Dell Inspiron 7559 teszt

0
1783

Dell Inspiron 7559 teszt

A tesztgépet ezúttal is a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

2016.04.04. Dell Inspiron 7559 vs Asus N551VW vs Acer Aspire V Nitro VN7-592G teszt

Áttekintés

Így év vége felé egyre gyorsabban érkeznek a Skylake alapú gépek, jó alkalom ez a gyártóknak az egyes sorozatok felújítására. A Dellnél is elérkezettnek látták az időt az Inspiron sorozat 7000-es, prémium kategóriás gépeinek ráncfelvarrására, így született meg tesztünk alanya, a Dell Inspiron 15 7000 (7559). A bonyolult név nem véletlen, bár a Dell áttért a képernyőméret és sorozat számozásra, az egyes sorozaton belül még mindig használják a régi jelöléseket, ahol az első számjegy a sorozatot, a második a kijelzőméretet, a többi pedig az egyes verziókat jelöli. A 7559 tehát a 7-es sorozat 15-ös méretű kijelzővel ellátott, 59-es verziójú tagja, utóbbi szám utal a Skylake architektúrára.

A gép többféle hardverrel érhető el, közös bennük a Geforce GTX960M-es vga és az IPS kijelző, a legolcsóbb változatban I5-ös cpu kerül, de kérhetjük a gépet UHD felbontással és 256GB-os ssd-vel is. Nálunk egy I7-es változat járt 1 terrabyte-os SSHD-val és fullHD felbontású kijelzővel.

A bevezető után lássuk magát a gépet.

Dell Inspiron 7559 teszt

Külső

Egyszerű kartondobozban érkezik a gép, semmi csicsa, semmi fekete billentyűzettakaró lepel. Úgy néz ki, a Dell az erős hardver ellenére nem játékos „gémer” gépnek szánja ezt a notebookot, inkább multimédiás, otthoni mindenesnek.

Dell Inspiron 7559 teszt Dell Inspiron 7559 teszt

A fekete színben pompázó 7559 a mostanában divatos, gumiszerű bevonatot kapta kívül és belül is. Tapintásra kellemes ez az anyag és az ujjlenyomatokat is kevésbé gyűjti, mint a fém vagy az olcsóbb műanyag felületek. A tartóssága jó kérdés, nem vagyok biztos benne, hogy kibírná, ha valaki minden nap cipelné egy táskában, ahol dörzsölődik. Persze a gépet nem is ilyen felhasználásra szánja a gyártó, úgyhogy ezt nem róhatjuk fel neki.

A ház stabilitása hagy némi kívánnivalót maga után, nyilván ez adódik a műanyag belsőből. A fedlapot óvatosan kell kezelni, mert a közepén elég rendesen benyomható, egy nagyobb ütés itt a kijelző végét okozhatja. Az alsó rész merevsége is elmarad egy üzleti gép stabilitásától, nem tanácsos például egyik sarkánál fogva felemelni a gépet.

A gépen előtelepített Windows 10 Pro operációs rendszert kapunk, ami meglepő választás egy Inspironhoz, hiszen ez multimédiás gép (esetleg játékosnak is hívhatjuk), de semmi esetre sem munkagép.

Csatlakozók

Elöl egy nagyobb visszajelző led van, mely a töltésről értesít minket.

Dell Inspiron 7559 teszt

Jobb oldalra került a kártyaolvasó, egy USB3, a HDMI és a LAN csatlakozó, valamint itt kapott helyet a biztonsági zár csatlakozója is.

Dell Inspiron 7559 teszt

Hátul a zsanérok mellett a hűtés két nagyméretű, vörös rácsokkal díszített kivezetését láthatjuk

Dell Inspiron 7559 teszt

Bal oldalon van a hűtés harmadik kivezetése, a töltőcsatlakozó, két USB3 és a kombinált fejhallgató-mikrofon csatlakozó.

Dell Inspiron 7559 teszt

Alul egy nagyméretű szerelőablakon terjedelmes légbeömlőket találunk és a „mélynyomó” nyílását. A szerelőablak egy csavar kicsavarásával nyitható.

Beviteli eszközök

Teljes méretű, két fokozatban állítható fehér háttérvilágítású billentyűzetet kapott a gép, mely szerencsére mentes a korábbi Dell-es malőröktől. A 7347-es Inspironon láthattunk olyat, hogy a magyar karakterek nem világítottak, mert utólag lettek rászitázva az angol billentyűzetre. Itt szerencsére erről szó sincs, minden magyar gomb a helyén van és megfelelően világít. A világítást úgy alakították ki, hogy nem csak maga a betű, hanem halványabban a billentyű körvonala is látható sötétben, ezzel nagyban megkönnyíti a gépelést.

Dell Inspiron 7559 teszt

Dell Inspiron 7559 teszt Dell Inspiron 7559 teszt Dell Inspiron 7559 teszt

Maga a billentyűzet a konzumer kategóriában nagy népszerűségnek örvendő „tablet” billentyűzetet kapta. Ez azt jelenti, hogy a leütési utak extrém rövidek, az érzést leginkább ahhoz tudom hasonlítani, amikor egy tablet kijelzőjén gépel az ember. Nekem mindenképp szokatlan az üzleti gépek után, de kis megszokással ezt is lehet megfelelően kezelni és kényelmesen gépelhetünk rajta. Az alátámasztás, ha nem is atomstabil, de a kategóriának megfelelő, a könnyű leütések miatt nem fog hullámozni a billentyűzet gépelés közben. A gombok stabilan állnak a helyükön, nem zörögnek és jól érzékelik azt is, amikor nem pont középen találjuk el őket. Összességében a kategórián belül ez egy jó billentyűzet.

Dell Inspiron 7559 teszt

A touchpaddal sem lesz gondunk, nincs textúrázva, így nem zavaró a használata, felülete homogén és megfelelően csúszik rajta az ujj. A divat itt is beleszól az életünkbe, ugyanis nincsenek különálló gombok. A felület mindenhol kattintható, bár a középvonaltól felfelé nyilván nehezebben. Ha nem az alsó részen kattintunk, akkor minden esetben a bal egérgomb kattintásaként kezeli a gép a klikkelést, tehát a jobb klikket csak az alsó „gomb” helyén kattintva tudjuk használni.

Hang, kommunikáció

A gépbe 2.1 hangrendszert építettek. Nem díszítik a gépházat neves audiogyártók matricái, egyedül a vezérlőprogramban találjuk meg a Waves nevét és a MaxxAudio technológiára utaló beállításokat. A hangszórókból érkező hang notebook szinten kifejezetten jó, a hangerő elég egy kisebb szobába is. A magas hangok dominálnak, de némi mélyhang is fellelhető, hála az apró subwoofernek. Kicsit problémának érzem, hogy a maximális hangerő csak a különböző szoftveres varázslatokkal érhető el, ha minden hangjavítót kikapcsolunk, akkor kifejezetten halk lesz a gép. Audiofil vásárlóknak továbbra is javasolt egy fejhallgató beszerzése, de játékokhoz megfelelő lehet a gép audiorendszere, ha valaki szereti az effektezett, V kiemelésű hangokat. 

Dell Inspiron 7559 teszt

A „szokásos” pakkot kapjuk kommunikáció terén, N-es wifi, 4.0-ás bluetooth és gigabites LAN áll rendelkezésre. A tesztgépnek valami gond volt a wifi kártyájával, pár perces működés után úgy gondolta, hogy neki ennyi elég is és többé nem volt hajlandó bekapcsolni. csak újraindítás után. De ez nyilván egyedi hiba és ha valaki kifog egy ilyet, azt garanciában javítják.

Kijelző

Kicsit kettős érzéseim vannak a kijelzővel kapcsolatban. Egyrészt a fullhd felbontás, a matt felület és az ips panel csupa pozitívum. Másrészt viszont olyan bevilágításokkal örvendeztetett meg a gép, ami már nem csak fekete kijelzőnél, de sötét tartalomnál is látható és kifejezetten zavaró volt. Ezt általában összeszerelési hiba okozza, az is lehet, hogy tesztelésre egy előszériás gép jutott és más nem fog találkozni ilyen problémával. De nyilván a tesztben meg kell említeni ezt is. A zsanérok megfelelően helyén tartják a kijelzőt, mely akár egy kézzel is nyitható.

FHD IPS panel:

Dell Inspiron 7559 teszt

Dell Inspiron 7559 teszt

Touch UHD verzió:

Dell Inspiron 7559 teszt

Dell Inspiron 7559 teszt Dell Inspiron 7559 teszt Dell Inspiron 7559 teszt

Dell Inspiron 7559 teszt

Processzor

A legfrissebb, Skylake architektúrás, 4 magos I7 porcesszor került a gépbe, jelölése 6700HQ. Az Intel friss processzorai szintet léptek a korábbi Broadwell platformról (mely amúgy a Haswell 14nm-es változata volt, tehát nem ördögtől való a Skylake Haswell-lel való összehasonlítása sem). A legfontosabb újítás a DDR4 támogatás megjelenése és a maximális támogatott memória 32-ről 64 GB-ra növekedése. És kb. ennyi, hiszen a 2 W-os TDP csökkenés elenyésző, a belső busz sebességének emelése nem valószínű, hogy sokat ad a rendszer sebességéhez és játékos szempontból a processzor funkciói sem bővültek semmi eget rengetővel.

Dell Inspiron 7559 teszt

Dell Inspiron 7559 teszt   Dell Inspiron 7559 teszt

Grafikus kártya

Az Nvidia nem újított egyelőre, úgy gondolják, hogy a Maxwell chip kiszolgálja az igényeket. A DirectX 12 kompatibilis Geforce GTX 960M a középkategóriában helyezkedik el, segítségével játszhatók a legújabb játékok is, akár fullhd felbontásban, általában közepes beállítások mellett.

Dell Inspiron 7559 teszt

Dell Inspiron 7559 teszt   Dell Inspiron 7559 teszt

Dell Inspiron 7559 teszt   Dell Inspiron 7559 teszt

Dell Inspiron 7559 teszt   Dell Inspiron 7559 teszt

Dell Inspiron 7559 teszt   Dell Inspiron 7559 teszt

Dell Inspiron 7559 teszt

Dell Inspiron 7559 teszt   Dell Inspiron 7559 teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

Két DDR3L memóriahelyet találunk a gépben, ebből gyárilag egyet foglal el a 8 GB-os, 1600MHz-es egység, tehát könnyen bővíthetjük a gépet 12 vagy 16 GB-osra. A nagyméretű szerelőablakon keresztül kényelmesen hozzáférünk a gép belsejéhez, cserélhetünk HDD-t, amennyiben nem lennénk megelégedve a gyári 1 TB-os SSHD-val, illetve tehetünk egy SSD-t az m.2 bővítőhelyre, ha nagyobb sebességre vágyunk. 

Dell Inspiron 7559 teszt   Dell Inspiron 7559 teszt

Dell Inspiron 7559 teszt Dell Inspiron 7559 teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

Örömmel jelenthetem, hogy nagyon jól sikerült a gép hűtése. A dupla ventilátoros rendszer simán megbirkózik a négymagos cpu és a középkategóriás vga által termelt hővel, túlmelegedésből adódó órajelvesztés még benchmark programokkal is elenyésző, a cpu tartja az alap 2,6 GHz-es órajelet, de a turbo módba ilyenkor nem lép be, a vga esetén a core órajel átlaga 1,2 GHz-ről 1,1-re esik.  Ebben a remek és halk hűtésen kívül annak is szerepe van, hogy a Dell mérnökei nem olyan szívbajosak, mint más gyártók, a cpu-t simán engedik 97-98 fokig melegedni, a gpu-nál pedig 83 fok volt a maximális hőmérséklet a 15 perces stressz teszt végén. Mindeközben a két ventilátor bár hallatta hangját, semmiképp nem beszélhetünk hangorkánról, közepes hangerejű süvítés hallatszik a gépből. A kezelőszervek hőmérséklete játékok alatt megfelelő marad, a billentyűzet középső-felső része a legmelegebb, de nem zavaró a hőmérséklete, illetve enyhe melegedést érezhetünk a bal csuklótámasz környékén is.

Dell Inspiron 7559 teszt

Dell Inspiron 7559 teszt

Értékelés

Ha a kijelző bevilágítását és a wifi hibáját egyedi problémának tekintem, akkor nem nagyon találni fogást a Dell új játékos gépén. A design visszafogottan elegáns, a külső burkolatok gumiszerű bevonata ujjlenyomatálló és kellemes tapintású. A hűtés kiváló, a kijelző is, az erő is megvan a gépben ahhoz, hogy kategóriájában megállja a helyét. Ha nagyon szigorú vagyok, akkor a ház és a kijelző merevítését hoznám fel hibának, a belső műanyag váz természetesen nem ad olyan stabilitást, mint ha fémből lenne, de a gép háza semmivel sem rosszabb, mint a kategóriatársaké, sőt, egy Acer VN-hez képest kifejezetten erős és merev. Fontos megemlíteni, hogy az akkuidő is kiemelkedő a játékos gépek között.

Akkor hol van a buktató? Van egyáltalán? Sajnos van egy apró negatívum. A Dell gépe messze a legdrágább a hasonló hardvert kínáló gépek között. És nem pár ezer forinttal, hanem sokkal. Alaposan el kell tehát gondolkodnia a leendő vásárlónak, hogy megéri-e a kiváló hűtés, az igényes design, a könnyű bővíthetőség ezt a felárat. Biztos vagyok benne, hogy lesznek, akiknek igen, mert jó pár fontos jellemzőjével kiemelkedik a prémium játékos gépek kategóriájából a Dell 7559.

Dell Inspiron 7559 teszt

Dell Inspiron 7559 teszt   Dell Inspiron 7559 teszt   Dell Inspiron 7559 teszt

Dell Inspiron 7559 teszt   Dell Inspiron 7559 teszt   Dell Inspiron 7559 teszt

Dell Inspiron 7559 teszt Dell Inspiron 7559 teszt Dell Inspiron 7559 teszt 

Dell Inspiron 7559 teszt Dell Inspiron 7559 teszt Dell Inspiron 7559 teszt

Case

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét