Fujitsu Lifebook A555G teszt

0
1545

Fujitsu Lifebook A555G teszt

tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Mik a fő sarokpontok egy notebook kiválasztásánál? Legtöbb esetben olyan igények keletkeznek a notebook iránt amiket nem fogunk kihasználni soha, vagy túlzottan előtérbe kerülnek a nem is hangsúlyos részek. Cserébe persze keletkeznek olyan negatív tulajdonságok amik nem is voltak bekalkulálva a tevbe.

Ezek miatt érdekes a Fujitsu Lifebook A555, ami nem akar semmiben sem sokat adni, nincs meg az “eye candy” hatás, amire sokan építenek, viszont szinte minden igényt ki tudna elégíteni amire az emberek nagyon nagy többségének szüksége lenne. Nézzük meg mit nyújt egy igazi mindenes gép.

Specifikáció

Fujitsu Lifebook A555G teszt

 

A doboz tartalma

A minimumot adj a Fujitsu egy kevés extrával. A gép mellett jött a töltő és egy adag leírás, valamint 2 telepítő lemez, egyik Windows 7, másik pedig Windows 8 opreációs rendszerhez adja a drivereket, automatikus telepítéssel.

Fujitsu Lifebook A555G teszt

 

A külső

A külső a megszokott fekete egyenszín, a forma is klasszikus téglalap amiknek a sarkait lekerekítették és tettek beléjük egy enyhe ívet. A belső félen a kijelző alsó felén van még egy kis törés és abban a hangszórók, talán ez még az a pont ami oldja az egységet. Az anyagminőség rendben van, ujjlenyomatok nem gyűjt a kasztni, recsegés és ropogás csak nagyon erősen kitekert módokon hozható elő.

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

 

Fujitsu Lifebook A555G teszt

Elöl visszajelző ledeket találunk, wifi állapotról, caps lock állapotáról, töltöttségről és lemez aktivitásról valamint a gép bekapcsolásáról. Alattuk pedig egy SD kártyaolvasó 

Fujitsu Lifebook A555G teszt

Hátul ahogy a legtöbb gyártnónál nincsenek portok

Fujitsu Lifebook A555G teszt

Jobb oldalon kombinált jack csatlakozó, 2.0-s USB valamint a DVD meghajtó foglal helyet. Végól pedig a töltőcsatlakozó.

Fujitsu Lifebook A555G teszt

Bal oldalon Kensington zár hely, Ethernet port, VGA és HDMI kimenet valamint 3 darab USB 3.0 port

Fujitsu Lifebook A555G teszt

 

Billentyűzet

Gyakorlatilag ugyanaz a billentyűzet mint az A514-es esetében. Kicsit kemény billentyűk, teljes kiosztás numerikus paddal, korrekt méretű kurzormozgatók, rendes függesztés jellemzi. Háttérvilágítás nincs, ez elég fájó pont sajnos, azzal igazán élvezetes lenne az esti munka is, főleg aki nem tud vakon gépelni.

Fujitsu Lifebook A555G teszt

 

Touchpad

A touchpad ugyanabból a kellemes anyagból készült amiből a palmrest és belső borítás. Szépen siklik, tudja az öszes multi touch funkciót és külön vannak a jobb és bal gombok, ami hatalmas előny az egybepadhoz képest pontosságban legalábbis. Méretével sincs gond, ezzel teljesen elégedettek lehetünk.

Fujitsu Lifebook A555G teszt

Hang

Házimozi élményt nem nyújtanak a hangszórók, viszont amire kitalálták megfelelnek. Jobban szól, mint a kisebbik testvér rendszere, a mindenes rohanós, néha YouTube zenélős felhasználásra tökéletes.

Kommunikáció

Jól felszerelt a gépünk ezen a téren, kapunk 4.0-s Bluetooth modult, valamint 7265-ös Intel Wi-Fi-t, ac/b/g/n szabványokkal. Azon az alagsori asztalon ahol a képek és videók készülnek mostanság a legtöbb gép nem látja az emeleti routert. Itt semmilyen gond nem volt ezzel. Szóval itt is jól vizsgázott a gép, a gigabites Ethernet alap ezen a szinten, nyilván.

Kijelző

A legfőbb újítás a kisebbik testvérhez képest a FullHD-s IPS kijelző. Remek betekintési szögek, korrekt színvilág (enyhén kékes beütéssel, aki színhelyesen akarja használni mindenképpen kalibráltasson) valamint megfelelő félfényes bevonat. A fényerő is korrekt, nincs vele baj. A háttérfény homogenitása az egyetlen negatív negatív tulajdonság, itt van még mit fejlődni, néhány helyen érezhetően nyomja a panelt a fedlap és beszűrődik a háttérfény.

 

Fujitsu Lifebook A555G teszt

Fujitsu Lifebook A555G teszt Fujitsu Lifebook A555G teszt Fujitsu Lifebook A555G teszt

Fujitsu Lifebook A555G teszt

 

A kijelző nyitási szöge nem teljesen 180 fokos, felhúzott lábakkal vagy felülről nézve egy kevés még belefért volna, bár ezt tényleg csak az igazi üzleti gépeknek szeretik megtartani a gyártók. Egy kevés kilengés tapasztalható és minimális csavarodás lehajtáskor és kinyitáskor, ekkora vastagságba nem fér bele rendes merevítés a kijelző köré.

A felső bezelben taláható egy HD webkamera chatre alkalmas minőséggel, igazi eredményt egy rendes nagyobb érzékenységű szenzorral érnének el a gyártók, de erre még várni kell néhány évet.

Fujitsu Lifebook A555G teszt

 

Bővíthetőség

Példaértékű a bővíthetőség, egyedül a belső M.2 foglalatot hiányoltam kicsit. Az akkumulátor cserélhető, az optikai meghajtó 1 csavar eltávolításával oldható, a HDD-SSD szintén 1 csavar és fedél levételével kivehető, a memória nagyon könnyen bőíthető szintén ugyanennyi mozdulattal. A kisebb portalanítás és ventilátor kiszerelés is megoldható 7 darab egyszerű csavar kitekerésével.

Fujitsu Lifebook A555G teszt Fujitsu Lifebook A555G teszt Fujitsu Lifebook A555G teszt

Tápellátás

90W-os tápegység járt a készülékhez, az igazi érdekesség a hhetetlenül gyors feltöltési idő, kevesebb mint 45 perc alatt félig tölthető az akkumulátor ami új rekord a tesztgépeknél, a teljes feltöltés is nagyon gyorsan megtörténik a hálózatról.

Garancia

2 év garancia tartozik a géphez, a szerviz eddigi tapasztalataink szerint nagyon gyorsan dolgozik bármilyen hibáról is legyen szó.

Használatba vétel

Elég hosszú volt a tesztidőszak, így Windows 8.1 és Windows 10 is szerepelt a repertoárban. Mindkettőhöz a DeskUpdate nevezetű programot használtam driverezéshez ami tökéletesen tette a dolgát, akinek nincs nagyon gyors internetkapcsolata vagy nem sikerült a hálózati kártyát felismernie az ő telepítőjének az telepítheti a kaidott lemezekkel is.

Apró érdekesség, hogy Windows 10 alatt a ventilátor sűrűbben pörgött fel, minta régebbi testvérénél, ezt szoftveresen lehet majd javítani a későbbiekben gyártói oldalról, de egyedi eset is lehet, ehhez több gép tapasztalata is kelleni fog.

Fujitsu Lifebook A555G teszt

Processzor

A processzor nem a legfrisebb családból került ki, viszont nem is érzem, hogy szükség lenne. 2 mag és 4 szál, 2 magos felhasználásnál 2500MHz-es órajel bőven elég nagyjából mindenre ami nem konkrét erőmű kellene.

     Fujitsu Lifebook A555G teszt

 

Rendszer teljesítmény

A legmeghatározóbb elem az SSD a rendszerben ami gyárilag egy Toshiba meghajtó volt esetünkben. Vannak szintetikus tesztekben jóval erősebb változatok is, de semmilyen késztetésem nem volt, hogy esetleg kicseréljük, maximálisan elégedett voltam vele. A többi komponens is hozza az elvárt szintet, asztali gép helyettesítésére is szinte alkalmas lett volna nálam az esetek 80%-ban.

Fujitsu Lifebook A555G teszt

 

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Mint azt a külső is mutatja ez nem egy játékosok számára kifejlesztett erőmű, de azért el lehet lődözgetni régebbi játékokkal, natív felbontásban egyértelműen vissza kell venni a részletességet, esetenként a felbontást is HD-ra. A beépített AMD Radeon R7 M260 nem egy csúcs kártya, inkább alsó-közép kategória, amire igazán való az az olyan esetek amikor az integrált videokártya nem támogatja az adott textúrák megjelenítését/gyorsítását vagy nincs benne a tervező program által támogatott kártyákban.

Fujitsu Lifebook A555G teszt Fujitsu Lifebook A555G teszt

Fujitsu Lifebook A555G teszt

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Elégedett voltam az akkumulátoros üzemidővel, nagyjából ez a kategória átlaga minden szempontból.

A melegedés szntén nem volt számottevő, erősen terhelve sem lett nagyon meleg a kasztni, szépen elterült a hőmérséklet a gépházon. A ventilátor sem süvített elképesztően, a vezérlésen még kicsit csiszolnék, elég éles a váltás a bekapcoslás és lekapcoslás között.

Fujitsu Lifebook A555G teszt

Értékelés

Több mint egy hónap tesztelési időszak meglepően szoktalan még tőlem is, így bátran merek verdiktet mondani az A555-ről. Gyakorlatilag az első olyan géptípus és konfiguráció volt ez a notebook, amire merném azt mondani, hogy lefed akkora igényeket és ad annyi pluszt amiért tényleg érdemes pénzt adni és nem fogunk hátrányba kerülni miattuk. Az ár ehhez mérten szerintem abszolút nem sok, rengeteg sokkal drágább gép volt a kezeim között, több saját használatban is, amik már első perctől fogva éreztették, hogy messze nem érnek annyit, amennyiért felárazták őket, hiába tudnak 1-2 ponton sokat, ha másik részről elvesznek. Aki szeretne egy olyan mindenes gépet rendes kijezővel, korrekt hardverrel, idegesítő hibák nélkül bátran tegye a voksát erre a típusra.

Fujitsu Lifebook A555G teszt

Fujitsu Lifebook A555G teszt

 

Fujitsu Lifebook A555G teszt Fujitsu Lifebook A555G teszt Fujitsu Lifebook A555G teszt

Fujitsu Lifebook A555G teszt Fujitsu Lifebook A555G teszt Fujitsu Lifebook A555G teszt

 

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét