FUJITSU LIFEBOOK U9310 Red Edition teszt – vörös üzleti laptop? Merész és mi imádjuk!

1
2394

Az üzleti laptopokat nem nehéz megismerni kívülről: fekete vagy szürke, masszív és strapabíró. Tesztalanyunk azonban merőben eltér ettől, nem megszokott piros színt kapott.

Processzor Intel Core i7-10610U, 1.8 GHz, up to 4.9 GHz
Memória 16 GB LPDDR3 (2133 MHz)
Kijelző 13.3”, FULLHD (1920×1080), IPS, LED háttérvilágítás, opcionálisan érintőképernyő

Grafikus kártya Integrált Intel UHD Graphics – dedikált n/a
Háttértár PCIe-SSD 1 TB M.2 NVMe
Optikai meghajtó n/a
Portok és csatlakozók 1 db kombó Jack, 1 db USB 3.2, 2 db Type C, 1 db HDMI, 1 db Ethernet, 1 db Kensington Lock, 1 db SmartCard, 1 db Sim kártya slot, 1 db memóriakártya slot
Kommunikáció LTE Sierra Wireless EM7455 (Cat.6), LTE Fibocom L850-GL (Cat.9), antenna: 2 Dual band WLAN, 2 LTE antenna opcionálisan, LAN: 10/100/1,000 MBit/s Intel® I219LM, Bluetooth
Kamera, mikrofon, hang FULLHD, 2 db sztereó hangszóró, beépített mikrofon
Méret 309 x 212 x 15.5 mm
Akkumulátoridő Gyártó szerint 11,5 óra
Tömeg 916 gramm
Operációs rendszer Windows 10 Professional

A 21. század egyik nagy trendje, hogy mindenki ki akar tűnni. Feltűnő színes hajak, formabontó vállalatok különleges termékekkel és még sorolhatnám. Az átlagos kezd eltűnni a piacról, valami pluszt mindenkinek fel kell mutatnia.

Ilyen húzás ez is a Fujitsu részéről. Mostani tesztalanyunk, a Lifebook U9310 Red Edition nevéből már kitűnik, hogy nem egy „átlagos” üzleti laptopról van szó. Én kifejezetten pártolója vagyok az innovációnak, és szeretem az új, formabontó elképzeléseket, így volt ez ennél a notebooknál is.
Bevallom őszintén, nem erre számítottam. Egy következő, ugyanolyan munkaeszközt képzeltem el magamban, mint az összes többi üzleti laptop. Nem így történt. A termék üzleti kategóriájának szereplői között ez egy szép eszköz, ami kicsit zavaró is, mert az ember akarva-akaratlanul is vigyázni akar rá, és nem egy fekete kockát lát, amit ha kell, uzsonnástálcának is használhat. Erre tesz rá még egy lapáttal a piros szín. Szinte egy design-orientált ultrabookot látok a szemem előtt, és hiába tudom, hogy ilyen termékekkel építkezéseken fog szaladgálni az előkészítő, a szemem nem engedi a gépet munkaeszköznek tekinteni.

Fujitsu Lifebook U9310 Red Edition – KÜLSŐ

A bevezetésbe mást terveztem, de a kicsomagolást követően muszáj voltam a dizájnnal kezdeni. Először jöjjenek számok és tények:
Mindössze 15,5 milliméter vastag és 916 grammtól (!) indulunk az alapmodellnél. Természetesen ez könnyen feljebb tornázható, de akkor sem kell félnünk a súlya miatt. Háttérvilágítású billentyűzetet kapunk, amely elérhető fekete és piros színben is. Kijelzőnk 13.3 colos és kérhetjük érintőkijelzővel is. Üzleti laptophoz híven teljes magnéziumházat kapunk.
A bevezetőben taglalt piros szín sokaknak nem fog tetszeni, ebben biztos vagyok, de szerencsére nem is kell mindenkinek ezt választania. Fekete színben a szokásos megbízható üzleti laptopunkat kapjuk. A piros csupán egy extra opció, egy különleges fűszer, amit nem mindenki szeret. Viszont ha valaki szereti, akkor minden egyes alkalommal, mikor így készítik el ételét, különleges élvezettel fogja fogyasztani – az előző hasonlattal élve. Azaz bármikor használja notebookját, mindig egy kis pluszt fog érezni egy fekete eszközhöz képest.

Fujitsu Lifebook U9310 Red Edition – BEVITELI ESZKÖZÖK

     Billentyűzet

Vásárláskor választhatunk piros és fekete billentyűzet között. A piros még különlegesebbé teszi az egész laptopot, mi fekete billentyűzettel kaptuk a terméket, így kifejezetten tetszetős. Piros billentyűzettel már lehet, sok lenne a szín, főleg az üzleti kategóriában. Tapintása kellemes, minőségi érzést ad, kellemes vele a gépelés is, hozza az egyszerű, de nagyszerűt a Fujitsu, ahogy megszokhattuk. Hatsoros elrendezést kapunk, de a kompakt formavilág miatt lemaradt a dedikált numerikus rész. A háttérvilágítás fehér, amely tökéletes és elegáns választás, szépen látszik minden, aminek látszani kell. Nincs semmi csicsa, nem gamer. Ez üzleti laptop, és ez itt is látszik.

    Érintőpad

A touchpad szintén tükrözi a billentyűzetnél is tapasztalható filozófiát. Egyszerű és jó. Szépen csúszik rajta az ujj, pontos vele a klikkelés. A méretére sem panaszkodhatunk, akkora, amekkorára lehetett csinálni egy ilyen laptop esetében, és ez pont elég. Én kifejezetten szeretem, ha külön gombokat kapunk a klikkeléshez, sokkal hatékonyabb és kényelmesebb szerintem, ez nagy pozitív pont a Fujitsunak.

Fujitsu Lifebook U9310 Red Edition – KIJELZŐ

13.3 colos FULLHD (1920×1080) kijelző, opcionálisan akár érintőkijelzővel is. LED háttérvilágítású, tükröződésmentes IPS panel. Kontrasztaránya 800:1, amely az elvárásoknak megfelelő. Betekintési szöge viszonylag nagy, hála az IPS panelnek.
Összességében a kijelző tökéletesen elegendő feladatinak ellátására, de azt is le kell szögezni, hogy nem lehet jobbal kapni. Ez van és kész. Persze ez nem feltétlen hátrány, mindenre képes, amire egy ilyen gép kijelzőjének képesnek kell lennie. Ismét hozta, amit elvártunk tőle. Az viszont dicséretes, hogy érintőkijelzővel is kapható, ez sokszor megkönnyítheti a munkánkat.

Fujitsu Lifebook U9310 Red Edition – TELJESÍTMÉNY

     CPU

A tesztalanyban egy Comet Lake architektúrára épülő 14 nm-es Intel Core i7-10610U processzor dolgozik 1.8 -4.9 GHz közötti órajelen, 4 maggal és 8 szállal. A kifejezetten energiahatékonyságra tervezett processzor jól ellátja dolgát, bármilyen munkában megállja helyét, U betűs, azaz energiatakarékos processzorok között nem sok ellenfele van. Természetesen nem 4.9 GHz-en pörög folyamatosan, de ha hirtelen sok erőre van szükség, van benne tartalék bőven. Lvl 1 Cache 256 kb, lvl 2 1 MB végül lvl 3 8 MB, ezek is kifejezetten szép adatok, processzorerőre biztos nem lesz panaszunk. 15 Wattos TDP-je pedig jó akkuidőt tesz lehetővé.

     GPU

Nem meglepő, hogy ez a termék csak integrált grafikus kártyával elérhető. Ez továbbra is a jól bevált Intel UHD Graphics 620, amely 300 és 1150 MHz között látja el feladatát. Integrált videókártyánk osztozik a rendszermemórián, ezért az alap 8 GB-os verzióval rendelkező laptopok néha megtorpanhatnak. A mi eszközünk 16 GB RAM-mal rendelkezik és 4K tartalomfogyasztásra is lehetőséget ad a gép. Üzleti gép révén nem fog olyan akadályokba ütközni, ahol nagyobb grafikuskártya teljesítményre lenne szükség.

     Háttértár

1TB m.2 NVMe SSD. Már csak a hallatán is eszünkbe jut a sebesség. Igen, valóban ilyen. Volt is elvárásom, ugyanis az SSD sebessége lehet a legnagyobb befolyásoló tényező használat közben. Hozta az elvárásokat, nem lehet rá panasz. Az, hogy a tesztpéldányban 1TB-nyi ez a gyorsaság, csak plusz elégedettséget ad. Nem kell félnünk, hogy megtelik, az pedig mostanában nagyon jellemző, hogy rendkívül kicsi háttértárral adják ki a notebookokat.

     Windows 10 Pro

Ahogy azt egy üzleti noteszgéptől elvárhatjuk, a Lifebook előre telepített W10 Pro-val érkezik az újdonsült tulajdonosokhoz. Jelen sorok írásakor ez a Microsoft által készített legsokoldalúbb és legfejlettebb operációs rendszer, ami a kellő támogatás és a folyamatos frissítések eredményeként jóval többet nyújt a felhasználóknak, mint annak idején egy Windows XP, vagy Windows 7. Az előbb említett elődöktől pontosan annyit merít, amennyire szükségünk van ahhoz, hogy ismerősnek tűnjön ez a rendszer. Ezen túlmenően viszont sikerült olyan tisztává tenni a Windows élményt, mint még korábban sohasem. Mindezt ráadásul úgy, hogy a háttérben futó optimalizációs folyamatok sem akasztják meg az élményt. Kétség kívül meggyőző operációs rendszer, és alátámasztja azt, hogy a legjobb választás a legtöbb ember számára. Ez persze nem azt jelenti, hogy tökéletes lenne. És azt sem mondhatom, hogy mindenkinek Windows-t kell használnia. Azonban a fenti megállapítást vastagon aláhúzza az a tény, amely szerint a legnépszerűbb operációs rendszer már hosszú évek óta a Windows. 

Fujitsu Lifebook U9310 Red Edition – EGYEBEK

     Csatlakozók

Könnyen hordozható üzleti gép voltának ellenére a Lifebook rendkívül jól el van látva csatlakozók terén, nagyon nagy piros pont a Fujitsunak!

Kombó Jack – bár a polcokon nem tudunk annyi eszköz között válogatni, mintha külön lenne be- és kimenet, ezt a hátrányt nem nevezném egetverőnek.

2x USB 3.2 Type-A – gyors és modern, töltésfunkcióval. Abszolút jó, és ebből 2 van!

2x Type-C Thunderbolt 3 töltésre és adatátvitelre. Még gyorsabb és még jobb. Még nagyobb piros pont!

HDMI – nagyon hasznos ha van.

Ethernet kábel – mostanában nagyon elhanyagolják a gyártók ennek jelentőségét, pedig Wifiről nem lehet mindent megcsinálni. A kábeles internet pedig még mindig sokkal gyorsabb, mint a wifi.

Kensington Lock support – kell a biztonság.

Smart Card slot – én nem tudnám mire használni, de ismételten üzleti laptop lévén 100%, hogy örülnek neki a vevők.

Sim kártya slot – Kell. Bárhol és bármikor dolgozhatsz így!

SD kártya olvasó – ezt is kezdik elhanyagolni a gyártók, de még mindig egy nagyon jó dolog az SD kártya. Örülünk, hogy belekerült.

     Hangzás

Olyan dolgokat, hogy erős basszus, jó hangzás és társai, ennél a laptopnál elfelejthetjük. Nem mintha a laptopnak bármilyen célja is az lenne, hogy zenét hallgassunk róla, vagy új játékok atmoszféráját élhessük át komoly hangtechnika által. Céges meetingeken biztos vagyok benne, hogy elegendő, videóhívásra szintén alkalmas. Hangzás terén mindent tud, amit kell neki és semmi többet.

    Zaj és melegedés

Kis terhelés alatt hangosabb a szomszéd irodájában levő gép átszűrődő zaja, mint ez. Nyilván minél jobban terheljük a gépet, annál zajosabb lesz. Attól nem kell félni, hogy gamer gép módjára felpörögnek a ventilátorok és az irodában cunamit idéz elő. Minden marad elegáns, ahogy egy ilyen géptől elvárható. Nem mellékesen a laptop sem forrósodik fel akkor sem, ha teljes terhelés alatt használjuk.

Üzemidő

A gyártó állítása szerint 11 óra 30 percnyi üzemidővel rendelkezik a vörös ördögünk, mi pedig ennek utánajártunk.
Minimális használat – azaz jegyzetelés, filmnézés, 1-2 ablakban böngészés – mellett tényleg 10-11 órás üzemidőre számíthatunk, ami rendkívül jónak számít, főleg, ha visszatekintünk a gép specifikációira. Piros pont!
Intenzív használat közben természetesen ez csökken, az intenzivitás mértékétől függően. Én nem tudtam annyira megterhelni, hogy 8 óránál kevesebb ideig bírja. Ha pedig arra gondolunk, hogy USB-ről és Type-C-ről is tudjuk tölteni, sok lehetőségünk lesz árammal ellátni laptopunkat, a lemerüléstől pedig nem kell félni. Gyakorlatban, ha reggel 8-kor elindulunk otthonról és egész nap úton vagyunk, nem kell a töltő után kapkodnunk, mert bőven kibírja. Valamint vész esetén pedig USB mindenhol van, fél óra alatt pedig 30% körülire tölt. Hű útitársunk lesz, ez biztos!

     Biztonság

Üzleti laptop lévén fontos a biztonság, a potenciális vásárlók bizony akár több tízmilliót érő információkat is tárolhatnak gépjeik memóriájában. A Fujitsu ezen adatok megóvása érdekében több lépést is tett.

PalmSecure™ – egy csúcstechnológiás azonosítórendszer, amely olyan biometrikus technológiát használ, ami az íriszszkenner vagy az ujjlenyomat-leolvasó helyett a vénamintázat felismerése alapján azonosítja a felhasználót. Mivel a vénák a test belsejében vannak és számtalan megkülönböztető jellemzővel bírnak, a személyazonosság meghamisítása szélsőségesen bonyolult, ezért ez a megoldás magas szintű biztonságot tesz lehetővé.

Ujjlenyomat szenzor – különösebb bemutatást nem igényel, még mindig hatékony és kényelmes.

Kensington Lock – volt már szó róla, a laptopok high-tech biciklilakatja.

A Full HD kamera lehetővé teszi az arc azonosítást a Windows Hello-val.

SmartCard olvasó és TPM 2.0 – üzleti laptopoknál elvárható kellékek.

Fujitsu Lifebook U9310 Red Edition – Összegzés és ítélet

Ez a kisméretű üzleti munkaállomás kategóriájában egy érdekes darab, főleg ebben a színben. Nem olyan érzés használni, mint a többi üzleti gépet, annál sokkal légiesebb. A piros szín, valamint az 1 kg körüli súly olyan hangulatúvá varázsolja a notebookot, mintha egy gyönyörű festménnyel járnánk a várost nap, mint nap. A célközönsége pedig merőben más, mint egy robusztusabb, ütni-vágni való üzleti notebooké. Ez inkább a tárgyalásokra járós, ultrabook kategóriát célozza meg eszméletlen hatékonysággal. Ez az üzleti és a consumer ultrabook gépek szerelemgyereke, amelyet génmanipulációval hoztak létre, hogy mindkét szülőből csak a jó tulajdonságokat kapja.

A kibontást követően már többet kaptam, mint vártam. Ami utána történt pedig minden a papírforma szerint alakult. Nem tudok különösebb negatív tulajdonságot felhozni, mert annyira letisztult és célratörő. Amire szüksége van, az minden megvan benne bőven, amire nincs szüksége, az meg nincs. Leginkább ezt a szlogent tudnám elképzelni: „Különleges, de egyszerű, egyszerű, de hatékony.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét