Dell XPS 1530 teszt – szórakozás felsőfokon

Az új  XPS sorozatban a 1330-as 13″-os noti volt az első fecske, és amikor azt tesztelhettük nem is értettem mi végre az XPS sorozat. Egy rendkívül szép, – sőt talán öncélúan szép masina volt, csak épp nem láttam, hogy milyen élethelyzet és korosztály szükségeltetik ahhoz, hogy reggel arra ébredjek, hogy nekem csak is az kell.  Akkoriban – ami azért nem is volt olyan túl régen, – úgy éreztem, hogy a 1330 lóg a levegőben. Rendben van, ismerem az XPS filozófiáját: játék és szórakozás mindenekfelett, de kevés szórakoztató dolgot lehet művelni egy kis kijelzős, gyenge grafikai teljesítményű, nem nagy hangzást produkáló notebookon. Engem az szórakoztatott, hogy leraktam az íróasztalomra, és gyönyörködtem benne, csak úgy l’art pour l’art. És el is jött a Messiás, a 1530-as személyében.

általános tapasztalatok

A nálunk járt modellben Intel T5450, 1,66GHz-es proci volt, ami nyilván az ár-érték arányt hivatott javítani. A T7100-tól felfelé található processzorok ajánlottak inkább ehhez a kategóriához. A fekete vagy karmazsinvörös szín még inkább erőt és arisztokratikus külsőt kölcsönöz a laptopnak. A merevlemez egy szokásosnak mondható Western Digital HDD volt, 250Gb tárhellyel és 5400 ford/perc sebességgel. Rendelhető SSD meghajtóval is, de annak az ára – Félreértés ne essék, csak a meghajtóé – 1000 USD felett van még jelenleg. A pörgése hallható, de annyira nem zavaró mint a Latitude D830- nál. A DTR kategória ismérvei között egyébként sem szerepel a csendesség mindenek felett álló kritériuma. A készülék remek minőségű anyagokból áll, elegáns króm bevonat és szálra csiszolt alumínium boritja a belső felületét, mely a luxus érzetét kelti. A billentyűzete, mind tapintásra mind működését tekintve az egyik legjobb a piacon jelenleg. Lenyomásakor egyszerre érezzük puhának és mégis határozottnak a billentyűt. Csak az zavaró egy picit, hogy néha mikor beleakad az ujjam, olyan mint ha mindjárt kiesne a gomb. A notinak jelentős súlya van a 9 cellás akksival – mintegy 4 kilogramm -, de a nagy súly, a DTR kategória miatt nem ront sokat az általános megítélésen. Az XPS 1330 – ban megismert érintőgombok remekek itt is. jók a már régi ismerősként feltűnő Dell MediaDirect szolgáltatásai is, egy igazi médiaközponttá tudják varázsolni gépünket. Opcióként az ExpressCard bővítő hely takarólemeze helyére akár egy távirányítót is illeszthetünk. A 2 megapixeles kamera szép képet produkál, és a hozzá mellékelt Dell WebCam Manager teszi csak igazán hasznossá. Zavaró a szembe világító kék dióda, de még mindig jobb ez, mintha egy olyan szituációba van bekapcsolva, amikor igazán nem kéne:-)  Az ujjlenyomat olvasó szoftver megint csak régi bútordarab a Dell háza táján. Teszi a dolgát, több – kevesebb sikerrel. (A Lenovoé jobb.) A képernyő kiváló képet ad, megfelelő fényerővel és kontraszttal rendelkezik, nem lehet rá semmi panasz, talán csak a LED-kijelző nyújtotta többlet hiányzik egy kicsit. A csatlakozók bal és jobb oldalon helyezkednek el, a hátsó traktus az akkumulátor és a hűtőnyílás uralja. A baloldali HDMI csatlakozó lehetővé teszi a multimédiás élvezetek további fokozását, az S-video csati pedig a teljes kompattibilitás okán maradt a 1530-on. A tálca nélküli DVD (vagy Blu-ray) meghajtó a 1330-ból már ismerős lehet. Kicsit zajosabb, de kisebb helyen is elfér mint a hagyományos megoldás. A Wi-Fi Catcher szintén a Dell összes komolyabb megoldásán jelen lévő technológia, amely segítségével az operációs rendszer bekapcsolása nélkül is felderíthetünk hatókörön belül működő vezeték nélküli hálózatokat. Szemközt találjuk a szokásosnak mondható 8 az 1-ben memóriakártya olvasót.

game

A játékok futtatására az nVidia 8600M GT 256Mb teszi alkalmassá. A kártya már sok notiban bizonyított. A 1530 megvásárolható még a 8400 128Mb -os kártyával is, de ebben az esetben a komolyabb felbontású játékok futtatásáról le kell mondanunk. Nyilván ennek a modellnek az ára is kedvezőbb, de funkcionalitásban sokat veszítünk néhány tízezer forintért. A várható modellfrissítés után, – amely főleg a Penryn processzorok támogatása és az új nVidia 9000-es sorozat kártyáinak beépítése terén hozhat majd változásokat – kap majd csak igazán szárnyra az XPS zászlóshajója . Remélhetőleg a LED-es technológiával szerelt kijelzők is megjelennek a 1530-áas sorozatban is.  A játék kollektív élményét hivatott még fokozni a kettős fülhallgató csatlakoztatási lehetőség, mely lehetővé teszi a páros játékot vagy zenehallgatást. A hangja külső segítség nélkül is lehetővé teszi a zenei és multimédiás tartalmak élvezetét. Ha igazán audiofillek vagyunk, úgy is egy komolyabb megoldás után kell néznünk.

kommunikáció

Fontos terület mostanság a kommunikáció is, amelyre szinte minden kategóriába nevező laptopnak alkalmasnak kell lennie. Ezt a célt szolgálja a notiban lévő számos eszköz:

  • a 2.0 Megapixeles kamera és a zajszűrős tömbmikrofon a VoIP és videochat programokhoz,
    a beépített WLAN modul – ami lehet akár az új gyorsabb n-es szabványú is,
  • az opcionálisan választható Bluetooth modul (sajnos alapból nem tartozék) külső perifériák és telefonok egyszerű csatlakoztatásáért,
  • a szintén opcióként jelen levő HSPDA modem, hogy mindenhol online lehessünk. A SIM kártya illesztő helye az akksi mögé van rejtve.

A 1530 az XPS sorozat legjobb választása lehet, mert még hordozható, de mégis használható és nem utolsó sorban gyönyörű készülék. A Dellnek össze kell szednie magát, és mielőbb ki kell jönnie a modellfrissítéseivel, ha az Acer gemstone blue új DTR -es szórakoztatásra és dizájnra kihegyezett notijaival fel akarja venni a versenyt. A blue sorozat már most támogatja az új Penryn processzorokat és az nVidia legújabb generációs grafikai megoldásait.

 

Folkmann Ferenc – Laptopkalauz.hu

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?