévő lap rögzítése sem sikerült tökéletesre, pedig általában ennél fogva állítgatja az ember. Itt enyhe recsegéssel és benyomódással találkozhatunk.

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n   Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

Maga a kijelző nem forgatható, ellenben dönthető, a függőlegestől egészen a vízszintesig állítható.

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

 

Processzor

A gép I5-ös, 6300HQ jelzésű négymagos, négy szálon dolgozó, 2,3 GHz-es (turbo módban 3,2 GHz) processzort kapott, mely 45W-os TDP-vel rendelkezik. A Skylake architektúrás, valódi négymagos processzor a Hyper Threading technológiát nem támogatja, így a 4 mag 4 szálon tud dolgozni. Átlagos felhasználásra, alkalmanként képfeldolgozásra vagy videovágásra is megfelelő erőtartalékkal rendelkezik.

Processzor adatlap
Processzor típusa
 
Intel Core I5 6300HQ
Kódnév Skylake
Maximális órajel 2300 – 3200 MHz
Gyorsítótár 6 MB
Magok/szálak 4 / 4
Integrált GPU Intel HD Graphics 530 (350 – 1050Mhz)
Memória DDR4-2133, LPDDR3-1866, DDR3L-1600
Egyéb támogatott technológiák
Dual-Channel DDR3L-1600/DDR4-2133 Memory Controller, AVX, AVX2, Quick Sync, Virtualization, AES-NI
Gyártástechnológia 14 nm
Maximális fogyasztás (TDP) 45 Watt
Maximális hőmérséklet 100 °C
Processzor foglalata FCBGA1440
Virtualizáció típusa VT-x, VT-d

 

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

Grafikus kártya

A processzorba épített integrált megoldáson kívül kapunk egy dedikált vga-t is, méghozzá egy Nvidia Geforce 940M-et. A Maxwell architektúrájú vga munkáját 4 GB DDR3 ram segíti. Ereje elegendő a régebbi játékok futtatására, újabb játékoknál már vissza kell vennünk néhány beállításból.

Videokártya adatlap
Gyártó és típus
 
Nvidia Geforce 940M
Mikroarchitektúra Maxwell
Gyártástechnológia 28 nm
DirectX támogatása DirectX 12 (FL 11_0), Shader 5.0
Számolóegységek 384 – inified
Mag órajel 1072 – 1176 Mhz
Shader órajel n.a.
Memória maximális órajel 2000 MHz
Memóriavezérlő 64 bit
Memória típusa DDR3
Memória mérete 4096 MB
Egyéb jellemzők GPU Boost 2.0, Optimus, PhysX, CUDA, GeForce Experience

 

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n   Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n   Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n   Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

Memória, háttértár, bővíthetőség

12 GB DDR4 memória került a „talapzatba”, mely a két memória bővítőhelyet foglalja el. A háttértár egy 1 Terrabyte-os Toshiba HDD, munkáját egy 32 GB-os LiteOn SSD cache segíti. Sajnos azt nem sikerült kideríteni, hogy a cache meghajtót le lehet-e cserélni valódi ssd-re (valószínűleg nem), így viszont a gép működése nem olyan pattogóan gyors, néha előfordulnak megakadások, várakozások, „homokóra”. A gépház maga nem szedhető szét otthon, csaka  két memória aljzathoz férünk hozzá egy csavarral tartott ablak mögött.

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

Kezdjük az üzemidővel, az a legegyszerűbb: mint minden asztali gép, a 7459 is addig megy, míg áramot kap a falból.

A külső hőmérsékletek sem nagyon érdekelnek minket, hiszen senki nem fogja tapogatni a gép házát (ami terhelés alatt akár 50 fokra is képes melegedni), a billentyűzet pedig nem melegszik fel. A meleg levegő a gép hátulján távozik, így az sem fog zavarni senkit. Ami érdekesebb, az a belső alkatrészek hőmérséklete, mely viszonylag magas (cpu:84, vga: 88 fok teljes terhelésen), szerencsére throttling nincs.

Ami viszont negatívum, az a hűtés hangja. Alapjáraton sem néma a gép, ráadásul a folyamatosan változó fordulatszám zavaróan hullámzó hanghatást hoz létre. Terhelés hatására ez eltűnik, de a gépből érkező hangorkán minden, csak nem kellemes. Nem csak zavaró, de konkrétan elnyomja egy játék vagy egy videó hangját. Hiába asztali gép, a vékony ház átka itt is visszaüt.

Értékelés

Sokat használtam a tesztben az „átlagos” szót, nem véletlenül. Ha megnézünk egy mai középkategóriás „átlagos” notebookot 250.000 forint körül, akkor nagyjából ugyanezt a hardvert kapjuk. Nem csak processzorban és videokártyában, de kijelzőben, billentyűzetben és hűtésben is. Ennek fényében az Inspiron 7459 ára több, mint mellbevágó. 468.900 Ft. Brutális ár egy átlagos hardverért, egy átlagos billentyűzetért és hűtésért. Nyilván figyelembe kell venni a nagy kijelzőt és a Realsense kamerát, de ha belegondol az ember, ennyiből kijön egy ugyanilyen erős notebook, egy jó monitor, egy kiváló billentyűzet és egér és akár egy Realsense kamera is, melyet az Intel 100-130$-ért árul. A végén pedig a nyárra tekintettel pár rekesz sörre is marad pénz. És akkor nem kell lemondanunk a mobilitásról, hiszen csak széthúzzuk a csatlakozókat és vihetjük magunkkal a gépet.

Az Inspiron sorozat a konzumer kategóriát képviseli (ezt mutatja a Home kiadású operációs rendszer is), tehát vállalati, irodai környezetbe nem a legjobb megoldás. Viszont ha valaki nem akarja hordozni a pc-jét és az az álma, hogy a gép az asztalán csak annyi helyet foglaljon, amennyit egy monitor, ráadásul kábeleket sem akar látni, akkor neki kiváló lesz a Dell Inspiron 7459.

Értékelés
Dell Inspiron 7459
Előnyök
 
nagyméretű IPS érintőkijelző
erős hardver multimédiához
nincsenek útban a vezetékek
Hátrányok
hangos hűtés
árához képest gyenge minőségű beviteli eszközök

 

Case

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n   Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n   Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n   Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n   Dell Inspiron 7459 - legény a talpá(ba)n

 

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?