Dell Inspiron 7577 – Tovább a kitaposott úton

0
1180

Dell Inspiron 7560

A Dell Inspiron 7577 a Laptopszalontól érkezett hozzánk tesztre, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon üzleteiben, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Pont kilenc hónappal ezelőtt járt nálunk a Dell Inspiron 7577 elődje, a 7567, a gyártó második generációs gamer gépe. Mind a 7567, mind az előd 7559 etalonnak számított kategóriájában, az otthoni multimédiás/játékos gépek között. Anyaghasználatuk, hűtésük kiemelkedően jó volt, e mellé társult a jól variálható hardver és a jól hozzáférhető belső, ami az otthoni bővítést könnyítette meg. A 7567-nek felróttuk a TN paneles kijelzőt, erre a Dellnél is ráébredtek és az utlsó darabokat már IPS panellel szállították tavaly év vége felé.

Most pedig köszönthejtük a Dell játékos gépek harmadik generációjának képviselőjét, a Dell Inspiron 7577-et. Lássuk, hogy állja meg a helyét az elődök által meglehetősen magasra emelt elvárásokkal szemben.

A Dell Inspiron 7577, elődjeihez hasonlóan sokféle hardverrel elérhető. Processzor tekintetében két választási lehetőségünk van, az I5-7300HQ és az I7-7700HQ. Mindkét egység négymagos, az I7-es 8 szálon dolgozik, míg az I5 4 szálon hajtja végre a feladatokat. Memóriából 8 és 16 GB között választhatunk, háttértárból pedig az alap 1 TB-os HDD-t egészíthetjük ki 128m 256 és 512 GB-os SSD-vel. A kijelző lehet fullHD vagy UHD panel, mindkét variáció matt felületű és IPS technológiát használ. A videokártya kínálat pedig a játékokra belépő szintű Gefoce 1050-től az 1050Ti-n át a felső kategóriás Geforce 1060-ig terjedhet.

Adatlap
Dell Inspiron 7577
Processzor Intel Core I5-7300HQ
Lapkakészlet Intel Kaby Lake
Memória 8 GB DDR4
Kijelző 15,6 1920×1080 IPS matt
Grafika Intel UHD Graphics 630
Nvidia Geforce 1050 4 GB
Háttértár 1 TB 5400rpm HDD (+1 üres m.2 PCIe )
Optikai meghajtó nincs
Portok és csatlakozók 3xUSB3, 1xUSB3.1, headset, SD, LAN, HDMI
Kommunikáció Intel 8265 wifi 2×2, Bluetooth 4.2
Egyéb háttérvilágításos billentyűzet
Akkumulátor kapacitás 56 Wh
Méret 389 x 275 x 25 mm
Súly 2,78 kg
Operációs rendszer Linux
Fogyasztói ár 269 750 Ft (2018.03)
Garancia 3 év

Külső

A Dell Inspiron 7577 elődeihez hasonlóan puritán kartondobozban érkezett, nincs csicsás gamer csomagolás, se kiegészítők, a dobozban a gépen kívül csak a töltőt találjuk.

A gép anyaghasználata előrébb lépett az elődöknél, a gumiszerű műanyag bevonatot a fedlapon és a csuklótámasz területén fém váltotta fel. A felület egész jó, tartósabbnak néz ki, mint az elődöknél és az ujjlenyomatoknak is jól ellenáll.

A kijelző keret és a gép alsó, levehető része fekete műanyag. Eltűntek a vörös betétek is, egyedül a fedlap közepén lévő Dell logó és a touchpad kerete kapott szolid piros színezést. A gép most már nyugodtan letagadhatja a játékos mivoltát, be lehet vinni egy tárgyalásra is anélkül, hogy rögtön a World of Tanksban elért eredményeinkről kezdenének faggatni. Sokan keresnek ilyen stílusú gépet, akik nem akarják megfizetni az üzleti munkaállomások felárát, mégis megfelelő teljesítmény kell a munkájukhoz, de azt sem szeretnék, ha a kollégák kinevetnék őket egy csicsás gamer gép miatt. Nekik jó választás lehet a Dell 7577.

Sajnos a fedlap a fém betét ellenére nem sok védelmet nyújt a kijelzőnek. A logónál kis erőhatásra is jelentős benyomódást tud produkálni és a sarkánál fogva sem tanácsos sokszor felnyitni a gépet, ha nem akarunk kárt okozni a kijelzőben. Az alsó rész maradt olyan stabil, mint az elődnél volt, szinte egyáltalán nem lehet meghajlítani vagy benyomni, ami jót tesz a gépelési élménynek is.

Dell Inspiron 7577 maxnyitas

Csatlakozók

Elöl egy vékony, széles visszajelző led van, mely a töltésről értesít minket illetve a rácsok között felfedezhetjük a hangszórók nyílásait.

Dell Inspiron 7577 eleje

Jobb oldalon a headset csatlakozót találjuk, mellette két USB3-as portot, egy USB3.1-es csatalkozót, mely Thunderbolt kompatibilis, végül a HDMI következik.

Dell Inspiron 7577 jobb

Hátul a gép két szélén a hűtés kivezető nyílásait láthatjuk.

Dell Inspiron 7577 hatulja

Bal oldalon a biztonsági zár, a töltő, LAN, egy USB3 és az SD kártya csatlakozója kapott helyet.

Dell Inspiron 7577 baloldal

A gép alján találjuk a hűtés két beszívó nyílását. Örömhír, hogy a gép alja egyetlen csavar kicsavarása után levehető.

Dell Inspiron 7577 alja

Kijelző

Az első generációs 7559 IPS kijelzővel volt szerelve, azonban a pontatlan illesztések miatt nagyon erős bevilágítást lehetett megfigyelni sötét tartalmaknál. A következő generáció TN panelt kapott, amit én személy szerint óriási visszalépésnek értékeltem egy multimédiás gépnél. Még akkor is, ha így nem kellett bevilágítástól tartani, hiszen sokkal jobb élményt ad egy IPS kijelző akár bevilágítással is, mint egy TN panel. Valószínűleg a Dellnél is rájöttek erre, mert a 7567 utolsó darabjai már IPS kijelzővel is elérhetők voltak.

Most pedig itt a Dell Inspiron 7577, mely kiválóan kombinálja az előző két gép előnyeit, ugyanis IPS panelt kapott és bevilágítás sincs jelen zavaró mértékben. Teljesen természetesen nem lehet kiküszöbölni, ez a technológia velejárója, de le lehet szorítani olyan szintre, amit már csak a tesztelő vesz észre és a felhasználót nem fogja zavarni. Ez történt a 7577 esetében.

Dell Inspiron 7577 kijelzo

A panel egyébként fullHD felbontású, de elérhető a gép 4K-s kijelzővel is. Mindkét fajta matt felületű.

Beviteli eszközök

Nem változtak az elődökhöz képest a Dell Inspiron 7577 billentyűi. Továbbra is nagyon rövid úton járnak, könnyen lenyomhatók. A leütési visszajelzés lehetne kicsit határozottabb és gyors gépelésnél talán némi zörgést is fel lehet fedezni, de a nagyon stabilra sikerült alátámasztás miatt egészen jó a gépelési élmény. Az elődmodelleknél lehetett tapasztalni némi süllyedést a billentyűzet alatt, ezt most szinte teljesen sikerült kiküszöbölni.

Dell Inspiron 7577 bill

A billentyűzet háttérvilágítása továbbra is fehér, két fokozatban állítható és kikapcsolható. Megmaradt az a jó tulajdonság is, hogy enyhén derengenek a billentyűk körvonalai is, ezáltal sötétben jóval pontosabb gépelést tesznek lehetővé. További érdekesség, hogy a gép bekapcsoló gombja egyben ujjlenyomat olvasóként is funkcionál.

Dell Inspiron 7577 ujjlenyomat

A touchpad sem változott, de nem is lett volna miért módosítani, hiszen az előzővel sem volt semmi gond. Átlagos hangerővel kattan, de viszonylag könnyű lenyomni ott, ahol a gombok lennének. A felülete nem annyira kellemes tapintású, mint a felsőbb kategóriás gépek üvegszerű panelje, de nem túl érdes és nem kellemetlen használni. Ha nem az alsó részen kattintunk, akkor minden esetben a bal egérgomb kattintásaként kezeli a gép a klikkelést, tehát a jobb klikket csak az alsó „gomb” helyén kattintva tudjuk használni.

Dell Inspiron 7577 billvil

Hang, kommunikáció

A Dell Inspiron 7577 búcsút mond az elődök 2.1-es hangszóró kiépítésének, ami valljuk be, nem olyan rossz hír, hiszen nem sokat tett hozzá az élményhez a 200 Ft-os méretű „mélynyomó”. A hangzás nem változott sokat, továbbra is elmondhatjuk, hogy notebook szinten jó, alkalmi játékokra megfelel. A hangok tiszták, van egy kevés térhangzás is és magas hangerőn sem fedeztem fel torzítást. Igényesebb zenehallgatáshoz továbbra is javasolt egy fejhallgató vagy egy külső hangszóró beszerzése a gép mellé.

A vezetékes hálózati csatolót továbbra is a Realtek szállítja, az RTL8168 került a gépbe. A vezetéknélküli kapcsolatokért pedig az Intel 8256-os chipje felel, mely kétsávos, 2,4 és 5 GHz-es wifit és 4.2-es Bluetooth kapcsolatot biztosít.

Processzor

Nem történt fejlesztés a központi egység tekintetében, továbbra is a hetedik generációs Kaby Lake egységek vannak a Dell Inspiron 7577-ben, a tesztpéldányban konkrétan az Intel Core I5 7300HQ jutott. Ez a CPU négymagos, Hyperthreading nélkül készült, tehát egyszerre négy szálon képes dolgozni, alap órajele 2,5 GHz, mely egészen 3,5 GHz-ig mehet fel turbó módban. Munkáját 6 MB cache memória segíti, fogyasztása pedig 45W.

Dell Inspiron 7577 cpuz

Grafikus kártya

Az utóbbi egy évben elterjedtek az Nvidia Pascal architektúrájából származó videókártyák. A belépő szintre érkezett az MX130 és az MX150, a játékosoknak szánt 10-es sorozat pedig az alsóközepes 1050-től egészen a luxus kategóriás 1080-ig nyújt választási lehetőséget.

Dell Inspiron 7577 gpuz 1050

A tesztben szereplő Dell Inspiron 7577 az 1050-es változatot kapta, melyben a GP107-es architektúrájú chip dolgozik. A 14 nm-en készült VGA munkáját 128 biten kapcsolódó 4 GB GDDR5-ös memória segíti, órajele egészen 1493 MHz-ig mehet, teljesítménye pedig valahol az előző generációs 960M és 970M között helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy a legújabb, legerőforrásigényesebb játékoknál vissza kell venni a felbontást és/vagy a részletességet, de a 3-4 éves vagy kisebb igényű játékokkal jól elboldogul.

Dell Inspiron 7577 fps

Memória, háttértár, bővíthetőség

Két DDR4 memóriahelyet találunk a gépben, ebből gyárilag egyet foglal el a 8 GB-os egység, tehát könnyen bővíthetjük a gépet. A nagyméretű szerelőablakon keresztül kényelmesen hozzáférünk a gép belsejéhez, kifújhatjuk a ventilátorokat, cserélhetjük a HDD-t és az m.2 SSD-t is.

Dell Inspiron 7577 ram

Háttértárból sajnos csak egy 1 TB-so Seagate HDD-t kaptunk a tesztre érkezett Dell Inspiron 7577-be,  mely a 2,5-ös bővítőhelyen üldögél, komótosan teszi a dolgát (vagyis lassú, mint a fene), de legalább sok hely van rajta. Az m.2 PCIe kártyahelyre érdemes már a vásárláskor kérni egy SSD-t, mert méltatlan a gép erejéhez a HDD-s működés.

Dell Inspiron 7577 hdd

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A Dell Insiron 7577 is folytatja az elődök diadalmenetét, már ami a hűtést illeti. Dupla ventilátoros a rendszer, vaskos hőcsövek szállítják a CPU és a GPU hőjét a hűtőbordákra. Túlmelegedésnek a közelébe se jut a gép, a CPU és a GPU sem melegszik 70 fok fölé játékok alatt és közben mindkettő tartja a maximális órajelet. A hűtés kicsit lassú reakcióidejének köszönhető, hogy benchmark program indításakor egy pillanatra fel tud ugrani a CPU 90 fokra, de ilyen helyzetet normál használattal nem fogunk tudni előidézni.

A dupla ventilátor működése természetesen zajjal is jár, de szerencsére ebben sem nyújt rossz teljesítményt a 7577. A hűtés közepes hangerőt tud és maximális terhelésen is csak a levegő zúgása hallható, semmilyen zavaró sípolás nem keveredik a zajba. Mindeközben a ház hőmérséklete a felső részen 37 fok alatt marad, egyedül az alsó rész hátsó traktusa melegszik kicsivel 40 fok fölé.

Dell Inspiron 7577 belso

Üzemidő tekintetében fontos leszögezni, hogy ez egy otthoni játékos-multimédiás gép, nem lehet elvárás az, hogy 8-10 órán keresztül menjen akkuról, főleg nem terhelés alatt. A gép akkuja kisebb lett, mint az elődé, 74 Wh helyett mindössze 55Wh, azonban a célközönségnek ez is megfelelő üzemidőt tud biztosítani. Főleg azért, mert a töltő kihúzása után a teljesítmény lecsökken (kb. 40%-kal), ezáltal egész jó üzemidőt kapunk töltő nélkül is, terhelés (játék) alatt. Természetesen ez azzal is jár, hogy az FPS-ből fel kell áldoznunk valamennyit. Számokban kifejezve ezt azt jelenti, hogy játék alatt nem lehetetlen az 1 óra 45 perces üzemidő, míg filmnézéssel, netezéssel 50% fényerőn valamivel több, mint 5 órán keresztül áll rendelkezésre a gép.

Akkumulátor és hőmérséklet
Dell Inspiron 7577
Processzor Intel Core I5-7300HQ
Grafikus vezérlő(k) Intel UHD Graphics 630
Nvidia Geforce 1050 4GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 5 óra 5 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 45 perc
Akkumulátor töltése félig 40 perc
Teljesen 1 óra 45 perc
Hardver terhelés mértéke CPU GPU Zaj
Alapjárat 37 °C  n.a. Halk
Játék 69 °C 66 °C  Közepes
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
26 27 26 25 28 27
26 27 27 25 27 28
25 25 28 24 24 29
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
34 41 37 39 47 45
28 38 33 27 34 31
27 28 36 27 28 30

Értékelés

A Dell Inspiron 7577 folytatta az elődök által megkezdett remek sorozatot. Olyan multimédiás gépet kapunk vele, mely megállja a helyét az otthoni szórakoztatás minden formájában és alkalmi játékra is kiválóan alkalmas. Nem melegszik túl, nem hangos a hűtése, bővíthetősége pedig a nagy szerelőablaknak köszönhetően egyedülálló a kategóriában. A következő generációban talán a kijelző merevítését kellene kicsit megerősíteni a mérnököknek és akkor tényleg egy rossz szavunk sem lehet majd a Dell 7000-es családjára.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét