Használati utasítás a Windows 8 és 8.1 operációs rendszerhez

0
1676

A választások előtt mi is kampányba fogunk. Még mielőtt bárki megijedne, nem kívánunk (párt)politizálni. Viszont már régóta adósai vagyunk olvasóinknak egy olyan cikkel, mely olvasmányos, könnyen érthető formában mutatja be a Windows 8 használatát. Be-, és felismerve azt, hogy nem csak az üzleti szektorban, de az otthonokban is a Windows 7 a legszimpatikusabb platform, a Windows XP “halálával” elérkezettnek látjuk az időt, hogy a Microsoft legfrissebb operációs rendszer használatához adjunk mankót.

Még mielőtt elmerülnénk a saját rendszerismertetőnkben két videót ajánlunk olvasóink figyelmébe. Tesszük ezt elsősorban azért, mert az audiovizuális élmény garantáltan könnyebb megértést tesz lehetővé, mintha csak elolvasnánk a lentebb megfogalmazott Windows 8 mankónkat.

Az első videó az áttekintés jegyében született meg, ezt végignézve gyakorlatilag teljes képet kapunk a Microsoft legújabb operációs rendszeréről.

A második videó a Windows 8.1-ben megjelenő újdonságokra koncentrál (és zárójelben kérünk elnézést a videóban felcsendülő rövid vulgaritásokért).

A továbbolvasás nem szükséges, de javasolt lehet, már csak azért is, mert összegyűjtöttük a leghasznosabb billentyűkombinációkat. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi mért is támogatjuk a Windows 8-at? Elsősorban azért, mert bizonyos mértékben már ez a jelen, de mindenféleképpen a jövő operációs rendszere, már azok számára, akik a Microsoft mellett voksolnak. Ahogy a Windows XP alól szépen lassan kikopott a szoftveres támogatás, úgy fog erre a sorsa jutni hamarosan a Windows Vista, majd a Windows 7. Természetesen itt évekről van szó, de felesleges a Windows 7 irányába sodródnunk, csak a saját magunk zsebéből veszünk ki pénzt, ha egy régebbi platformba fektetünk be az új helyett (főleg, mert nincs árkülönbség a két operációs rendszer között). Tévhit, hogy ma a Windows 8 lassú és/vagy megbízhatatlan. Az sajnos tagadhatatlan, hogy talán túlságosan hamar és túlságosan nagy újdonságokat bevezetve került piacra a Microsoft régi slágere. Viszont mára a gyermekbetegségeket sikerült leküzdeni és nem mellesleg van fantázia, illetve jó néhány üdítően újfajta megközelítés is amivel a Windows 8 használatakor találkozhatunk. Sokakban kelt idegengedést, hogy egy ‘teljesen új rendszert’ kell megismernie a Windows 8 személyében. Szerencsére ez is tévhit, melyet a fenti videók és a lentebb található mankónk is leleplez. Röviden, meggyőződésünk, hogy ha Windowsban gondolkozunk, akkor megéri a Windows 8-at választanunk. 

Pontosítás végett: a cikkben a Windows 8.1-ről és a Windows RT 8.1-ről lesz szó.

A Kezdőképernyő

Kedvünktől és lehetőségünktől függően, koppintással (ez alatt az érintőkijelző ujjal történő használatát értjük), kattintással vagy billentyű (kombináció) leütésével tudjuk vezérelni az operációs rendszert. Ezt a bekapcsolást követően a kezdőképernyőn próbálhatjuk ki először, ahol megtalálhatjuk a legkedveltebb alkalmazásainkat, webhelyeinket, ismerőseinket, fájljainkat, mappáinkat és szinte minden más egyéb, fontosnak ítélt dolgunkat.

Hogy térhetünk vissza a kezdőképernyőre? Szerencsére nem nagy ördöngősség:

  1. koppintsunk a képernyő jobb szélére,
  2. majd koppintsunk a Kezdőképernyő elemre.
  3. Egeret használva, úgy érhetijük el a leggyorsabban a kezdőképernyőt, ha az egérmutatót a képernyő bal alsó sarkába húzzuk és ott rákattintunk a Start gombra.

A Kezdőképernyőről ezen linken lehet mélyrehatóbb ismereteket megszerezni.

Használati utasítás a Windows 8 és 8.1 operációs rendszerhez

Alkalmazások

Alkalmazások nézetben megtekinthetjük a számítógépre telepített összes alkalmazást, programot. Innen meg is nyithatjuk, vagy kezdőképernyőre is rögzíthetjük az adott programot-alkalmazást. Ennek megnyitásához koppintsunk a kezdőképernyő alsó részére, vagy kattintsunk a kezdőképernyő bal alsó sarkában található lefelé mutató nyílra  (Használati utasítás a Windows 8 és 8.1 operációs rendszerhez).

Használati utasítás a Windows 8 és 8.1 operációs rendszerhez

Asztal

Sokan hiányolták az asztal felületet. Pedig bizony ez sem veszett el, megnyitásához elég rákoppintani vagy rákattintani a kezdőképernyőn található Asztal csempére, vagy meg kell nyomnunk a billentyűzeten a Windows billentyű+D billentyűkombinációt. Bizonyos esetekben előfordulhat az, hogy nem látható a kezdőképernyőn az asztal csempéje. Ezt az alábbi módon tudjuk orvosolni: meg kell nyitnunk az alkalmazások nézetet a fentebb ismertetett módon, majd meg kell koppintanunk és ott kell tartanunk az Asztal csempén (egér használata esetén rá kell kattintani jobb gombbal), ezt követően pedig rá kell koppintani (vagy kattintani) a Rögzítés a kezdőképernyőre menüpontra.

Használati utasítás a Windows 8 és 8.1 operációs rendszerhez

Általános műveletek érintőképernyő használata esetén

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze azokat a gyakori műveleteket, melyeket érintőkijelző használata esetén segítséget nyújthat.

Műveletek

Elvégzésük módja

Billentyűparancsok

Gombok megjelenítése

Koppintsunk a képernyő jobb szélére

Windows billentyű + C

Alkalmazásparancsok megjelenítése

Koppintsunk a képernyő középső vonalában a felső, vagy alsó szélére

Windows billentyű + Z

Visszatérés a legutóbb használt alkalmazáshoz

Koppintsunk a képernyő bal szélére

Windows billentyű +TAB

A legutóbb használt alkalmazások megjelenítése

Koppintsunk a képernyő bal szélére és az ujjunkat a képernyőn tartva mozgassuk kezünket a képernyő kezepe felé

Windows billentyű +TAB

Alkalmazás bezárása

Húzzuk az alkalmazást a képernyő felső szélétől az aljára.

Alt + F4

Nagyítás, kicsinyítés

Érintsük meg a képernyőt két vagy több ujjal, és kicsinyítéshez vigyük közelebb az ujjainkat egymáshoz (csippentés), nagyításhoz pedig csúsztassuk őket távolabb egymástól (széthúzás).

Ctrl + pluszjel, Ctrl + mínuszjel

Egy elem kijelölése

Koppintsunk az elemre és hagyjuk rajta ujjunkat

 

Általános műveletek egér használata esetén

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze azokat a gyakori műveleteket, melyeket egér használata esetén segítséget nyújthat.

Műveletek

Elvégzésük módja

Billentyűparancsok

Gombok megjelenítése

Vigyük az egérmutatót a képernyő jobb felső vagy jobb alsó sarkába. Amikor a gombok megjelennek, mozgassuk a mutatót lefelé vagy felfelé a képernyő szélén, és kattintsunk a kívánt elemre.

Windows billentyű + C

Alkalmazásparancsok megjelenítése

Kattintsunk a jobb gombbal az alkalmazáson belül.

Windows billentyű + Z

Visszatérés a legutóbb használt alkalmazáshoz

Vigyük az egérmutatót a képernyő bal felső sarkába, majd kattintsunk.

Windows billentyű +TAB

A legutóbb használt alkalmazások megjelenítése

Vigyük az egérmutatót a képernyő bal felső sarkába, majd mozgassuk lefelé a képernyő szélén.

Windows billentyű +TAB

Alkalmazás bezárása

Húzzuk az alkalmazást a képernyő felső részéről az aljára.

Alt + F4

Nagyítás, kicsinyítés

Az egér görgetőkerekének elforgatása közben nyomjuk meg a Ctrl billentyűt.

Ctrl + pluszjel, Ctrl + mínuszjel

Több alkalmazás egyidejű használata

Haladva a kor kihívásaival a Windows 8.1 lehetőséget biztosít a felhasználók számára, hogy a képernyő felbontásától függően egyszerre akár négy alkalmazást is megnyissanak. Például találkozókat ütemezhetünk be a naptárba, miközben egy e-mailre válaszolunk, vagy felveszünk egy előadást a hangrögzítővel miközben jegyzetelünk az asztalon.

Hogyan tehetjük meg mindezt?

  1. Nyissuk meg az egyik használni kívánt alkalmazást.
  2. Koppintsunk a képernyő felső szélére, amíg az alkalmazás mögött meg nem jelenik egy rés, azután húzzuk az alkalmazást balra vagy jobbra.
  3. (Egér használata esetén húzzuk lefelé a képernyő tetejét, amíg meg nem jelenik egy rés az alkalmazás mögött, majd húzzuk az alkalmazást balra vagy jobbra.)
  4. Térjünk vissza a kezdőképernyőre, és nyissuk meg a másik alkalmazást. Ez az első mellett fog megjelenni.
  5. Az alkalmazások átméretezéséhez húzzuk arrébb a köztük levő elválasztót.

Harmadik alkalmazás megnyitása: amennyiben egy harmadik alkalmazást is megnyitunk a kezdőképernyőről, az az első kettőt takarva fog megjelenni. Ha ki szeretnénk cserélni a harmadik alkalmazást az egyik alatta lévőre, akkor koppintsunk (vagy kattintsunk) a harmadik program megfelelő (bal vagy jobb) szélére.Ha mindhárom alkalmazást látni szeretnénk a képernyőn, akkor húzzuk arrébb a harmadik alkalmazást, amíg meg nem jelenik egy üres terület a többi program mellett vagy között. Ha nem jelenik meg a terület, akkor a képernyőn egyszerre csak két alkalmazás fér el egymás mellett.

Használati utasítás a Windows 8 és 8.1 operációs rendszerhez

Reményeink szerint a fent olvasottak és látottak elég információt szolgáltatnak ahhoz, hogy az olvasóink be tudják lakni a Windows 8-as operációs rendszerüket, azt könnyedén és készségszerűen tudják használni, az újdonságok adta lehetőségeket pedig ki tudják aknázni.

Gabe

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét