Fujitsu Lifebook A544 teszt

0
1407

Fujitsu Lifebook A544 teszt

Bevezető

Nagy örömömre szolgált, mikor megérkezett hozzám tesztre a Fujitsu Lifebook A544. Merthogy ez már nem Fujitsu-Siemens, hanem egyszerűen Fujitsu, bizony ám! Korábbi cikkeinkben olvashattatok már róla bővebben, hogy mi változott a közelmúltban a vállalatnál:

“2009-ben a Fujitsu-Siemens, mely egy Japán és Német cég egyesülése volt, különvált. A mobil üzletágat mára a Japán cég vezeti, termékeiket pedig Fujitsu Lifebook néven értékesíti tovább. A régi Fujitsu-Siemens Lifebook név jól csengett a piacon, ugyanis termékeik a minőség, megbízhatóság és a korszakalkotó, újító technológiákról voltak híresek. Vele szöges ellentétben a Fujitsu-Siemens Amilo sorozat állt, mely például a magyar köztudatban elkönyvelődött, mint rossz gyártó. Ennek az volt az oka, hogy Fujitsu-Siemens Amilo sorozat ára és hardverkonfigurációja miatt a legversenyképesebb, legkeresettebb gyártó volt, mely úgymond „alkalmazkodott” a közép – kelet európai átlag keresetekhez. Arányait tekintve viszont minél több fogy egy adott termékből annál nagyobb a meghibásodási arány és mivel a hazai eladások többségét a Fujitsu-Siemens termékek tették ki nem nehéz kitalálni, hogy ez mit eredményezett. Az átlagnál több meghibásodást, és mint tudjuk, a rossz hír gyorsabban terjed, mint a jó.”

Tehát a lényeg röviden, hogy most már csak Fujitsu gépekkel találkozhatunk, amiket Japánban álmodnak meg, és Japánban vagy a precizitásáról ismert Németországban szerelnek össze.

A tesztgépet ezúttal is a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható:

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

 

Specifikáció

Fujitsu Lifebook A544 teszt

Kicsomagolás

Átlagos méretű fehér doboz, melynek bő felét a hatalmas Fujitsu logó foglalja el, de igazából semmi hivalkodó, semmi extra. Viszont mikor alaposabb szemügyre vettem, több helyen is találkoztam a Germany, illetve Németország felirattal, ami tényleg bizakodásra adhat okot. Már a kibontásnál is lehetett érezni a precizitást, hisz a gép nem simán két kis újrahasznosított karton közé volt csomagolva, hanem egy kicsit trükkös, origami utánérzést kiváltó szivacsok közé, melyek amellett, hogy stabilan tartják a gépet a dobozban, minden oldalról védik is a külső behatások ellen. Apróság, de nekem tetszett. Hát még ami ezután jött! Gondolom nem mondok újdonságot, hogy a dobozban ott volt maga a gép, a töltő külön dobozba csomagolva, a papírok úgyszintén, de a meglepőbb, hogy a Fujitsu ad mellé kettő darab driver lemezt is (külön a Windows 7-nek, és külön a Windows 8/8.1-nek), amivel egy kattintással települ minden driver. Nem kell összevadászni a netről, nem kell egyesével telepítgetni minden egyes drivert, egyszerűen berakjuk a lemezt, elindítjuk a telepítést, és rövid időn belül minden funkció használható. Na ezt hívják úgy, hogy felhasználóbarát!

Fujitsu Lifebook A544 teszt

Külső

Újabb pozitív meglepetés. Én valami olyasmi gépre számítottam ennyi pénzért, mint mondjuk egy Lenovo B590, vagy egy Dell 3542, tehát a szokásos kicsit „olcsójános”. De nem! Először azt hittem, hogy valami spéci fémes burkolatot kapott mind a fedlap, mind pedig a palmrest és a billentyűzet körüli rész is. Az említett részek ugyanis hűvös, sima, mégis enyhén selymes tapintásúak voltak, tényleg olyan, mintha valami fémötvözet lenne, pedig ez is „csak” műanyag, abból viszont az egyik legjobb fajta. Na de térjünk vissza magára a kinézetre. Az egész gép fekete, a fedlap egyhangúságát csak egy krómozott Fujitsu logó töri meg – ez az egyetlen olyan pontja a gépnek, ami fényes, ezen kívül csak matt felületekkel fogunk találkozni. Összeszerelési minőségre nem lehet panaszunk, egyben van a gép, nem recseg, nem ropog, nincsenek illesztési/öntési hibák, simán megállná a helyét a 200eFt feletti árkategóriában is.

Fujitsu Lifebook A544 teszt Fujitsu Lifebook A544 teszt

Kijelző

Kinyitva a gépet, elénk tárul a 15,6” átmérőjű, HD, azaz 1366*768 pixel felbontású, matt bevonatú kijelző, mely betekintési szögeit, színeit és fényerejét tekintve sajnos nem egy minőségi IPS, viszont a kategória átlagát így is hozza, semmivel sem rosszabb, mint a hasonló árú, vagy akár drágább gépekben található panelek – ennyi pénzért egyik gyártó sem ad jobbat. Pozitívum viszont, hogy a kijelző kerete is matt bevonatot kapott, ami felül középen magába foglalja a webkamerát a hozzá tartozó mikrofonnal és állapotjelző leddel. Itt megint csak kellemeset csalódtam, mert a webkamera képe sokkal jobb, mint amire számítottam: gyönyörű folyamatos, akadás mentes képet kaptam Skype közben, sokkal jobbat, mint amit egy Probook 4535s tudott a másik oldalon. De hogy „végre” valami negatívumot is említsek: a zsanérok stabilak, viszont csak maximum olyan 120-125°-ig engedik kinyitni a kijelzőt – no nem mintha ennél jobban kinyitnám normál használat közben, de azért na.

Fujitsu Lifebook A544 teszt Fujitsu Lifebook A544 teszt

Fujitsu Lifebook A544 teszt

Beviteli eszközök

Mint azt fentebb írtam, az egész gép fekete, matt anyagokból épül fel. A palmrest és a hangszórórács körüli rész a már említett kicsit simább, selymesebb bevonatot kapta, a szigetes billentyűzet és a billentyűk között lévő rész pedig enyhén érdesebb, szintén matt felületű műanyag. A kiosztás és az elrendezés példaértékű lehet a többi gyártó számára is. A numerikus rész szépen elkülönül, a kurzorgombok szintén, egyszerűen nincs az a zsúfoltság, mint néhány másik gyártónál. Jó az alátámasztás, nem horpad sehol sem, a billentyűk a mai notebookos megoldásokhoz hasonlóan rövid úton járnak, ami mellé kellemes nyomáspont is társul, szóval a gépelés elég komfortos a kis Fujin, nagyon hamar hozzá lehet szokni. Amit még el tudnék viselni, az a billentyűzetvilágítás, de ennyi pénzért ez egyelőre még csak szép álom.

Fujitsu Lifebook A544 teszt Fujitsu Lifebook A544 teszt

A touchpad hatalmas méretű, felületén nagyon jól csúszik az ember ujja, támogatja a többujjas műveleteket is, mint pl. görgetés, zoomolás. Nem kapunk különálló gombokat, a jobb és bal egér gombok egybe vannak építve a touchpaddel, nyomáspontjuk kellemes, egyedül a lenyomáskor hallható hang lehetne egy kicsit halkabb, finomabb.

Egyébiránt a gép kék fényekkel operál, és mindennemű jelzés a gép elején, a touchpadtől balra található, melyek szerencsére nem olyan erősek, mint jó néhány korábbi gép esetén (még a Fujitsu-Siemens időkből).

Fujitsu Lifebook A544 teszt Fujitsu Lifebook A544 teszt

Portok, csatlakozók, kommunikáció és bővíthetőség

Ha már szóba jöttek a működést jelző fények, akkor járjuk is körbe a gépet. Elöl a ledek alatt van az SD méretű kártyaolvasó, mást itt nem találunk.

Fujitsu Lifebook A544 teszt

Jobbra került egy 3.5mm jack csatlakozó, mikrofon bemenet, 1 USB2.0, optikai meghajtó tálcája és a tápcsatlakozó.

Fujitsu Lifebook A544 teszt

Hátul az akkumulátoron kívül semmi érdekes nincs.

Fujitsu Lifebook A544 teszt

Bal oldalon egy Kensington zár, Gigabites LAN csatlakozó, hűtéskivezetés, VGA, HDMI, és 3 darab USB3.0 található.

Fujitsu Lifebook A544 teszt

Alul nem kapunk semmi csatlakozót, csak a cserélhető akkumulátort látjuk. Viszont pár csavar eltávolítása után hozzáférünk a bővíthető, cserélhető alkatrészekhez, mint pl. a RAM foglalatokhoz vagy a HDD-hez. Ez a legtöbb gép esetén is így van, viszont a Fujitsu-nál további pár csavar eltávolításával a teljes hűtés kiszedhető, cserélhető, takarítható, az újrapasztázás is gyerekjáték így, mondhatni az ilyen könnyű szerelhetőség a szervizesek álma – érdemes átnézni korábbi cikkünket, és mindjárt rájövünk, hogy ez miért is fontos. Ha már a bővíthetőségről beszélünk, én a teszt idejére egyből kértem a gyári HDD helyére egy SSD-t, mert mint korábban is leírtuk párszor, ez az a technológia, nem pedig a processzor vagy videókártya teljesítménye, amitől a gépünk akár ötször gyorsabb is lehet, mint sima HDD-vel. És amellett, hogy gyorsabb lesz tőle, akkuról is tovább megy majd, nem rezonál, nem ad hangot, az adatok is nagyobb biztonságban vannak a gép mozgatása közben. De erről is van részletes tesztünk, megéri elolvasni.

Fujitsu Lifebook A544 teszt Fujitsu Lifebook A544 teszt

Természetesen vezeték nélküli kapcsolódásra is van lehetőség, ehhez egy Intel Wireless-N 7260 a/b/g/n wifi kártyát kapunk, és természetesen a bluetooth sem maradt ki a listáról.

Hangszórók

A billentyűzet fölött elterülő vékony sávban húzódó fémrács mögött található a sztereó hangszórópár. Ne várjunk tőle hatalmas tereket betöltő brutális hangzást, és akkor nem fogunk csalódni. Körülbelül azt tudja, mint a többi belépő kategóriás gép megoldása, mellőzi a mélyeket, és inkább a közép illetve magas tartomány az, amit ki tud préselni magából. Skype-ra illetve alkalmi filmezésre megteszi (sztereó és a virtuális „térhangzás” mondjuk valamennyire átjön), de komolyabb zenehallgatásra és filmezésre külső eszköz használata erősen javasolt.

Fujitsu Lifebook A544 teszt

Processzor, grafikus kártya

Processzorból az Intel Core i3 egyik legjobb darabját választotta a Fujitsu, méghozzá az i3-4000M-es típusjelzésűt, mely 2 magos, viszont támogatja az Intel Hyper-Threading technológiát, 2,4GHz-es órajelen képes pörögni, és 37W a max TDP-je. Személy szerint örülök, hogy nem egy U-s i3 processzor került a gépbe, mert bár jók az U végű darabok is (a saját gépemben is egy i7-4500U van), de én inkább csak i5-től ajánlom (azokban már megtalálható az Intel Turbo Boost is), ha kell a komolyabb teljesítmény. És mint azt már mind nagyon jól tudjuk, hogy a sebesség nem csak a processzoron, vga-n és a ramokon múlik, hanem a háttértár típusán is, viszont ha emellé a teljes értékű, M-végű proci mellé teszünk még egy SSD-t is, akkor aztán tényleg nem lesz olyan feladat a hétköznapok során, ahová kevés lenne a gép.

Fujitsu Lifebook A544 teszt

Dedikált videókártyát nem pakoltak az A544-be, ami nem is baj, mert az integráltból viszont egy elég erősnek számító, Intel HD Graphics 4600 található benne, ami ha hardcore játékra nem alkalmas, viszont alkalmi kikapcsolódáshoz elég lehet, ugyanis a teljesítménye ha el nem is éri, de megközelíti az Nvidia Geforce GT720M/820M szintjét – ami valljuk be, nem rossz egy integrált videókártyától.

Fujitsu Lifebook A544 teszt

Fujitsu Lifebook A544 teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A viszonylag visszafogott hardverelemeknek köszönhetően mindennapi alap felhasználás során a gép szinte zajtalanul üzemel, és a burkolati hőmérsékleteken sem érezni semmiféle melegedést, kellemes, hűs a gép tapintása. Ahogy elkezdjük nyúzni egy kiadós Furmark és AIDA64 stresszteszt együttesével, úgy már mindjárt hallatja a hangját, de ezt sem mondanám elviselhetetlennek, olyan, mint a többi gép, pörög a hűtés. A terheléssel természetesen a burkolati hőmérsékletek is megemelkednek, de égetni nem fog sehol sem (még ölben sem), szimplán kellemesen langyos lesz a billentyűzet bal felén. A belső komponensek hőmérsékletei maximum 83°C-ig emelkedtek az egy órás nyúzás alatt.

Üzemidőt tekintve is egészen jól állunk – még az M-es processzor ellenére is -, ugyanis nyugalmi állapotban, nagyon minimális igénybevétellel, mondhatni „bekapcsolt készenléttel” a gép 10-12 óra körüli üzemidőt tud, filmezéssel olyan 4-5 órát, wifis netezéssel szintén – mondjuk ezek függnek a bekapcsolt rádióktól és a kijelző fényerejétől is.

Fujitsu Lifebook A544 teszt

Garancia

A gépre 2 év gyártói garancia vonatkozik, méghozzá futárszolgálatos. Ami viszont még ennél is lényegesebb információ a szalonos srácok elmondása alapján, hogy az eladott Fujitsu gépekből eddig összesen egyetlen egy hibás darabot vittek vissza! Ez azt jelenti, hogy a Fujitsu az egyik legjobb (ha nem a legjobb) gyártó, ha a meghibásodási, vagy éppen a „meg nem hibásodási” arányt nézzük.

Értékelés

Már kicsomagoláskor jött az első pozitív benyomás: ez a gép elég jónak tűnik külsőre, ha nem tudom, hogy mennyibe is kerül, biztosan drágább árcédulára tippelek. És aztán elkezdtem használni. Az egy hetes tesztidőszak alatt nagyon megszerettem, igazából a mindennapok során egy remek társ. Csendes, nem melegszik, jó a billentyűzete, elég erős a hardvere, nem volt olyan feladat, amire ne tudtam volna használni. Érdemes megemlíteni még egyszer, hogy nagyon könnyen bővíthető, szerelhető, takarítható gép, ami hozzájárulhat a hosszabb élettartamhoz – már amennyiben bizonyos időközönként rászánunk egy kis időt a kitakarítására.

De tökéletes gép nyilván nincs (vagyis bruttó ~120eFt-ért nincs), így a Fujitsu sem az: a hangszórók nem a legjobbak, érdemes beszerezni mellé valamilyen külső hangkeltőt, amennyiben komolyabb zenehallgatásra vagy filmezésre vágyunk. A kijelző szintén kevés a FullHD IPS kijelzőhöz szokott szememnek (viszont nem szabad elfelejteni, hogy ebben a kategóriában ennél többet nem lehet elvárni, egyik gyártó sem ad jobbat sajnos), és a döntési szöge is lehetne kicsit jobb, mert el tudok képzelni olyan helyzetet, ahol ez kicsit kevés lehet.

Összességében én csak ajánlani tudom az A544-et, egy remek gépet kapunk a pénzünkért, ráadásul az is biztató lehet a vásárlók számára, hogy Fujitsu-ból nem nagyon visznek vissza a boltokba hibás darabokat, de ha mégis lenne ilyen, akkor a hazai szervizhálózat gyorsan orvosolná a problémát. Igazából bármelyik gyártótól találhatunk jó gépet, jó alternatívát az A544-re. Ami nem mindegy, az az árazás: míg a többi gyártó csak drágábban, addig a Fujitsu viszonylag olcsón kínál nagyon jó gépet! Részemről tényleg erősen ajánlott gép, és remélem a későbbiekben is találkozok még néhány hasonló ár-érték bajnok Fujitsu-val – akár a drágább kategóriából is!

Fujitsu Lifebook A544 teszt

Fujitsu Lifebook A544 teszt

 

Fujitsu Lifebook A544 teszt Fujitsu Lifebook A544 teszt Fujitsu Lifebook A544 teszt

Fujitsu Lifebook A544 teszt Fujitsu Lifebook A544 teszt Fujitsu Lifebook A544 teszt

Bandesz

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét