Facebook perli az Instagram-klón webhelyek üzemeltetőit

0
238

A Facebook pert indított egy olyan szolgáltató ellen, amely a szolgáltatási feltételeit megsértette. A cég beperelt egy török ​​állampolgárt, aki Instagram-klón oldalak hálózatát üzemeltette – a bírósági beadványok alapján. A Facebook szerint a török férfi automatizált szoftver segítségével több mint 100 000 fiókból engedély nélkül használta föl az Instagram felhasználók nyilvános profiljait, fényképeit és videóit, és ezeket az adatokat ezután közzétette.

A beadványban a Facebook azt állítja, hogy egy évvel ezelőtt, 2019 novemberében lett tudomása a klón-weboldalhálózatáról. Megtudta, hogy az alperes számos domaint irányít, sok ilyen oldal hasonló volt az Instagram-hoz (még nevében is), többek között a jolygram.com, az imggram.com, imggram.net, finalgram.com, pikdo.net és ingram.ws. A lista első jolygram.com nevű oldala 2017 augusztusa óta volt használatban. A Finalgram.com volt a legújabb, amelyet a török férfi üzemeltett, ez 2019 októbere óta működik.

A Facebook azt állítja, hogy az adatokat automatizált szoftverek segítségével szerezték meg és tették közzé saját oldalaikon, ezek pedig később könnyen pénzé tehetők lettek. A szoftverek olyan fejlettek voltak, hogy az Instagram automatizált védelme nem ismerte fel ezeket.

Hirdetés

Az Instagram igen fejlett védelmét – amely külön fel van készítve az ilyesfajta automata rendszerek ellen – úgy verték át, hogy azt a látszatot keltették, mintha a Facebook szervereire érkező kérések egy hivatalos Instagram alkalmazást használó személytől érkeznének.

Az alperes beprogramozta szoftverét több ezer hamis Instagram-fiók létrehozására és használatára, amelyek utánozzák azokat a cselekedeteket, amelyeket az Instagram alkalmazás valódi, törvényes felhasználói megtehetnek. A Facebook szerint a naponta használt hamis fiókok száma nagyon magas lehet. 2020. április 17-én az alperes több mint 7700 fiókot használt fel automatizált kérelmek benyújtására például a Facebook szerverekhez. 2020. április 22-én több mint 9000 ilyen eset történt.

A létrehozott klón weboldalakon a felhasználók bármilyen Instagram felhasználónevet megadhattak, majd megtekinthették nyilvános profiljaikat, fényképeiket, videóikat, történeteiket, hashtagjeiket és helyüket. A klón webhelyek lehetővé tették a látogatók számára az Instagramra feltöltött képek és videók letöltését is, amely funkciót az Instagram  hivatalos webhelye és alkalmazása nem tesz lehetővé.

A Facebook 2019-ben megpróbált védekezni a szolgáltatás különböző feltételeinek megsértése ellen, amikor letiltotta az alperes által működtetett mintegy 30 000 hamis Instagram-fiókot. Bezárta az Instagram és a Facebook további fiókjait, köztük az alpereshez tartozó Facebook oldalt. Az alperes azonban azt állította, hogy nem működtette a jolygram.com oldalt, csak az ő nevén regisztrálták. De azt is mondta, hogy leállította (érdekes).

A Facebook állítása szerint az alperes működésével kapcsolatos problémák kivizsgálására és megoldására tett erőforrások meghaladták a 25 000 dollárt, és kártérítés megállapítását kéri a tárgyalás során.

A per mostanra egyike a Cambridge Analytica botrányt követő években elindult pereknek, ahol a Facebook felhasználói adatainak millióit gyűjtötték engedélyük nélkül. A vállalat nyilatkozata szerint ez az első olyan per, ahol Instagram-klón oldalt számoltatnak el.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét