Fujitsu Lifebook A531 teszt

 Bevezető 

A Fujitsu Lifebook A531-et a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra, ahol ez a termék már 119.900ft-tól elérhető.

2010-ben a Fujitsu-Siemens, mely egy Japán és Német cég egyesülése volt, különvált. A mobil üzletágat mára a Japán cég vezeti, termékeiket pedig Fujitsu Lifebook néven értékesíti tovább. A régi Fujitsu-Siemens Lifebook név jól csengett a piacon, ugyanis termékeik a minőség, megbízhatóság és a korszakalkotó, újító technológiákról voltak híresek. Vele szöges ellentétben a Fujitsu-Siemens Amilo és Esprimo sorozat állt, mely például a Magyar köztudatban elkönyvelődött, mint rossz gyártó. Ennek az volt az oka, hogy Fujitsu-Siemens Amilo és Esprimo sorozat ára és hardverkonfigurációja miatt a legversenyképesebb, legkeresettebb gyártó volt, mely úgymond „alkalmazkodott” a közép – kelet európai áltag keresetekhez. Arányait tekintve viszont minél több fogy egy adott termékből annál nagyobb a meghibásodási arány és mivel a hazai eladások többségét a Fujitsu-Siemens termékek tették ki nem nehéz kitalálni, hogy ez mit eredményezett. Az áltagnál több meghibásodást, és mint tudjuk, a rossz hír gyorsabban terjed, mint a jó. 

Fujitsu Lifebook A531 teszt

Mindez viszont a múlté, ugyanis a Fujitsu kivonult az olcsó mobil szegmensből és fő profiljaként az üzleti kategóriát célozta meg. Belépőszintű termékei a Fujitsu Lifebook “AH”, “NH”, “SH” , mely a multimédia, míg a Lifebook „A” az üzleti kategóriát testesíti meg.  Az előbb említett szériák még mindig Németországban készülnek, de a tervezés Japánban történik. A Lifebook „E”, „S”, „P”, „H”, “T”  szériák tervezése és gyártása viszont már Japánban történik, melyeknek összeszerelése és anyaghasználata egy magasabb kategóriát képvisel. A gyártó nagyon gondos figyelmet fordított a teljes paradigmaváltáson keresztül ment mobil szegmensre, így a Lifebook széria kiváló anyaghasználatával és összeszerelésével, valamint  alap 3 év garanciájával melyet akár 5 évre is bővíthetünk az egyik legversenyképesebb gyártóvá tette a piacon (az 5 évre történő garancia kiterjesztés csak a Lifebook „E”, „S”, „P”, „H”, “T” szériák esetén érhető el). Az új Fujitsu Lifebook széria mára a minőség és megbízhatóság egyik példaképe, melyet a kiváló support is igazol. A Fujitsu elképzelései szerint nem csak egy lenne a sok notebookgyártó közül, hanem saját innovatív megoldásaikról is híresekké akarnak válni.

Fujitsu Lifebook A531 teszt

Itt van hát előttem a Fujitsu Lifebook A531, mely a gyártó belépőszintű üzleti kategóriás notebookja. Nagy örömömre a készülék minden egyes porcikája matt borítást kapott. A fedél matt fekete, míg kinyitva az ezüst és fekete színek kavalkádja tárul elém. Maga a „szép” kifejezés elég szubjektív dolog, de nekem külsőre nem nyerte el a tetszésemet a Lifebook A531. Igaz ez a notebook vállalati környezetbe készült, ahol a dizájnnak körülbelül akkora jelentősége van, mint gamer notebookon az ujjlenyomat azonosítónak, de ott motoszkál bennem a „de hát mégis” érzés.

Fujitsu Lifebook A531 teszt

 

Szemből nézve: működést jelző ledek, SD-MMC kártyaolvasó, audio ki és bemenet

Fujitsu Lifebook A531 teszt

 

Jobboldalról: USB 2.0, kensington zár, optikai meghajtó, töltő csatlakozó

Fujitsu Lifebook A531 teszt

 

Baloldalról: d-sub, lan, hő kivezetőnyílás, HDMI, 2xUSB 2.0

Fujitsu Lifebook A531 teszt

 

Hátulról: akkumulátor, zsanérok 

Fujitsu Lifebook A531 teszt

 

Alulról: akkumulátor és annak nyitógombjai, szellőzőnyílások, memória és merevlemez takarófedele, gumitalpak

Fujitsu Lifebook A531 teszt

 

Kijelző

A zsanérok körülbelül 150-160° forgást biztosítanak és erősen tarják a kijelzőt holtjáték nélkül.

Fujitsu Lifebook A531 teszt

A LifebookA531-ben egy 15.6 hüvelykes, 1366×768-as felbpontású TN+film paneles Antiglare kijelző található. Az Antiglare szó matt borítást jelent, így erősebb vagy külső fényforrás esetén a kijelző nem tükröződik. 

Fujitsu Lifebook A531 teszt

A kijelzőnek átlagos betekintési szögei vannak így semmilyen extra dolgot nem tudok kiemelni. Az viszont példa értékű, hogy ebben az árkategóriában ritkaságnak számító tükröződésmentes kijelzővel rendelkezik a készülék, így irodai és kültéri munkákra is kiválóan alkalmas.

 

Billentyűzet

Elsőként a billentyűzet cseppálló tulajdonságát emelném ki, mely egy vállalti környezetben ahol üdítők és kávék veszedelmes társaságában kell dolgozni, a fontos adatok szempontjából elengedhetetlen követelmény. A komor, fekete és „nem szigetes” billentyűzet gombjai kellemes tapintásúak, hosszú úton járnak, de mégis csöndesek. Az én saját véleményem az, hogy egy notebook akkor jó, ha az egyik legfontosabb elem, a billentyűzet kényelmes és mivel a munkagépem egy HP EliteBook ahhoz mérten szoktam viszonyítani, ami az esetek többségében nem túl előnyös a tesztgépre nézve. Nos, a Lifebook A531 billentyűzete nagyon kényelmes és minden a helyén van.

Fujitsu Lifebook A531 teszt

 

Touchpad

Az előző szérián megfigyelhettük a nevetségesen pici érintőpadot, amin kínok kínjával tudtunk navigálni. Az új Lifebook A531-en hála istennek kétszer akkora érintőpad van, mint elődjén. A touchpad felülete mattos borítást kapott és nagyon könnyedén siklik rajta az ujjam, nagyon jó érzés használni. Ilyen kellemes borítású érintőpaddal csak a HP EliteBookok esetén találkoztam. Viszont a touchpad gombjai már nem annyira nyerték el a tetszésemet. Méretük jó, de nagyon rövid úton járnak és hangos kattanással jelzik, hogy használatban vannak. Számomra a kényelmes touchpad gomb gumiborítású, hosszú úton jár és hangtalan.

Fujitsu Lifebook A531 teszt

  

Webkamera és hangszórók

Jó pont, hogy egyedülálló módon egy ilyen árkategóriájú termékbe 1,3MP-es webkamera került, amivel nagyon jó minőségben tudunk mondjuk skypeolni, viszont sajnálatos módon a notebook hangszórói nagyon gyöngék. Azt azért érdemes megemlíteni, hogy egy vállalti környezetben szánt notebook esetén legutolsó szempont a hangszórók minősége.

Fujitsu Lifebook A531 teszt

 

Hardver és tesztek >

[BREAK] 

Hardver

A notebookban Sandy Bridge architektúrás processzor található, melyről már korábban cikkeztünk (KATT), de azok közül is a Pentium B sorozat egyik legerősebb tagja a B960. Mind a Core i processzorok, mind pedig a Pentium B sorozatú processzorok 32 nm-es gyártástechnológiával készülnek. A két CPU között csupán annyi különbség van, hogy míg az Intel Pentium B960 2 fizikai maggal rendelkezik, addig az Intel Core i3 ugyancsak 2 fizikai maggal rendelkezik, de támogatja a Hyper-Threading technológiát, melynek köszönhetően 4 programszál párhuzamos futtatására képes. Azt azért érdemes megemlíteni, hogy átlagfelhasználó nem szokott egyszerre 4 programszálat futtatni, így az fölöslegesnek is nevezhető.

Fujitsu Lifebook A531 teszt

A két processzor között további különbségek a gyorsító tár méretében és a videokártyában vannak. Az Intel Core i3 – 3MB gyorsító tárral és kicsivel erősebb Intel HD3000 integrált grafikus vezérlővel, míg az Intel Pentium B960 – 2 MB gyorsító tárral és Intel HD2000 integrált grafikus vezérlővel rendelkezik. A teljesítménybeli különbség használat közben nem észrevehető, de az Intel HD2000 például nem támogatja a Quick Sync, InTru 3D, Insider, Wireless Display és Clear Video HD funkciókat, melyeket ismételten nem használ egy átlagfelhasználó.

Fujitsu Lifebook A531 teszt

 

 

Tesztek

A méréseink alapján az Intel Core i3-2310M gyorsabb volt az Intel B960-nál, főként azokban a tesztekben, ahol a Hyper-Threading technológiát kihasználta az adott alkalmazás. A benchmark teszteket leszámítva semmilyen különbséget nem véltünk felfedezni használat közben a két processzor között, így véleményem szerint kár plusz költségekbe verni magunkat, mondjuk egy Core i3 kiválasztása esetén. 

Fujitsu Lifebook A531 teszt

 

Windos 7 élményindex

Fujitsu Lifebook A531 teszt

 

HD Tunde Pro 5.00

Fujitsu Lifebook A531 teszt

 

Hőmérséklet és zaj

A Fujitsu Lifebook A531 processzorhőmérséklete alapjáraton 51-52°C, ami ugyan picivel magasabb az átlagnál, viszont ehhez az értékhez néma üzemmód társul. Nagyon ritkán ugyan be-be kapcsolt a hűtőventilátor de gyorsan el is hallgat. Elmondható, hogy alapvetően egy halk notebookról beszélünk.

Fujitsu Lifebook A531 teszt 

Az Aida64 rendszerstabilitási tesztjével, mely a porcesszort 100%-os teljesítményen hajtotta több mint 40 percig, egy maximális 69°C-os hőmérsékletet eredményezett, ami megint csak picivel több, mint az átlag, de ehhez csak 13db zajszint társult, ami a többi notebook esetén akár a 19-21db is elérheti.

Fujitsu Lifebook A531 teszt

Nagyon tetszett, hogy a notebook lényegében 15 másodperc alatt visszahűtötte magát a kezdeti értékekre és ehhez maximálisan csak 13db zajszint társult.

Fujitsu Lifebook A531 teszt

 

Burkolati hőmérsékletek “alap”

Fujitsu Lifebook A531 teszt 

A burkolati hőmérsékletek kiválóak, ugyanis a notebook terhelt állapotban hűvösebb volt, mint nyugalmi állapotban. Ennek az a magyarázata, hogy amíg nyugalmi állapotban szinte néma üzemmódban működik a notebook, addig terhelt állapotban a többi notebookhoz képest alacsonyabb zajszinten működik a hűtőventilátor és lehűti az egész burkolatot.

Burkolati hőmérsékletek “terhelt”

Fujitsu Lifebook A531 teszt

 

Akkumulátor

A Lifebook A531-ben egy 6 cellás 48Wh-ás akkumulátor foglal helyet, melynek kapacitását minimális terhelés és minimális fényerő mellett mértem meg. Ezen feltételek mellett az akkumulátor 6 óra 50 percet üzemelt, ami picivel jobb, mint az ugyanezen konfigurációval ellátott IdeaPad G570 esetén. Ott csak 6 óra 30 perces üzemidőt sikerült mérnem. 

Fujitsu Lifebook A531 teszt

 

Értékelés >

[BREAK] 

Értékelés

Összességében nagyon tetszett nekem a Fujitsu Lifebook A531, de mint minden notbook esetén itt is vannak kisebb negatívumok. Ilyen árkategóriájú készülék esetén szinte ritkaságnak számít a matt kijelző, de ebben a típusban mégis alapfelszereltség. A Lifebook A531 egyetlen porcikájára se mondható el az, hogy ne volna minőségi. Kényelmes a billentyűzet és kellemes tapintású a touchpad, bár annak gombjairól ugyanez nem mondható el. Hőmérséklet szempontjából átlagosnál picivel magasabbak voltak a CPU hőmérsékletek, viszont ehhez csöndes üzemmód és hűvös burkolat társult. Aki multimédiára akar ilyen notebookot venni, annak nagy csalódás lesz a hangszóró, mivel annak minősége inkább egy jobbfajta mobiltelefonnal vetekedhet, de azért azt érdemes megemlíteni, hogy egy vállalati környezetbe szánt notebook esetén utolsó szempont a hangszórók minősége. Nagyon tetszett még a kiváló akkumulátoros üzemidő, az alacsony ár és az alapnak számító 3 év nemzetközi garancia, melyhez egy kitűnő szervizháttér is párosul.

Fujitsu Lifebook A531 teszt 

A Fujitsu Lifebook A531-et a Laptopkalauz szerkesztősége az ajánlott kategóriába sorolta. A különösen ajánlott plecsnit csak a gyönge hangszórók és a kattogós touchpad miatt nem kapta meg a notebook, de összességét tekintve nagyon tetszett nekünk.

 

Pucu  

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?