Digitális televíziózás Samsung módra

0
34

A televíziós műsorszórás egyik úttörője John Logie Baird skót feltaláló valószínűleg gondolni sem merte volna, hogy találmánya a 20. század egyik legnagyobb hatású tömegmédiumát indítja útjára. Magyarországon például 4,1 millió háztartásban van legalább egy televíziókészülék és statisztikák szerint egy átlagos magyar napi 4 óra 21 percet tölt el tévézéssel.

Digitális televíziózás Samsung módra

Mihály Dénes magyar feltaláló is hatalmas szerepet töltött be különleges ötleteivel és mintegy 300 szabadalmával a televíziózás megszületésében. Az első színes tv-t 1929-ben készítették el, melynek megalkotása is szintén egy magyar származású fizikus, Goldmark Péter Károly nevéhez fűződik. Míg a BBC már 1929-ben kezdte meg kísérleti műsorszolgáltatását Anglibában, addig Magyarországon csak 1954 óta létezik a televíziózás. A színes tévéadás sugározását 1969-ben kezdték meg hazánkban. A történet pedig 2013. október 31-én ér véget, ugyanis ekkor kapcsolják le az utolsó területeken is az analóg földfelszíni sugárzást és állnak át digitális adásra.

Digitális televíziózás Samsung módra

A Samsung az 1970-es években készítette el első, még fekete-fehér televízióját, a P-3202-t mely 30 cm-es képátlóval rendelkezett. A 1998-ban a világ első digitális televízióját és 2009-ben a világ első LED tévéjét, valamint a világ első 3D HD LED tv-jét os a Samsungnak köszönhetjük. Azt, hogy a folyamatos fejlesztés mennyire fontos a Samsung számára, jól mutatja, hogy 2012-ben 33 fejlesztőközpontjában összesen 10,8 milliárd dollárt fordított kutatás-fejlesztésre. A fejlesztés eredményességét hatalmas sikerek példázzák: immár hét egymást követő évben lett a Samsung a világ legnagyobb tévégyártója, akinek minden egyes percben 100 televíziókészüléke kel el a világon. A Samsung és a televíziózás történetében hazánk is nagy szerepet játszik: a jászfényszarui gyárban az elmúlt 24 évben mintegy 60 millió tévé és monitor készült el, amelyeknek döntő többsége a világpiacra került.

Digitális televíziózás Samsung módra

Ma Magyarországon megközelítőleg 4,1 millió háztartásban több mint 3,3 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe. A fennmaradó közel 800 ezer háztartás túlnyomó zömében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális és analóg földfelszíni sugárzású adásokat néznek – utóbbiakat érinti a most zajló digitális átállás. Ahhoz, hogy a digitális adás is fogható legyen, külön set-top-box, vagy beépített DVB-T tunerrel rendelkező készülék szükséges – a Samsung jelenleg forgalmazott minden televíziójában található DVB-T tuner. A lakosság tehát a Samsung televíziókészülékeivel maximálisan felkészülhet a digitális átállásra és zavartalanul foghatja a továbbiakban is a televízióadást.

Pucu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét