Hosszú még az út, de a cél megvan: Bárki lehessen innovátor

0
313

A Meta és a Lenovo első évük után megosztották a nemekre vonatkozó adataikat annak reményében, hogy erőfeszítéseik minden vállalat számára elősegítik a feltalálókra vonatkozó adatok átláthatóbbá tételét.

2021. júliusában az Egyesült Államok Szellemi Tulajdon Hivatala (USIPA) elindította a „The Diversity Pledge”-et („a sokszínűség ígérete”), amely arra ösztönzi a vállalatokat, hogy a szabadalmi adatokat használják annak szemléltetésére, hogy ki vesz részt innovációs és feltalálói folyamataikban, és ami még fontosabb, ki nem. Mára több mint 50 nagyvállalat írt alá az Egyesült Államokban és Európában. Céljuk, hogy megfogadják, megértsék és kezeljék az alulreprezentált feltalálók (URI) problémáját szervezeteiken belül, és elősegítsék az innovációs ökoszisztémában való nagyobb részvételt, illetve hogy bárkiből sikeres feltaláló születhessen. Ezen túlmenően több mint 25 ügyvédi iroda, tanácsadó iroda és felsőoktatási intézmény vállalta támogatóként, hogy segítséget nyújt az innovációs ökoszisztéma fejlesztésében.

Néhány alapító szervezetet említenék, csak hogy lássuk, milyen volumenű is a kezdeményezés: a Meta, a Lenovo, az Adobe, az AT&T, a HP, a Cisco és a Microsoft cégek mindegyike hároméves kötelezettséget vállalt arra, hogy megismerje az alulreprezentált feltalálók egy vagy több csoportját, azonosítsa a lehetőségeket és végül olyan körülményeket biztosítson, amik ezen csoportokat segítik álmaik elérésében.

A vállalatok kötelezettséget vállaltak arra is, hogy 2024 márciusáig névtelenül jelentik a következő adatokat a Diversity in Innovation Pledge alapján:

  • Egy adott URI-csoport feltalálói aránya = az egyedi alulreprezentált feltalálók száma szabadalmi bejelentéseken) ÷ (egyedi feltalálók száma szabadalmi bejelentéseken)
  • Egy adott URI-csoport töredékes feltalálói aránya (pl. az URI-k átlagos százalékos aránya szabadalmi bejelentésenként minden naptári évben) = az URI-k százalékos aránya szabadalmi bejelentésenként) ÷ (szabadalmi bejelentések száma összesen)

Az USPTO (Egyesült Államok Szabadalmi- és Védjegy Hivatala) előrehaladásról és potenciálról szóló jelentése volt az első lépés a nemek innovációs folyamatban való részvételével kapcsolatos nemzeti tudatosság növelésében, mivel a nők csak a szabadalmak 13%-ában vesznek részt. Mindannyian egyetértünk abban, hogy nemzetként jobban kell cselekednünk, és olyan innovációs ökoszisztémát kell létrehoznunk, amelyben minden tehetséges feltaláló részt vehet. Ma a Meta és a Lenovo megosztották a nemekre vonatkozó alapadataikat az első év után, abban a reményben, hogy erőfeszítéseik elősegítik a feltalálókról szóló adatok átláthatóbbá tételét minden vállalat számára.

A Meta (Facebook, Instagram stb.) számai:

Technológiai munkakörben a nők 24,8%-ban vannak reprezentálva a Metánál. A 2021-es naptári évben a Meta női feltalálóinak feltalálási aránya 17,6%, a töredékes feltalálási arány 19,1% volt.

A Lenovo számai:

Műszaki beosztásban a munkavállalók 26,4%-a volt nő. A 2021-es naptári évben a Lenovo női feltalálóinak feltalálási aránya 17,4%, a töredékes feltalálási arány pedig 15,4% volt.

A Diversity in Innovation a legmegbízhatóbb gyakorlatokra, adatokra és kutatásokra összpontosít, melyeket az akadémiáktól, a vállalatoktól és a nonprofit szervezetektől szereznek be. Ezeknek célja, hogy segítsenek a vállalatoknak az alulreprezentált feltalálókat jobban integrálni innovációs ökoszisztémáikba, ami kimutatható és mérhető eredményekhez is fog vezetni.

„A Meta része annak a megoldásnak, amely az alulreprezentált feltalálók problémáját kezeli. Elköteleztük magunkat, hogy lépéseket teszünk, és mérhető, tartós változást végzünk.” – mondta Jyoti Uppuluri, a Meta Reality Labs szabadalmi portfólióstratégiájának vezetője

Ahhoz, hogy mind a piacon, mind pedig a globális gazdaságban és technológiában is sikeres maradjon egy vállalat, muszáj fenntartania (vagy megszereznie) a műszaki és innovációs előnyt. Az egyes vállalatok esetében a nagyobb innováció biztosítékot jelent a piaci részesedés növekedéséhez, az ügyfélszerzéshez és az alkalmazottak megtartásához.

„A Lenovo hisz abban, hogy az innováció bárhonnan és bárkitől származhat, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy alkalmazottainkat innovátorokká tegyük. Ami a feltalálók sokszínűségét és befogadását illeti, úgy gondoljuk, hogy az alapvonal mérése az első fontos lépés az innovatív hangok meghallgatása előtti akadályok lebontásához.” – vélekedett John Mulgrew, a Lenovo szellemi tulajdonért felelős alelnöke.

Kathi Vidal, a szellemi tulajdonért felelős kereskedelmi miniszterhelyettes és az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalának (USPTO) igazgatója a következőket mondta:
„Az USPTO elkötelezett amellett, hogy megtegye a tőle telhetőt a sokszínűség, a befogadás, a méltányosság és a hozzáférhetőség növelése érdekében az innovációs ökoszisztémában. Ez azzal kezdődik, hogy azonosítjuk a mutatókat és az alulreprezentált és alulfinanszírozott innovátorok jelenlegi akadályainak megértésével kezdődik, valamint a köz- és a magánszektor szövetségeseivel való együttműködéssel egy átfogó megközelítésen, amely biztosítja, hogy mindazok, akik az innovációról álmodoznak, méltányos esélyt kapjanak a sikerre. Büszke vagyok arra, hogy Raimondo államtitkárral, illetve más kormányzati és iparági vezetőkkel együtt szolgálhatok a Council for Inclusive Innovation-ben (Inkluzív Innováció Tanács – CI2). Célunk, hogy előmozdítsuk az adminisztráció fő prioritását, az innováció sokszínűségének növelését és Amerika gazdasági jólétét. Üdvözöljük az USIPA-t, a Metát, a Lenovót és minden olyan vállalatot, amely aláírta és támogatja a sokszínűségi ígéretet, hogy valódi változást idézzen elő, és több vállalatot biztatunk, hogy álljanak ki és vezessenek ezen a fontos területen.”

A Diversity Pledge segít az IP ökoszisztémán belüli diverzitásbeli egyenlőtlenségek azonosításában, az okok és akadályok megértésében, az elfogultság megszüntetésében, valamint a befogadóbb IP-közösség előnyeinek és sikereinek bemutatásában. A vállalatok továbbra is együttműködnek az Egyesült Államok IP érdekeltjeivel, annak érdekében, hogy sokszínűbbé tegyék az ötleteket, illetve hogy az alkotások és innovációk a lehető leggyorsabban eljussanak a polgárokhoz.

„Tekintettel arra, hogy az Egyesült Államokban a vállalatok adják a szabadalmak 80%-át, ésszerű volt az alulreprezentált feltalálói részvétel növelésére összpontosítani a vállalatokon belül, hogy gyorsan növeljük nemzeti innovációs tevékenységünket. Ha a Meta és a Lenovo megosztja a nemekre vonatkozó alapvonalakat, az segít normalizálni az inkluzivitás körülményeihez szükséges átláthatóságot, és más vállalatok számára is módot ad arra, hogy összehasonlítsák magukat ezzel az új mérőszámmal. Az USIPA a teljes IP-közösséggel együtt fog működni annak érdekében, hogy ezt a kezdeményezést 50 vállalatról az összes Fortune 500-ra és azon túlra is átterjesszék, mivel a változás csak így mehet végbe teljesen. – fogalmazott Suzanne Harrison, az USIPA igazgatótanácsának tagja és a D&I társelnöke.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét