HP Envy 15-ae102nh teszt

0
853

HP Envy 15-ae102nh teszt

tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben

Áttekintés

Hirdetés

Az első HP Envy készülékek 2009-2010 tájékán érkeztek az országba. Akkoriban még erősen érezhető volt az Apple MacBook Pro dizájn, és hangrendszerének alapját is Beats audio képezte. A legújabb HP Envy, melyből a 15-ae102nh típusjelzésű modell tette tiszteletét nálunk, sokkal egyedibb mint elődje. Külsejét tekintve igazán egyik gyártó vonal vezetésére sem hasonlít, főleg ezzel a maga alá forduló zsanér szerkezettel, a notebookot pedig Beats audio helyett a két Dán névadó: Peter Bang és Svend Olufsen logója díszíti.

Adatlap
HP Envy 15-ae102nh
Processzor
 
Intel Core i7-6500U
Lapkészlet Intel Skylake
Memória 2x 4GB DDR3L – 1600MHz – 1,35V
Kijelző 15,6″ (3840X2160) UHD IPS fényes
Grafika
Intel HD520
Nvidia GeForce GTX 950M 4GB DDR3
Merevlemez HGST 1TB HDD
Optikai meghajtó Samsung 120gb (M.2 2280) + Seagate Momentus 1000GB HDD (5400rpm)
Protok és csatlakozók LAN, VGA, HDMI, 4 db USB 3.0, kombinált audió ki /és bemenet, SD kártyaolvasó
Kommunikáció WiFi AC b/g/n, Bluetooth 4.0
Egyéb HP TrueVision HD webkamera, Bang&Olufsen hangszórók
Akkumulátor kapacitása 3 cella 55 WHr
Méret 384 x 255 x 22,9 mm
Tömeg akkumulátorral 2,37 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Fogyasztói ár (2016.02.) 399.990Ft
Garancia 24 hónap el és visszaszállításos garancia

Pavilion Gaming-el ellentétben a HP itt nem a játékos közönséget, hanem inkább külső szempontok alapján vásárló, multimédiára éhes felhasználók kegyeit célozta meg. A noteszgép lelkét a Core i7-6700HQ-nál szerényebb teljesítményű, ámde jóval energiatakarékosabb Skylake architektúrás 2 fizikai maggal ellátott Core i7-6500U processzora képzi, mely méltó társa az Nvida GTX 950M-nek. Mindezek mellé kapunk még 8GB RAM-ot, egy 128GB M.2 2280-as SSD-t és 1TB-os merevlemezt is.

A doboz tartalma

A csomagolás módja szinte az összes HP laptop esetén azonos. Egyszerű kartondoboz egy méretes HP és Bang & Olufsen logóval. A szelence tartalma igen egyszerű: töltő adapter és némi írásos anyag. Akkumulátort ne is keressünk a dobozban, ugyanis integrálva van a készükben.

HP Envy 15-ae102nh teszt

Külső

A korábbi Envy 15-k050sh -hez képest nem csak dizájnban történt előrelépés. Az ár végre tükrözi a minőséget és a használhatóságot is. Fedlapja alumínium, amin méretes tükrös HP logó díszeleg. A készüléket kinyitva sajnos fényes bevonatú kijelző fogad minket. Ez a 4K (3840 x 2160) panel velejárója, viszont a Full HD-s verziója szerencsére már matt bevonatot kapott. Ezüst billentyűzet, ezüst érintőpad, ezüst alsó burkolat, viszont utóbbi sajnos műanyag. 

HP Envy 15-ae102nh teszt HP Envy 15-ae102nh teszt

HP Envy 15-ae102nh teszt HP Envy 15-ae102nh teszt

 

Portok és ergonómia

Jobboldal: Kensington zár, DVD író/olvasó, 1 x USB 3.0

HP Envy 15-ae102nh teszt

Baloldal: töltő csatlakozó, LAN, HDMI, 3 x USB 3.0, kombinált audio ki és bemenet, SD kártya olvasó

HP Envy 15-ae102nh teszt

Hátulról: hő kivezető nyílás

HP Envy 15-ae102nh teszt

Szemből

HP Envy 15-ae102nh teszt

 

Billentyűzet és érintőpad

Nagyon korrekt billentyűzetet kaptunk a HP-tól, persze 400.000Ft-ért ezt már el is várhatja a felhasználó. A masszív alumínium tömbbe épített, háttérvilágítással ellátott szigetes kialakítású billentyűzet kiváló alátámasztással rendelkezik. Gépelés közben halk, nyomáspontja és a lapkák mérete megfelelő. Negatívumként talán az ezüst színű festést hoznám fel, ami bizonyos fényviszonyok között a billentyűzet háttérvilágítás használatával együtt nehezen látható. Ezt sajnos a Dell Inspiron 7537-nél, továbbá az Asus N550, N551, N750, N751 és UX501 modelleknél is megfigyeltem. Persze ez könnyen orvosolható, erős fényben egyszerűen kapcsoljuk ki.

HP Envy 15-ae102nh teszt HP Envy 15-ae102nh teszt

HP Envy 15-ae102nh teszt

Méretes Pavilion Gaming-nél is megfigyelt érintőpadot kaptunk. Felülete kellemes, pontosan navigálható, azonban a dupla ujjas görgetés, továbbá a csípő nagyítás nehézkesen működik. Ez szoftveres dolog, reméljük a jövőben fejleszteni fogják.

Hang és kommunikáció

Az új Envy-ben megtalálható a 4.0-ás Bluetooth és egy HD webkamera, továbbá ugyanazokat a notebookos viszonylatban kellemesnek nevezhető  Bang & Olufsen hangszórókat kaptuk, amiket a Pavilion Gaming esetében is. Kicsit mély és viszonylag tiszta magas hangok, több nem is kell egy laptopnál.

HP Envy 15-ae102nh teszt

Ugyan a Pavilion-nál nem, de itt örömünkre megtalálható az AC-s wifi és az 10/100/1000-es LAN kártya is. Örülhetnek hát a gyors internet kacsolattal, a belső hálózattal és a NAS-al („vezeték nélküli HDD”) rendelkezők is, bár ezek kihasználásához szükségünk lesz egy drágább routerre.

WiFi teszt
WiFi típisa AC (5GHz) NON AC (2,4GHz)
720p HD film elindítása 5 másodperc 7 másodperc
1,58GB adat másolása 91 másodperc 353 másodperc

Kijelző és zsanér

A zsanér kivitelezése egyedülálló az Envy 15-ae102nh-ban. Maga alá fordulva jobb alátámasztást és több szellőzést biztosít a készüléknek, mind emellett leveszi a terhelést a zsanér szerkezetről, valamint egyedi és esztétikus látványt is nyújt. Sajnos a hűtés hő kivezető nyílását hátulra helyezték el, így a kiáramló hő a kijelző panelra irányul. Ennek vélhetően semmilyen negatív hatása nem lesz a kijelzőre, ettől függetlenül érdekes megoldás.

HP Envy 15-ae102nh teszt HP Envy 15-ae102nh teszt

Káprázatosan szép UHD (4K 3840 x 2160) panelt szerelt ebbe a készülékébe a HP. A tiszta és a színhelyes panel egyetlen hibája a fényes bevonat. Egy világosabb nappaliban, mint például az enyém is kellemetlen tükröződést tapaszthatunk, azonban a matt 4K paneleknek nincs ennyire tiszta képük. Itt  is igaz a következő mondás: “valamit valamiért”.

HP Envy 15-ae102nh teszt

Bővíthetőség

A csavarok eltávolítás után szükségünk lesz egy kampós műanyag szerszámra, ugyanis a meglehetősen egyedi zsanér szerkezet mögött lévő patentokat nem lesz könnyű kibontani. Ezt követően elénk tárul a noteszgép belseje, mely tartalmaz 2db DDR3L memória foglalatot, 1db 2,5” HDD/SSD helyet és egy M.2 SSD foglalatot 2280-as méretben. A heatpipe és a ventilátor nem olyan nagy mint a Pavilion Gaming esetében, viszont nem is kell akkora hőt elvezetni a 15W-os TDP osztályba tartozó CPU miatt.

HP Envy 15-ae102nh teszt

Garancia

Az Envy sorozat modelljei Pick up and Return (háztól-házig) garanciával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy bárhol legyünk az országban, egy telefonhívás után a HP a DPD futárszolgálaton keresztül futárt küld a notebook-ért, beszállítja a szervizbe, megjavítja 10 munkanapon belül és vissza szállítja tulajdonosának. A szerviz statisztikája szerint hardverhiba esetén, évszaktól függően 5-6 munkanap alatt eredményes hibaelhárítást végez a hibás terméken. A Pick up and Return (háztól-házig) garancia szolgáltatás nagy előnye, hogy egyszerű és kényelmes, hátránya pedig, hogy ezt 1 darab szerviz végzi. Eddigi tapasztalataim alapján a szerviz gyors és szakszerű munkavégzést folytat, de leterheltség esetén a szervizelési idő akár meg is hosszabbodhat, mindenesetre az 5-6 napos statisztika megáért beszél. Ellentétben a többi Pick up and Return garanciával rendelkező gyártó esetén nagy előny, hogy a HP Pavilion notebookoknak magyarországi szervize van, így nem érhet bennünket negatív meglepetés mint például a csehországi Acer szerviz esetében, vagy a hónapok alatt sem elkészülő Lenovo notebookoknál. Ha nem indokolt a hiba, akkor a szerviz nem kér a futár miatt költségtérítést, továbbá ha a hiba egy nem megismétlődő jelenség és ez a szervizelési tesztfázisban nem jelentkezik, akkor telefonon keresztül felvehetjük a kapcsolatot a szervizzel és érvényt nyerhetünk igazunknak. Ugyan ezt egy Cseh vagy Lengyel központú szerviz esetén nem igen tudjuk megtenni.

A Pick up and Return (háztól-házig) garancia szolgáltatás a 061-235-4799-es telefonszámon vehető igénybe.

Telepítés, használatba vétel

A notebookon előtelepített Windows 10 Home operációs rendszer található, így a legnehezebb dolgunk a bekapcsoló gomb megkeresése lesz. Amennyiben vírusos vagy egyéb dolgok miatt belassulna rendszerünk és újra kell telepítenünk készülékünket nincs más dolgunk mint: start gépház frissítés és biztonság helyreállítás gép alaphelyzetbe állítása menüpontoka kiválasztani, ezzel pedig a Windows meggyógyítja saját magát. A kártékony programok elleni védelemről a Mcafe Livesafe gondoskodik 30 napig. Amennyiben lejárt a 30 nap, 19.500Ft helyett most 5900Ft-os akciós áron tudjuk megvásárolni a Laptopszalon üzleteiben, aki viszont az ingyenes szoftverek elkötelezett híve, annak korábbi cikkünkben összeállítottunk egy kis javaslat csomagot.

 Háttértár és sebesség

Tesztgépünket egy 2280-as méretű M.2 foglalatú 128GB-os Samsung SSD-vel és egy 5400rpm-es 1000GB-os Seagate Momentus merevlemezzel látták el. Miért szerencsés ez a párosítás? Köztudott, hogy a számítógépek sebességét többnyire nem a processzor hanem az SSD befolyásolja. Az SSD-n futó Windows a HDD másodpercenkénti 150 folyamatához képest akár 100.000 folyamatot is képes végrehajtani, így nem túlzó párhuzam azt állítani, hogy Trabantból ülünk Forma 1-es Ferrari-ba. Az 1 TB-os HDD pedig szinte korlátlan tárhelyet biztosít nekünk. Ugyan a merevlemeznek megvan az a rossz tulajdonsága, hogy ha fizikai hatás éri akkor a olvasófej felszánthatja a merevelemezt, éppen ezért a HP készülékeiben helyett kapott az úgynevezett HP 3D Driveguard, mely a „fejek parkoltatásával” védi a háttértárat, ha a laptop véletlenül leesne vagy hirtelen ütés érné.

A HD Tune sebesség tesztjén jól kivehető, hogy milyen hatalmas a különbség a két technológia között.

HDD                                                         SSD

HP Envy 15-ae102nh teszt HP Envy 15-ae102nh teszt

Azt is jó tudni, hogy az SSD beépítését követően a notebookban:

⁃ kevésbé melegszik a háttértár
⁃ nincs rezonancia
⁃ a mozgó alkatrészek hiánya miatt kisebb a meghibásodás esélye
⁃ kisebb energiafogyasztás = nagyobb akkumulátoros üzemidő
⁃ a HDD maximális 150 folyamatához képest az SSD akár 100.000 folyamatot is el tud végezni egyszerre
⁃ a HDD 17ms-os válaszidejéhez képest az SSD 0,01ms alatt reagál így szinte semmire nem kell várnunk.

Az SSD előnyeiről korábbi tesztünkben olvashat bővebben!

Processzor

Korábban a Pavilion Gaming esetében járt nálunk 6. generációs Skylake processzor, azonban akkor a 45W-os TDP osztályba tartozó Core i7-6700HQ és a Core i5-6300HQ-t izzasztottuk meg. A mostani tesztalanyunk viszont a Core i7-6500U elnevezést kapta mely sokkal kisebb energia éhséggel rendelkezik, mindezt pedig mi bizonyítaná jobban mint a 15W-os TDP kerete.

Processzor adatlap
Processzor típusa
 
Intel Core i7-6500U
Kódnév Skylake
Maximális órajel 2500 – 3100 MHz
Első szintű gyorsítótár 128 KB
Másodszintű gyorsítótár 512 KB
Harmadszintű gyorsítótár 4096 KB
Magok/szálak 2 / 4
Integrált GPU Intel HD Graphics 520 (300 – 1050 MHz)
Memória típusa és maximálisan támogatott órajele Dual-Channel DDR3L-1600/DDR4-2133
Egyéb támogatott technológiák Memory Controller, HyperThreading, AVX, AVX2, Quick Sync, Virtualization, AES-NI
Gyártástechnológia 14 nm
Maximális fogyasztás (TDP) 15 Watt
Maximális hőmérséklet 100 °C
Processzor foglalata BGA
Virtualizáció típusa VT-x, VT-d

A Hyperthreading technológia mellett (két magja négy szálon képes dolgozni) megkapjuk a TurboBoost technológiát is így 2,5Ghz-ről 3,1GHz-ig is fel tudja tornázni órajelét addig amíg túl nem melegszik. Tesztjeink során Thrlotling-al (órajel visszaesés) még 100% terhelés során sem találkoztunk így az Envy hűtésrendszere jól vizsgázott.

HP Envy 15-ae102nh teszt 

Grafikus kártya

A HP Envy 15-ben két grafikus kártya is található. Pontosabban egy a processzorba integrált (IGP) Intel HD Graphics 520 és egy Nvidia GTX 950M, mely komolyabb játékokkal is megbirkózik. Az IGP ereje minden irodai feladathoz megfelelő és a HD filmeket is tökéletesen játssza le, sőt kisebb grafikai igényű 3D-s játékokkal is könnyedén elboldogul.

Videokártya adatlap
Gyártó és típus
 
Nvidia GeForce GTX 950M 4GB DDR3
Mikroarchitektúra Maxwell
Gyártástechnológia 28 nm
DirectX támogatása DirectX 12 (FL 11_0), Shader 5.0
Számolóegységek 640 – unified
Mag órajel 993 – 1124 (Boost) MHz
Shader órajel 900 MHz
Memória maximális órajel 1800 – 5000 MHz
Memóriavezérlő 128 Bit
Memória típusa DDR3
Memória mérete 4096 MB
Egyéb jellemzők Battery Boost, GameStream, ShadowPlay, GPU Boost 2.0, Optimus, PhysX, CUDA, SLI, GeForce Experience

HP Envy 15-ae102nh teszt HP Envy 15-ae102nh teszt

Az Nvidia GTX 950M (Maxwell) GM107 chipjére épül, aminek 640 számolóegysége mellett 128 bites memórivezérlőjén 4GB DDR3-as 900 MHz-en járó memóriák csücsülnek, amik a TurboBoos segítségével 1124MHz-ig is növekedhetnek. Természetesen kapunk DirectX 12 és Shader 5.0 támogatást is, bár a legújabb játékokhoz nem biztos, hogy elég lesz, így inkább a DirectX 10 és 11-et javasoljuk.

HP Envy 15-ae102nh teszt HP Envy 15-ae102nh teszt

HP Envy 15-ae102nh teszt HP Envy 15-ae102nh teszt

HP Envy 15-ae102nh teszt

Hőmérséklet, melegedés, zaj, akkumulátor

A zajjal nem lesz gondunk, meglehetősen csendes készülék az új HP Envy, cserébe viszont a burkolati hőmérsékletek sem mondhatóak kiemelkedően jónak. Nyilván hétköznapi használat mellett lehetetlenség elérni a maximális 83°C-os CPU és 79°C-os GPU hőmérsékletet, de legalább nem tapsztaltunk CPU Throtling-ot (órajelcsökkenés) ami egész jónak mondható annak fényében, hogy milyen vékony noteszgépről beszélünk. A zsanérkialakítás miatt a hőelvezetést úgy oldotta meg a gyártó, hogy a kiáramló meleg levegő felfelé, a kijelző panelre menjen. A tervezési szempont vélhetően az ölbentartás volt, így nem ágyékunkat célozza meg a meleg levegő. Azonban a beáramló hideg levegőt a készülék aljáról szívja be, így mindenképpen kell egy keményebb deszka vagy könyv, hogy ölben is használhassuk a laptopot.

A 3 cellás 55Whr-es akkumulátorral 8 óra 41 percig lehet például szöveget szerkeszteni minimális fényerővel, valamint 10/6-os fényerővel 5 óra 9 percet lehet filmnézléssel tölteni.

Akkumulátor és hőmérséklet
HP Envy 15-ae102nh
Processzor
 
Intel Core i7-6500U
Grafikus vezérlő(k)
Intel HD520
Nvidia GeForce GTX 950M 4GB DDR3
Akkumulátor használat
Minimális terhelés, BT és WiFi kikapcsolva, bekapcsolt kijelző nulla fényerő
 
8 óra 41 perc
DivX film lejátszás, BT és WiFi kikapcsolva 10/6 fényerő 5 óra 09 perc
Teljes terhelés, Furmark és Orthos futtatva, BT és WiFi bekapcsolva, 10/8 fényerő N/A
HD film, PDF nézegetés, internet rar csomagolás rádiók bekapcsolva, 10/6 fényerő N/A
Akkumulátor töltése teljesen lemerített állapotból bekapcsolt gép mellett
Félig: N/A
Teljesen: N/A
Hardver terhelés mértéke Alap (avg) Játék (max) Benchmark (max)
CPU hőmérséklet 30°C 67°C 83°C
GPU hőmérséklet 30°C 63°C 79°C
Zajszint halk mérsékelt mérsékelt
Környezeti hőmérséklet 23°C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C
 
Alsó burkolat °C
30,3 29,7 24,4 22,8 36,1 29,2
30,9 30,5 23,5 22,6 31,8 30,9
25,3 24,1 23,4 23,3 23,9 24,8
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C
 
Alsó burkolat °C
39,6 36,3 29 25,3 35,3 51,4
39,2 36,6 26,3 24,8 37,6 33,9
27,3 24,9 24,3 24,4 25,1 25,6

Értékelés

Egész jó készüléket rakott le az asztalra a Hewlett Packard, azonban most is, mint minden laptopon, az Envy 15-ae102nh esetében itt is találtunk fogást. A gyönyörű formaterv mellé minőségi alumínium borítást kaptunk, viszont a maga alá forduló zsanért és a kijelzőpanelre elvezetett hűtésrendszert már érdekesnek találtuk. Örültünk volna egy matt kijelzőnek, viszont a fényes 4K panel csodálatos minőséget mutatott. Ugyan nehézkes a bővítése, otthon nem is ajánljuk, cserébe viszont kapunk 2,5”-os HDD/SSD helyet, M.2 2280-as SSD foglalatot, 2db memória bővítő helyet, valamint egy ODD-t is.

HP Envy 15-ae102nh teszt HP Envy 15-ae102nh teszt HP Envy 15-ae102nh teszt

HP Envy 15-ae102nh teszt HP Envy 15-ae102nh teszt HP Envy 15-ae102nh teszt

Apróbb hibái ellenére nagyon szerethető laptopot kaptunk a HP-tól. Kiváló szerviz háttere, jó billentyűzete és a hangrendszere miatt pedig ajánlani is merjük.

Értékelés
HP Envy 15-ae102nh
Előnyök
 
Jó anyaghasználat
M.2 csatlakozó
Kiváló szerviz
UHD 4K kijelző
Halk hűtés
Bang & Olufsen hangszórók
kiváló, háttér-világításos billentyűzet
Hátrányok
Fényes kijelző
Nehéz szétszedni
Magas ár
Alternatívák
Lenovo IdeaPad Y700
Dell Inspiron 7559
Asus N551 / G551
Acer Aspire V5-591G
MSI GP62

 

Pontozó tábla
HP Envy 15-ae102nh
Kategória Maximális pontszám Adott pontszám
Játékos teljesítmény 10 7
Anyaghasználat 10 9
Hűtéshatékonyság 10 8
Kijelző 10 10
Szerviz és garancia 10 9
Karbantartás 10 9
Ár / érték arány 10 7
Akkumulátor 10 7
Zsanér 5 5
Csatlakozók 5 4
Zajszint 5 4
Bővíthetőség 5 5
Billentyűzet 5 4
WiFi 5 5
Tömeg 5 4
Érintőpad 5 3
Hangrendszer 5 4
Dizájn 3 3
Összesítés 83,59%

 

Pucu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét