Dell Inspiron 7746 teszt

0
693

Dell Inspiron 7746 teszt

A tesztelt gépet a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Hirdetés

A Dell Inspiron 7746 az Inspiron család legnagyobb, 17 inches kijelzővel rendelkező tagja. Elhelyezése érdekes, hiszen nincs kifejezetten úgy reklámozva, mint egy munkagép (mint pl. a HP EliteBook modellek), de a fém külső miatt mégis ott tudná az ember elképzelni és nem otthoni felhasználásra. Valószínűleg a vásárlóra bízza a Dell, hogy mit is szeretne vele kezdeni.

Hardveresen minimális konfigurálást hajthatunk végre a vásárláskor. Az 5. generációs Intel Core i5 5200U helyett pl. nincs alternatíva, csak úgy, mint az NVIDIA GeForce 845M helyett sem. Alapból 8GB memóriával érkezik a gép, ezt 16GB-ra bővíthetjük, illetve a gyári 1600×900 pixel felbontású kijelző is kérhető FULL HD érintésérzékeny képernyővel. Az 1TB-os SSHD lecserélhető 512GB-os SSD-re is, illetve Blu-Ray meghajtóval is rendelhető.

Dell Inspiron 7746 teszt

Külső

Az Inspiron 7746 alumínium házat kapott, ez egyrészt elegáns külsőt kölcsönöz a gépnek, ami tökéletesen beleillik a nagyvállalati környezetbe és egy kicsit a régebbi HP EliteBook modellekre emlékeztet. Másrészt a fémes hatás robosztussá és masszívvá teszi a gépet, ami amúgy sem kicsi a 17 inches kijelzőjével. Ennek sajnos ára van, a gép 3,29kg-ot nyom, így nem túl mobil laptopról van szó, egy ekkora súly hordozása (esetlegesen töltővel együtt) már nem igazán kényelmes hosszú távon. Az egyetlen negatívum ebben a tekintetben a DVD író, ami a gépet felemelve kicsit lötyög, nincs túl jól illesztve és rontja az összhatást.

Ez a Dell egy egyszerű újrahasznosítható dobozban érkezik és a hálózati töltőn kívül gyakorlatilag semmit nem kapunk hozzá. Az operációs rendszer ezúttal még a Windows 8.1 (ami persze frissíthető Windows 10-re). Itt egy kicsit zavaró volt a rengeteg előre feltelepített szoftver (McAfee, bizonyos felmérések a Dell részéről), melyek ablakai állandóan felugrálnak a használat közben – ezektől érdemes megszabadulni.

Dell Inspiron 7746 teszt

Dell Inspiron 7746 teszt

Csatlakozók

Dell Inspiron 7746 teszt

A gép méreteit tekintve a csatlakozók elhelyezése nem okozhatott problémát, van is belőlük bőven: a bal oldalon a hálózati adapteren kívül találunk még HDMI és LAN csatlakozókat, két USB 3.0 portot, egy SD kártyaolvasót és egy jack csatlakozót is.

Dell Inspiron 7746 teszt

A jobb oldalon egy Kensington lockot, egy DVD írót és két darab USB 2.0-ás portot találunk.

Dell Inspiron 7746 teszt

A gép elején két állapotjelző LED van, az egyik a hálózati töltést, a másik a terhelést mutatja.

Dell Inspiron 7746 teszt

Dell Inspiron 7746 teszt

Beviteli eszközök

A robosztus ház egyik előnye, hogy simán elfér rajta egy teljes méretű billentyűzet és még marad is hely, hogy kényelmesen tudjunk gépelni. Az élményt kicsit rontja, hogy a billentyűk útja mintha nem lenne teljes, sokkal inkább ruganyos – így nem nagyon érzi a felhasználó, hogy mikor ütötte le teljesen az adott billentyűt. Sőt, már azelőtt látjuk a kívánt karaktert a gépen, mielőtt egyáltalán leütöttük volna. Itt jót tenne egy kicsit a merevség. LED háttérvilágítást is kapunk, ami alapvetően jól üzemel, bár a fény szigetelése nincs annyira jól megoldva, ami sötétben zavaró lehet.

Dell Inspiron 7746 teszt

Dell Inspiron 7746 teszt

A touchpad használata szintén kicsit nehézkes, sokszor ide-oda ugrál a kurzor. Ezt egyébként egy kézzel is lehet használni, hiszen az egész felület nyomásérzékeny. Összességében (mivel amúgy sem egy nagyon mobil gépről beszélünk) én szívesebben használnám külső billentyűzet + egér kombinációval.

Dell Inspiron 7746 teszt

Hang, kommunikáció

A notebook két oldalán, a felhasználóhoz közel 1-1 sztereo hangszóró van elhelyezve (nem vízszintesen, hanem lefelé nézve). A hangminőség nem rossz, de magasabb hangerőnél nagyon élessé válik, nem kifejezetten kellemes hallgatni egy bizonyos szint után. Egy ekkora gépben elfért volna egy nagyobb/jobb minőségű hangkeltő is véleményem szerint.

A vezeték nélküli technológiák közül N-es WiFi és Bluetooth 4.0 áll rendelkezésünkre. Ethernet csatlakozó is található a gépen.

Kijelző

Az 1080p-s (1920×1080) érintésérzékeny LED kijelző színei gyönyörűek, tényleg öröm akár csak ránézni is. A betekintési szögek jók, de nem átlagon felüliek. Erős fénynél a tükröződés okozhat problémákat (főleg alacsonyabb fényerő esetén), véleményem szerint erre egy kicsit jobban is odafigyelhettek volna. A kávák nem túl vékonyak, nyilván ez a webkamera elhelyezésének is betudható. Az erős pont itt az érintésérzékeny felület, ami rendkívül reszponzív és pontos: a Windows-ból már jól ismert, az ablak bezárására szolgáló piros X-et a jobb felső sarokban pl. gyilkos pontossággal el lehet találni, bármilyen kicsi is legyen az éppen nyitott ablak. Tényleg mintha egy csúcskategóriás tabletet nyomkodna az ember, annyira könnyű vele dolgozni. Az már más kérdés, hogy egy notebook esetén ezt mennyien használják ki, de ezt a kérdést a vásárlókra bízzuk. Érdemes megemlíteni, hogy az érintőképernyő opcionális, valamint az alapmodell felbontása csak 1600×900, a FULL HD-s kijelzőért is plusz pénzt kell fizetnünk.

Dell Inspiron 7746 teszt

Processzor

A 14nm-es gyártástechnológiával készült kétmagos Intel Core i5 5200U processzor órajele 2,2GHz, ezt szükség esetén a rendszer automatikusan 2,7GHz-re emeli. A chip ugyan támogatja a HyperThreading-et (azaz 4 virtuális magot lát az operációs rendszer, ezzel segítve a több szálon való feldolgozást), CPU igényesebb feladatoknál bizony érződik a 4 mag hiánya, még a 8GB memória és az SSHD mellett is. Processzor igényesebb játékoknál szintén érződött, hogy visszafogja a rendszert, pedig a 845M nem mondható csúcs grafikus kártyának. Persze munkára és átlagos felhasználásra továbbra is tökéletes az 5200U, de a komolyabb géphez szokott felhasználóknak bizony fel fog tűnni a különbség. Ez a processzor egyébként maximum 16GB DDR3 memóriát támogat.

Dell Inspiron 7746 teszt

Dell Inspiron 7746 teszt

Grafikus kártya

Ugyan a Broadwell CPU-ba épített Intel HD5500-as grafikus chip bizonyította, hogy irodai munkára és átlagos otthoni felhasználásra is tökéletes (a fogyasztásra gyakorolt pozitív hatásról nem is beszélve), mi kihasználtuk, hogy dedikált videokártya is van a gépben. Az Inspironok nem kifejezetten játékra lettek tervezve, de ilyen árkategóriában már elvárható a vásárlók részéről is, hogy ne jöjjön zavarba a gép 1-1 játék futtatásakor. Ezt a próbát kiállta a 2GB grafikus memóriával megáldott GeForce 845M, natív felbontáson is.

Ezuttal ezekre a címekre esett a választás: a GTA V ezer éves halogatás után végre megjelent áprilisban PC-re is, így rengeteg embert érdekel. A Battlefield 4 még ma is az egyik legnépszerűbb multiplayer FPS, a Sniper: Ghost Warrior 2 pedig a CryEngine 3 motor miatt érdekes. Persze a beállításokat nem lehet 100%-ig összehangolni a különböző játékokban, azért igyekeztünk hasonló opciókat alkalmazni. Az eredmény ennek ellenére meglepő lett: A GTA V medium-on tökéletesen fut, még kisebb röccenésekkel high-on is játszható. A másik kettő címet főleg medium beállítások mellett lehet élvezni. Lássuk hát az eredményeket:

Dell Inspiron 7746 teszt

Dell Inspiron 7746 tesztDell Inspiron 7746 teszt

Dell Inspiron 7746 tesztDell Inspiron 7746 teszt

Dell Inspiron 7746 tesztDell Inspiron 7746 teszt

Dell Inspiron 7746 teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

A gép gyárilag 8GB DDR3 (1x8GB) memóriával érkezik és maximum 16GB-ig bővíthető. Ehhez két DDR3 foglalat áll rendelkezésre. Természetesen kérhetjük alaból így a laptopot, nem kell vele nekünk szórakozni. Az 1TB-os SSHD (neve az SSD és HDD összemosásából jön) hibrid merevlemez kellemes meglepetés: a technológia alapja, hogy a merevlemez egy 8GB-os – az SSD-kkel megegyező – leválasztott flash alapú tárolóval rendelkezik, amire az operációs rendszer a leggyakrabban használt fileokat teszi, mint egy gyorsítótárba. Egy hagyományos merevlemezhez képest ez jóval gyorsabb betöltési időket eredményez, reszponzívabb tőle a gép. Persze ne várjunk egy hagyományos SSD sebességét, de a technológiának mindenképpen van alapja és értelme, a gyakorlatban is. Ehhez jön hozzá a tényleges 1TB-os tárterület. A felhasználók tehát kellő tárterületet és egyben sebességet is kapnak az SSHD-nek köszönhetően. Ehelyett rendelhető 512GB-os SSD-vel, vagy aki nem akarja feláldozni az 1TB-os merevlemezt, az a DVD író helyére beilleszthet egy direkt erre kitalált keretet, amibe mehet az SSD. 2015 végén valószínűleg nem sok DVD-t látunk a mindennapokban, egyre inkább trend e nélkül gyártani a notebookokat.

Dell Inspiron 7746 teszt

Dell Inspiron 7746 teszt

Dell Inspiron 7746 teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A tesztek során a hőelvezetés olyannyira jónak bizonyult, hogy néha az az érzésem volt, hogy valamilyen hardveres vagy szoftveres problémával állok szemben és a szenzorok nem a jó értékeket mutatják. Az alumínium ház még szobahőrmérsékleten is hűvös marad, így pl. játék alatt sem lesz langyosnál melegebb a burkolat, ami külső billentyűzet nélkül bizony jelentősen befolyásolja az élményt. Persze fém háznál még a rossz belső hőelvezetésnél se lenne annyira érzékelhető a probléma, viszont a szoftveres mérések bizonyították, hogy belül is minden rendben van (sőt..). Nyilvánvalóan egy aktív hűtéses rendszernél a zaj és a hőmérséklet összefügg. Ebből adódóan még benchmarkok alatt is maximum csak mérsékelten volt hangos a gép, szóval mindenképpen dícséret illeti ebből a szempontból.

Rátérve az üzemidőre, az Inspiron 4 cellás, 56 wattórás akkumulátora a tesztek során átlagosnak bizonyult. Teljes terhelésnél (pl. játék) ez körülbelül 2 órányi üzemidőt jelent, általános használat esetén kb. 4,5 – 5 órát, filmnézésnél pedig 3 órát, fényerőtől függően. A teljesen lemerített állapotból való feltöltés elég sokáig, 3,5 óráig tart.

Dell Inspiron 7746 teszt

Értékelés

Összességében elmondható tehát, hogy a 17 inches Inspiron egy remekül sikerült gép. Gyönyörű kijelző, reszponzív és pontos érintésérzékeny felület, remek anyag- és összeszerelési minőség jellemzi. Ugyan a 350 000.- Ft-os ár már erősen a középkategória tetejére helyezi, alapvetően nem tartjuk indokolatlannak ezt az árat. Ugyan nem teljesen üzleti gép, de egy ujjlenyomat-olvasó nem lenne rossz. Vannak ugyan kisebb hiányosságok (pl. szerintem egy négymagos processzor elfért volna, esetleg egy kicsit jobb videokártya) és idegesítő dolgok, mint pl. a Touchpad kezelhetősége, de alapvetően egy remek “kis” gépet hozott össze a Dell. Akit nem riaszt el az árcédula, bátran tegye rá a mancsát.

Dell Inspiron 7746 teszt

Dell Inspiron 7746 teszt

Marci

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét