Hogyan válassz nyomtatót? Mutatjuk!

0
563

Nyomtató vásárlásán gondolkodsz? Nagy fába vágtad a fejszéd, de mi segítünk! A paletta szinte végeláthatatlan, a lehetőségek korlátlanok, így a bőség zavara mindennél jobban tombol. Egy hétköznapi ember pedig nem gyakran vásárol nyomtatót, így nem is feltétlenül van tisztában azzal, mi is kell neki pontosan. Ránk azonban számíthattok, a cikk elolvasása – és átgondolása – után már elég jól kialakult képed lesz róla, milyen nyomtató is kell neked valójában.

Nos ahogy a legtöbb esetben, itt is a saját körülményeidet és igényeidet kell felmérned először annak érdekében, hogy a számodra legjobb nyomtatót válaszd ki. A legfontosabb kérdések a következők:

  • Hol használnád a nyomtatót?
  • Milyen gyakran, és mennyit nyomtatsz?
  • Fekete-fehérben vagy színesben nyomtatsz?
  • Szükséged van ezen felül szkennerre, esetleg fénymásolóra?

Hol használnád a nyomtatót?

Otthonra vagy irodába? Először is azt érdemes megvizsgálnunk, hogy a nyomtatót milyen körülmények között fogjuk használni.

Otthonra: Gondoljuk át nyomtatási szokásainkat és ez alapján válasszunk. Jó példa erre, hogy amennyiben kizárólag egyszerű szövegeket, fekete-fehérben szeretnénk nyomtatni, teljesen más nyomtatók között kell nézegetnünk, mintha a családi képeinket akarjuk színesben, fotópapírra nyomtatni. Utóbbi esetében ugyanis máris eldőlt, hogy tintasugaras nyomtatóra lesz szükségünk, ugyanis csak az tud fotópapírra nyomni. Továbbá amennyiben szeretnénk másolni, szkennelni is, akkor multifunkciós eszközre lesz szükség.

Irodába: Irodákba általában a tintasugarast javasolják. Nem kell tintapatronokkal bajlódni és ráadásul gyorsabb is. Azonban a lézer- és LED nyomtatók még jobbak lehetnek bizonyos esetekben, kifejezetten akkor, ha csak fekete-fehérben nyomtatsz. Ezen kategóriában ugyebár a gyorsaság, a mennyiség és az olcsóság számít, ezek a leglényegesebb pontok.

Milyen gyakran, és mennyit nyomtatsz?

Inkább alkalmanként, akkor viszont fekete-fehéret és színeset is, sőt néha fénymásolni is szeretnék

Amennyiben ebbe a felhasználói kategóriába tartozol, számodra a legideálisabb egy otthoni használatra tervezett tintasugaras nyomtató. Ezeket viszonylag alacsony áron megvásárolhatjuk, illetve méretük sem nagy. Előbbi tulajdonság valamelyest ellensúlyozza a festékpatronok magasabb árát.

Sokat, fekete fehérben

Neked akkor lézer/LED nyomtató lesz a legideálisabb. Olcsón és gyorsan képesek nyomtatni, akár üzleti felhasználásra is alkalmasak – mivel alacsony a nyomtatási költség. Ezt a típust nagyon gyakran kínálják multifunkciós kivitelben.

Fekete-fehérben vagy színesben nyomtatsz?

Nagyon nem mindegy!

Legyünk határozottak a választásnál, ugyanis évi 1-2 színes nyomtatásért nem éri meg a gyakrabban használt módra alkalmasabb termék helyett másikat választani. Ha néha-néha kinyomtatnánk pár fotót, azonban nap mint nap fekete-fehéret nyomtatunk, a családi fotókat inkább nyomtattassuk ki máshol, a szövegnyomtatás pedig sokkal kellemesebb, egyszerűbb és hatékonyabb lesz.

Családi fotókat nyomtatnék

Erre a felhasználásra a hőszublimációs, illetve a jobb minőségű tintasugaras nyomtatók a legalkalmasabbak. Azonban azon nyomatók, amik erre vannak kitalálva, nem a legjobbak szövegnyomtatásra.

Szükséged van ezen felül szkennerre, esetleg fénymásolóra?

Akkor nálad egy multifunkciós termék lesz a befutó. De miért multifunkciós egy multifunkciós nyomtató? Azért, mert egyben szkenner és fénymásoló – meg persze nyomtató – is. Ellenben ezek a több funkció miatt drágábbak is. Azonban a hagyományos értelemben vett multifunkciós nyomtatók nem alkalmasak professzionális felhasználásra – persze a profi irodai nyomtatók tudják mindegyik funkciót, de az egy másik kategória.

Erre figyelj multifunkciós nyomtató kiválasztásakor: Az olcsó nyomtatók nagyon gyenge minőségű szkennerrel rendelkeznek, ezért erre mindenképp vessünk egy pillantást. Így ezesetben a szkenner felbontása rendkívül fontos tényező.

Mennyit szánjak a nyomtatóra?

Tintasugaras nyomtatót már 15.000 forint környékén is kaphatunk. Javaslatunk alapján minél gyakrabban nyomtatsz, annál érdemesebb a komolyabb kategória felé kacsintgatni. Ez persze nem feltétlenül igaz, ugyanis a termékek leírásánál ha túl sok/neked nem kellő funkciót találsz, akkor igazából drágább gépet venni felesleges. Ilyen plusz funkciók lehetnek például a WiFi csatlakozás, az automatikus lapadagoló, a kétoldalas nyomtatás, stb. stb.

Tintasugaras multifunkciós nyomtatót már 20 ezer forint körül is kapni, ezek már egész sok funkciót tudnak. Nyomtatók tekintetében is igaz a mondás, miszerint határ a csillagos ég – szóval csak okosan válasszunk.

Lézernyomtatók esetében a belépőár magasabb, itt a legolcsóbb termékek 50 ezer forint körül mozognak. Lézernyomtatók esetében azt is előre el kell dönteni, hogy kell-e valaha színesben nyomtatni. Kisebb irodákba elég lehet egy belépő kategóriás nyomtató is, azonban komoly nyomtatási mennyiség esetén akár a milliós kategóriába is könnyen belenézhetünk.

Rendezzünk pár konkrét kérdést is:

Kell-e nekem lézer/LED nyomtató? – Amennyiben sokat nyomtatsz igen. Egy tonerkazetta átlagosan 2000 oldalnyi szöveg kinyomtatására elegendő.

Ha igen, milyet? – Irodai vagy vállalati felhasználásra vásárolt nyomtató esetén fontos, hogy a gépezetnek legyen lapadagolója. Ezzel rengeteg időt takaríthatsz meg saját magad és kollégáid számára. Az olcsóbb modelleknél különösen érdemes figyelni a nyomtatási felbontásra is.

LED vagy lézer? – Ugyanazon elven működnek, fő különbség a fényforrás típusában van. A lézernyomtatókban egy lézernyaláb dolgozik, amely fokozatosan világítja meg a nyomóhenger egyes részeit. A LED nyomtatók esetében anyomtatófejben LED dióda(k) található(k). Utóbbi kisebbek, valamint kevesebb mechanikus elem található bennük, ezért kisebb a meghibásodás esélye. Továbbá a LED nyomtatók képesek arra, hogy variálják a megvilágítás nagyságát, ezáltal több színárnyalat is létrehozható.

Kell-e nekem tintasugaras nyomtató? – Akkor a legjavallottabb, ha ritkán nyomtatsz és néha színes is van köztük.

Reméljük sikerült eligazítanunk a nyomtatók sűrű erdejében és hamarosan te is kiválasztod a számodra legideálisabb nyomtatót!

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét