Eljött az idő a PC megújulására

0
106

Energiahatékonyabb hardverek kellenek. Közel másfél évtizede, hogy megjelent az Energy Star program, mely a személyi számítógépek fogyasztását igyekezett korlátok közé szorítani azzal, hogy világos határértékeket fogalmazott meg, amelyeket minden, a logót elnyerni kívánó gyártónak be kellett tartani.
Közel másfél évtizede, hogy megjelent az Energy Star program, mely a személyi számítógépek fogyasztását igyekezett korlátok közé szorítani azzal, hogy világos határértékeket fogalmazott meg, amelyeket minden, a logót elnyerni kívánó gyártónak be kellett tartani. Az 1992-ben indult kezdeményezés globálissá nőtte ki magát (a ma forgalomban levő PC-k több mint 90 százaléka eleget tesz az Energy Star direktíváinak), azonban az idő már eljárt felette. A nyár közepén egy új, önkéntes rendszer lát napvilágot, mely a korábbiakhoz képest még szigorúbb határokat szab a PC-k és játékkonzolok számára. Még idén kiterjesztik ezt a nagy méretek esetén már igencsak energiafaló vékonykijelzős televíziókra is.
Az Energy Star jelölést tartalmazó termékek feltételrendszerének terjesztésére kidolgozott program rámutat arra, hogy a mai, modern háztartás mennyivel több áramot használ az akár csak 10 évvel korábbi értékekhez képest. Az elmúlt bő egy évtizedben a fejlett országokban általánossá vált, hogy egy háztartásban már nem az a kérdés: van-e számítógép, hanem az, hogy mennyi. A mára teljesen digitalizálódott üzleti élet fogyasztása még jobban nőtt, gondoljunk csak a több tucat fős irodákra, ahol mindenkinek külön számítógépe van.
Erőt kell(ene) venniük magukon a gyártóknak tehát, ha lejjebb akarják szorítani a fogyasztást – jelenleg az összes megvizsgált PC alig 25 százaléka felel meg a szigorúbb energiahatékonysági standardoknak. Erre az amerikai kormányzat úgy próbálja meg rávenni az érintetteket, hogy az Energy Star logóval jelzett termékek vásárlásakor egy cég adókedvezményt kaphat (másik előny az alacsonyabb áramköltségekben jelentkezik).

Célok
Két területet céloz meg az új specifikáció: az energiaforrásokat és a készenléti üzemmódban (idle) felhasznált energia mennyiségét. Ahhoz, hogy egy PC megkapja a nyáron szigorítandó feltételekhez kötött Energy Star logóját, olyan tápegységgel kell rendelkeznie, ami legalább 80 százalékos hatásfokkal bír – azaz a bejövő elektromosság minimum négyötödét átalakítja a PC belsejében használatos formára. Jelenleg ez az arány a legtöbb PC-nél valahol 70 százaléknál található.

A másik, idle módot a (leendő) standard a következőképp definiálja: a teljesen betöltődött operációs rendszerrel bíró számítógép, mely az OS-en kívül semmilyen más alkalmazást nem futtat. Ebben az állapotban az egymagos, alap PC-k a jövőben nem fogyaszthatnak többet 50 wattnál (a többmagos CPU-val, erős grafikus kártyával rendelkező számítógépeknél természetesen nagyobb a tűrés). Egy integrált videovezérlővel rendelkező notebooknál 14 wattot tart elfogadhatónak a program, míg egy különálló grafikus chippel felszerelt hordozható komputernél ez az érték 22 watt lesz.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét