Google ChromeCast 2 teszt – így okosítsd fel a régi tévéd

0
4944

A Google ChromeCast 2-t a Laptopszalon bocsátotta rendelkezésünkre. Megtekinthető a Laptopszalon üzleteiben, megvásárolható online.

Bevezető

Lényegében ma már minden szó, vagy inkább elektronikai termék neve elé odabiggyeszthető az “okos” jelzés. Okosmosógép, okos légkondicionáló, okosautó, okostévé. Vannak viszont régebbi termékek, amelyek nem tudtak ennyi mindent, ki volt akkor még felkészülve ennyire a jövőre, hát valószínűleg kevesen. A TV viszont egy olyan eszköz, ami az 50-es években még luxus volt, ma viszont már általában nem is egy van belőle egy háztartásban. Az új készülékek már képesek kezelni a különféle közösségi oldalakat, streamingszolgáltatásokat, ám az oldschool darabok nem. Viszont! Van erre megoldás, hogy YouTube-ozni, Netflixet vagy más filmet nézni lehessen. Erre való ugyanis tesztalanyunk, a Google ChromeCast 2, ami megváltoztathatja a tartalomfogyasztási szokásokat.

Külső

Nem ez az első generáció, sőt, nem is az utolsó, kijött már a harmadik verzió, bár sokban nem különbözik. A 51,9 x 51,9 x 13,49 milliméteres Google ChromeCast 2 egy korong alakú kis eszköz, elég kis minicucc, aminek oldalán van egy microUSB csatlakozó, valamint egy reset gomb. Felül fényes kialakítású, középen Google logó látható, remélhetőleg nem karcolódik össze. A dobozban találunk még egy töltőfejet és egy microUSB kábelt, így áll össze a szett, ami profin működik. Az eszköz HDMI-n keresztül kapcsolódik a tévéhez, ilyen interfészre tehát mindenképpen szükségünk lesz, vagy használunk átalakítót, ami a képminőséget redukálhatja.

  

Hardver

Sokat nem tudunk beszélni a hardverről, ám annyi bizonyos, hogy a Google ChromeCast 2 belsejében egy Marvell Armada 1500 Mini Plus (88DE3006) SoC dolgozik, méghozzá  kétmagos ARM Cortex-A7 processzorral és 512 MB DDR3L RAM-mal. Ezek a mai világban nem túl acélos eredmények, mindenesetre tökéletesen elegendők egy ilyen streaming eszköz meghajtásához, funkcióinak kiszolgálásához.

Működés

A Google ChromeCast 2 beállításához szükség lesz a Google Home alkalmazásra, ami telepíthető iOS, valamint Android operációs rendszert futtató eszközökre. Miután ezt megnyitjuk, máris végigmehetünk a konfigurációs folyamaton, amihez nem kellenek kvantumfizikai ismeretek, magyarul is tud a szoftver, szóval csak néhány lépést kell követni. A kommunikáció a telefon/táblagép/számítógép és az eszköz között a 802.11ac-s Wifin keresztül épül fel, ami már a 2,4 GHz-es sáv mellett az 5 GHz-eset is kezeli. Ezért is lett gyors, nem veszti el a jelet. Miután a párosítás megtörtént, máris mehet a menet.

A készülék számos szolgáltatást támogat: Netflix, TED, YouTube, Spotify, Plex, Google Play Zene, hogy csak a legismertebbeket mondjuk, de akár még a laptopunkat is össze tudjuk kötni vele, hogy a videókat jóval nagyobb képernyőn tekinthessük meg. Ha tabletet vagy mobilt használunk, akkor a megfelelő program esetén a jobb felső sarokban lévő wifis/tévés ikonra kell ráböknünk ahhoz, hogy a kép átkerüljön az eszközre, ez pár másodpercet vesz igénybe maximum. A kezünkben lévő kütyüvel tekerhetünk, hangosíthatunk, léptethetünk, kereshetünk, a hang az AKM AK4430 DAC által szólal meg a tévén. Tényleg stabil, tényleg gyors, tényleg működik.

Verdikt

A Google ChromeCast 2 ára 15 900 forint a Laptopszalonnál. Nyilván vannak ennél olcsóbb kínai megoldások, de jóval drágábbak is, nem beszélve arról, mennyibe kerül egy új okostévét megvásárolni. Éppen ezért ez a készülék egy kiváló vétel, hiszen tényleg problémamentesen működik, ráadásul kitárja a lehetőségeket, megváltoztatja a tartalomfogyasztási szokásokat. Persze tény, egy telefonra vagy más eszközre szükség lesz ahhoz, hogy nézhessük a YouTube-ot, de talán ennyi “kényelmetlenséget” megér, mintsem hogy tízszer ennyiért vásároljunk új televíziót.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét