Hogy használható a legtöbb villámtöltő?

A magyarországi töltőhálózatokat összehasonlító cikkünkből kiderült, hogy a MOL villámtöltői minden szempontból felülkerekednek a többi hazai szolgáltató töltőin. A cikkben az e-mob.hu bemutatja, hogyan használhatóak ezek a töltőoszlopok.

0
359
elektromos töltés

A MOL üzemeltetésében lévő villámtöltők 2012-es megjelenésük óta a töltőállomásoknál lévő üzletekben dolgozók segítségével voltak elindíthatóak. A villámtöltők telepítésén túl (melyekből már most van 41 országszerte, további 34 pont telepítése várható még idén a NEXT-E projekt keretében) a vállalatcsoport a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére is sokat fordított a felhasználók örömére.

Hosszas várakozást követően mindenki örömére 2020. július 1-től vált elérhetővé a MOL Plugee alkalmazása, amely alapfunkciójaként lehetővé teszi, hogy a kútkezelők segítsége nélkül a felhasználók okostelefonukról kényelmesen elindíthassák, valamint leállíthassák a töltést. A töltés indításán és leállításán túl számos további innovatív funkciót biztosít az elismert izraeli Driivz által fejlesztett alkalmazás.

A Plugee elérhető mindkét népszerű okostelefonos platformra: Androidra és iPhone készülékekre egyaránt. A telepítése pont ugyanúgy zajlik, mint bármilyen más alkalmazás esetében: a Google Play, vagy App Store alkalmazásáruházakból tölthető le ingyenesen.

Az app nagy előnyének számít, hogy bármiféle regisztráció nélkül használható már a legtöbb funkciója. A programot megnyitva a kezdőoldalon roppant praktikus módon megjeleníti a tartózkodási helyünkhöz legközelebbi Plugee töltőállomást, ahova rögtön indíthatunk útvonaltervezést akár a Google Maps, akár a Waze, akár az Apple Maps programok segítségével.

A legközelebbi töltőállomáson túlmenően térkép vagy lista alapon rákereshetünk további villámtöltőkre is a MOL hazai 40 töltőjéből, adott töltőpontot kiválasztva pedig megnézhetjük az alapvető információkat, a pontos elhelyezkedést, az elérhető töltőaljzatokat. Nagy bravúr a MOL alkalmazásától, hogy a foglaltságon túlmenően látható az alkalmazás felületén a különböző töltőaljzatok rendelkezésre állása, így karbantartás vagy üzemszünet esetén nem a helyszínen ér minket meglepetés, hanem előre tervezhető ez. 

Az elérhetőségen túl pedig historikusan megjeleníthető, hogy az adott töltőn milyen napszakban szoktak áramot vételezni a legtöbben, így könnyebben kiválaszthatjuk a megfelelő időszakot a töltésre.

A töltés elindítása viszont már regisztrációhoz kötött. A regisztráció szerencsére nem nagy művelet, az alkalmazáson belül díjmentesen elvégezhető. Első lépésként töltési csomag kiválasztása szükséges. Jelenleg egy ,,Regisztrált” nevű csomag érhető el, amely promócióban mind váltóáramú (AC), mind pedig egyenáramú (DC) töltés esetében a hazai legolcsóbb, igazságos 99 Ft/kWh tarifájú töltési lehetőséget biztosítja. Sejthető, hogy más szolgáltatókhoz hasonlóan ebben a lépésben a későbbiekben különböző havidíjas csomagok közül is választhatunk majd.

A csomagválasztást követően az alkalmazáson belül két oldalon kell megadnunk előbb az alapadatainkat (név, e-mail cím, telefonszám, jelszó), majd számlázási információinkat (bankkártya adatok, cím). A folyamat roppant egyszerű és gyors, percek alatt elvégezhető az adatok megadása.

A regisztrációt követően nagyon hasonló felület fogad minket, mint azt megelőzően. A kezdőoldalon továbbra is megjelenik a legközelebbi töltőpont. Térkép, lista, vagy pedig a kereső segítségével kereshetünk további töltőket. Adott töltőponton adott csatlakozótípust kiválasztva egy csúszka segítségével indítható el gyorsan a töltés. Sorrendiségben először kell elhúzni az alkalmazáson belüli csúszkát, majd csatlakoztatni az autóhoz a tényleges töltőkábelt, ami minden töltőállomás esetében lehet CCS, CHAdeMO vagy Type2 csatlakozójú. A töltés során a kezdőoldalon megjelennek a legfontosabb információk, mint a töltési idő, a felvett energiamennyiség és annak költsége.

Az áramfelvételezés leállítása szintén az alkalmazásban kezdődik, ott kell leállítani a töltést a csúszka jobbról balra történő csúsztatásával, majd kihúzni az autóból a töltőkábelt. A töltés végeztével az alkalmazás összefoglalja a legfontosabb információkat és értékelést is lehet küldeni, majd a beállított bankkártyáról automatikusan leemeli a fizetendő díjat a MOL, nincsenek további teendőink.

A bemutatott töltéskezelésen túl további funkciók érhetőek el az alkalmazásban. Számomra az egyik legszimpatikusabb a töltők kedvencekbe történő elmentésének a lehetősége. Amennyiben van olyan útvonal, ami mentén gyakran közlekedünk, úgy roppant hasznos, hogy a releváns töltőállomásokat elmentjük a kedvencekbe, majd mindenféle keresés nélkül a kedvencekből rögtön ellenőrizhetjük az állomások státuszait.

A töltők keresésén és kezelésén, a kedvencek listáján és az ügyfélszolgálattal való kapcsolatfelvételen túl a többi funkciók mind a Fiókom menüpont alatt érhető el.

Az Autók menüpontban adott a lehetőség, hogy rögzítsük járművünket gyártó, típus és évjárat szerint. Nincs megkötés arra vonatkozólag, hogy egy fiókhoz csak egy jármű lenne párosítható, tetszés szerint adhatunk hozzá újabb elektrifikált autókat.

A Töltési előzmények menüpontban előre definiált (ez a hét, ez a hónap, ez az év) intervallumok, vagy pedig tetszőlegesen beállított saját intervallum alapján kimutatást készít az alkalmazás a töltéseinkről. A kiválasztott időintervallum alatt aggregált jelleggel kimutatja a beállított tartományban az összesen felvett energiamennyiséget és az összes töltéssel eltöltött időt, grafikonon megjeleníti heti bontásban az átlagos töltéssel eltöltött időt, majd egyenként láthatjuk a töltési tranzakciók adatait.

A Tagok menü rendkívül hasznos abban az esetben, amikor egy villanyautót akár a családban, akár egy cégnél többen használnak, viszont a töltés költsége ugyanarról a számláról kerül levonásra. A menüben a főfiók alá felvehetőek további fiókok. A felvett fiókokba belépve ugyanúgy tölthetünk autót, csak a főfiók tulajdonosa kapja a számlát a töltés után.

Az Értesítések résznél megszabható, hogy mely eseményekről küldjön push alapú értesítést, melyekről pedig e-mail alapú értesítést a rendszer. Ilyen eseményeknek számítanak alapértelmezetten a töltés elindulása, a töltés leállása, a töltés nem elindulása és a foglalások.

Ha már foglalásoknál tartunk, az alkalmazásban megjelenik már a Foglalások menüpont, amely jelenleg még inaktív, de a közeljövőben itt lehet majd nagyon egyszerűen előre lefoglalni egy töltőoszlopot, ami sokszor jól jöhet.

A MOL töltőit egyébként a jövőben is lehet használni az alkalmazás nélkül az üzletekben megvásárolható, adott energiamennyiség felvételét biztosító csomagok segítségével is, csak úgy sokkal drágább és kényelmetlenebb a töltés.

Személy szerint nagyon sokat használom a MOL Plugee alkalmazást és nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy jól sikerült. A működése stabil, a funkciók jól működnek. Használata egyáltalán nem bonyolult, az alkalmazáson belüli feliratok sokat segítenek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét