Elon Musk zuhanó műholdjai megölhetnek időnként valakit

0
61

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) egy 35 oldalas elemzést tett közzé, amelyben azt jósolják, hogy a következő 12 év során 28 000 potenciálisan veszélyes műholdmaradvány hullhat vissza a Földre – írja a CNN.  A jelentés szerint a visszazuhanó törmelékek mintegy 85 százalékát az Elon Musk által alapított Starlink műholdsereg fogja képezni. Jelenleg valamivel több mint háromezer Starlink-műhold tarkítja az égboltot, és még továbbiakat terveznek felbocsátani, az elkövetkező években legalább 42 ezret.

Ezen használaton kívüli műholdak többsége a Föld légkörébe érve elég, ám ha ez mégsem történik meg, a lehulló törmelékek komoly veszélyt jelentenek az emberekre nézve. A becslések szerint 2035-re olyan zsúfolttá válik az égbolt, hogy 0,0007 százalék lesz a valószínűsége annak, hogy lezuhan egy repülőgép egy lehulló űrszemét következtében.

A SpaceX műholdas internetszolgáltatása persze nem ért egyet a hatóság spekulációjával, a cég főmérnöke egyenesen „bolondnak, indokolatlannak és pontatlannak” nevezte az elemzést. Az űrkutatási vállalat szerint a műholdakat úgy alkották meg, hogy életük végén a légkörbe való visszatérés alkalmával teljesen megsemmisüljenek, és ez pontosan így is szokott történni.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét