Érkezik az Intel 4. generációs „Haswell” mobil platformja

Mint, ahogy 2012-ben úgy most is az Intel először a Core i7 processzorsorozataival kezdi meg a platformváltást a hordozható számítógépek piacán, mely a „Haswell” kódnévre fog hallgatni. Az Intel közleménye szerint 2013 második negyedévében kezdi meg az értékesítést.
 
 
Az új Core i7 processzorok fizikailag 4 magosak, támogatják a TurboBoost és Hyper Threeding technológiát így 8 szálon futnak, valamint órajelük automatikusan megemelkedik annak függvényében, hogy mekkora teljesítményre van szükségük. A gyártástechnológia ugyanúgy mint az Ivy Brdige esetén itt is 22nm, viszont bővültek a funkciók az AVX2 és FMA támogatással. Az AVX2 utasítások különösen a kép- és videofeldolgozó alkalmazások munkafolyamataiban jelentenek előnyt, míg az Intel szerint az FMA Haswellben integrált verziója jelentősen növeli majd a lebegőpontos műveletek sebességét és pontosságát ami a mérnöki-tudományos feladatokat, a professzionális képalkotási és például arcfelismerési algoritmusokat gyorsulhatja fel.
 
 
Az új Intel Haswell processzorok sebessége egyelőre még nem ismert, de számítások szerint közel 10%-os teljesítménynövekedésre lehet számítani az előző generációs Ivy Bridge-hez képest. Igazán nagy durranás viszont a processzorba integrált grafikus vezérlő (IGP) megújulása lesz, mely az Intel HD Graphics 4600 nevet fogja viselni és támogatja a DirectX 11.1, OpenCL 1,2 és OpenGL 4.0-át, továbbá rendelkezik egy továbbfejlesztett videodekódolóval is. A HD Graphics 4600 várhatóan 20%-al lesz gyorsabb elődjénél a HD 4000-nél, ami előreláthatólag egy Nvidia GeForce GT 525M szintjét fogja hozni.
 
 
Pucu

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?