Dell Latitude E5450 teszt

0
1665

Dell Latitude E5450 teszt

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Astória üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Nagy a verseny az alsóközép kategóriás üzleti gépek piacán, szinte minden gyártó képviselteti magát a kategóriában, hiszen meglehetősen nagy piacról van szó. Itt találjuk azokat a gépeket a 200-300 ezer forintos árkategórában, melyek már ésszerű kompromisszumot jelentenek az ár-érték arányban, ha munkavégzésről van szó. A HP a Probook 6-os sorozattal, a Lenovo a Thinkpad Edge gépekkel, a Dell pedig a Latitude 5-ös típussal indul versenybe. Tesztünk alanya az 5-ös sorozat 14 inch-es képernyővel szerelt tagja, a Latitude E5450.

Dell Latitude E5450 teszt

A doboz

A célszerűség és az egyszerűség jellemzi a gép csomagolását, semmi felesleges dolog: kartondoboz, benne a gép a töltővel és némi dokumentációval. Driver lemez nincs (hiszen dvd meghajtó sincs). Lassan áttérhetnének a gyártók a driver pendrive-ra. Persze az előtelepített Windows tartalmazza a drivereket, de egy nagyobb cégnél ezeket a gépeket a vásárlás után újratelepítik a vállalati operációs rendszerrel, olyankor pedig nem ártana, ha kéznél lennének a driverek.

UPDATE: több forrásban láttam az infót, miszerint a Dell recovery pendrive-val szállítja a gépet. Ezek szerint csak a tesztre kapott csomagból maradt ki.

Dell Latitude E5450 teszt

Külső

Ugyanazzal a két szóval tudom jellemezni a gép külsejét, mint a csomagolását: egyszerűség, célszerűség. A ház teljes egészében kemény, strapabíró fekete műanyagból van. Egyedül a széles zsanérokat fedi fém. Az egyhangúságot csak a fedlap közepén lévő Dell logó töri meg, de nem nagyon, mert ez is fekete, csak épp fényes. A fentiek ellenére azt kell, hogy mondjam: a gép jól néz ki. Arányos, elég vékony a mostani divathoz, jól áll neki a fekete. Ránézve és kézbe véve is az az érzésünk, hogy nagyon jól összerakott, strapabíró, igazi munkagép van a kezünkben.

Dell Latitude E5450 teszt

Csatlakozók

A legtöbb gyártó óvakodik attól, hogy túl sok csatlakozót tegyen a gépek hátuljára, mert ergonómiailag nem a legszerencsésebb vakon keresgélni őket. Ugyanakkor néhány rosszul elhelyezett csatlakozóval (pl. egerező kéznél usb-s külső meghajtó) sokkal jobban el lehet rontani az ergonómiát. Úgy gondolom, azzal nincs gond, ha a LAN csatlakozót, a töltőnyílást vagy a monitor csatlakozóját hátra teszik, hiszen ezeket jó esetben ritkán birizgáljuk. Amikor azonban az USB csatlakozók zöme is hátra kerül, akkor már kicsit összehúzza a szemöldökét az ember. A Dell úgy gondolta, hogy a 3 USB csatlakozóból elég egyet oldalra tenni (azt is a jobb oldalra, ahol a legtöbben egereznek), a többi jó helyen lesz hátul is. Ez talán a legnagyobb hiba, amit a gép tesztje során találtam és valamennyire érthetetlen is, mert mindkét oldalon bőven van hely akár több USB-nek is.

Elöl lent a hangszórónyílásokat találjuk, jobb oldalt pedig a visszajelző ledeket, balról jobbra haladva: bekapcsolás, HDD, töltés, vezeték nélküli kapcsolatok visszajelzése.

Dell Latitude E5450 teszt

Jobb oldalt az SD kártyaolvasó és az egyetlen oldalra helyezett USB csatlakozó, melyet töltésre is használhatunk kikapcsolt állapotban is.

Dell Latitude E5450 teszt

Hátul az egyik zsanérba van építve a LAN csatlakozója, mellette egy VGA kimenet és egy USB3-as port található, a másik oldalon egy HDMI társul a másik USB3 port és a töltőcsatlakozó mellé.

Dell Latitude E5450 teszt

A bal oldal is meglehetősen sivár: Kensington zár, kombinált fülhallgató-mikrofon csatlakozó és a hűtőnyílás túloldalán egy Smartcard olvasó található itt.

Dell Latitude E5450 teszt

Az USB csatlakozók kicsit szerencsétlen eloszlása ellenére megvan minden olyan kimenetünk és bemenetünk, amire szükségünk lehet, így ebből a szempontból jól vizsgázott a gép.

Alul találjuk az egész gép alját beborító szerelőnyílást, melyet hat csavar rögzít illetve egy dokkoló csatlakozót.

Dell Latitude E5450 teszt

Beviteli eszközök

A fedlap alatt egy remek billentyűzetet találunk, természetesen a méretből adódóan numerikus rész nélkül. Egyetlen fájó pont a Home, End gombok hiánya (az FN lenyomásával elérhetők a funkciók), minden más a helyén van. A gombok nyomáspontja kiváló, hangjuk szinte nincs, távolságuk kellően nagy, nincsenek összenyomorítva. A felület itt is matt, a gombok enyhe íve pontos gépelést biztosít. Külön öröm a fehér háttérvilágítás, mely még mindig nem általános a kategóriában, de reméljük, egyre jobban elterjed.

Dell Latitude E5450 teszt

Kapunk egy közepes méretű érintőpadot két gombbal és egy pöcökegeret három gombbal. Az egérgombokról is csak hasonló jókat lehet mondani, mint a billentyűzetről: matt felület, pontos, halk működés.

Dell Latitude E5450 teszt

A fentieken kívül egy bekapcsoló gomb és egy ujjlenyomat olvasó jutott a gépre, ezzel végére is értünk a kezelőszerveknek.

Hang, kommunikáció

Meglepően jól szólnak a gép hangszórói, annak ellenére, hogy félig a gép alján vannak elhelyezve. Persze ne várjunk hifi minőséget, de hosszú idő óta ez az első gép, mely némi mély hangot is képes kiadni magából. A maximum hangerő is elég egy szoba betöltéséhez, bár itt már némi torzítás is megfigyelhető.

A wifi és bluetooth modult ezúttal az Intel szállítja, 7265 a típusjele és dual band N-es wifit valamint 4.0-ás bluetoothot tartalmaz. Ezen kívül támogatja a dual stream és a wireless display technológiákat. A LAN modul becsületes neve I218-LM és gigabites sebességre képes. A gépben előkészítve találjuk a HSDPA kapcsolathoz szükséges antennát és SIM kártya helyet, csak egy bővítőkártyát kell vennünk és máris működik a mobilnetes elérés is.

Dell Latitude E5450 teszt

Kijelző

Az AU Optronics gyárából érkezett az 1600×900-as felbontású TN panel, mely hozza a kötelezőt. Felbontása kényelmes a 14-es méretben, fényereje rendben van, kontrasztaránya kiemelkedően jó (>1000:1). Egyedül a szokásos TN betegség, a betekintési szög szűk tartománya róható fel hibának, de ne legyünk telhetetlenek, egyelőre örüljünk, hogy ebben a kategóriában is megjelent a billentyűzet világítás. Néhány év múlva talán ugyanígy örülhetünk majd az IPS panelnek. Maga a kijelző 180 fokban nyitható, ráadásul az erős zsanérok ellenére egy kézzel, kinyitva pedig stabilan áll.

Dell Latitude E5450 teszt

Dell Latitude E5450 teszt

Processzor

A gépben található alacsony fogyasztású Intel I5 4310U processzor 2 magos, órajele 2 GHz, mely turbóval egészen 3 GHz-ig mehet fel. Mindez 15W-os TDP mellett megfelelő teljesítményt biztosít a legtöbb irodai alkalmazás használatához.

Dell Latitude E5450 teszt

Dell Latitude E5450 teszt   Dell Latitude E5450 teszt

Grafikus kártya

Nincs dedikált grafikus kártya a gépben, ami jelen esetben inkább előny, mint hátrány. A processzorba épített Intel HD Graphics 4400 mindenre elég, amire ezt a gépet szánták. Elvonási tünetektől szenvedő gémerek alacsony részletességgel még néhány játékot is el tudnak futtatni rajta, egy World of Warcraft low beállításokon simán játszható.

Dell Latitude E5450 teszt

Dell Latitude E5450 teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

4 GB DDR3L 1600 MHz-es ram van a gépben gyárilag, mely egy memóriahelyet foglal el, tehát könnyen bővíthető, egészen 16 GB-ig.

Dell Latitude E5450 teszt

A merevlemez a Seagate műhelyéből érkezett, 500 GB-os, 5400-as fordulaton üzemel, munkáját 8 GB SSD cache segíti. Sebességével kénytelen lesz megelégedni a felhasználó, mert sem mSATA bővítőhely, sem HDD fiókra cserélhető optikai meghajtó nincs a gépben. Ez egy elég fájó pont azoknak, akik sebességet és nagy tárhelyet is szeretnének egyszerre.

Dell Latitude E5450 teszt   Dell Latitude E5450 teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A gép ventillátora átlagos zajszint mellett teszi a dolgát, terhelés nélkül halk, terhelésre megjön a hangja, de nem lesz zavaróan hangos. A hűtés hatékonysága jó, sem az alkatrészek, sem a külső ház nem melegszik fel túlságosan. Az akku 51 Wh-s teljesítménye az energiatakarékos hardvernek köszönhetően kiváló üzemidőt hoz, 7 óra netezést, filmnézést, 2 óra intenzív használatot biztosít.

Dell Latitude E5450 teszt

Értékelés

Többször használtam a teszt írása során a célszerűség és egyszerűség szavakat és az értékelésben is ezt a két fő tulajdonságot kell kiemelnem. A gép előnyére változott az elődhöz képest, vékonyabb lett és eltűntek a sorjás műanyag szélek. Ugyanakkor a lényeg nem változott: egy ránézésre is robosztus, nagyon egyben lévő, strapabíró, munkatűrő felületekkel és kezelőszervekkel ellátott gépet kapunk, melyet nyugodtan odaadhatunk a cég bármelyik dolgozójának akár intenzív munkára és napi hordozásra is. Negatívumként csak a TN panelt tudom felhozni, mely azonban még mindig általános ebben a kategóriában, illetve a HDD bővíthetőség hiányát, ami azonban a célcsoportnak nem lesz probléma, hiszen a tárhely- és hardverigényes munkát végzők egy-két kategóriával feljebb lévő gépeket fognak inkább keresni.

Dell Latitude E5450 teszt

Dell Latitude E5450 teszt

Dell Latitude E5450 teszt   Dell Latitude E5450 teszt

Dell Latitude E5450 teszt   Dell Latitude E5450 teszt

Dell Latitude E5450 teszt   Dell Latitude E5450 teszt

Case

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét