“Hagyomány, fejlődés, innováció”: a Fujitsu történetét összefoglaló 3 szó, és mai tesztünk szlogenje – Fujitsu Celsius M7010X teszt

0
1708

Egy olyan vállalat olyan gépét fogjuk ma megnézni, amelyet átlagos halandó ember nem is kíván magának. Mert ugyebár minek? Egy olyan eszköz, amelyre kevés ember vágyik, mert egy dologra jó igazán, arra amire tervezték is. Ez pedig nem más, mint a munka. Mai Workstation tesztünkben bizony a Fujitsu egyik kőkemény munkaállomását vesézzük ki, a Celsius M7010X-et.

Fujitsu Celsius M7010X teszt – történeti kitekintés

A Fujitsu Limited vállalatot 1935-ben Tokióban alapították meg Fuji Tsushinki Manufacturing Corporation néven, mint távközlési berendezéseket kínáló vállalat. Majd az 1970-es években terjeszkedett igazán a Japán cég, ugyanis 1972-ben együttműködésbe kezdett az Amdahl Corporation vállalattal, amely akkoriban kulcsfontosságú szereplő volt az Egyesült Államok informatikai piacán.

Ezután jött az az esemény, ami ránk, európaiakra volt nagy hatással a Fujitsu szempontjából. 1978-ban ugyanis megkezdte hivatalos együttműködését a Siemens vállalattal, ezáltal a Fujitsu betörhetett az európai piacra. Ezt követően óriási lett a növekedés, 1987-ben megnyílt a Fujitsu augsburgi létesítménye, amely akkor Európa legmodernebb informatikai gyára volt, és még máig fontos szerepet tölt be a Fujitsu csoport kutatási, fejlesztési és gyártási életében.

Fujitsu Celsius M7010X teszt – bevezetés

Bevallom őszintén nagy kihívás volt letesztelnem a gépet, ugyanis enyhén szólva sem én vagyok a célközönsége. Viszont ezzel el is érkeztünk az első részhez, hogy kinek is jó ez a PC?
– Gamereknek? Semmiképp.
– Casual felhasználásra? Még kevésbé, mint gamereknek.
– Üzleti felhasználásra? Na, itt már közelítünk, azonban itt sem mindegy, hogy mire.

Tehát ez a gép egy iszonyatosan speciális vevőkörnek készült. Nem ezt a gépet fogja meglátni az ember egy elektronikai bolt kirakatában, ezt megígérhetem.

Fujitsu Celsius M7010X teszt – specifikációk

A cikk alján találhatjátok a pontos specifikációkat, valamint, hogy milyen bő repertoárból választhatnak ezen gép vásárlói. A mi tesztalanyunk specifikációi a következők:

Munkaállomásunk az Intel X299 chipsetére épülő Intel Core i9-10940X processzort használja, a maga 19,25 MB cache-ével. 3,3 GHZ-től egészen 4,6 GHz-ig képes boostolni önmagát a processzor, ez a teljesítmény pedig mondhatni mindenre IS elég. Operációs rendszerünk a Windows 10 Pro High End, ami Microsoft legkomolyabb és legspecifikusabb operációs rendszere, amely létezéséről sokan még csak nem is hallottak. Memória téren sem szűkölködünk (habár a kérhető maximumtól igencsak távol állunk), ugyanis 128 GB RAM került a gépbe. Mit is mondhatnék, ez már pár Google Chrome ablakot elbír. Háttértár tekintetében 1x 1 TB high-end M.2 NVMe SSD-t kapunk, emellé pedig egy SATA HDD-t, amely 7.200-as fordulatszámú és 4.000 GB, azaz 4 TB adat eltárolására képes és „business critical” minősítésű. Elérkeztünk a gép mondhatni legspeciálisabb alkatrészéhez, ami nem más, mint a videókártya. Munkaeszközünk ugyanis a high-end kategória egyik csúcseszközét kapta meg, az NVIDIA Quadro RTX 5000-ret, amely 16 GB VRAM-mal rendelkezik. Ez a kártya önmagában több, mint 700.000 forint. Igen hétszázezer. Ezért vettem a bátorságot és egy külön részt szenteltem rá írásomban, hogy kifejtsem:

Mi is az Nvidia Quadro?

A GeForce kártyákkal ellentétben a Quadroknál minden esetben az Nvidia gyártja az egész kártyát. A hűtést, a borítást és minden fontosabbat is. GeForce esetében maga a referencia kártya (az, amit az Nvidia gyárt) nem is kapható, minden esetben egy harmadik fél, azaz egy másik gyártó készíti el a kártyát (pl.: ASUS, MSI, Gigabyte stb). Az alapja sokszor ugyan az a Quadro kártyáknak mint a GeForce-oknak, azonban a Quadro esetében az Nvidia külön kiválogatja azokat az alkatrészeket, amik kiemelkedő tűrőképességűek, anyagminőségűek és ezeket használja fel a Quadro kártyák gyártására. Következő különbség a memória: a Quadro kártyák általában több memóriával rendelkeznek, mint a GeForce-ok, valamint van egy olyan tulajdonsága az ilyen kártyákba szerelt memóriáknak, ami a hibák kiküszöbölésére szolgál. (Azaz például egy renderelés közben sokkal kevesebb hibát vét egy Quadro, mint egy GeForce) Érdekes különbség még az is, hogy a Quadro kártyák esetében a driver (illesztőprogram) nem úgy működik, mint ahogy azt egy GeForce esetében megszokhattunk. Itt egyszerre több driver is elérhető, amik közül választhat a felhasználó melyiket is szeretné. Például: van amelyik az Adobe programokra lett kifejlesztve, vagy 3DSMax-ra,  vagy éppen más animációs programra lett közvetlenül kifejlesztve az Nvidia által. Azaz itt a driver kifejezetten arra hegyezi ki a kártyát, hogy a megfelelő alkalmazásban a leghatékonyabban működjön. Felmerül a kérdés: kinek kell ez? Pontosan azoknak, akiknek a tesztgép. Cégeknek, illetve magánszemélyeknek munkára, azaz arra, hogy még több pénzt keressenek vele. A kártya, úgymint a gép is, egy kőkemény fából faragott munkaeszköz.

Fujitsu Celsius M7010X teszt – Külső

Egy ilyen kategóriájú gép esetében vajmi kevés jelentősége van a külsőnek, azonban a szokásokhoz híven erről is ejtünk pár szót.
Csak rá kell nézni, és láthatjuk: valami furcsa a géppel kapcsolatban. Nem csúcsminőségű a ház, amiért százezret elkérnek, azonban sugall magából valamiféle tekintélyt. Igen, pont ilyen a hatás, amit kapunk, ugyanis kívülről egy low-end gépet láthatunk. Autós berkekből indult az a kifejezés, hogy „sleeper”, ez azt jelenti, hogy kívülről egy átlagos kisautó, vagy épp egy elrozsdásodott példányt látunk. Azonban hogyha verseny van, akkor állva hagy mindenkit, mert egy 600 lóerős motor duruzsol a 20 éves Opel Corsában. Ezen filozófia mentén épült ez a gép is.

Fujitsu Celsius M7010X teszt – Teljesítmény

Szóhoz sem jutottam.
Nem értek a különböző 3D tervező programokhoz, sem a különböző CAD szoftverekhez, amikkel ezt a gépet talán meg lehetne izzasztani. Azonban vettem a bátorságot és áthívtam egyik építészmérnök barátomat, hogy csináljunk már a géppel olyat is, amire igazán való. Gondoltam magamban, „na majd most kap a jóból”. Annyit tudtunk elérni, hogy amikor a legteljesítményigényesebb feladatokat végezte, egy icipicit felpörögtek a ventilátorok, semmi mást. „Sajnos” nem sikerült semmi féle módon megizzasztani, sem a processzort, sem a videókártyát. Valamint nem tudtam annyi Chrome ablakot sem megnyitni, hogy beteljen a 128 GB RAM (na jó ezt nem is próbáltam). A teljesítményről összegezve akár azt is mondhatnám, hogy végtelen, ami persze objektíve nézve nem igaz, azonban szubjektíve nekem tökéletesen megállja a helyét a kijelentés. Ijesztő viszont, hogy ez nem a legerősebb konfiguráció, amivel kapható.

Fujitsu Celsius M7010X teszt – egyéb tulajdonságok

Zaj

Alapjáraton szinte hangtalan, ahogyan a mai gépek legtöbbje, viszont ennek a gépnek megvan az az előnye, hogy mivel iszonyatosan nagy a teljesítménye, nagyon későn kapcsolnak a ventilátorok. Amikor izzasztani próbáltuk a gépet, akkor sem volt zavaró, hasonlításképp talán olyan, mintha egy alsókategóriás számítógépházban duruzsolna egy gyári (processzorhoz járó) CPU hűtő 40%-on.

Súly

Egy 18 kilógrammos gépről beszélünk. Ezt bizony az esetek 98%-ában megveszik, leteszik, használják, és legközelebb csak akkor mozdítják meg, ha netán a cég új irodaházba költözik, vagy lecserélik a gépparkot.

Biztonság

Tápegységbe integrált behatolásfigyelőt kapott a munkaállomás, valamint PalmSecure-t is kapott az eszköz, ami a tenyerünk ereit vizsgálja, azaz véna-szintű biztonsági azonosítást is támogat a gép.

Fujitsu Celsius M7010X teszt – összegzés

Nem mindennapi gépet kapott kézbe a szerkesztőségünk, amihez nem mindennapi tesztelés kellett. A gép minden körülmény között kiválóan szerepelt. Továbbra is tartom azon álláspontom, hogy ez a gép olyannyira specifikus célcsoportnak szól, hogy egy konzumer felhasználó simán leéli az életét anélkül, hogy ilyen gépet valaha lásson. Azonban el sem tudjuk képzelni, hogy az ilyesfajta munkaállomásoknak mekkora hatása van mindennapi életünkre. A Fujitsu pedig mindennel tud szolgálni, amire az ilyen gépet használóknak szüksége van.

Fujitsu Celsius M7010X teszt – specifikációk

Termék neve CELSIUS M7010X
Operációs rendszer Windows 10 Pro High End
Windows 10 Pro
Külső OEM szoftverek Workplace Protect (secure authentication solution)
McAfee® LiveSafe™ (provides award-winning antivirus protection for your PC and much more. 30 days trial pre-installed)
Microsoft Office (1 month trial for new Microsoft® Office 365 customers. Buy Microsoft Office.)
Alaplap D3498-U2 (extended ATX)
Chipset Intel® X299
CPU Intel® Core™ i9-10900X processor, 19.25 MB, 3.70 GHz, up to 4.5 GHz
Intel® Core™ i9-10920X processor, 19.25 MB, 3.50 GHz, up to 4.6 GHz
Intel® Core™ i9-10940X processor, 19.25 MB, 3.30 GHz, up to 4.6 GHz
Intel® Core™ i9-10980XE Extreme processor, 24.75 MB, 3.00 GHz, up to 4.6 GHz
CPU mennyiség 1
RAM támogatás 256 GB, 8 Memory slot(s) DIMM (DDR4), 4 memory channels supporting up to 2 DIMMs per channel. For quad channel, a minimum of 4 memory modules have to be ordered and the capacity per channel has to be the same.
DDR4 2,933MHz leszabályozva 2,666 vagy 2,400 vagy 2,133 MHz-re, a processzortól függően.
SATA 8 x Serial ATA total
Csatolófelület Serial ATA III (6 Gbit), NCQ, AHCI, RAID 0/1/5/10 
Meghajtók (opcionálisan) MultiCard Reader 24in1 USB 2.0 3.5″, USB 2.0
DVD-ROM
DVD Super Multi, SATA
DVD Super Multi ultra slim (tray), SATA
BD Triple Writer SATA ultra slim (tray), SATA
SSD SATA III, 1024 GB, 2.5-inch
SSD SATA III, 960 GB High Endurance, 1DWDP, 2.5-inch
SSD SATA III, 512 GB, 2.5-inch, SED
SSD SATA III, 512 GB, 2.5-inch
SSD SATA III, 480 GB High Endurance, 1DWDP, 2.5-inch
SSD SATA III, 256 GB, 2.5-inch, SED
SSD SATA III, 256 GB, 2.5-inch
SSD SATA III, 240 GB High Endurance, 1DWDP, 2.5-inch
SSD PCIe, 2048 GB M.2 NVMe Highend module
SSD PCIe, 1024 GB M.2 NVMe module
SSD PCIe, 1024 GB M.2 NVMe Highend module
SSD PCIe, 512 GB M.2 NVMe module
SSD PCIe, 512 GB M.2 NVMe Highend module
SSD PCIe, 256 GB M.2 NVMe module
SSD PCIe, 256 GB M.2 NVMe Highend module
SSD PCIe, 2x 2048 GB M.2 NVMe Highend card
SSD PCIe, 2x 1024 GB M.2 NVMe Highend card
SSD PCIe, 2x 1024 GB M.2 NVMe card
SSD PCIe, 2x 512 GB M.2 NVMe Highend card
SSD PCIe, 2x 512 GB M.2 NVMe card
SSD PCIe, 2x 256 GB M.2 NVMe Highend card
SSD PCIe, 2x 256 GB M.2 NVMe card
SSD PCIe, 1×1024 GB M.2 NVMe Highend card
SSD PCIe, 1x 2048 GB M.2 NVMe Highend card
SSD PCIe, 1x 1024 GB M.2 NVMe card
SSD PCIe, 1x 512 GB M.2 NVMe Highend card
SSD PCIe, 1x 512 GB M.2 NVMe card
SSD PCIe, 1x 256 GB M.2 NVMe Highend card
SSD PCIe, 1x 256 GB M.2 NVMe card
HDD SATA III, 7,200 rpm, 6,000 GB, 3.5-inch, business critical
HDD SATA III, 7,200 rpm, 4,000 GB, 3.5-inch, business critical
HDD SATA III, 7,200 rpm, 2,000 GB, 3.5-inch, business critical
HDD SATA III, 7,200 rpm, 2,000 GB, 3.5-inch
HDD SATA III, 7,200 rpm, 2,000 GB, 2.5-inch, business critical
HDD SATA III, 7,200 rpm, 1,000 GB, 3.5-inch, business critical
HDD SATA III, 7,200 rpm, 1,000 GB, 3.5-inch
HDD SATA III, 7,200 rpm, 1,000 GB, 2.5-inch, business critical
HDD SATA III, 7,200 rpm, 500 GB, 3.5-inch
Meghajtó-helyek 1 x 3.5-inch external bays
4 x 3.5-inch internal bays
1 x 5.25-inch external bays
PCI-E slotok 1 x PCI-Express 3.0 x4 (mech. x8)
2 x PCI-Express 3.0 x16
2 x PCI-Express 3.0 x4
2 x PCI-Express 3.0 x1
Be- és kimenetek 1 x Audio: in (rear)
1 x Audio: out (rear)
1 x Audio: in
1 x Audio: out
1 x Internal speakers
2 optional via front panel x USB 2.0 total
2x USB 2.0; 2x USB 3.1 (Gen1); optional: 2x USB 3.1 Type-C (Gen2) instead of 2x USB 2.0 x USB front
3, thereof 1 type A x USB internal
6 x USB rear
1 x Ethernet (RJ-45)
1 (optional) x eSATA
GPU (opcionláisan) Ultra-high-end 3D: NVIDIA® Quadro® RTX 8000, 48 GB, PCIe x16, 4 x DisplayPort, 1 x Virtual Link
Ultra-high-end 3D: NVIDIA® Quadro® RTX 6000, 24 GB, PCIe x16, 4 x DisplayPort, 1 x Virtual Link
Ultra-high-end 3D: NVIDIA® Quadro® RTX 5000, 16 GB, PCIe x16, 4 x DisplayPort, 1 x Virtual Link
High-end 3D: AMD Radeon™ Pro WX 7100 , 8 GB, PCIe x16, 4 x DisplayPort
High-end 3D: NVIDIA® Quadro® RTX 4000, 8 GB, PCIe x16, 3 x DisplayPort, 1 x Virtual Link
Midrange 3D: NVIDIA® Quadro® P2200, 5 GB, PCIe x16, 4 x DisplayPort
Midrange 3D: AMD Radeon™ Pro WX 5100, 8 GB, 320 stream processors, PCIe x16, 4 x DisplayPort
Entry 3D: NVIDIA® Quadro® P1000, 4 GB, PCIe x16, 4 x miniDP
Entry 3D: AMD Radeon™ Pro WX 3100, 4 GB, 320 stream processors, PCIe x16, 1 x DisplayPort, 2 x miniDP
Entry 3D: AMD Radeon™ Pro WX 2100, 2 GB, 320 stream processors, PCIe x16, 1 x DisplayPort, 2 x miniDP
Entry 3D: NVIDIA® Quadro® P620, 2 GB, PCIe x16, 4 x miniDP
Entry 3D: NVIDIA® Quadro® P400 , 2 GB, PCIe x16, 3 x miniDP
Others: DP to DVI-D (single link) Adapter Cable
Others: MiniDP to DP Adapter Cable
Audio kodek Realtek ALC671
LAN 10/100/1,000 MBit/s Intel® I219LM
Súly kb. 18 kg
Méretek 176 x 500 x 433 mm


A tesztkészüléket köszönjük a Fujitsu Magyarország csapatának!

Fujitsu Celsius M7010X

8.3

Processzor

9.9/10

Videókártya

9.9/10

RAM

9.9/10

Háttértár

9.0/10

Ár

3.0/10

Előny

  • Teljesítmény
  • Minőség
  • Kiváló munkaeszköz

Hátrány

  • Magas ár
  • Súly

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét