Ekkora NOTEBOOKPORNÓRA nem számítottam! – Acer Swift 3 – SF316-51-7486 teszt

0
1060

Nem mindennapi notebook került kezeim közé az elmúlt hetekben, ugyanis egy rendkívül különleges setuppal áldotta meg ezt a gyönyörű gépet az Acer. Először is 16.1 hüvelykes a kijelző, ami nem mindennapi méret. Második kiemelendő tulajdonsága, hogy ez bizony egy kecses, vékony gép, és mindösszesen 1,7 kg. Na és most megbolygatom az egészet, amit gondoltunk a gépről: H sorozatú Intel Core i7 van benne. LÉTEZIK ILYEN? Igen, és mennyire hiánypótló!

Igyekszek a legkevesebbet elárulni elöljáróban a gépről, de nagyon nehéz dolgom van – írásomban kiderül, miért. Annyit viszont érdemes megemlíteni, hogy a laptop nagyon egyben van. Azt a minimális kis piaci rést tölti be, aminek létezéséről sokan nem is tudnak, vagy ha tudnak is, nem gondolják, hogy ez valóban egy piaci rés. Az Acer viszont szemfüles volt és megalkotta ezt az eszközt. És milyen jól tette.

Termék neve Acer Swift 3 – SF316-51-7486
Operációs rendszer Windows 10
Processzor   Intel® Core™ i7-11370H Quad Core + Hyper-Threading (12MB Smart Cache, 3.0 GHz up to 4.8 GHz)
Rendszermemória 16GB LPDDR4X
Háttértár 1TB PCIe NVMe SSD
Lemezmeghajtó -nincs-
Kijelző – Méret: 16.1″
– FullHD 1920 x 1080
– Képernyő: Acer Comfyview™ IPS, LED háttérvilágítású matt
– 100% sRGB színtér, 300nit
Videovezérlő Intel® Iris® Xe Graphics
Hang   DTS® Audio sztereó hangrendszer + Acer TrueHarmony
Kommunikáció   – Intel® Wireless Wi-Fi 6 AX201
– 802.11a/b/g/n/acR2+ax WiFi 6 kapcsolat
– 2.4 GHz és 5 GHz működési frekvencia
– 2×2 MU-MIMO technológia
– Acer Crystal Eye SHDR webkamera + mikrofon
– Bluetooth®5.1
Akkumulátor, üzemidő 56 Wh / 4 cella Li-ion, akár 12,5 óra üzemidő!
Csatlakozók   – 2x USB 3.2 Gen1 (power off charging funkció)
– 1x USB Type-C csatlakozó (TB4, DP over USB-C, USB charging 5V; 3A, DC-in port 20V; 65W)
– 1x HDMI 2.0
– 1x fejhallgató/hangszóró kombinált kimenet
Beviteli eszközök   – Magyar nyelvű, háttérvilágítású billentyűzet numerikus paddal
– Acer Precision touchad, többujjas műveletek támogatása
– Funkció gombok (Fn gombbal): hangerő szabályzás, fényerő állítás, némítás, touchpadzár, wifi ki/be, kijelző váltás (külső kijelző csatlakoztatásakor)
– Acer Bio-Protection ujjlenyomat olvasó
Súly és méretek 367,8 x 236,1 x 15,9 mm / 1.7 kg
Garancia 3 év

Acer Swift 3 teszt – ELSŐ BENYOMÁSOK ÉS KÜLSŐ

Amikor először kicsomagoltuk kollegámmal a gépet, meglepve álltunk előtte. Acer Swift 3 16.1-es kijelzővel, H szériás (azaz teljesítményorientált) processzorral? És ilyen minőségi külsővel? Létezik ilyen gép? Nagyon jó érzés megfogni magát a gépet, anyaghasználat terén egy másodpercig sem lehet panaszunk.

Egyik jó ismerősömnek – nagyjából képben van a tech dolgokkal, de nem viszi túlzásba – kezébe adtam kicsit a gépet, és megkérdeztem, hogy mi a véleménye. Nézegette kicsit, nyomogatta, majd megszólalt: „Hú, a külseje nagyon pornó!” Innen kitalálható, honnan eredeztethető a teszt címe is. És tényleg ilyen!

Kezdjük fentről lelfele, mert muszáj részleteznem ezt a külsőt.

A nanokáva gyönyörűre sikerült ennél a gépnél, nem csak oldalt, felül és tényleg vékony lett, valamint alul sem magas, pont odafér az Acer felirat, de semmi több. És ami iszonyatosan megdobja az egészet, az a hátlap anyagának a képernyő felé való behajlítása. Így elölről nem csak a fekete műanyag kávát látjuk, hanem egy nagyon vékony „krómcsík” szerű vonalat is, amin néha megcsillan a fény. Iszonyatosan átgondolt és lenyűgöző dizájnhúzás ez az Acertől! Ha netán túl giccsesnek hangozna, akkor jelzem, hogy véletlenül sem az, nekem ez a kis trükkös dizájn nagyjából 2-3 nap elteltével tűnt fel, utána is csak amikor úgy csillan a fény. Ijesztően jó!

Ahogy halad a szemünk fentről lefele, marad a minőség és a letisztultság, mint fő dizájnvonal. Ezt talán egy dolog töri csak meg egy harmatnyit, ez pedig a hűtőnyílás. Itt reprezentálva van az, hogy ebben bizony egy Intel Core H processzor van, ami hogyha kell asztali gépeket megszégyenítő teljesítményt rak le elénk. Egyszerűen zseniális megoldás, emelt irodalom érettségire alkalmas műelemzést tudnék írni a dizájnról.

A billentyűzet színe tökéletes harmóniában van a notebook színével – szinte már annyira jól el van találva, hogy legszívesebben leszedtem volna az Intel Core i7 és az Intel Iris Xe matricákat. A nagyméretű touchpad szintén jól áll a gépnek.

Nem tudok belekötni.

Acer Swift 3 teszt – KIJELZŐ

Már a nyersz számok is szépek. Értem ezalatt különösen a 100%-os sRGB színtérlefedettséget, ami szinte garancia arra, hogy szép legyen a kijelző. Csalódás véletlenül sincs, a kép gyönyörű, lenyűgözően szépek a színek. Maximális fényereje 300 nit, ami szintén remek szám, egyszer sem volt olyan, hogy ne láttam volna mi van a képernyőn, még ha erősen sütött a nap, akkor sem.

Talán egyetlen dologba tudok belekötni a színeket illetően, hogy a feketékkel nem dolgozik olyan jól, mint más Acer notebookok. Na nem kell félreérteni semmit, ez csupán egy helyen jött ki, a saját „feketetesztemen”, amin tökéletesen eddig csak egy felsőkategóriás Predator monitor felelt meg. Tehát hacsak nem képszerkesztés és videóvágás a munkánk – avagy színekkel dolgozunk -, akkor ez a képernyő sokkal-sokkal az átlag fölött teljesít majd számunkra.

A kijelző mérete elég egyedinek mondható, nem sok notebookot találunk a 16.1 hüvelykes kategóriában. Nagyon jól használható, remek választás ez azoknak, akiknek felhasználási módjuk megköveteli a nagyobb méretet, azonban egy „bazinagy” 17,3-as már sok lenne nekik. Ebben pedig a legjobb az, hogy egy 15,6-os gépnél semmivel nem nagyobb, köszönhetően a már említett nanokáváknak. Hatásra és méretre inkább egy kisebb 15”-ös gépre hajaz, miközben egy sokoldalúbb 16.1-es kijelzőt kapunk.

Felbontása a jól megszokott FullHD, ezt részletezni felesleges, bőven megfelel a legélesebb szemű felhasználók igényeinek is.

Acer Swift 3 teszt – BEVITELI ESZKÖZÖK

                Billentyűzet

Kritikus pont munkámból adódóan, ez kétségtelen. Ez az ultrabook pedig csillagos ötösre vizsgázott. Őszinte leszek, nem tudom hogy csinálta, ugyanis amint elkezdtem vele dolgozni, komfortosabban tudtam gépelni, mint a saját billentyűzetemen, amit már idestova 6 éve használok. Remek elrendezés, remek méret, a billentyűk útja tökéletes. Nem csúszott el egyszer sem a kezem, nem volt „megszokási idő”.

Maga a billentyűk anyaga és tapintása is nagyon minőségi érzetet ad – illetve nem csak érzetet. Az meg, hogy van numpad, számomra már-már lenyűgöző. Főleg úgy, hogy nem így sem tűnik nagynak a klaviatúra.

Belegondolva furcsa is ez, mert nem megszokott, hogy ennyire ráálljon a kezem egy billentyűzetre. Nagyszerű!

                Touchpad

Nagyon tetszik, hogy ilyen nagy touchpadet kapott a gép, használati értékéhez sokat hozzátesz. Maga a touchpad egy kis megszokást igényel, ugyanis ha túl gyorsan kattintgatunk, váltunk a lapok közt, navigálunk, akkor sokszor azt hiszi a szoftver, hogy megragadni akarjuk, miközben csak kattintunk. Olyan érzésem van, hogy maga a touchpad nagyszerű, azonban szoftveresen egy kicsit buta. Lehet nincs igazam, de ha így van, akkor nagyon sokat segítene egy update.

Bőven a jobb érintőpadok kategóriájába esik ez a darab, azonban ha egy gyengepontot kéne megragadnom a géppel kapcsolatban, akkor ez lenne az. Milyen szép is az, mikor még a gyenge pont is alig kíván maga után kívánnivalót, ugye?

Acer Swift 3 teszt – TELJESÍTMÉNY

Teljesítmény? Egy H szériás processzorral szerelt ultrabook-ról beszélünk. Egy olyan processzorral, ami gamer gépeket lát el teljesítménnyel és RTX 30-as kártyák mellé teszik. Mit kívánhat egy földi halandó, ha nem ezt?

Akár fogalmazhatnék úgy is, hogy kis (és szép) testbe zárt szörnyeteg. Ha korábban egy i7-es ULV (energiatakarékos) processzorral szerelt ultrabook esetében megkérdeztem, hogy „mire nem elég?”, akkor most mit írjak? Ultra-brutál-hiper-szuper-mocsokgyors? Talán ez megfelelhet.

És ha valakiben felmerül a kérdés, hogy a többi alkatrész elég-e ezen processzor kihajtására, akkor a válasz egyszerű: Bőven. 16 GB RAM van szolgálatban, amiből ha netán az integrált Iris Xe grafikus gyorsító lefoglal pár gigát, akkor sincs baj. Ezen kívül szupergyors SSD-t kapunk, amivel a bootolás nem több pár másodpercnél.

Ha valaki a hőmérsékletek miatt aggódna, akkor jelzem, hogy duplaventilátoros hűtése van a gépnek, ami iszonyat hatékonyan végzi a dolgát. Stressz teszt alatt sem ment 76 fok fölé a processzor hőmérséklete, ez pedig hatalmas eredmény. Azonban Cinebench közben néha felkúszott 86 fokra. Kiindulva abból, hogy más gépek 2 ventilátorral egy CPU-t és egy dedikált GPU-t is hűtenek, nem meglepő, hogy 2 ventivel egy processzort hűteni elég hatékonyan megvalósítható dolog. És nem hangos – de erre még visszatérek később.

Eljött a dicső nap, amikor processzorerőt igénylő feladatok elvégzésére is vásárolhatunk ultrabookot? Még az is lehet.

Acer Swift 3 teszt – ZAJ, ÜZEMIDŐ, CSATLAKOZTATHATÓSÁG, HANGZÁS

                Zaj

Arra számítottam, hogy a H processzornak köszönhetően vagy halk lesz, de forró, vagy hangos és kevésbé meleg. Ez a számításom nem jött be, a duplaventilátoros hűtés ugyanis remekül végzi a dolgát. Hosszabb stressztesztek alatt sem kúszott fel a hőmérő 76 fok felé, miközben én vártam, hogy felzúgjanak a ventilátorok és „leszakadjon a fejem”. Ilyen nem történt, relatív hűs maradt és már-már meglepően csendes.

Nem tudom hogy csinálja az Acer, de példaértékű.

                Üzemidő

A gyártó által lefektetett 12,5 óra maximum elég erős túlzás, ezt fontos megjegyezni. 56 Wh-ás akkumulátora nem a legnagyobb, manapság nem ritka a 70-80 Wh-ás sem. Ehhez, illetve az Intel Core-H processzorhoz képest azonban jelesre vizsgázik, használattól függően olyan 7-8 órát biztosan kibír a gép. Ha csak néha-néha ránézünk és nem hagyjuk alvó állapotba kerülni, akkor lehet belenéz a 10 óra feletti értékbe is, de az már nem túl életszerű.

Ahhoz képest, hogy H processzoros, én nagyon pozitívan csalódtam, sokkal rosszabbra számítottam, be kell valljam.

                Csatlakoztathatóság

Ultrabookhoz mérten igen jól el van látva csatlakozókkal, illetve nem csak sok, de jók és hasznosak is ezek. „Sima” USB portból két darab van, mindkettő 3.2-es, azaz a sebességgel nem lesz probléma. Ezenkívül természetesen 11. generációs Intel processzorának köszönhetően Type-C Thunderbolt 4 is rendelkezésre áll, ami szintén nagy pozitívum. HDMI-je 2.0-ás, azaz itt sem lehet panasz a tűrőképességre. Természetesen kapunk Jack csatlakozót is, itt azonban nincs szétválasztva a ki-és bemenet, kombinált módszerhez folyamodott az Acer.

                Hangzás

Sokat beszélni róla felesleges – mint mindig –, azonban azt kiemelném, hogy egész jó térhangzást ad a maga kis ultrabook-minőségében. Hangerő terén talán lenne mit fejlődnie, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne hallani így is. 10 fős társasággal még bőven lehet vele videóchatelni egy nagyobb szobában – tapasztaltam.

Acer Swift 3 teszt – ÖSSZEGZÉS

Írhatnék most mindenféle részletet, élményt, bármit. Most viszont a többi teszttől kicsit eltérő módon zárom írásom. Ez volt számomra az egyik (hanem a) legjobb laptop, amit valaha fogtam, használtam. Számomra szinte tökéletes. Pedig mennyire ritka és kevésbé keresett szegmenst képvisel! A piacon alig van ehhez hasonló gép. Könnyű, hordozható; de hatékony és erős; mindemelett még szép is!

Nem ez lesz az Acer legkelendőbb ultrabookja, ebben biztos vagyok. Abban is biztos vagyok, hogy sokan nem tudják hova rakni ezt a gépet. Akinek viszont ilyenre fáj a foga, az végre megtalálta, és egy pillanatig sem fog benne csalódni!

Nem tudom visszafogni magam, ez a gép zseniális. Pont azért, amiért ilyen egyedi.

Köszönjük a tesztalanyt az Acer Magyarország csapatának!

techakaluz.hu – az online tech magazin

Acer Swift 3 - SF316-51-7486

9.9

Méret

9.9/10

Súly

9.9/10

Teljesítmény

9.9/10

Praktikusság

9.9/10

Előny

  • Praktikus
  • Kategóriájához képest iszonyat teljesítmény
  • Minőségi felépítés
  • Gyönyörű külső
  • Halk

Hátrány

  • Touchpad nem tökéletes

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét