Dell Latitude E6440 teszt

0
2444

A tesztkészüléket a Dell hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Az Intel részéről idén a legnagyobb dobás a Haswell névre keresztelt processzorok megjelentetése volt, mely máig tartó cserelázba hozta a gyártókat. Ez természetesen érintette az amerikai székhelyű Dell-t is, mely szépen lassan minden vonalon beépíti termékcsaládjába a Haswell-eket. A Haswell megjelenése első ízben a Lenovo felfutását eredményezte, mely igen szép eredményeket könyvelhetett el a nyarat követően, ám a negyedik üzleti negyedévre a Dell is felkötötte a nadrágot és így a mérleg nyelvét szépen lassan maguk felé tornázzák. Kijelentésünk nem alaptalan, elég ha megnézzük a legújabb Inspiron-okat, melyek a szokásos 3 év garanciával kerülnek a forgalomba ám rájuk nézve mégiscsak látjuk az újdonság erejét.

Dell Latitude E6440 teszt

Azonban a hordozható számítógépek piacának csak egy szeletét képviselik a consumer kategóriás gépek, így most a Latitude széria bemutatására kerül majd sor, egészen pontosan a 14 hüvelykes, üzleti felsőkategórát képviselő 6440-ről van szó, mely a 6430-asok leváltására érkezett.

Dell Latitude E6440 teszt

Itt érdemes kihangsúlyozni – talán sokak meglepetésére -, hogy elsősorban nem a hardverben rejlő ereje miatt szeretjük a 6-os sorozatú Latitude-öket, hanem minden egyéb miatt. Viszont azelőtt, hogy jobban kidomborítanánk a noteszgép erényeit, beszéljünk az elődmodellhez képest miben is rejlik a változás.

Külső

A kevesebb néha több. Ezt az elvet követve készült el a Latitude E6440 teteje, mely az egyszerű, szolid eleganciát tükrözi letisztult formáival és matt alumínium borításával. Ez is szolgáltatja számunkra a legszembetűnőbb külső változást, hiszen az előd még szálcsiszolt alumínium fedlappal rendelkezett. Egyébként a Dell logo is kisebb lett, bár ugyan ott találjuk meg.

Dell Latitude E6440 teszt

A készülék kinyitását követően ismerős látvány fogad minket, a változás minimális. Bal felső sarokban a némító és hangvezérlő gombok, bal oldalon pedig a bekapcsoló gomb és a működést jelző ledek pislákolnak. Felül találunk egy 2 megapixeles webkamerát és egy zárszerkezetet mely a notebook csukott állapotban történő egybetartásáért felelős.

Dell Latitude E6440 teszt

Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt

A meglepetés erejével hatott – és nem mellesleg örömömre szolgált! -, hogy nem szigetes kialakítású billentyűzetet találtam a fedlapot felnyitva. A csuklótámaszt a Latitude-öknél jól ismert gumírozott borítás teszi komfortossá, tapintása kifejezetten kellemes hatást kelt. Az érintőpad mellett jobbra pedig figyelmesek lehetünk egy apró jelecskére, mely nem más mint az érintkező nélküli intelligens kártyaolvasó, mely céges adataink és munkáink egyszerű és biztonságos használatát segíti elő.

Portok, csatlakozók, egyéb

A Dell ennél noteszgépnél aztán tényleg beleadott minden apait és anyait. A soros porton kívül nem igazán tudunk mondani olyan portot, csatlakozót vagy eszközt amit ne mellékelt volna, vagy utólag ne tudnánk csatlakoztatni. Egyébként a soros portot is könnyedén elérhetjük egy mezei dokkoló beszerzésével.

Szemből: Jobb és bal oldalon hangszóró rács, SD kártyaolvasó

Dell Latitude E6440 teszt

Jobb oldal: Express kártyaolvasó, WiFi kapcsoló gomb, kombinált audio ki/ -és bemenet, 2 db USB 3.0, kensington zár és az optikai meghajtó

Dell Latitude E6440 teszt

Hátulról: 1 db USB 2.0 (töltő funkcióval), LAN, akkumulátor, HDMI, töltőcsatlakozó

Dell Latitude E6440 teszt

Bal oldal: D-sub (VGA), 1 db USB 3.0, hő kivezető nyílás, Smart Card olvasó

Dell Latitude E6440 teszt

Bővíthetőség

Megfordítva a készüléket mind a jobb, mind a bal felső sarokban találunk egy-egy darab reteszt, melynek elhúzását követően akadály nélkül tudjuk eltávolítani az akkumulátort. Az optikai meghajtó hasonló könnyedséggel távolítható el, melynek helyére akár külön áramforrást vagy merevlemezt is behelyezhetünk. A Latitude belsejében levő háttértár már egy fokkal ragaszkodóbb, ezt ugyanis két darab csavar is rögzíti.

Dell Latitude E6440 teszt

Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt

Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt

Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt

Dell Latitude E6440 teszt 

Az alsó magnézium lemez (mert ugyebár az is fém) összesen 4 csavar eltávolítása után könnyedén leemelhető, mely után elénk tárul egy nem minden napi belső. Bal felső sarokban láthatjuk a 3G modem (WWAN) előkészítést, középen a dokkoló portot, alul jobb és bal oldalon pedig a könnyedén eltávolítható optikai meghajtót és a háttértárat. A memória modulok bővítésére szintén kettő darab foglalat adott, így 16GB-ig könnyedén bővíthetjük a fizikai memóriát.

Ez nem éppen egy átlagos notebook

Mint már fentebb említettem, a Latitude 6-os szériája leginkább a “minden egyéb” miatt válik eladhatóvá, szerethetővé. Ez a minden egyéb nagyrészt biztonsági funkciók és minőség terén mutatkozik meg, megfelel ugyanis a MIL-STD-810G szabványnak, ami a haderő adta követelményeket foglalja magába (leejtés, rezgés, por, páratartalom, magasság és magas hőmérsékletű tesztek). A merevlemez rezgése elleni védelmére külön figyelmet szenteltek, bár ez SSD esetén (mozgóalkatrész híján) értelmét veszti, illetve van itt még egy TPM biztonsági modul és egy ujjlenyomat olvasó is. A minőségről pedig mi sem árul el többet, mint a magnézium ötvözetet kapott kijelző burkolat (az LCD panel és a fedlap között található rácsszerkezetű fémháló, mely akár több 100 kilogramm súlyt is képes elbírni) sőt, a teljes magnézium vázszerkezet és a kopásálló, cseppálló billentyűzet és érintőpad.

Support

Itt azonban még mindig nem érnek véget a pozitívumok. Alapvető különbség van ugyanis az átlagos felhasználásra szánt és az üzleti célokat kiszolgáló noteszgépek között, nem csak anyagfelhasználás, de támogatás terén is. Míg a consumer felhasználónak elsősorban a külsővel és benchmark eredményekkel kívánják eladni a készülékeket, addig az üzleti életben dolgozó noteszgépeket több mint 1000 órás tesztnek vetik alá. Talán különösebb magyarázat nélkül is látjuk, mért van ennek jelentősége, de nem árt egy picit a színfalak mögé látnunk. Itt nem egy asztali PC-ről van szó. Gyakorlatilag itt mindent egybeintegráltak, a hordozhatóság is hangsúlyos, tehát a hardverelemeket egy szűkösen meghatározott dimenziótérbe kell beszorítani és ez az egész ráadásul komoly külső hatásoknak is ellen kell álljon. Ergo fontos, hogy ne, vagy alig melegedjen, alacsony fogyasztással rendelkezzen, jó akkumulátoros üzemidővel szolgáljon, könnyen hordozható legyen és mégis ellenálló. 

Mi a jelentősége az előzetes teszteknek, előrelátásnak és hibajavításnak? Vegyük tesztünk főhősét, aki már csak áránál fogva is elsősorban az üzleti szférában fog szerepet vállalni, ahol pedig egy esetleges meghibásodás, vagy annak rossz kezelése könnyen oda vezethet, hogy a következő beszerzésnél a konkurenst fogják majd preferálni. Mind ismerjük az unalomig idézett szavakat Murphy-től: “ami elromolhat, az el is fog romlani”, ezért a Dell belátta, hogy nagyon fontos a hibát minél hamarabb kijavítani, nem lehet szó heteken keresztül tartó szervizelésekről.

Szerviz és garancia

Hogy érzékeltetni tudjuk a Dell üzleti készülékeinek az előnyét fontos megemlíteni, hogy a gyártók egyáltalán miféle szolgáltatásokat nyújtanak számunkra.

(1) A szervizgarancia (carry in), mely során, ha elromlik a noteszgép a fogyasztó azt elviszi a szervizbe és lehetőség szerint 15 napon belül megjavítják.

(2) A hozom-viszem garancia (pick up and return), mely során a gyártó az ügyfélszolgálatának segítségével futárt küld a fogyasztóhoz, a futár beszállítja a noteszgépet a központi szervizbe, majd annak elkészültével vissza is szállítja hozzánk lehetőség szerint 15 napon belül. Lényeges megemlíteni, hogy van olyan „pick up and return” garanciával rendelkező gyártó, aki noteszgépét egy külföldi szervizbe, míg van amelyik hazánkban szervizelteti noteszgépét. A „hozom és viszem” garanciával az a probléma, hogy ha egy nem megismétlődő probléma van (pl.: óránként elhomályosodik a kép) és ez a szervizelési tesztfázisban nem jelentkezik, akkor gépet egyszerűen visszaküldik az adott hiba kijavítása nélkül. Sőt, sok esetben pénzt is kérnek, mivel a hiba indokolatlan volt és a futárt innentől az ügyfélnek kell fizetni. Éppen emiatt javasoljuk, hogy válasszon olyan gyártót melynek hazai szervizhálózata van, ugyanis a szervizessel történő személyes kontaktus sokkal előbb és sokkal biztosabb módszer a hiba elhárítására, esetleges kijavítására.

Dell Latitude E6440 teszt

A hamarkodik és egyben legjobb pedig a (3) helyszíni garancia (next business day), mely általában opcionálisan választható a gyártóknál súlyos felár ellenében. Ezt a garanciális szolgáltatást a Dell alapból adja a Latitude, Vostro (kivéve Vostro 2520), XPS és Precision modellekhez. A helyszíni garancia röviden annyit jelenti, hogy ha elromlik az előbb említett Dell noteszgépek egyike, akkor az ügyfél felhívja +36 80 016-157-es telefonszámot, ahol egy diszpécser a felveszi az adatait. Adatfelvétel után a Dell a fogyasztó tartózkodási helyéhez legközelebbi hivatalos Dell szervizt kiértesíti, majd a szervizes bepattan gépjárművébe és egyeztetett helyszínen (akár a fogyasztó lakásában) megtörténik a hibajavítás 24 órán belül.

Röviden és tömören, ha a jövőben Dell Latitude, Vostro (kivéve Vostro 2520), XPS és Precision noteszgépet vásárlunk akkor 3 éven keresztül bárhol legyünk, bármi baja legyen a készülékünknek azt lehetőség szerint 24 órán belül a helyszínen (akár a fogyasztó lakásán) megjavítják.

Kijelző, zsanér

Mint, ahogy azt a kategória el is várja tükröződésmentes kijelzőt kaptunk így majdnem minden fényviszony között kiválóan használhatjuk a noteszgépet.

Dell Latitude E6440 teszt

Szokás szerint TN+film paneles kijelzőt kaptunk a 14” hüvelykes méretű kijelzőbe, melynek natív felbontása 1600x900p. A betekintési szögek, színek és kontrasztok jobbak, mint egy átlagos 1366x768p felbontású kijelző esetén, viszont ebben a kategóriában jobban mutatna, főleg így 2013 végén egy IPS vagy PLS paneles kijelzőt alkalmazni (Erről bővebben a laptop kijelzőkről nagy általánosságban című írásunkban olvashat).

Dell Latitude E6440 teszt

A zsanérszerkezet hibátlan, erős ennek ellenére lágyan, holtjáték nélkül működik. Jó dolog még az is, hogy több mint 180 fokban kihajtható.

Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt

Billentyűzet és érintőpad

Egy szó, mint száz, imádom. Nem is igazán tudnék ennél jobb billentyűzettel rendelkező notebookot mondani. A billentyűk kiváló minőségűek, halkan és megfelelő nyomásponttal járnak. A hab a torán pedig a beépített háttérvilágítás, melyet igazán elegánssá tesznek a kék színben pompázó másodlagos, illetve funkció billentyűk. A sok jótól eltekintve némi megszokást igényel a kurzor gombok felett elhelyezkedő Page Up és Page Down billentyű, melyet személy szerint én rendszeresen félrenyomtam, így ezzel az oldal elejére vagy végére navigált a cikk megírása közben.

Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt

Itt kell szót ejtsek a space billentyű felett helyet kapó trackpoint-ról, mely funkciót tekintve elmarad a nagy rivális ThinkPad-től. Ez azonban nem mutatkozott akkora hátránynak, mert én személy szerint nem, vagy alig-alig használom ezt az eszközt.

Dell Latitude E6440 teszt

Az érintőpad használatát illetően viszont van egy számomra nagyon fájó pont, mégpedig a többujjas gesztusok, például a vesszőpapripámnak számító duplaujjas görgetési funkció nehézkes és pontatlan kezelhetősége. Mint az köztudott ez a funkció csak Windows 8 alatt működik jól, a tesztgépünkön pedig Windows 7 van. Ezzel nem is lenne gond, mert egy sima újratelepítéssel meg is tudnánk nézni, azonban mivel a készülék forgalmazása kb 2-3 hét múlva kezdődik meg nincsenek fent a driverek a gyártó honlapján. Egyébként az érintőpad mérete átlagos, de meglehetősen kellemes tapintású, ami szintén vonatkozik azok gombjaira is.

Hardver

Idén júniusban kerültek bemutatásra az Intel 4. generációs Haswell névre keresztelt processzorai, azonban a Dell kisebb késéssel csak nemrégiben mutatta be termékpalettáját. A gyártástechnológia csakúgy, mint az Ivy Bridge esetén itt is 22nm, viszont bővültek a funkciók az AVX2 és FMA támogatással. Az AVX2 utasítások különösen a kép- és video feldolgozó alkalmazások munkafolyamataiban jelentenek előnyt. Az Intel állítása szerint az FMA Haswell-ben alkalmazott verziója jelentősen növeli majd a lebegőpontos műveletek sebességét és pontosságát, ezzel pedig a mérnöki-tudományos feladatok, mint a professzionális képalkotási (arcfelismerés) algoritmusokat gyorsíthatja fel.

Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt

Az éppen nálunk járt Latitude E6440-ben egy Intel Core i7-4600M található, mely az „MQ” végződésű CPU-kal ellentétben csak fizikailag 2 magos, viszont ugyan úgy támogatja a TurboBoost technológiát ezzel 2900MHz-ről 3600MHz-re emelve az órajelet amennyiben ezt engedi a TDP keret, ami a hőmérséklet és a fogyasztás együttes mutatója. Ha pedig igény van rá, a Hyper Threeding technológiának köszönhetően akár 4 szálon is futhatnak a számítások. A Haswell piacra dobása esetén azonban nem a processzor forradalmi újítása (bár fogyasztás terén hatalmas előrelépés történt, melyet például a Dell Inspiron 7537 tesztünk alá is támaszt), hanem az integrált grafikus vezérlő továbbfejlesztése a legszembeötlőbb. A készülékben egy Intel HD4600 kapott helyet mely már támogatja az OpenGL 4.0-át és a DirectX 11.1-et, továbbá az Open Cl 1.2-t is, ami nem csak a 3D-s grafikában, hanem a kép- és video feldolgozásokban is jelentős javulást hoz.

Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt

Teljesítmény terén is hatalmas fejlődésen ment keresztül a HD4600-as IGP mely 20 végrehajtó egységgel rendelkezik. Viszonyítás képen az Ivy Bridge HD4000-es IGP-je 16 végrehajtó egységet, a HD2500-as pedig csak 6 végrehajtó egységet kapott, amiből az következik, hogy a tesztalanyunkban lévő HD4600-os IGP jóval erősebb elődjénél. Akinek viszont mégis kevés lenne a HD4600-es ereje, a Latitude E6440-ben opcionálisan elérhető a HD4600 mellett (váltható grafikus rendszer) a 2GB GDDR5 memóriákkal felvértezett, azonban 64 bites memóriabusszal rendelkező AMD Radeon HD8690M. A grafikus kártya teljesítményét egyébként a notebookcheck.net weboldalán meg is lehet tekinteni. 

Háttértár teljesítmény

A készülék gyárilag egy 128 GB-os Samsung SM841-es SSD-vel érkezik és meglehetősen erős hardverrel van felszerelve, viszont mint azt minden tesztünkben, úgy itt is megemlítjük: a számítógépek sebességét legfőképpen az SSD befolyásolja. Azonnali programindulások, villámgyors bekapcsolás, hangtalan működés, nincsenek mozgó alkatrészek stb.

Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt

Hangrendszer

Notebookos viszonylatban egész jónak mondható hangszórókat kapott a Latitude E6440, sőt még erős túlzással élve, de mintha a „mélynyomókat” is lehetne hallani. Korábban csúfoltuk az EliteBook-okat, hogy „ágyék” hangszórókkal rendelkeznek, nos ez a Latitude-nél is megfigyelhető, ennek ellenére erejük és minőségük tökéletesen alkalmas arra, hogy zenével töltsenek be egy termet.

Tesztpad

Zaj

Amennyiben valamit felróhatunk a Latitude E6440 számlájára az a zaj. A hűtésért felelős ventilátorok folyton üzemelnek és bár alapjáraton könnyen elnyomja valami külső zaj a hangjukat, terhelve azonban már jóval inkább tekintélyt keltőbbek. Ez természetesen köszönhető annak is, hogy a tesztalanyban egy Core i7-es CPU dolgozott.

Hűtéshatékonyság

A hűtéshatékonyság viszonylag jónak mondható, ugyanis a burkolat még terhelés hatására se melegedett át annyira, hogy az zavaró legyen, bár a CPU teljes terhelése közben, melyet az Aida 64-el végeztünk, gyakran throttling-olt, hogy ne érje el a TDP keret határait (maximális fogyasztás és hőtermelés mutatója). Egy szó, mint száz, egy 14 hüvelykes készülék alá nem való Core i7-es processzor.

Dell Latitude E6440 teszt

Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt  Dell Latitude E6440 teszt

Akkumulátor

A 9 cellás 97Wh Li-ion akkumulátor túlnyúlik a noteszgép hátulján, viszont minimális terheléssel majdnem 14 órás üzemidőt is elérhetünk, ez pedig kifejezetten jó eredmény.

Dell Latitude E6440 teszt

Értékelés

Annyi bizonyos, hogy a legújabb Latitude 6-os széria egész egyszerűen fantasztikus. Nyilvánvaló, hogy nagyon jó alapokból tudtak a mérnökök építkezni, de ahhoz is kell látás, hogy megtartsák a pozitívumokat miközben elhagyják a negatívumokat. Ezért is értékeljük, hogy az elődhöz képest jóval szolidabb, az üzleti szférában szükséges komolyságot sugárzó formavilágot kapott, miközben az anyaghasználat minősége megmaradt. Azonban a két kilogrammot is meghaladó súly nem cseng jól a mai világban, ez azonban elengedhetetlen, hogy a Latitude E6440 az legyen ami.

Sajnos vannak itt negatívumok, ilyen a zajterhelés, valamint a nehézkesen kezelhető érintőpad, de ezektől eltekintve csupa jóról tudok beszámolni: a legjobb szervizháttér, a legjobb billentyűzet, könnyű és praktikus bővíthetőség, csatlakoztathatóság, biztonsági és védelmi funkciók garmadája.

Ami az árat illeti: biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz olcsó, főleg nem ebben a hardverkonfigurációban. Az előre sejthető borsos árat párhuzamba állítva a fent felsoroltakkal az értékelésünk egy jó erős négyes. Ez a jó erős négyes viszont könnyen ötös lehetne, ha 300.000 forint alatt hozzá lehetne jutni a készülékhez, i5-ös processzorral és tisztességes Windows 8 támogatással.

Dell Latitude E6440 teszt

Dell Latitude E6440 teszt
 

Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt

Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt Dell Latitude E6440 teszt

 

Pucu

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét