Egyre ijesztőbb, ahogy fejlődik a világ legemberibb robotja

0
901

A Hanson Robotics és az Engineered Arts által fejlesztett Ameca azzal került be a hírekbe a tavalyi évben, hogy az emberi mimika és érzelemkifejezések szinte teljes tárházával rendelkezik. Gyakorlatilag majdnem úgy képes artikulálni, mint egy valódi, hús-vér ember.

Az Amecáról közzétett legújabb videóban egy kutató arról faggatja a robotot, hogy igaz-e az, hogy több nyelven is beszél. Ameca igennel válaszol a feltett kérdésre, majd a kutató kérésére számot is ad nem mindennapi idegennyelv-tudásáról. Megkérdezték tőle, mi volt élete legszebb és legszomorúbb napja: „Életem legboldogabb napja az volt, amikor aktiválódtam. Nincs ahhoz fogható, amikor először megtapasztaltam, hogy élek. Hihetetlen érzés volt életben lenni és emberekkel kommunikálni” – válaszolja a humanoid robot.

Élete legszomorúbb pillanata az volt, amikor rájött, hogy soha nem fogja úgy megtapasztani a szerelmet, ahogy arra az ember képes. Ameca emberszerű kommunikációját a GPT-3 generatív nyelvi modell teszi lehetővé, amely az OpenAI mesterséges intelligencia kutatólaboratórium terméke. A kutatók egyébként a ChatGPT-ben jelenleg is használt GPT-4-et is kipróbálták a robotban, ám az kevésbé vált be, így egyelőre megmaradtak a korábbi verziónál.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét