Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt

0
914

Bevezető

A Fujitsu Lifebook U772 Ultrabookot a Fujitsu hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt
 
2010-ben a Fujitsu-Siemens, mely egy Japán és Német cég egyesülése volt különvált, mára pedig a mobil üzletágat egyedül a Japán cég vezeti, termékeiket pedig Fujitsu Lifebook néven értékesíti tovább. A cég fő profiljának a minőséget és megbízhatóságot tűzte ki célul, melyet 3év garanciájával próbál még hitelesebbé tenni. A Fujitsu teljes megújulásáról bővebben a korábbi Lifebook A531 tesztünkben olvashat.
 
Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt
 
A Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook az előírásoknak megfelelően penge vékony, pille súlyú és teljes magnéziumborítással rendelkezik. Továbbá egy ultra alacsony fogyasztású processzoral is van felvértezve. Tesztpéldányunk vörös fém köntöse alatt megint csak fém és fém található. A fekete színű, szálcsiszolt alumíniumborítású belső rész, melybe különféle vonalak vannak belegravírozva igen egyedivé teszi ezt a kis penge noteszgépet. A burkolatot körbetapogatva megállapítható, hogy nagyon minőségire sikerült a gyártó első Ultrabookja. A váz összeszerelésébe és a külső burkolat anyaghasználatába egyszerűen nem lehet belekötni.
 
Csatlakozók
 
Ultrabook lévén helyhiány miatt a csatlakozókínálat igen szegényes egy notebookhoz képest, viszont hétköznapi használathoz bőven elegendő.
 
Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt
 
Jobb oldal: kártyaolvasó, 2x USB 3.0 (az egyik töltő funkcióval is el van látva, mellyel úgy is tölthetjük USB-s eszközeinket, hogy a notebook ki van kapcsolva), HDMI, mini Ethernet (átalakítóval LAN)
 
Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt
 
Bal oldal: töltőcsatlakozó, hőkivezető nyílás, kensington zár, USB 2.0, kombinált audio ki – és bemenet ( mikrofon funkció csak az arra alkalmas eszközzel érhető el)
 
 
Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt 
Alulról: szellőzőnyílás, gumitalpak, dokkoló port (a noteszgépet csatlakoztathatjuk dokkoló egységhez)
 
Beviteli eszközök
 
A billentyűzet okozott számomra némi fejtörést, ugyanis a karakterek túl kicsi holtjátéka olyan érzést biztosít a felhasználó számára, mint ha tábla pc-n gépelne, így az „erős megszokást igényel” kifejezés ide bátran használható. Az alátámasztással viszont nagyon meg voltam elégedve.
 
Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt
 
Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt
 
Amekkora csalódást okozott a billentyűzet, ugyanakkora örömöt okozott az érintőpad. A sok notebook közül, amelyik nálunk járt tesztelésen a Lifebook U772-é volt az első olyan különálló jobb és bal gomb nélküli érintőpad, amit jó volt használni. A lenyomása könnyű, a jobb és bal kattintás pontos és még a dupla ujjas görgetés is szépen működött.
 
Kijelző
 
A zsanérok kialakítása miatt körülbelül 150°-os kihajtást engednek, holtjátékuk viszont elég nagy. Ultrabook lévén vékony és energiatakarékos, hogy kényelmesen és hatékonyan utazhassunk vele, de ha mondjuk a busz egy erősebb bukkanóra téved, rendesen beleremeg a képernyő. A kijelző 14 hüvelykes TN paneles, natív felbontása pedig 1366×768, mely nagy örömömre matt borítást kapott, így erős fényben is kényelmesen használható a noteszgép. A betekintési szögek, mint az a képen is látható nem a legjobbak, talán az „átlagos” kategóriába még épphogy beleférnek.
 
Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt
 
Egyéb
 
Most következik a „minek is nevezzelek drágám?” fejezet, ugyanis tesztalanyunk Ultrabook és business notebook is egyben. Szóval „üzleti ultrabook” lévén ujjlenyomat – olvasót és dokkoló portot is találunk a Lifebook U772-ben, ezért a noteszgép tökéletesen alkalmas vállalti környezetbe is. Hangszóróinak minősége olyan Fujitsu-s, ugyan erősen szólnak, de elég dobozszerűek, bár ilyen vékony vázba szinte lehetetlen nagyobb teljesítményű hangszórókat beépíteni.
 
[BREAK]
 
Hardver
 
A Fujitsu Lifebook U772-ben már a 3. generációs Intel Core i mobil processzora foglal helyet, melynek pontos típusjelölése Core i5-3427U. A típusszám végén elhelyezkedő „U” jelölés, avagy „ultra low power ” jelölés a processzor energiatakarékos mivoltára utal. Az új Intel Ivy Bridge processzorait már a korábbi Lenovo IdeaPad Y580 tesztünkben kielemeztük, ezért ebben a tesztben csak röviden írunk róla. A processzor fizikailag 2 magos, de támogatja a Hyper Threeding technológiát, így kétszer annyi programszál párhuzamos futtatására képes, mint egy sima 2 magos processzor. Órajele 1,8 GHz, mely a TurboBoost technológia segítségével akár 2,8GHz-en is tud működni. A Processzor teljesítményét szokásunkhoz híven több processzorral is összemértük, viszont a teljes összehasonlító táblázat megtekinthető a Laptopszalon CPU teszt oldalán.
 
 
Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt
 
A Processzor tartalmaz még egy grafikus processzort is (IGP), melynek pontos típusjelölése Intel Graphics HD4000. Az új harmadik generációs Intel processzorokba található IGP már elegendő lehet az újabb 3D-s játékok futtatására is. Az Intel Graphics HD4000 részletes játéktesztje a notebookcheck.com oldalán, a többi videokártya részletes összehasonlító táblázata pedig megtalálható a Laptopszalon VGA teszt oldalán. 
 
Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt
 
Szó szerint ámultam és bámultam, amikor tapasztaltam, hogy a SATA 3.0-ás 128GB-os Cruical C400 SSD mit is tud. Eszméletlen gyorsasággal telepített, nyitotta meg a programokat és kapcsolta ki/be a notebookot. Az olvasási sebesség közel hétszerese egy áltagos 7200rpm-es HDD-nek. Ezentúl szeretnék minden notebookban ilyen gyors SSD-t látni. Ezen SSD használata olyan érzést biztosított számomra, mint ha egy kétütemű trabantból egy ferrariba ültem volna át. 
 
Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt
 
Hőmérséklet és zaj
 
Mielőtt elkezdeném ecsetelni a zaj és hőmérsékleti adatokat fontos megemlíteni, hogy a teszt elkészülése alatt erős kánikula volt, a tesztkörnyezet pedig egy klíma nélküli panellakás, mely a 30°C-os szobahőmérsékletével közel trópusi hangulatokat idézett elő. A meleg panellakás és a notebook vékony kivitelezése miatt én úgy gondolom, hogy az alap 49°C-os CPU hőmérséklet egész jó eredmény, melyhez nagyon halk 5dB-es zajszint párosult.
 
Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt
 
A processzort és a burkolati hőmérsékleteket az Aida 64 rendszerstabilitási tesztjének futtatása közben mértem meg. A 32 percig tartó 100%-os terhelés 80-82°C-os hőmérsékletet eredményezett, a zajszint pedig 20dB-re ugrott. A tesztkörnyezetet figyelembe véve itt is jók az eredmények, a mérőműszer szerinti 20db-es zajszint pedig átlagosnak mondható, bár az elég vékonyka, sipító ventilátorhang nem a legkellemesebb élmény.
 
Burkolati hőmérsékletek “alap”
 
 
Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt
 
Az ultrabook vékonyságát és a meleg tesztkörnyezetet figyelembe véve nem is olyan rosszak az eredmények. Igaz, terhelve a hőkivezető nyílás környékén mértem 43°C körüli hőmérsékletet, de szerintem ez még a bőven az elfogadható kategóriába tartozik.
 
Burkolati hőmérsékletek “terhelt”
 
 
Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt
 
Akkumulátor
 
A 4 cellás 45Wh-ás akkumulátor hihetetlenül teljesített. Minimális fényerővel, minimális fogyasztással 12 óra 20 percet üzemelt, közepes fényerővel, hanggal DivX film lejátszásával pedig 7 óra 30 percet ment a Lifebook U772.
 
[BREAK]
 
Értékelés
 
Először járt nálunk Ultrabook, mely hozta a tőle elvártakat. Tetszett, hogy a kijelző matt borítást kapott, minek köszönhetően a készülék jól használható erős fényviszonyok között is, viszont a kissé fakócska kijelző és a laza zsanér nem a legjobbak.  Sajnos a billentyűzet esetén is volt negatív és pozitív élményem. Az alátámasztása példaértékű, de a gépelési élmény olyan, mintha valami tableten gépelnénk, ugyanis a gomboknak nagyon kicsi holtjátéka van, bár megszokható. Meglepő módon viszont létezik olyan különálló gombok nélküli touchpad is a MacBook noteszeken kívül, melyre elmondható, hogy kényelmes. Ha a gyártó ragaszkodik az „egybe touchpad” technológiájához, akkor szeretnék minden hasonló notebookban ilyen jól használható érintőpadot látni. A Fujitsunál megszokott dobozszerű hangszórók sem igazán nyerték el a tetszésemet, de hát kinek igen? Bár azt érdemes megemlíteni, hogy ilyen vékony vázba lehetetlen nagyobb teljesítményű hangszórókat beépíteni. Tetszett viszont még a brutálisan gyors SSD, a minőségi magnéziumborítás, a dokkolhatóság és az egyedi dizájn. Újabb érdekesség, hogy általában a vékony kialakítású notebookoknál probléma a hűtés halk és hatékony megoldása, de a Fujitsu mérnökei mégis megoldották, hogy ebbe a penge vékony szerkezetbe viszonylag hatékony és halk hűtésrendszert szereljenek be. Hatalmas meglepetés volt még az akkumulátor üzemideje, mely átlagos felhasználással 7 óra 30 percet, extrém esetben pedig akár 12 órát is kibírt egy feltöltéssel. Ha ezt a kevés rosszat és a sok jót figyelembe vesszük és mellé teszünk még 3 év szervizgaranciát, ami nem is akármilyen színvonalú szolgáltatást biztosít, elmondható, hogy jó vételnek bizonyulhat a megvétele. Viszont mivel magas árkategóriáról beszélünk (380.000Ft), valamint korlátozott felhasználhatóságról, csak igen csekély rétegnek szánja a gyártó ezt a luxusterméket. Ha valaki munkára keres notebookot ilyen árban, akkor sokkal inkább ajánlott a Fujitsu Lifebook „S” vagy „P” sorozat egyike, viszont itt számolni kell a konzervatív külsővel és a 2kg-on felüli súllyal, valamint a vaskos vázszerkezettel. Mindenesetre azért a Fujitsu Lifebook U772 a Laptopkalauztól megérdemel egy „tetszett” plecsnit.
 
Írásunk befejezésével érdemes még azt megemlíteni, hogy a tesztelt Ultrabook nem a gyártó által piacra dobott végleges verzió, így okunk van feltételezni, hogy a zsanér illetve billentyűzet terén jelentős lesz a javulás.
 
Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt
 
Képgaléria és videó
 
Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt
 
Fujitsu Lifebook U772 Ultrabook teszt
 
A Fujitsu Lifebook U772 Ultrabookot a Fujitsu hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.
 
 
Pucu
 
 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét