Ezentúl csak gyári akkut használhatunk az iPhone-okban?

0
7

Az iFixIt szúrta ki a legújabb szoftvermódosítást, mely nem csak az utángyártott, hanem a gyári, de nem gyári szervizben beszerelt akkukat is érinti.

Az iPhone-ok menüjében az iOS 11.3 óta elérhető a Battery Health menüpont. Ebbe belépve tájékoztatást kapunk az akkunk állapotáról és arról, hogy a telefon képes-e a csúcsteljesítmény leadására. Elhasználódott akkuval (80% alatt) ugyanis a telefon lelassítja magát, hogy elkerülje a nagy terhelés miatti kikapcsolásokat. Ez tehát egy hasznos funkció, mely segít eldönteni, hogy mikor jött el az akkucsere ideje. A felhasználó ilyenkor eldöntheti, hogy az Apple gyári szervizében cseréltet akkut vagy olcsóbban egy független szervizben cserélteti ki, esetleg saját maga cseréli ki, ha van némi műszerész vénája.

Most azonban az Apple véget vetne ennek a szabadságnak. A legújabb iPhone-okat érintő (XS, XS Max, XR) szoftvermódosításban a nem gyári akkuk esetén eltűnnek az akku állapotára vonatkozó adatok. Helyettük egy hibaüzenet jelenik meg, ami arról tájékoztat, hogy az akkumulátor nem megfelelő ezért nem jeleníthetők meg az adatai. Az igazán érdekes dolog ebben az, hogy akkor is megjelenik a hibaüzenet, ha gyári akkut használunk, de nem hivatalos szervizben tették bele a telefonba. A szakértők szerint az akkuban lévő chipet ellenőrzi és köti össze a telefonnal az Apple szoftvere.

Az utóbbi években az Apple több hasonló, nem igazán felhasználóbarát lépést tett azért, hogy minden javítást hivatalos szervizben végeztessenek el az iPhone tulajdonosok. 2016-ban például sokan szembesültek azzal, hogy korábban javított telefonjuk teljesen megszűnt működni, a rejtélyes Error 53 hibaüzenettel. Vagy hasonló lépés volt a True Tone funkció letiltása az utángyártott kijelzőknél, a Touch Id telefonhoz kötése pedig sokaknál megakadályozta, hogy az elromlott gombot kicserélve használhassák az ujjlenyomat olvasó funkciót.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét