Érdemes még IT-t tanulni?

0
360

Az elmúlt hónapokban sajnos számos rossz hír keringett mind az online, mind pedig a nyomtatott sajtóban, amely programozó iskolák megszűnéséről, becsődöléséről számolt be, ugyanakkor ezzel párhuzamosan napvilágot láttak olyan hírek is, hogy már nem keresnek olyan sok programozót, szoftverfejlesztőt az IT iparágban. Azért némiképp árnyalja a képet az, hogy nem érdemes általánosan programozó pozíciókról beszélni a munkaerőpiacon, hiszen mindig más szintű, jellegű pozíciók iránt nő, vagy akár csökken a kereslet, ez minden iparágban így működik. Függ az adott gazdasági, munkaerőpiaci helyzettől és persze az adott cég profiljától is.

Érdemes alaposan átgondolni a karrierváltást!

Ezért biztosan sokakban felmerül a kérdés, hogy érdemes-e még programozást tanulni, hiszen már rengeteg ilyen-olyan szoftverekhez értő programozó van a munkaerőpiacon, ráadásul jó pár hónap eltelik mire valaki legalább junior szinten ért majd a kódoláshoz, szoftverfejlesztéshez. Az is tény, hogy munka mellett nehéz rávenni magunkat, egy teljesen új szakma megtanulására. Belevágni egy programozó tanfolyamba, valóban sok energiát és elkötelezettséget igényel. Ezért érdemes alaposan átgondolni rövid és hosszútávú céljainkat is. A programozói szakma számos előnyt rejt magában, ezért ne vessük el, mint lehetőséget. Még mindig rengeteg érv szól amellett, hogy miért jó belevágni ebbe a szakmába.

Néhány gyors és meggyőző érv

Mindannyian tudjuk, hogy az alapvető informatikai tudás elengedhetetlen alaptudás lesz a jövőben. Rövid időn belül olyan fontossá válik majd, mint amennyire ma már az angol nyelv a hétköznapjaink része. Valószínűleg egyre nagyobb IT-térnyerésnek lehetünk majd tanúi az elkövetkezendő 10 évben, ha pedig szakmának választjuk, akkor nemcsak anyagi szempontból tehetünk szert előnyre, hanem egy rugalmas, változatos munkát végezhetünk. Persze ez nyilván az adott vállalat nagyságától, a specializációtól is függ.

Valóban telített az IT szegmens?

Valószínűleg jelenleg egy elég erős általánosítás az, hogy az IT iparág telített és már nem éri meg programozónak, szoftverfejlesztőnek tanulni. Rendkívül sokrétű és különféle programozói tudások, szakmai szegmensek léteznek, így a lehetőségek tárháza szinte végtelen, ha programozóként szeretnénk állást keresni. Érdemes folyamatosan keresni, kutatni a piaci réseket, folyamatosan figyelni a trendeket, mert bármikor felbukkanhat valami új, vagy más típusú igény, amely ismét friss programozói tudást kíván meg. Ráadásul mindig születnek új fejlesztések, amelyek újabb és újabb munkaköröket generálnak. Szinte biztos, hogy ebben az iparágban a folyamatos és robbanásszerű fejlődés mindig újabb lehetőségeket, perspektívát tartogat. A különféle új fejlesztések, digitális megoldások, számos kihívást rejtenek, sőt akár újabb szakmai szegmensek, specializációk kialakulását is eredményezhetik.

A digitális kor változást hozott a munkaerőpiacban is

Láthatjuk, hogy a programozói, vagy bármilyen IT-val kapcsolatos szakma fontos szerepet tölt be a gazdasági növekedésben és a folyamatos innovációban. Az IT szegmens mára a gazdaság legtermékenyebb és leggyorsabban növekvő ágazatai közé tartozik. A folyamatos digitális átalakulás több távmunka-lehetőséget nyitott meg, és ez egyre csak bővül. A technológia fejlődésével a vállalkozások ma már a világ bármely pontjáról felvehetnek alkalmazottakat, így a dolgozók nincsenek helyhez kötve és jóval nagyobb szabadságot élvezhetnek. Ez olyan új munkalehetőségeket teremtett meg, amelyek korábban nem is léteztek, vagy legalábbis nem ilyen formában.

Digitális nomádoké a jövő?

A digitális kor modern munkavállalójának tökéletes megtestesítője a programozó, hiszen a munkája eleve digitális környezetben zajlik, így jellemzően távolról is végezhető. Szoftverekkel, kódokkal dolgozik, így csupán megfelelő technikai háttérre van szüksége. Amennyiben a vállalati kultúra engedi, gyakorlatilag elég távmunkában dolgoznia a fejlesztőknek. Nyilván minden cég más, és van, ahol igénylik a személyes jelenlétet. Ahol szorosan csapatban dolgoznak, ott szintén néha elvárt lehet a személyes megjelenés. Viszont vannak olyan vállalatok, amelyek olyan munkakörnyezetet biztosítanak, amelyben megvalósítható a teljes távmunka. Gondoljunk csak bele, mennyivel jobb szabadon, saját időnket okosan beosztva (nyilván a határidőket betartva) dolgozni. Így akár digitális nomádként is élhetünk, dolgozhatunk!

Valóban nagy dilemma a karrier-és a szakmaváltás, ezért alapos átgondolást igényel. Azért még most is számos vonzó érv és pozitív lehetőség szól a programozói szakma mellett. Fontos az is, hogy milyen programozó iskolát választunk és, hogy milyen tudásra teszünk szert, hiszen a jövőben az AI használata is olyan gondolkodásmódot fog megkövetelni, amihez egy programozó képzés remek alapot biztosíthat. Aki átgondoltan és célzottan vág neki, az számos programozó képzés és tanfolyam közül választhat, amelyek segítségével elsajátíthatja a programozás csínját-bínját, valamint folyamatos tanulással egyéb részszakmákat egyedi tudást is elsajátíthat!