Ha lemaradtál volna, itt van minden, amit az Apple bejelentett és bemutatott a Far Out rendezvényén

0
3035

Az Apple eseményei szórakoztatóak, ámbár ezzel egyidőben igencsak elsöprőek is. Nem mindenkinek van több mint egy órája, hogy megnézze, amint a világ legértékesebb cége bemutatja legújabb kütyüit, szoftvereit és szolgáltatásait. Ha rohansz, vagy csak egy gyors áttekintést szeretnél kapni mindarról, ami az Apple-től érkezik a következő hetekben, ne keress tovább. Elhoztunk nektek egy tömör útmutatót mindarról, amit az Apple bejelentett a szeptember 7-i „Far Out” rendezvényén.

Az Apple, mint integrációs cég

Tim Cook vezérigazgató az Apple Park központjában lévő mezőn állva kezdte az eseményt, és azonnal közölte velünk, hogy a továbbiakban hallani fogunk az iPhone-ról, az AirPods-ról és az Apple Watch-ról. Három olyan termék, amelyek zökkenőmentesen működnek együtt és külön-külön is, és remek funkcionalitást biztosítanak. Cook szerint ez olyasmi dolog, „amit csak az Apple tehet meg”, ami őszintén szólva inkább fenyegetésnek, mint dicsekvésnek hangzik a közönség számára.

Az Apple Watch életeket menthet

Mielőtt bármilyen új hardvert vagy szoftvert részleteztek volna, az Apple bemutatott egy montázst, amin olyan leveleket olvastak, amelyeket Tim Cooknak küldtek. Ezekben a levelekben az Apple Watch-ról volt szó, amikor úgymond „életet mentettek”.

Jó hangulatú pillanatnak szánták az Apple Watch egészségügyi és biztonsági funkcióinak bemutatását, de nem lehetett nem észrevenni azt a „célzott üzenetet”, hogy „ha nem vásárolsz Apple Watch-ot, akkor akár meg is halhatsz”. Az Apple minden bizonnyal rengeteg pénzt költött rá, de azért kicsit fura volt ez a fajta kommunikáció.

Apple Watch Series 8

Az Apple Watch Series 8 sokban hasonlít a 7-es sorozatra. Ugyanolyan méretű és kialakítású, az S8 rendszercsomagja (SiP) pedig szinte teljesen megegyezik az S7-ével. Újdonságként betudható néhány új érzékelő, amelyek egészségügyi és biztonsági funkciókat látnak el.

Egy új, érzékenyebb gyorsulásmérőt és giroszkópot pakoltak bele, hogy tudja érzékelni az esetleges autóbaleseteket, és ezzel egyidőben segítséget is hív, ha ez bekövetkezne. A működési elv nagyban hasonlít a mai Apple Watch esésérzékelőihez. Egy új testhőmérséklet-érzékelő nyomon követi a hőmérsékletet alvás közben, ezáltal figyelmeztetni tudja a használót, ha netán valami változás történik, ami különösen hasznos az ovuláció nyomon követéséhez. A pulzusszámmal és a naplózott ciklusokkal kombinált adatokkal a nők részletes képet kaphatnak menstruációs ciklusukról.

Az Apple Watch Series 8 ára megegyezik a 7-es sorozatéval: 399 dollár a 41 mm-es Wi-Fi/GPS változat, 429 dollár a 45 mm-es Wi-Fi/GPS változat, és további 100 dollárt kell még kicsengetni, ha mobilkapcsolatot is szeretnénk. Az előrendelések már elérhetőek, a szállítmányok kiszállítása pedig szeptember 16-án kezdődnek.

Apple Watch SE

Az Apple Watch SE megkapta az első frissítését. Technikailag még mindig csak „Apple Watch SE”-nek hívják, de körülbelül ugyanolyan, mint az előző, csak éppen S8 SiP-re frissítve. Valamivel nagyobb keretek vannak a kijelző körül, mint a 8-as sorozatban, és nem támogatja az always on állapotot. Ezenkívül nem képes EKG-t csinálni, nem figyeli a hőmérsékletet, és nem teszteli a vér oxigénszintjét. Ennek ellenére belekerült az új giroszkóp és gyorsulásmérő, amely mint már említettem, támogatja az autóbalesetek észlelését.

Az árat kissé visszább fogták 249 dollárra (40 mm-es GPS) és 299 dollárra (44 mm-es GPS) (a régi SE 279 és 329 dollár volt). Az előrendelések már elérhetőek, az órák kiszállítása ez esetben is szeptember 16-án kezdődik.

Apple Watch Ultra

A legnagyobb és legvártabb bejelentés szó szerint az Apple Watch Ultra volt. Az Ultra egy hatalmas, 49 mm-es Apple Watch, nagyobb tokkal rendelkezik és extrém időjárási körülményekhez, valamint szabadtéri tevékenységekhez van tervezve. Nagyobb, masszívabb tokja van, amely segít megvédeni az üvegfelületet az órán. Kapott egy új, testre szabható Action gombot a bal oldalára, ezen felül 100 méterig vízálló (kétszer annyit bír, mint a 8-as sorozat), és 40 méteres rekreációs búvárkodásra is alkalmas.

Minden megtalálható benne, amit a Series 8 modellben is megtalálhatunk, de ehhez még hozzácsaptak egy új, nagy pontosságú kettős GPS-rendszert is. Továbbá jobb hangszórókat kapott a megfelelőbb kültéri hívásteljesítmény érdekében, és egy sokkal nagyobb akkumulátort, amely kétszer annyi ideig bírja, mint társai (36 óra). A tok titánból készült, éppen ezért csak természetes titán árnyalatban kapható.

Három exkluzív pánt van hozzá – az egyik búvárkodáshoz és vízi sportokhoz készült, egy az állóképességi sportokhoz, például a maratoni futáshoz, a harmadik pedig a hideg időjárási környezethez. Az Apple sok helyen módosította a szoftvert, hogy a szabadtéri és az extrém sportok szerelmeseinek is megfeleljen a kiegészítő.

Csupán egy méretben kapható, de ez már tartalmazza a már említett mobil adatkapcsolatot és ez a modell kerül 799$-ba, amely mellé választhatunk egyet a már előbb említett exkluzív pántok közül. Az előrendelések már elérhetőek, a termék kiszállítása szeptember 23-án kezdődik.

AirPods Pro (2. generáció)

Az AirPods minden idők egyik legsikeresebb Apple termékcsaládja, az AirPods Pro pedig a legnépszerűbb modellje. Mivel már egy kicsit öregek, így már nyílván frissítésre szorultak. Az új, 2. generációs AirPods Pro az első, ami tartalmazza az Apple H2 chipjét, amely gyorsabb feldolgozást tesz lehetővé kevesebb energiával. Az egyedi, alacsony torzítású meghajtóval és erősítővel kombinálva jobb hangminőséget és akár kétszeres zajszűrő képességet biztosít. Az adaptív transzparencia mód alkalmazkodik a külső zajokhoz, például akár egy építkezéshez is, és automatikusan növeli a zajszűrést hangosabb környezetben.

Az akkumulátor egy órával tovább bírja (4,5 óra helyett 6 óra), a tok pedig akár 30 órányi lejátszást is biztosít (eddig 24 óra volt). A tok kulcstartó hurokkal, valamint hangszóróval van felszerelve, a Find My funkció miatt. Tölthető akár MagSafe-el, vezeték nélküli töltőpaddal, Apple Watch töltővel vagy Lightning kábellel. Ó, és vannak új, extra kicsi füldugók, hogy még több ember fülébe illeszkedjen a fülhallgató.

A második generációs AirPods Pro 249 dollárért kerül ki a polcokra, az előrendelések szeptember 9-én, a rendelések kiszállítása pedig szeptember 23-án kezdődik.

iPhone 14 és az iPhone 14 Plus

Az iPhone 14 nagyon hasonlít az iPhone 13-hoz, de számos figyelemre méltó változáson és fejlesztésen esett át. A mini méret már nincs többé, helyére egy 6,7 hüvelykes Plus modell került. Néhány dolgot azért kölcsön vettek az iPhone 13 Pro modellekből – a benne található A15 ugyanaz az 5 magos GPU-s verzió, mint az iPhone 13 Pro esetében, csakúgy, mint a nagyobb, f/1.5 rekesznyílású széles kameraérzékelő. Az elülső kamerát f/1.9-es rekeszértékre javították automata fókusszal, ami javítja a gyenge fényviszonyok mellett készült szelfiket.

A fényképeket most egy új, az Apple Photonic Engine-nek nevezett algoritmussal dolgozzák fel, amely gyenge fényviszonyok mellett is több részletet őriz meg a telefon összes kamerájáról. Az Apple azt állítja, hogy az akkumulátor élettartama sokkal hosszabb lett, mint az iPhone 13-nak. Színek tekintetében lila és kék között lehet választani.

iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max

Az iPhone 14 Pro és a Pro Max körülbelül akkora méretű, mint az iPhone 13 Pro modellek, de néhány változtatással. A kamerák sokat fejlődtek, köztük az új, 48 MP-es, quad-pixel technológiájú széles látószögű érzékelővel, amely részletesebb, 12 MP-es képeket készít, és kétszeres optikai zoomot tesz lehetővé. Akár 48 megapixeles képeket is készíthetünk ProRAW formátumban. Az Ultra-Wide érzékelő erős, és gyenge fényviszonyok mellett is jobban teljesít, és minden kameraegység az új Photonic Engine feldolgozást alkalmazza, amely javítja a minőséget.

Ugyanazt a továbbfejlesztett elülső kamerát kapta, mint a sima iPhone 14-nek, de hidd el, ezt nem fogod észrevenni. Ami inkább megfogja a tekintetünket, az az új Dynamic Island. Ez egy kis pirula alakú kivágás, ahol az elülső kamera és az érzékelők találhatóak. De az Apple némi varázslattal is megspékelte, hogy dinamikus, érzékeny, animált területté változtassa a riasztások, háttérfeladatok és értesítések számára. Ez az egyik legmenőbb iPhone interfész trükk, amit hosszú ideje láthattunk.

A kijelző támogatja az always on módot, elhalványítja a lezárási képernyő képét, és megjeleníti az időt, a widgeteket és az iOS 16 frissítésben megjelenő élő értesítéseket. Sokkal fényesebb is lesz, hiszen akár 1600 nit-re is képes ha HDR formátumban nézünk tartalmakat, valamint 2000 nit-re ha kültéren vagyunk.

Az új A16 processzor 4 nm-es gyártási eljárást használ, de nagyon hasonlít az A15-höz csak éppen nagyobb rugalmassággal a magasabb órajelhez. A kijelzőmotor és a képjel-feldolgozó processzor azonban új, és mindkettő támogatja a mindig bekapcsolt kijelzőt és kamerarendszert. Az Apple szerint az akkumulátor élettartama jobb, mint az iPhone 13 Pro esetében (például 29 óra videó lejátszás a 28 helyett).

Műholdas vészhelyzeti SMS és az eSIM

Az iPhone 14 termékcsaláddal együtt egy biztonsági funkció és szolgáltatás is felütötte a fejét, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül egy műholdra csatlakozzunk, ha netán vészhelyzetben lennénk és üzenetet kéne küldenünk. Ez eltarthat egy ideig, éppen ezért az Apple egy teljes felületet és technológiát hozott létre ennek érdekében. Segít, hogy az üzenet adatai rövidek legyenek, és hogy elég ideig tudjunk a műholdra csatlakozni, amíg az üzenet elküldésre nem kerül.

Ez egy fizetős szolgáltatás lesz, bár az Apple nem közölte, hogy mennyibe kerül. Viszont azt tudjuk, hogy két évig ingyen megkapjuk ezt a funkciót minden iPhone 14-hez (minden modellre érvényes, legyen az standard vagy Pro). Ez egy fantasztikus biztonsági funkció ugyan, de semmiképpen sem „ér annyit”, mint a műholdas hívás például.

Az Apple emellett fordított időt az eSIM előnyeire is a fizikai SIM-kártyák mellett. Az összes iPhone 14 modell támogatni fogja a kettős eSIM-et, azonban például az Egyesült Államokban a telefonokhoz nem érkezik SIM-tálca. Ez eleinte valószínűleg némi zavart fog okozni, bár most már minden nagyobb amerikai szolgáltató és szinte minden MVNO támogatja az eSIM-et.

Ti be fogjátok szerezni a friss modelleket, vagy egyelőre megelégedtek a jelenlegi készülékeitekkel?

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét