HP Envy 13-d002nn teszt

0
894

HP Envy 13-d002nn teszt

A tesztelt gépet a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Hirdetés

2009-ben jelent meg az első Envy névre hallgató gép a HP kínálatában. A sorozat kezdetektől fogva a prémium kategóriát célozta meg, azoknak a felhasználóknak a kegyeit keresve, akik hajlandók plusz pénzt áldozni az erős hardver és a minőségi anyagok kombinációjáért. Olyan híres versenytársakkal kellett megküzdenie, mint a Dell XPS, a Sony Vaio és természetesen az Apple Macbook.

A jelenlegi sorozat a legfrissebb Intel processzorokkal érkezik, kevesebb, mint 13 mm vastag fém házban. A nálunk járt gép Core I5-6200U processzort és fullHD felbontású, matt IPS panelt kapott. A processzor választéknak még egy tagja van, a némileg erősebb I7-6500U. A kijelzőt tekintve pedig elérhető a gép 3200×1800-as QHD+ panellel is. Valamennyi változatban 8 GB alaplapra forrasztott memória dolgozik dual channel módban. A háttértár 128, 256 vagy 512 GB-os SSD lehet.

Adatlap
HP Envy 13-d002nn
Processzor
 
Intel Core I5 6200U
Lapkészlet Intel Skylake
Memória 8 GB DDR3L
Kijelző 13,3 1920×1080 IPS matt
Grafika Intel HD520
Merevlemez 256 GB SSD (Samsung MZNTE256)
Optikai meghajtó  
Portok és csatlakozók
HDMI, 3 db USB 3.0, kombinált audió ki /és bemenet, SD kártyaolvasó
Kommunikáció WiFi AC b/g/n, Bluetooth 4.0
Egyéb HP TrueVision HD webkamera, Bang&Olufsen hangszórók
Akkumulátor kapacitása 45 Wh
Méret 326 x 226 x 12,9 mm
Tömeg akkumulátorral 1,36 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer Windows 10
Fogyasztói ár (2016.02.) 339 999,00Ft
Garancia 24 hónap el és visszaszállításos garancia

Külső

A gép méreteiből és a felhasznált anyagokból adódóan nagyon szépre sikerült. Légies vékonyságú fém háza van, mely ezüst színű. Fekete matt műanyag betéttel egyedül a kijelző körül találkozunk. Az összeszerelési minőség példás, a gépház merevítései rendben vannak (bár nem érződik olyan merevnek, mint pl. az Asus UX sorozat, a sarkoknál megemelve azért van egy enyhe íve a háznak). A gép alján és a kijelző hátlapjának közepén találhatunk gyenge pontokat, ahol erő hatására enyhe benyomódás tapasztalható. A fém ház miatt a gép súlya kicsit nagyobb, mint amit vár az ember, de semmiképp nem mondható nehéznek.

Csatlakozók

A HP-nál még mindig a jobb oldalban hisznek, ide kerülnek a fontosabb csatlakozók. Személy szerint nem értek egyet velük, mert nem egyszer megtörténik HP gép tesztelésekor, hogy a csatlakoztatott külső HDD vagy épp a monitor kábele útban van az egerező kéznek. Más gyártók már felfedezték ezt, több olyan gép is járt nálunk, amin csak egy USB2-es port van a jobb oldalon (pl. vezetéknélküli egér vevőjének), minden más a bal oldalra kerül. A HP-nál viszont ragaszkodnak a másik oldalhoz.

A mai divatnak megfelelően a gép elején nincs semmilyen csatlakozó, ez jó is így, mert ott is zavaró lehet egy kilógó vezeték.

HP Envy 13-d002nn teszt

Mint említettem, a fontos csatlakozók a jobb oldalon vannak, úgymint a két USB3-as port, a HDMI és a töltő csatlakozója.

HP Envy 13-d002nn teszt

Hátul a hűtés kivezetése látható.

HP Envy 13-d002nn teszt

Bal oldalra jutott a biztonsági zár csatlakozója, az SD kártyaolvasó, az USB2-es töltőport és a headset csatlakozója.

HP Envy 13-d002nn teszt

Alul nem találunk szerelőablakot, csak két apró szellőzőnyílást a két miniventilátor részére.

HP Envy 13-d002nn teszt

Beviteli eszközök

Numerikus pad nélküli, de minden más szempontból teljes méretű angol nyelvű billentyűzettel szerelték az Envy 13-at. A gombok felülete kellemes tapintású és bár rövid utakon járnak, a leütési visszajelzés kellően határozott a jó gépelési élményhez. Háttérvilágítással is ellátták a billentyűzetet, mely azonban nem rendelkezik állítható fokozatokkal, csak ki-be kapcsolni tudjuk. Szükségünk is lesz erre, mert napközben a szürke alapon sötét betűket a világítás szürke alapon szürkévé változtatja, erősen rontva az olvashatóságot. Nappali fényben így célszerű lekapcsolni a háttérvilágítást. Este viszont nagy hasznunkra lehet, különösen azért, mert a gombok körvonala is meg van világítva, így pontos gépelést biztosítanak.

HP Envy 13-d002nn teszt

A touchpad és gombjai egyre inkább a divat áldozatai lesznek, helyüket átveszi az egybeépített clickpad. Sokféle megvalósítást láttunk belőle, szerencsére a HP a legjobbak között van. A kattintás könnyű, halk, de határozott, a felület kialakítása megfelelő navigálást biztosít. Egyedüli panaszunk a méretet illetően lehet, de nyilván egy ultrabookra nem lehet akkora érintőfelületet tenni, mint egy nagy gépre.

HP Envy 13-d002nn teszt

Hang, kommunikáció

Bevallom, megijedtem a gép hangjától, amikor először elindítottam rajta egy zenét. Annyira fémesen zengő, túlvezérelt volt, hogy szinte sértette a fület. Aztán rátaláltam a Bang&Olufsen vezérlőprogramjára és kikapcsoltam. Így már egész jó lett az eredmény, természetesen csak notebook szinten értve. A magasak kicsit túlsúlyosak, mélyhangok a kis hangszóróméretek miatt elenyésző mértékben vannak jelen, de a középtartomány a helyén van. Mindenesetre kicsit többet vártam egy prémium gép elit gyártó által fejlesztett hangszóróitól.

Kijelző

Elértünk a gép legjobb részéhez. A 13,3-as méretű fullHD IPS panel nagyon el van találva. A Windows még épp jól használható ebben a méretben akár natív felbontásban is. A panel fényereje remek, a színek a helyükön vannak (természetesen csak szemre, kalibrációs mérésre nem volt módom), a betekintési szögek az IPS panelnek megfelelően nagyok.

HP Envy 13-d002nn teszt

Kis negatívum a nyitási szög. Nem lehet „lefektetni” a kijelzőt, a maximális nyitás pedig néha kevés lehet a kényelmes kezeléshez, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezt a gépet a súlya miatt sokat fogják ölben, ágyban használni.

HP Envy 13-d002nn teszt

Érdekes a kijelző nyitási mechanizmusa is, ugyanis a felső rész „aláfordul” a gépnek, ezáltal megemeli a hátulját és nyitott állapotban enyhén felénk dől a billentyűzet, így valamivel kényelmesebb használatot biztosít, valamint javítja a gép szellőzését.

Processzor

Az Envy a legfrissebb Intel processzorral érkezett, a Skylake architektúrás I5-6200U-t találjuk a gépben. A 15 wattos, 2,3 GHz-es (turbo módban 2,8 GHz) processzor 2 magja 4 szálon hajtja végre az utasításokat, munkáját 3 MB cahce segíti. Ereje minden olyan feladatra elegendő, melyek egy ilyen gépnél felmerülhetnek.

Processzor adatlap
Processzor típusa
 
Intel Core I5 6200U
Kódnév Skylake
Maximális órajel 2500 – 3100 MHz
Első szintű gyorsítótár 128 KB
Másodszintű gyorsítótár 512 KB
Harmadszintű gyorsítótár 4096 KB
Magok/szálak 2 / 4
Integrált GPU Intel HD Graphics 520 (300 – 1050 MHz)
Memória típusa és maximálisan támogatott órajele
Dual-Channel DDR3L-1600/DDR4-2133
Egyéb támogatott technológiák
Memory Controller, HyperThreading, AVX, AVX2, Quick Sync, Virtualization, AES-NI
Gyártástechnológia 14 nm
Maximális fogyasztás (TDP) 15 Watt
Maximális hőmérséklet 100 °C
Processzor foglalata BGA
Virtualizáció típusa VT-x, VT-d

HP Envy 13-d002nn teszt
Grafikus kártya

A gépben csak a processzorba integrált videokártya dolgozik, így túl nagy teljesítményre nem számíthatunk. Bár a Skylake architektúra Intel HD Graphics 520-as jelű chipje erősnek számít integrált körökben, a mai játékok legtöbbje kifog rajta, még a legalacsonyabb felbontáson és részletességen is. A Witcher 3 és a GTA 5 elindul, de utóbbi pár másodperc után leáll és egyik sem képes minimális beállítások mellett 9-12 fps-nél többre, ami nem a játszható kategória. Régebbi játékokkal egész jól elboldogulhatunk, amennyiben hajlandóak vagyunk feláldozni némi részletességet.

Videokártya adatlap
Gyártó és típus
 
Intel HD Graphics 520
Mikroarchitektúra Skylake
Gyártástechnológia 14 nm
DirectX támogatása DirectX 12 (FL 12_1)
Számolóegységek 24
Mag órajel 300 – 1050 (Boost) MHz
Shader órajel  
Memória maximális órajel  
Memóriavezérlő 64/128 bit
Memória típusa DDR3/DDR4
Memória mérete  
Egyéb jellemzők QuickSync

HP Envy 13-d002nn teszt

HP Envy 13-d002nn teszt   HP Envy 13-d002nn teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

A gépben 8 GB DDR3 memória van, mely dual channel módban működik és teljes egészében az alaplapra van forrasztva, így sem cserélni, sem bővíteni nem lehet. A 256 GB-os m.2 SSD-t a Samsung szállítja. Az „ultrabook”-os feladatokra minden tekintetben elég ez a konfiguráció és az ssd-nek hála villámgyors lesz a gép működése.

HP Envy 13-d002nn teszt

HP Envy 13-d002nn teszt

A „bővíthetőség” bekezdés a legrövidebb a tesztben, ugyanis a gépet semmilyen formában nem tudjuk bővíteni, legfeljebb az m.2 ssd-t tudjuk cserélni. Maga a gépház sem támogatja a bővítést/szétszedést, mert sok csavar és makacsul ragaszkodó pöcök tartja helyén az alsó fémlapot. Ha mégis leszednénk, akkor legfeljebb a két, 200 forintos méretű ventilátort tudjuk portalanítani.

HP Envy 13-d002nn teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

Az Envy-ben két hűtőventilátort találunk, de mielőtt csúcs játékos gépek hűtése jutna eszünkbe, meg kell jegyezni, hogy mindkét ventilátor pont egy 200 forintos érme méreteivel rendelkezik. Mindehhez egy kb. 5 centi hosszú hűtőbordácska társul.

HP Envy 13-d002nn teszt

A gép hűtése terhelés hatására is halk marad, normál esetben pedig szinte hangtalan. Sajnos a vékony ház nem kedvez a szellőzésnek és ahogy említettem, a hűtés mérete is korlátozott, emiatt az alacsony fogyasztású cpu ellenére terhelés esetén egészen magas hőmérsékleteket mérhetünk a burkolaton, a billentyűzet felső részén akár 45-46 fokot is, ami már nem csak meleg, de kifejezetten kellemetlen. Persze ne felejtsük el, hogy a gépet nem cpu-igényes feladatok végrehajtására vagy erőforrás igényes játékok futtatására találták ki.

Akkumulátor és hőmérséklet
HP Envy 13-d002nn
Processzor
 
Intel Core I5 6200U
Grafikus vezérlő(k)
Intel HD520
 
Akkumulátor használat
Film lejátszás, 50% fényerő
 
5 óra 30 perc
Játék, 100% fényerő
1 óra 50 perc
Akkumulátor töltése teljesen lemerített állapotból bekapcsolt gép mellett
Félig: 1 óra
Teljesen: 2 óra 10 perc
Hardver terhelés mértéke Alap (avg) Játék (avg) Benchmark (avg)
CPU hőmérséklet 40 87 90
GPU hőmérséklet 40 87 90
Zajszint halk mérsékelt mérsékelt
Környezeti hőmérséklet 23°C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C
 
Alsó burkolat °C
27 30 30 25 26 26
25 26 27 24 26 25
25 24 25 23 24 24
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C
 
Alsó burkolat °C
33 47 43 29 40 33
30 42 36 28 32 34
28 30 32 27 30 29

Értékelés

„Jó kis gép” – többeknek ez volt a reakciója, mikor meglátták az Envy 13-at. És valóban. Prémium kategóriás anyagok, jó billentyűzet, kiváló kijelző, gyors és halk működés jellemzik a HP ultrabookját. Negatívumként csak a terhelés hatására felmelegedő billentyűzet és a fedlap, illetve az alsó borítás enyhe benyomhatóságát tudom felhozni, de ha megnézzük a kategóriatársakat, ilyen árban ott is találunk apróbb hibákat. A gép konkurensei az Asus UX sorozat illetve a  Dell 7300-as sorozata, melyek hasonló áron, hasonló minőségben kínálnak szinte ugyanilyen konfigurációt. 

Értékelés
HP Envy 13-d002nn
Előnyök
 
Jó anyaghasználat
M.2 csatlakozó
Kiváló szerviz
IPS kijelző
Halk hűtés
kiváló, háttér-világításos billentyűzet
 
Hátrányok
Bővíthetőség hiánya
Nehéz szétszedni
Magas ár
Alternatívák
 
Asus UX sorozat
Dell 7359
 
 

HP Envy 13-d002nn teszt   HP Envy 13-d002nn teszt   HP Envy 13-d002nn teszt

HP Envy 13-d002nn teszt   HP Envy 13-d002nn teszt   HP Envy 13-d002nn teszt

Case

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét