Egy router nem mindig elég, de egy Mesh Wi-fi hálózat biztosan – TP-Link Deco sorozat

0
944

Sok probléma adódhat, ha otthonunkban egyetlen router található. Nem kell, hogy nagy házunk legyen, elég ha van egy eldugottabb része (wc?), vagy éppen hosszanti kialakítású (ez az én esetem). Nem a legjobb érzés, amikor az ágyban jobbra fordulva még van net, azonban balra már nincs – igaz történet alapján. Ilyen és ehhez hasonló problémákat old meg a TP-Link Mesh Wi-Fi termékcsaládja, amelyet Deco fantázianévre kereszteltek. Mai írásomban ezen termékeket vesézzük ki.

Egy korábbi cikkemben TP-Link routerekről írtam, amik habár igen jó lefedettséget adnak, önmagukat nem tudják túlszárnyalni, ha más miatt nem is, a fizika által felállított határok miatt biztosan. Azonban a TP-Link van annyira okos, hogy belássa: lehet a routeren 6 antenna, amelyek egyenként egy méteresek, számos esetben a sok kicsivel többre megyünk, mint egy naggyal. Ezen eszme irányán indultak el a Deco sorozat megalkotásakor, ahol kicsi, dizájnos, sok darabból álló Wi-fi (a szó szószoros értelmében) hálózatot hoztak létre.

Fontos megjegyeznem, hogy két nagyon nem azonos kategóriában lévő terméket fogunk megnézni. A Deco M4 AC1200 egy olcsóbb, költséghatékonyabb megoldást nyújt szinte bárkinek, ehhez képest a Deco X60 AX3000 egy „ipari” kategória, borsos árcédulával.

Hirdetés

De elég a mellébeszélésből, jöjjenek a termékek!

TP-Link Deco M4 V1 AC 1200

Ahogy a képeken is láthatjuk, kifejezetten dizájnos eszközről beszélünk, amelyet legjobban egy minimál stílusú házban tudok elképzelni, akár, mint díszezköz, amiről egy betért vendég sem mondja meg, mi is valójában. Tehát ilyen szempontból jár a pirospont, nem egy antennás nagy műanyagdobozt kell feltennünk oda, ahol nem látják az emberek, hanem simán kirakható egy szekrényre a könyvek elé, mint dizájnelem.

Méreteit tekintve a „hengerek” 90,7 mm-es átmérővel és 190 mm-es magassággal rendelkeznek. Nem túl nagy, nem is túl kicsi. Ahogy az előbb említettem, simán egy könyvespolcra tehető, úgy, hogy senkit nem zavarna.

Technikai információk:

Wi-Fi sztenderd IEEE 802.11 ac/n/a 5 GHz, IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz
Frekvencia 2.4 GHz and 5 GHz
Adatátvitel 300 Mbps on 2.4 GHz
867 Mbps on 5 GHz
Sugárzási teljesítmény FCC: <30 dBm
CE: <20 dBm (2.4 GHz)
<23 dBm (5 GHz)
Vezeték nélküli biztonság WPA-PSK/WPA2-PSK
További funkciók ● Router/ Access Point Mode
● Optional Ethernet Backhaul
● Guest network
● TP-Link Mesh Technology:
MU-MIMO
Auto Path Selection
Self-Healing
AP Steering
Band Steering
Beamforming

Láthatjuk, hogy kis-kompakt dizájnjának ellenére igen jó teljesítményt nyújt, a 300 Mbps 2,4 GHz-en jónak mondható, a 867 Mbps 5 GHz-et, mint szám én kicsit kevéslem, de tény, hogy hiába fizetjük az 1 gigás netet, ritka alkalmakkor csúszik fel ténylegesen 900 Mbps felé a sebesség. Szóval mondhatjuk, hogy a hazánkban elérhető szélessávú internetsebességet simán kiszolgálja, nem panaszkodhatunk.

A hardver is érdekes, az okostelefonpiacon hangzatosnak és óriásinak mondható márka, a Qualcomm szolgáltatja ezen masina processzorát, amellyel kétlem, hogy bármilyen gond lenne. Tápellátása 12 V/1,2 A, és bár nem vagyok villamosmérnök, azt bátran ki merem jelenteni, hogy nem ez fogja leenni a gatyánkat.

Fontos információ, hogy a termék többféle kiszerelésben kapható. Van 1, 2 és 3 darabos kiszerelés. Az EU+ pack 3 db ilyen eszközt tartalmaz, amelyek összesen akár 372 m2-es területet is lefedhetnek, tehát a garázs és a kert sem marad ki az internet élményéből.

Előnyös tulajdonsága, hogy az eszközök folyamatos kapcsolattartása lehetővé teszi, hogy felkapcsolódott eszközünk mindig a legjobb jelet adó routerre csatlakozik, ezt pedig a gyártó ígérete szerint olyan gyorsan teszi, hogy streamet nézve sem vesszük észre a váltást. Továbbá a gyártó szerint több, mint 100 eszköz kapcsolódhat a hálózatra. Hát azért ezt megnézném, de mindenesetre tudja, és kétlem, hogy ahol 100+ eszköz kapcsolódna a hálózatra, ott kizárólag egy internetszolgáltatás van bekötve.

Mind routerként, mind hozzáférési pontként képes funkcionálni a TP-Link M4, azaz 2 az 1-ben eszközként funkcionál. A gyártó még kielemi a Deco alkalmazást is, amellyel könnyedén üzembe helyezhetjük új eszközhálózatunkat.

Ahogy fejlődik a technológia, egyre több eszköz van gyermekeink internetes tevékenységének nyomonkövetésére és szabályozására is. Létrehozhatunk felhasználói profilokat, amelyeket külön szabályozni tudunk. Például szűrőket állíthatunk, akár életkor alapján, időkorlátot állíthatunk be túlzott mértékű okoseszköz használat ellen, vagy épp bepillantást nyerhetünk azon webhelyebe, amelyiket gyermekünk látogatott. Az alkalmazással még ki is kapcsolhatjuk az internet-hozzáférést, például a  családi vacsora erejéig, ehhez pedig csupán az alkalmazásban egy gombot kell megnyomnunk.

Az eszköz továbbá támogatja az Amazon Alexa-t, ennek minden pozitív hozadékával együtt.

Összegezve tehát a Deco M4 egy jó opció arra, hogy egész lakásunkban stabil internetkapcsolattal rendelkezzünk, legyen szó akár mélygarázsról, vagy hosszanti építésű kialakításról. Véleményem szerint mindent tud (plusz még egy kicsit), amit egy átlag felhasználó igényel.

Most pedig jöjjön a nagyágyú!

TP-Link Deco X60 V1 AX3000

Ahogy írtam korábban, ez az eszköz(hálózat) nem egy liga az előzőnek taglalt inkább otthonra, átlagfelhasználásra szánt példánnyal.

Ebben az esetben 5 GHz-en 2402 Mbps, 2,4 GHz-en pedig 574 Mbps sebesség áll rendelkezésünkre, ami már több, mint elég. 5 GHz-es teljesítményét még akkor sem tudnánk kihasználni, ha a Magyarországon elérhető, jelenleg legerősebb 2 Gbps-osként reklámozott  net ténylegesen tudná a 2 Gbps-ot. 2,4 GHz-en pedig kifejezetten magas értéknek számít az 574 Mbps, azonban egy ilyen árú eszköztől ez el is várható.

Az előző részben taglalt termékhez képest óriási előrelépés a Wi-Fi 6 technológia alkalmazása ebben a modellben. Hogy ez miért jó? Mert az a Wi-Fi technológia következő, azaz 6. generációja. Gyorsabb, jobb és több eszköz csatlakoztatható általa.

Fontos továbbá, hogy amilyen tulajdonságokat az előző termékben megtalálhattunk, azok egyike sem hiányzik ebből, tehát ezeket külön nem sorolnám fel ismét, azokat a funkciókat fogom leírni, amiben eltér, illetve miben jobb kistestvérénél.

Hat adatfolyam működik egyszerre folyamatosan ebben a rendszerben, ez pedig azt hozza eredményül, hogy bőven elegendő sávszélesség áll az összes csatlakozó eszköz rendelkezésére. Ezáltal pedig jobb lesz a válaszidő, valamint egy esetleges 8K stream (ha van ilyen) is laggmentesen fut Wi-Fis eszközünkön.

Rendelkezésünkre áll a HomeCaretm szolgáltatás is, amely habár hasonlít az előző termékben említett szülői felügyelet szoftverre, ennél sokkal több funkcióval és lehetőséggel van ellátva. Természetesen ugyan úgy megkapjuk a gyermekek biztonságáért felelő funkciókat is. Beépített víruskeresőt is tartalmaz a termék, valamint „feladatütemezés” funkcióval is ellátták, ha valamelyik Wi-Fi jel vevő nagyobb sávszélességet igényel, akkor oda több kraftot ad a rendszer.

A hardver processzora szintén az amerikai Qualcommtól érkezik, azonban itt egy 4 magos egységet kapunk. Több funkció à nagyobb számítási igény.

Méreteiben is eltér kistestvérétől, itt egy 110 mm átmérőjű és 114 mm magas hengert kapunk, amely dizájnjánál fogva szintén alkalmas mindarra, amit az M4 esetében említettem.

Technikai információk:

Wi-Fi sztenderd IEEE 802.11 ax/ac/n/a 5 GHz, IEEE 802.11 ax/n/g/b 2.4 GHz
Frekvencia 5 GHz
2.4 GHz
Adatátvitel 2402 Mbps (5 GHz)
574 Mbps (2.4 GHz)
Sugárzási teljesítmény FCC: <30 dBm
CE: <20 dBm (2.4 GHz)
<23 dBm (5 GHz)
Vezeték nélküli biztonság WPA-PSK
WPA2-PSK
WPA3
További funkciók Router/ Access Point Mode
Optional Ethernet Backhaul
TP-Link Mesh Technology:
MU-MIMO
OFDMA
1024-QAM
BSS Color
Auto Path Selection
Self-Healing
AP Steering
Band Steering
Beamforming

Összegzés

Két véletlenül sem egy kategóriába tartozó eszközt vettünk ma górcső alá, és kikerekedett a konklúzió is. A Deco M4 kiváló választás bárkinek, aki számára nem elég egy router otthonra, vagy talán elég, de stabilabb internetelérést szerente egész lakásában. Mondhatni az átlag ember is megengedheti magának, akinek fontos a folyamatos internet-elérés. Mások oldalt pedig az X60 áll, amely egy teljesen más kategória a maga 100+ ezer forintos árával. Itt már rendesen át kell gondolnunk, valóban szükségünk van-e a nagyágyúra, ugyanis elég borsos az ára. Talán úgy tudnám értékelni a két eszközt külön-külön, hogy az M4 egy ár/érték bajnok, míg az X60 egy, már magasabb kategóriás, nem feltétlen haszonelvű filozófiát képvisel. Az viszont biztos, hogy egyik termékkel sem járunk rosszul.

techkalauz.hu – az online tech magazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét