Dell Vostro 5470 teszt

0
165

A tesztben szereplő Dell Vostro 5470-es notebookot a Laptopszalon biztosította, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Áttekintés

Az ehavi “tartós” tesztelés a Dell Vostro szériájának pengevékony és könnyed 5470-es típusát mutatja be. A kategória amúgy is nagy kedvencem, ez az a méret kijelzőben ami még kompromisszumok nélkül használható külső monitor nélkül is, cserébe kisebb helyen elfér, könnyebb lehet, jelen esetben pedig sokkal vékonyabb is, mint a nagyobb testvérek a sorozatban.

Dell Vostro 5470 teszt

A doboz tartalma

 

Dell Vostro 5470 teszt

A külső

Aki ismeri a Dell mai gépeit az nem fog sok újdonságot tapasztalni, a már jól bevált szálcsiszolt anyagot kapjuk kívülről és belülről, valamint a matt fekete plasztik is megjelenik. Súlyos merevítésekre ezúttal ne számítsunk, ez egy nagyon vékony kialakítású masina, itt ez nem fér bele. A kinézet szerintem rendben van, igazodik szinte bármihez. Visszafogottak a színek és a formák is, aki nem szeretne hatalmas feltűnést csapni a laptopjával annak tökéletes választás.

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Ultrabookosan szűk csatlakozókat kapunk, már ami a mennyiséget illeti, mindenesetre akinek nincsenek komoly igényei ezen a téren, mindenképpen elegendőnek fogja találni őket.

Dell Vostro 5470 teszt

Elöl nagy az üresség…

Dell Vostro 5470 teszt

Amit bal oldalon old fel egy kicsit a Kensington zár helye, a töltőcsatlakozó, 2db 3.0-ás USB és egy kártyaolvasó

Dell Vostro 5470 teszt

Jobb oldalon kombinált csatlakozó az audio részlegnek, egy LAN és egy 3.0-ás USB valamint a HDMI port szolgál

Dell Vostro 5470 teszt

Hátul pedig némi szellőzőrács található a 2 ventillátor számára

Billentyűzet

A már ismert Dell szigetes billentyűzet felel a szövegbevitelért, háttérvilágítás sajnos nincs, ez elég komoly hiányosság, cserébe azért a gépelési élmény megmaradt jónak, az alátámasztással sincs probléma. Numerikus rész ebben a méretben természetesen nincs. Mint ahogy fizikai visszajelzés sincs a CapsLock állapotáról ami szerintem egy üzletinek beállított gépnél alap lenne. Ez a feladat az OSD-re hárul ami tapasztalataim szerint messze nem tökéletes megoldás.

Dell Vostro 5470 teszt

Touchpad

Kiváló méretű és anyagú a touchpad, van multi-touch és minden egyéb funkció ami manapság kellhet, valamint jobb oldalon egy ujjlenyomat-olvasó, szinte korlátlan funkcióval a titkosítás és beléptetés témakörben. Alapvetően mindegyikkel meg voltam elégedve a touchpad azért egy kis érzékenység állítást elkért, valamint a fizikai visszajelzés a kattintásoknál nem túl egyértelmű. Egyébként ezen a téren is rendben vagyunk.

Dell Vostro 5470 teszt

 

Hang

Nos, itt meglepetés ért, ugyanis a szokásos csipogók mellé érkezett egy kis mélynyomó is. Nem kell dübörgő basszusra gondolni, de azért némileg segít a hangokon, egészen jól szól, főleg ebben a vékony kategóriában nehéz ezt összehozni, de sikerült, jár a piros pont.

Dell Vostro 5470 teszt

Kommunikáció

Itt a szokásos dolgok következnek: 4.0-ás Bluetooth, b/g/n Wi-Fi és ugye egy gigabites Ethernet. Intel videokártyával és vezeték nélküli adapterrel felvértezve a vezeték nélküli képtovábbítás is megoldható természetesen, szerencsére ez egyre gyakoribb. Kapunk egy HD webkamerát is mikrofonnal, ez is korrektül működött.

Kijelző

Reméltem, hogy egy nagyobb felbontású képernyőt kapok majd, sajnos nem váltak valóra a kívánságaim. Fényes felületű, elég fakó és könnyen invertálódó HD felbontású (1366*768) a kijelzőnk jelen esetben. Sokat nem tudok elmondani róla, megérdemelne a gép egy szebbet és jobbat, akinek nincs különösebb igénye annak mindnesetre ez is megteszi, mert asztalon beállítható jól is. Aki színhűségre és jobb betekintési szögekre vágyik, annak egy nagyobb modellt kell néznie a sorozatból.
A zsanérokkal meg voltam elégedve, nem a már jól megszokott elpusztíthatatlan érzésűek ugyan, de korrektül tartanul, reméljük sokáig.

Dell Vostro 5470 teszt

Bővíthetőség

Tekintettel arra, hogy a tesztgépet nem tudtam finomabb mozdulatokkal sem szétszedni, így ezt meghagyom a vállalkozóbb kedvűeknek. Úgy egy tucat csavar eltávolítása után még a patentekkel is meg kell birkózni, ezután tárulna elénk a látvány, amiből az érdekes az az mSata hely, ahová egy SSD-t el tudunk helyezni gépünk gyorsítása érdekében. Az alap kiépítés mindenesetre elég lesz egy ideig, ez biztos.

Tápellátás

Szolid méretű 65W-os tápegységet találtam a dobozban, örvendes, hogy nem kell a gép súlyát táp formájában is magunkkal vinni grátiszban. Más kérdés, hogy jók az akkumulátoros értékek, így ez nem nagyon veszélyezteti a kis Dellt.

Garancia

A garancia az egyik legjobb amit kapni lehet manapság a laptopok világában, 3 év helyszíni garancia foglaltatik a vételárban, ez a bejelentést követően nagyon gyors, 1-2 munkanapon belüli javítást tesz lehetővé. A garanciákról bővebben itt olvashat.

Használatba vétel

Windows Professional 8-as operációs rendszerrel indítottam, majd néhány nap után frissítettem 8.1-re, csak a kíváncsiság kedvéért. Egészen jól ment a folyamat, továbbra is működött minden ahogyan kell. A driverek az egyedi azonosítóval könnyen letölthetőek voltak, némi munkával fel is kerültek, némi probléma volt a Wi-Fi adapterrel, de ez idővel magától megszűnt. A rendszer egyébként jól kezelhető a Dell szoftvereiből (tanulva az eddigi gondokból) még nem telepítettem fel egyet sem, de idővel ezek is kiforrottak lesznek, és érdmes lesz feltelepíteni a legújabb operációs rendszerre is, vagy egy backup után ki is próbálható mindegyik aztán visszaállíthatjuk gépünket.

 Processzor

A Haswell 4. generációs processzorai közül kapjuk meg a már jól ismert 4200U-t, amelyik kiegyensúlyozott teljesítményével sok gyártó kedvence. A maximálisan 1 szálon 2.6GHz-es sebességre képes processzor alacsony fogyasztásával mégis jó teljesítményével valóban kiváló választás. Általános munkához és akár az erősebb játékokhoz is megfelelő lehet, nyilván bizonyos kereteken belül.

Dell Vostro 5470 teszt

Rendszer teljesítmény

A szokásos módon ismét hiányoltam egy SSD-t vagy egy gyorsítótárat, ez utólag ha bajosan is, de pótolható. Egészen addig, amíg nem egy erősebb asztali számítógép fürgeségét szeretnénk, kiváló társ a mindennapokban. Bővebben ezen a szinten már nem érdemes kifejteni a témát, az emberek általános igényeihez maximális elég, ahogy a memória is a maga 4GB-os méretével.

Dell Vostro 5470 teszt Dell Vostro 5470 teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

A HD4400-as grafikus chip mellé egy nVidia által készített és jól ismert 64bites memóriavezérlővel megtámogatott 740M került. Teljesítménye teljesen azonos, mint a többi hasonló kártyáé, amiből elég sokat teszteltünk már. Némi játékra elegendő, multimédiára is kiváló, játékra korlátozottan, de alkalmas lesz még egy jó darabig.

Dell Vostro 5470 teszt Dell Vostro 5470 teszt

A 3dmark pontszámok igazolják az állítást, bővebb játékteszteket az alábbi tesztben olvashatnak, ahol szintén ez a vezérlő kapott helyet, hasonló processzorral. Az eredmény pedig a 3dmark futása után:

Dell Vostro 5470 teszt

Nem kiugóran magasak az értékek, de azért egy medium beállításon el fog menni a piacon kapható szinte összes játék.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj 

A hűtés korrektül működik, bár a vezérléssel nem voltam elégedett, hirtelen és kicsit erősen indult meg a ventilátor, cserébe maximális terhelésen is hűvös maradt a felső rész, az alsó burkolat is csak középen melegedett számottevően. Összeségében azért nem egy rossz munka, a hőt pedig a lehető legjobb irányban tolja kifelé magából.

Dell Vostro 5470 teszt

Értékelés

Viszonylag könnyen tudok verdiktet mondani, hiszen nem sok hasonló tulajdonságú gép van a piacon, sőt, szinte egy sem. Aki szeretne néha játszani, esetleg csak egy könnyű és elegáns gépre vágyna, netalántán fontos lenne ezek mindegyike, akkor ne menjen tovább: megtalálta az igazit. Van néhány bosszantó hibája amiket nagyon egyszerűen tudtak volna korrigálni, ezek most kimaradtak, viszont ha összefoglalva tekintek a piacra akkor ezzel a Vostro 5470-el a Dell egy piaci rést tömött be. Részemről nagyon megkedveltem, egy ráncfelvarrást követően pedig igazán kiváló gép is lehetne, várom szeretettel.

Dell Vostro 5470 teszt

Dell Vostro 5470 teszt

 

Dell Vostro 5470 teszt Dell Vostro 5470 teszt Dell Vostro 5470 teszt

Dell Vostro 5470 teszt Dell Vostro 5470 teszt Dell Vostro 5470 teszt

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét