GoPro Hero 6 Black teszt – én kicsi hősöm

0
1253

A GoPro Hero 6 Black sportkamerát a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon üzleteiben, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Bevezető

Hétről hétre komolyabb harc dúl a sportkamerák között. Nem véletlen, hiszen ezek az apró kütyük egyre bámulatosabb felvételeket tudnak lőni, ráadásul olyan környezetben, olyan helyzetekben használhatók, amelyekben az okostelefonok aligha. Erre pedig a felhasználók is rákattantak, akik ha már kifizetnek egy valag pénzt egy ilyen kütyüért, komoly képességeket várnak el. A GoPro már jó ideje élen jár ebben a kategóriában, bár olyan ellenfelei akadtak az utóbbi időben, mint a Sony, a Yi, vagy éppen az SJCAM, amelyek mindegyike képes megszorongatni őket bizonyos téren.

GoPro Hero 6 Black éppen ezért bár nincs könnyű helyzetben, mégis olyan tulajdonságokkal próbálja meg felhívni magára a figyelmet, mint a vízállóság, a szuperlassított videók, vagy éppen a hangvezérlés, márpedig ezekben a vetélytársak még mindig nem igazán nőttek fel a vállalat legújabb termékéhez, és akkor még a remek elektronikus képstabilizálásról nem is beszéltünk.

Külső

Első blikkre szinte senki nem mondaná meg, hogy a tavalyi, vagy az idei generációs eszközt tartja a kezében. Ez nem feltétlenül baj, hiszen a GoPro Hero 6 Black kecses, könnyű, nagyon jól hordozható, és ami a legjobb, hogy továbbra is vízálló, nem kell hozzá tok, a vízben lubickolást magától kibírja akár 10 méteres mélységig. A csatlakozókat elég vaskos, szorosan záródó ajtók védik: alul a microSD foglalatot és az akkumulátort takarja el a fedél, bal oldalon pedig a miniHDMI kimenetet és az USB Type-C csatlakozót védi.

Hátul egy korrekt méretű kijelző kapott helyet, amelyről nem sokat árult el a cég, mindenesetre napfényben kitűnően látható, nagyon szépek a színei, hibátlanok a betekintési szögek is, ráadásul érintésérzékeny, ami a szoftver kezelhetőségében segít. Elölre monokróm panelt szereltek a kitüremkedő szenzor mellé, itt láthatjuk az aktuális felbontást, a képkockasebességet, valamint a telep töltöttségi szintjét és hogy hány kép vagy videó fér még a kártyára. A sportkamera jobb oldalán van a bekapcsoló/módváltó, felül pedig a felvételrögzítő gomb.

Hardver

Hatalmas előrelépés, hogy az új fejlesztésű, GP1 névre keresztelt chip kétszer olyan erős, mint ami a GoPro Hero 5-ben volt. Ennek köszönhetően nemcsak a rendszer lett villámgyors, hanem olyan egyedülálló képességeket kapott a GoPro Hero 6 Black, mint a 240 fps-es lassított felvételek készítése 1080p felbontásban, vagy éppen a 4K videók rögzítése 60 fps sebességgel. Immár támogatott a HDR is, plusz nem szabad szó nélkül elmenni az elektronikus képstabilizálás mellett, ami lélegzetelállítóan jól működik. Számos szenzor, modul segíti a készülék működését, ilyen a GPS, a giroszkóp, vagy éppen a gyorsulásmérő.

Kamera, funkciók

A GoPro Hero 6 Black tehát fotók esetén maximum 12 megapixeles, ezen belül nagy- és szuperlátószögű képeket tud lőni, videóknál pedig még extraszupernagylátószög is lehetséges, 4K-ban 60 fps-sel, 1080p-ben pedig akár 240 fps-sel. Módok között fotózást, filmezést, sorozatfelvételt, valamint time-lapse-et találunk. Meglehetősen könnyű a szoftvert kezelni, lévén az érintőképernyőn minden funkciót villámgyorsan elérünk, könnyedén tudjuk változtatni a felbontást, a képkockasebességet.

A beállításokban aktiválhatjuk a hangvezérlést, ez is egy új funkció, más kérdés, hogy csak angolul működik, az akcentusos kiejtést többnyire megérti, de azért működése nem feltétlenül megbízható. A felvételeket helycímkéhetjük, konfigurálhatjuk a videokimenetet plusz pár szokványos dolgot. Az akkumulátor könnyedén cserélhető, hogy pontosan hány kép vagy videó készíthető, az nyilván sok mindentől függ, de pár órányi tartalmat nyugodtan el lehet menteni. A QuikStories remek szolgáltatás, pillanatok alatt montázsokat készíthetünk, amiket azért még gyorsabban megoszthatunk a népszerű közösségi oldalakon. És akkor a videók (katt a képre!):

A videók minősége egészen elképesztő. A HDR a dinamikatartományt emeli a sportkameráknál eddig még nem látott szintre, nagyon élesek az alkotások, tényleg minden tisztelet a GoPrónak azért, hogy ilyen bivalyerős chipet beleszereltek a Hero 6 Blackbe. A lassított filmek már csak az i-re rakják fel a pontot, az örömöt pedig az egészen kiváló stabilizálás fokozza. Igen, tesztalanyunk a sportkamerák koronázatlan királya is lehetne.

Verdikt

A GoPro Hero 6 Black esetén kiemelendő, hogy a WiFi sebesség megháromszorozódott, az 5 GHz-es sáv elérésével tényleg villámgyorsan másolhatók át vezetékmentesen az alkotások, ha pedig valaki nem wifizne, akkor a Bluetoothban bízhat, mert az is van a kütyüben. A fenti képességek tehát eléggé meggyőzők, már azoknak, akik tényleg kedvelik az extrémsportokat, a különleges felvételeket és az egyedi környezetet. Más azért nem biztos, hogy csak úgy kicsengeti a 157 ezer forintos vételárat, amennyibe a Laptopszalonnál ez a hős kerül. Kétségtelen viszont, hogy a vízállóság, a remek elektronikus képstabilizálás, a szuperlassított videók vagy éppen a 4K@60fps-es filmek is bizonyítják, hogy miért a GoPro újdonságát érdemes választani más termékekkel ellentétben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét