Ezek az első tapasztalatok a Lenovo ThinkPad X1 Fold 16-tal kapcsolatban – Jobb, mint elődje, azonban az újdonságok új problémákat is hoznak

0
427

A Lenovo számára a ThinkPad X1 Fold 16 valószínűleg az idei évi IFA legfontosabb bejelentése. A Foldable nagy figyelmet keltett az első generáció megjelenésekor, szinte az egész notebook piacot megrengette – azt azonban még a legnagyobb jóindulattal sem állíthatjuk, hogy az első X1 Fold hibátlan volt.. sőt. Ezen hibákból sokat kijavítottak a Gen 2-ben, azonban az új verzió új problémákat hozott.

Címlapok: ha a gyártók ezt a célt tűzték ki, az összehajtható termékek valószínűleg nem bizonyulnak rossz befektetésnek. Ilyen és hasonló szövegek láttak napvilágot az első Lenovo ThinkPad X1 Fold megjelenésekor, és ami ebben a legszebb, hogy nem csak a tech magazinokban, hanem a mainstream médiában is – ami azért valljuk be, manapság a PC-k esetében elég ritkán fordul elő. Természetesen egy elsőgenerációs eszköz – még ha azt a Lenovo, mint nagymúltú PC gyártó adja is ki – nem lesz tökéletes, főleg ha ekkora újítást hoz, mint az „összehajthatóság”. Marketing szempontból azonban biztosan jó húzás volt kiadni egy ilyen lenyűgöző egyedi összehajtható notebookot.

Nyilvánvaló, hogy a ThinkPad X1 Fold második generációját alaposan át kellett gondolniuk a Lenovo mérnökeinek, ugyanis számtalan javítást kellett eszközölniük az első generációhoz képest. A Lenovo az IFA 2022 rendezvényen lehetőséget adott pár – a világ legnagyobbjai közé tartozó – tech hírportálnak, hogy közelebbről is megvizsgálják az új ThinkPad X1 Foldot, én pedig most jól összeszedtem nektek, hogy mit is írtak róla, és közvetítem számotokra.

Az új X1 Fold 16-ot kézbe véve azonnal észreveszünk egy hatalmas különbséget a régihez képest: „sokkal” nehezebb. Míg az előd elég könnyű volt ahhoz, hogy kézi táblagépként is használhassuk, az új X1 Fold esetében nem tervezhetünk majd ilyen használattal, avagy ha mégis, közel sem olyan kényelmesen, mint az előd esetében. A nagyobb súlyért cserébe a felhasználók az új, 16,3 hüvelykes 4:3-as kijelzőt kapnak, ami elég masszívnak tűnik. Valójában ez az a ThinkPad, amely minden idők legmagasabb képernyőjével rendelkezik – 1992-ig visszamenőleg, egyetlen ThinkPad sem kínált nagyobb függőleges képernyőterületet, mint az X1 Fold Gen 2.

A súly másik előnye: a ThinkPad X1 Fold 16 rendkívül jó minőségű készüléknek tűnik. A sziklaszilárd érzet a Lenovo által ehhez az alvázhoz használt anyagoknak köszönhető: az X1 Fold G2 váza CNC-alumíniumból készült, a műanyag hátoldalon szénszál erősítést kapott, a képernyőt pedig magnézium váz támasztja. Az X1 Fold magas árát teljes mértékben indokoltnak érezte mindenki, aki kézbe vette a terméket.

Zárt állapotban az X1 Fold Gen 2 sokkal vékonyabb, mint az elődmodell. A Lenovo újratervezte a csuklópántot, hogy lezárja a képernyőfelek közötti rést. Ez jól néz ki és vékonyabb, de új tervezési kompromisszumot eredményez: a Bluetooth billentyűzet már nem helyezhető be a zárt X1 Foldba. Ehelyett mágnesesen kell felszerelni az X1 Fold aljára, ami talán kevésbé elegáns módszer – de ízlése válogatja.

Egyértelműen javult a billentyűzet. Az első modellnek egy pici kis klaviatúrája volt, ami aligha volt ténylegesen használható. Az új X1 Fold 16 valódi ThinkPad billentyűzettel rendelkezik, amely a ThinkPad X1 Nano-t tükrözi gépelési élményben. Hogy autentikus ThinkPad legyen, a Lenovo nem volt rest, sikerült beépítenie a piros TrackPoint mutatópálcát is, amelyen azonban nincsenek a szokásos dedikált gombok, ehelyett a billentyűzet alatti haptikus trackpad integrált gombjait használja, mint például a ThinkPad Z13. A billentyűzet kapott háttérvilágítást is, amihez nyilván energia kell, a töltést USB-C csatlakozón keresztül oldhatjuk meg.

Még egy nagyon fontos változás: a Lenovo úgy döntött, hogy eltávolítja az eszköz hátuljáról a kis kihajtható „állványt”, helyette pedig egy teljesen más módszert használ. Ez egy különálló állvány, aminek segítségével vízszintesen és függőlegesen is megtámaszthatjuk a készüléket – utóbbira, tehát a függőleges megtámasztásra egyebár eddig nem is volt lehetőség. Ez mindenképp egy nagyszerű új feature, azonban van vele egy hatalmas probléma: az állványt folyamatosan magunkkal kell hurcolászni, ami elég kényelmetlen lehet – hozzáteszem, ennél nagyobb problémánk soha ne legyen az életben.

Nem csak a külsőt tekinthették meg az IFA-n jelen lévő kivételes sajtósok, belekukkanthattak az eszköz belsejébe is. Felépítése viszonylag moduláris egy ilyen kompakt készülékhez képest, de a felhasználók csak úgy nem férhetnek hozzá az X1 Fold 16 belsejéhez, mivel a hátlap le van ragasztva. A karbantartás azonban mindenképp egyszerűbb az elődmodellhez képest – a Lenovo egyébként helyszíni garanciát kínál az új eszközhöz, míg az elődöt le kellett adnunk szervízelésre.

Nézzünk beljebb; mit rejt a csinos és minőségi külső?

Végre megtudunk számtalan információt nem csak a külsőről, hanem a belsőről is. Ugyebár az elődmodellel kapcsolatban megfogalmazott legeslegnagyobb kritika az volt, hogy egyszerűen gyenge, nincs elég teljesítmény – főleg nem annyi, amennyit egy ilyen árkategóriájú géptől elvárnánk. Ugyebár az előd a rövid életű Intel Lakefield architektúrát használta, a Lenovo tanult ebből és ezőttal az Intel Alder Lake alkatrészeire támaszkodik.

A Lenovo az új ThinkPad X1 Foldot kínálja Core i5 és Core i7 vPro és nem vPro processzorokkal is. Természetesen ezek mindegyike az energiatakarékos „U” szériás CPU lesz. Konkrétan nem még nem tudjuk pontosan mely processzorok lesznek elérhetők az X1 Foldban, azonban pár példát, amik elég valószínű, hogy szerepelni fognak a specifikációs listán, felsorolunk: Core i5-1230U, Core i7-1250U, Core i5-1240U és Core i7-1255U. Emellett a notebookba akár 32 GB LPDDR5 RAM is kérhető lesz, ami jó párost alkot majd az 1 TB PCIe Gen 4 tárhellyel.

A generációk közötti legnagyobb különbséget vitathatatlanul a kijelző jelenti, amely 13,3 hüvelyről 16,3 hüvelykre nőtt. Ahogy az várható volt, a kijelző 4:3-as képarányban, 2560 x 2024 pixeles natív felbontással működik. A Lenovo hozzáteszi, hogy az OLED panelnek el kell érnie a 400 nitet az SDR-tartalom megtekintésekor és a 600 nitet HDR-ben, miközben 100%-os DCI-P3 színtér-lefedettséget biztosít. A kijelző egyébként mindösszesen 8 mm-es kerettel rendelkezik, ha pedig feltesszük a billentyűzetet, 12 hüvelykes laptopként funkcionál.

Ezen túlmenően a ThinkPad X1 Fold alapkivitelben 48 Wh-s akkumulátorral érkezik, bizonyos konfigurációkhoz további 16 Wh-át adnak. Állítólag a készülék 65 W-os hálózati adaptere akár 4 órányi akkumulátor-élettartamot biztosít mindössze 30 percnyi töltéssel, bár az még nem világos, hogy a Lenovo mennyi időre saccolja a ThinkPad X1 Fold akkumulátor-élettartamát egyetlen töltéssel. Másrészt a gép két Thunderbolt 4 porttal, USB 3.2 Gen Type-C csatlakozással rendelkezik a nano-SIM kártya tálca mellet, hogy LTE és opcionálisan 5G Sub 6 csatlakozásunk is legyen.

A ThinkPad X1 Fold egyébként önmagában 1,28 kg, állvánnyal és billentyűzettel együtt pedig 1,9 kg. Méreteit tekintve kihajtva 276,2 x 345,7 x 8,6 mm, összecsukott állapotban pedig 176,4 x 276,2 x 17,4 mm.

A Lenovo azt is közölte, hogy az új ThinkPad X1 Fold ára 2999 eurótól indul az eurózónában, adókkal együtt. Jelenleg a cég azt reméli, hogy 2022 negyedik negyedévében piacra dobják az eszközt. Illetve lesz egy speciális kiadása is a terméknek, ami igazából annyiban lesz különleges, hogy semmi nem jár majd mellé, amit alapjába véve kapnánk. Tehát csak az eszközt kapjuk meg, ilyeneket, hogy billentyűzet, állvány, érintőceruza teljesen kihagyják a csomagból.

Összegzés

Kétségtelen, hogy remek változtatásokat hajtott végre a Lenovo, azonban – ez már a saját véleményem – az én álláspontom szerint ez az új X1 Fold egy kicsit más irányba ment el, mint elődje. Ebből pedig arra következtetek, hogy a Lenovo szeretné tudni, melyik irányba induljon el inkább – a laptop-tablet hajlítható eszköz (Gen 1), vagy a ténylegesen hajlítható laptop (Gen 2) irányába. Persze ez lehet csak az én agyamból pattant ki.

Az olyan megoldások elég megosztók, mint az eltávolított támasztó helyett egy teljesen különálló állvány használata – ezt majd az idő eldönti, mennyire működőképes. De összességében nagyszerű és tényleg ÚJ készüléket kaptunk, nem csupán egy szokványos kis hardverfrissítést.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét