Honor 6 Plus teszt

A Honor neve lehet nem cseng mindenkinek ismerősnek, azonban valószínűleg bele fog ivódni az emberek fejébe. A miértre egyszerű a válasz, a világ negyedik legnagyobb okostelefon gyártó egyik almárkájáról beszélünk, akik a tavalyi bejelentés óta elég korrekt készülékeket tettek le az asztalra. Nincs ez máshogyan tesztünk alanyával sem, amely a Honor 6 Plus nevet kapta. A készüléket és a tesztelési lehetőséget a Honor és a Laptopszalon biztosította.

Honor 6 Plus teszt

Külső

Kicsomagolás után kézbe véve a telefont egyből érződik a minőség. Az elő- és hátlap is üvegből készült, körben az alsó részt kivéve fém keretet kapott.

Honor 6 Plus teszt

Az összeszerelés is kiváló, a nagy méret (150,5 x 75,7 x 7,5 mm) ellenére a telefont kicsit megcsavargatva a ház semmilyen hangot nem ad. A készüléken lévő hangerő és kijelző feloldó/lezáró gombokat tapintva is csak pozitívumot tudok említeni. A dobozban csak töltőfejet és adatkábelt találunk, a headset valamiért kimaradt, viszont pozitív dolog, hogy elő- és hátlapi fólia is jár.

Honor 6 Plus teszt

Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt

A kijelző 5,5 hüvelyk méretű, 1080 x 1920 pixel felbontású, betekintési szögei kiválóak, ahogyan a fényerőre és a színekre sem lehet panasz. A felette található a beszédhangszóró, a különböző érzékelők, az előlapi kamera és az értesítő LED. Az USB csatlakozó és az egyik mikrofon a telefon alján található. A másik mikrofon a telefon tetején van a jack csatlakozó és az infraport társaságában.

Honor 6 Plus teszt

A sötét hátlapon bár hangsúlyos a márkanév, azonban a tekintetet mégis a dupla kamera vonzza, dupla LED társaságában. Itt foglal helyet még a multimédia hangszóró, amely egyébként megfelelő hangerővel szól, azonban a kialakítás hátránya, hogy ha asztalra tesszük, akkor tompul a hangerő.

Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt

A telefon bal oldal a fémkeretet elválasztó műagyagon kívül teljesen üres. Annál zsúfoltabb a másik oldal. Itt leledzenek a már említett jó tapintású hangerő és kijelző ki- és bekapcsoló gombok, alattuk pedig két kártyanyílás. Az alsóba egy micro SIM kártyát tudunk tenni, ez az elsődleges kártya helye. A felső kártyanyílás ennél trükkösebb, ugyanis akár egy nano SIM kártyát, vagy akár egy microSD memóriakártyát is bele tudunk tenni.

Hardver

Mikor megkaptam a telefont nem voltam teljesen tisztába a specifikációkkal. Bekapcsoltam, elkezdtem használni, a rendszer nagyon pörgős, nincs akadás, röccenés, teszi a dolgát gyönyörűen és gyorsan. Az egész értelmet nyert mikor kiderült, hogy egy felső kategóriás HiSilicon Kirin 925 található a készülékben. Ez a lapkakészlet 4db alacsony fogyasztású 1,3Ghz-en járó Cortex-A7, és 4db nagy teljesítményű, 1,8Ghz-en járó Cortex-A15-ös magot tartalmaz, a grafikus gyorsításért pedig a Mali-T628MP4 felel. Kapunk még 3GB RAM-ot, amelyből miután a készüléket belaktam általában 1,5GB volt szabad. A belső tárhely 32 gigás, ezt tudjuk még bővíteni microSD-vel, ha nem szeretnénk kétkártyás üzemmódban használni a telefont. Antutuban egyébként 43708 pontot kapott a teszt során, amely elég jó eredmény.

Szoftver

A telefonon egy Android 4.4.2-re épülő rendszer fut, mely az EMUI 3.0 nevet kapta. A felület nagyon letisztult, különböző témák közül lehet választani. Vannak előre meghatározott témák közül is, de akár külön is testre tudjuk szabni a képernyőzár stílusát, a zárképernyő átmenetét és hátterét, az alkalmazásikonokat és a betűtípust is.

Lezárt képernyőnél a feloldó gombot megnyomása vagy a kijelzőre dupla kattintás után megjelenő zárképernyőn alulról felfelé húzva el tudjuk gyorsan indítani a hangrögzítőt, számológépet, elemlámpát és a kamerát. Utóbbit a kijelző jobb alsó felénél történő felfele húzással is meg tudjuk tenni.

Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt

A Beállítások két részre van osztva, nagyon ötletesen. Alapból az Általános fül nyílik meg, amelyre azon funkciók beállítása került, melyet legtöbbször használunk, míg az Összes fülön nevéhez hűen minden beállítható funkció található meg.

Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt

A könnyebb használatot különböző Intelligens asszisztens menüpont alatt találjuk. Lehetőség van egykezes használatot állítani, amely éppen arra az oldalra kicsinyíti le a kijelzőn látható képet, amelyre döntjük a telefont. A képernyőn elhelyezhető egy Lebegő gomb, amelyre különböző funkciókat tudunk tenni. Külön aktiválható a Kesztyű mód és az zsebben való véletlen megérintést tiltó mód is. A mostanában divatos ablakos tok is vásárolható a telefonhoz, a kijelzett információkat lehet ki- és bekapcsolni. Külön vásárolható Touchplus névre hallgató előlapi fólia, mellyel a kijelző alatti káván az Android rendszer gombjait tudjuk használni, a felsőn pedig a két sarokban általunk beállított funkció érhető el dupla kattintással.

Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt

Alkalmazásmenü nincs, csak kezdőoldalak, amely megoldást én személy szerint annyira nem szeretek. A redőnyt lehúzva ért a következő érdekesség. Ha nincs semmilyen értesítés, akkor ugyanis a két részre osztott redőny Parancsikonok része nyílik meg, ha pedig bármilyen értesítés van, akkor az Értesítés rész nyílik meg, és innen tudunk vagy kattintással vagy balra húzással a Parancsikonokhoz jutni, melyek sorrendje egyébként változtatható. Alul a szokásos androidos gombok találhatóak, melyek mellé beállítható még a redőnyt lenyitó gomb.

Gyárilag megkapjuk a Swype nevű billentyűzetet, amelynek nagy előnye, hogy az ujjunkat a billenytűzeten húzva is tudunk írni vele. Emellett persze jár számos hasznos plusz program is.

Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt

A Címkervarázzsal NFC-tagekkel tudunk különböző módokat bekapcsolni, amelyeket elég részletesen testre tudunk szabni, például Wifi és mobilnet ki- és bekapcsolás, vagy akár egy adott címet is beállhatunk és odanavigál minket a készülék.

Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt

Az Okos vezérlő egy távirányító program, az apró szövegek felnagyítását segíti a Nagyító nevű program. A Tükör nevű aplikációval pedig selfie-ket tudunk készíteni.

Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt

A Telefon-kezelővel rengeteg dolgot lehet szabályozni a telefonban. Tud memóriát felszabadítani, tárhelyet tisztítani, akár az adatforgalmat is lehet vele szabályozni, ahogy a különböző appok értesítéseit is. Üzenet- és hívásszűrést is tud a program, illetve az energiakezelésen is lehet állítani. Itt fontos megjegyezni, hogy a telefon külön jelez, ha valamely program többet fogyasztana, viszont véleményem szerint ezt túlságosan szabályozva van. Nálam pár hosszabb email megírása után például jelezte, hogy a Gmail alkalmazás energiát fogyaszt a háttérben, de ez előfordul más programokkal is.

Kamera, multimédia

A gyártó egy érdekes megoldást választott a képek minőségének javítása érdekében. Két kamerát alkalmaztak a több fény és a gyorsabb fókuszálás miatt. Nagyon szép képek készíthetőek, sajnos nem a legmegfelelőbb időjárásban készültek a fotók, viszont így sem lehet panasz. Egyedül ami kicsit kifogásolható, az autofókusz. Nagyon ritkán, de előfordult, hogy a készített képen a fókuszt nem találta el az automatika, de szerencsére a dolog nem vészes. Ha az éjjeli képeket nézzük, láthatjuk, hogy jól működik a dupla kamerás megoldás. Maximum FullHD videót tudunk készíteni a telefonnal, a minőséget ezen a linken lehet megtekinteni.

Honor 6 Plus teszt

A felület egyébként a telefonon futó rendszerhez hasonlóan letisztult és egyszerű kezelni. Van egy extra opció, amit Széles lencsenyílás módnak hívnak. Itt lehet játszani azzal, hogy a kiválasztunk a képen egy pontot, amelyre fókuszál a kamera, a többi rész pedig elmosódik, ennek mértékét is tudjuk állítani.

Képek:

Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt

Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt

Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt Honor 6 Plus teszt

Videót gond nélkül játszik le, akár divx-ről, akár mkv fájlról van szó, viszont a hanggal vannak gondok, ugyanis az AC3 hangokkal meggyűlt a baja. Kétségbeesni nem kell, a Play áruházból tudunk letölteni olyan ingyenes lejátszót (pl. VLC, KMPlayer), amely ezt a problémát áthidalja. A felület követi a letisztultságot, ugyanúgy, ahogy a zenelejátszó is. A hangerő jó, viszont a hátlapi hangszórót megesik, hogy sikerül egy ujjal letakarni, ezért figyelni kell, hogy hogyan fogjuk a telefont.

Honor 6 Plus teszt

 

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Már korábban is említettem, hogy kétkártyás a 6 Plus, méghozzá ezt aktív üzemmódban tudja, tehát ha az egyik kártyával éppen telefonálunk, a másik ugyanúgy a hálózaton marad, amely funkciót kevés készülék tud. A wifi kétcsatornás, ismeri a 802.11a/b/g/n szabványokat. Mind a wifi, mind a mobil rész nagyon stabilan tartja a jelet, a beszédhang is nagyon tiszta. A Bluetooth 4.0-ás, a microUSB 2.0 OTG és MTP funkcióval. Az NFC és az infraport már korábban említésre került, természetesen a GLONASS és GPS műholdakat is tudja használni a helymeghatározáshoz.

Üzemidőt tekintve nincs félelemre ok, ugyanis a 3600mAh méretű telep 5 órás kijelzőidőt biztosít, amely átlagos használat mellett nagyjából 2 napos üzemidőt jelent. A háttérben futó programokat külön-külön lehet szabályozni, ezzel értékes időt nyerve, vagy akár az Ultra energiatakarékos mód is bekapcsolható, amikor is a telefon minden okos funkcióját lekapcsolja, ezáltal csak telefonálásra és üzenetküldésre használható.

Jó az anyaghasználat, az összeszerelés, a hardver és a szoftver is. Talán a kijelző felbontása lehetne az egyetlen, amibe be lehetne kötni, hiszen már a tavalyi csúcstelefonok is nagyobb felbontással érkeztek, de azért 5,5 hüvelykes kijelzőn a FullHD sem kevés. Azonban itt az ár is kevesebb, 140 ezer forint körül lehet hozzájutni, amely véleményem szerint pont az a határ, ami még nem túl sok, de lehetne olcsóbb. A Honor 6 Plus nem csak első ránézésre nyűgözött le, a teszt során is bebizonyosodott, hogy komoly és minőségi készüléket raktak össze Kínában.

Honor 6 Plus teszt

Honor 6 Plus teszt

Kövessen minket a Facebookon!

DMR

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?