HP Envy 15-k050sh teszt

0
913

HP Envy 15-k050sh teszt

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében.

Laptopszalon Buda

Hirdetés

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Áttekintés

Az utóbbi idők játékgépes tesztjei után itt az idő, hogy visszaevezzünk a multimédiás konzumer gépek világába, annak is a prémium szegletébe. A HP Envy 15 magnéziumborítással, 1080p kijelzővel, egy egyedi érintőpaddal és erős hardverrel próbálja elcsábítani a vevőket. A vágyak netovábbja? Lentebb kiderül.

HP Envy 15-k050sh teszt

A doboz tartalma

A doboz felbontás után nem okoz meglepetéseket a tartalom szempontjából: a töltőn, a gépen és néhány dokumentáción kívül nem tartalmaz mást.

HP Envy 15-k050sh teszt

A külső

A letisztult formaterv egy ízléses keveréke a lágy lekerekítéseknek és az elvágó éleknek. Ezt kombinálva a unibody-szerű házzal, a igényes borítással és remek összeszerelési minőséggel, kész is a recept a minőségi prémium notebook elkészítéséhez.

HP Envy 15-k050sh teszt HP Envy 15-k050sh teszt

A recept pedig bevált. Már az első kézbevételkor feltűnik a kiváló anyaghasználat: a gyártó leírása alapján magnézium borítású a fedlap és az alsó lemez, (véleményem szerint) magnézium és alumínium keveréke a csuklótámasz, és az egyetlen műanyag felület – a kijelző keret – is az ellenállóbb fajtából került kiválasztásra. Az egész notebookról elmondható, hogy tapintásra mindenhol kellemes, a külső burkolat már-már gumiszerű, nem gyűjti az ujjlenyomatokat, és kellően ellenállónak tűnik az apróbb sérülésekkel szemben.

HP Envy 15-k050sh teszt HP Envy 15-k050sh teszt

Az összeszerelést sem érheti panasz: nincsenek elálló burkolatrészek, pontatlan illesztések, vagy recsegő, nyikorgó elemek, minden pontosan és stabilan áll, ahogy azt megtervezték. Csak hogy valami negatívumot is mondjak, a fedlap lehetne egy kicsit merevebb a HP logó környékén, de ez nem üzleti gép, nem rendelkezik külön merevítéssel és nem is fair számon kérni rajta.

HP Envy 15-k050sh teszt HP Envy 15-k050sh teszt

HP Envy 15-k050sh teszt HP Envy 15-k050sh teszt

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

HP Envy 15-k050sh teszt

Elöl semmi.

HP Envy 15-k050sh teszt

A bal oldalon: töltőcsatlakozó egy visszajelző LED-del, gigabites Ethernet, hűtőrács, HDMI,  két USB 3.0 (melyekből egy töltésre optimalizált), kártyaolvasó.

HP Envy 15-k050sh teszt

A jobb oldalon: Kensington zár, DVD olvasó, egy USB 3.0, kombinált hang ki- és bemenet, a lemezaktivitás és a bekapcsolás visszajelző LED-jei.

HP Envy 15-k050sh teszt

Hátul csak az akkumulátor foglal helyet.

Billentyűzet

A háttérvilágítással és numerikus paddal ellátott billentyűzet jól teszi a dolgát. Az elrendezés jó, de a keskeny 0 és az érdekes kurzormozgatók megszokást igényelnek; a háttérvilágítás ki-bekapcsolható; a billentyűk borítása nem csúszik, és nehezen koszolódik. Ennek ellenére a gépelés nem kiemelkedő, ez leginkább a rövid billentyűútnak tudható be, de rövid ismerkedés után megszokható. Az alátámasztás stabil: normális körülmények közt hullámzásnak nyoma sincs.

HP Envy 15-k050sh teszt HP Envy 15-k050sh teszt

Touchpad

A HP Control Zone névvel fémjelzett érintőpadot nyugodtan hívhatjuk érintőzónának, mert hatalmas. ClickPad, tehát dedikált gombokkal nem rendelkezik. A használata alapvetően kényelmes: a felülete kellemes, ennek köszönhetően a pozícionálás gyorsan végezhető. Ugyan nincsenek dedikált gombok, ennek ellenére pontosan kivitelezhetőek a jobb klikk és a „drag & drop” műveletek. A többujjas gesztusokat elsőre és helyesen észleli a touchpad, még különösebb odafigyelés nélkül is.

HP Envy 15-k050sh teszt

A beviteli eszköz viszont nem véletlenül lett ilyen méretű: a két oldalsó sávot vizuálisan és haptikusan is leválasztotta a gyártó, a speciális Windows 8.1 gesztusok egyszerűbb elvégezhetőségéért. Ez a legtöbbször jól működik – habár előfordult néhányszor, hogy sokadik próbálkozásra sikerült csak a Charm Bar megfelelő pontját kiválasztani – de mivel a leválasztás nem elég egyértelmű, egy-egy mozdulattal akaratlanul is előhozhatjuk a legutóbb használt alkalmazást vagy a Startképernyőt.

Hang

A beépített 2.1-es rendszert a Beats Audio szállítja. Minőségre nem kiemelkedő, túl sok a magas, túl sok a mély és a középtartomány teljesen háttérbe kerül, viszont még így is messze veri az átlagot. Hangerőből viszont tényleg nincs hiány, és érdemes próbálkozni a szoftver beállításával a jobb hangzás érdekében.

HP Envy 15-k050sh teszt HP Envy 15-k050sh teszt

Kommunikáció

Gigabites Ethernet, egysávos egyantennás WLAN és 4.0-ás Bluetooth. A vezetékes részen minden hibátlanul működött, a vezetéknélküli részen a hatótávolság rendben volt, a sebesség lehetne magasabb is, az elméleti maximális 72 Mbps manapság nem számít soknak.

Kijelző

A beépített 1080p-s egység TN film technológiára épül, és tükröződésmentes bevonattal van ellátva. A betekintési szögek szokásosan korlátozottak, de fényerőből nincs hiány, így akár kültéren is használható a notebook, nem kell egyből az árnyékot keresni. Ezektől függetlenül következő szériával remélhetőleg ide is megérkezik az IPS panel, rengeteg dob a használati értéken.

HP Envy 15-k050sh teszt

A zsanér – némi holtjátékkal ugyan – mereven tartja a kijelzőt, viszont egy pár fokkal szélesebb nyitási szöget el tudtam volna képzelni.

HP Envy 15-k050sh teszt

Bővíthetőség

Szám szerint 9 csavar, valamint az akkumulátor mellett található 2db gumitalp, majd az azt körülvevő műanyagborítás és az alatta lévő +2 csavar eltávolítása után el lehet elkezdeni felpattintani a csuklótámaszt, így nem mondanám könnyen szétszedhető gépnek az Envy 15-öt. Megvan az ára a kialakításnak és az ilyen pontos összeszerelésnek.

HP Envy 15-k050sh teszt

Tápellátás

Egy normál méretű, 90 W-os tápegység volt a dobozban a notebook mellé csomagolva.

Garancia

2 év el- és visszaszállításos garancia jár a számítógéphez, melyről bővebben itt lehet olvasni: KATT!

Használatba vétel

Az első bekapcsolás során elvégzendő alapvető beállítások után egy Windows 8.1 fogadott. Az illesztőprogramok nagy része naprakész volt, ami nem, az a HP Support Assistant segítségével könnyedén frissíthető. Előretelepítve jár még a géphez néhány Cyberlink termék, a HP CoolSense hűtésvezérlő, egy McAffee vírusirtó, a merevlemez gyorsulásérzékelőjének drivere és az ujjlenyomat olvasó vezérlőprogramja. 

HP Envy 15-k050sh teszt

HP Envy 15-k050sh teszt HP Envy 15-k050sh teszt

Processzor

Már több gép esetén is tapasztalhattuk, hogy a Haswell mikroarchitektúrás ULV processzorokat teljesítményben nem kell félteni, a legtöbb alkalmazási célra bőven elegendőnek bizonyulnak, és üzemidő terén verhetetlenek. A tesztalany processzora, leánykori nevén az i7-4510U, a 15W-os TDP osztály felsőházából érkezett, méghozzá a korábbi 4500U továbbfejlesztéseként. 1-200MHz-es előnyével, és az előd ismeretében nincs miért félteni, tökéletesen végezte a dolgát. Alapórajele 2.0 GHz, amit akár 3.1 GHz-ig tud emelni, a Hyper-Threadingnek köszönhetően pedig 4 szálas működésre is képes.

HP Envy 15-k050sh teszt

Rendszer teljesítmény

Annak ellenére, hogy a Seagate gyártmányú – SSD gyorsítótárral ellátott – merevlemez egy gyorsabb példány, érződik a rendszer sebességén az SSD hiánya. Az SSHD-s gépek gyorsak, ha gyakran használt programok megnyitásáról van szó, de amint egy régebben hozzáfért fájlról van szó – ami már nem fér el a cache SSD-n – egyszerű HDD-ként viselkedik az egység, és megnövekszik a válaszidő. A szimpla HDD-khez képest érezhető gyorsulás tapasztalható, de érdemes tovább menni, és beépíteni egy SSD-t a notebookba, meghálálja. Erről itt olvashat bővebben: KATT és KATT!

HP Envy 15-k050sh teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

A váltható grafikus rendszer alapját a processzorba integrált HD4400 és a jól ismert GTX850M adja. Jól ismert helyett inkább csak annak hitt, mert ez egy újabb verzió: ugyan az Asus N550-ben lévőhöz hasonlóan ez is DDR3-as memóriával van ellátva, de itt már 4 GB-nyi elérhető, egy kicsivel alacsonyabb órajelen, de több ROP-pal. A teszteredményekből  és a játéktesztekből látszik, hogy egetrengető különbségekre nem szabad számítani, teljesítményre nem tapasztaltam jelentős eltérést az Asusban megtalálhatóhoz képest.

HP Envy 15-k050sh teszt

HP Envy 15-k050sh teszt

HP Envy 15-k050sh teszt

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Üzemidőben csupán átlagos teljesítményt nyújt az Envy 15. Az alacsony fogyasztású processzor és a váltható GPU-nak köszönhetően ugyan alacsonyan tartható a fogyasztás, de a 41Wh-s akkumulátor nem tartozik az izmosabb darabok közé.

Hőmérsékletek terén viszont annál inkább van ok az ámulásra: míg játék alatt a belső komponensek hőfoka „csak” jó, addig a burkolat meglepően hűvös maradt. Még hosszabb játékperiódusok során sem vált a kézmelegnél melegebbé a gép felülete, ez pedig főleg nyáron értékelendő. Mindemellett a hűtőventilátor sem okozott komolyabb zajterhelést magasabb fokozaton alatt, üresjáratban és böngészéskor pedig egyedül a HDD susogása volt hallható.

HP Envy 15-k050sh teszt

Értékelés

Tömör leszek és velős, mert egyszerű az összefoglalás és a verdikt: minőségi gép kell, erős hardverrel, prémium anyaghasználattal és jó supporttal? HP Envy 15. Vannak ennyiért erősebb gépek, vannak még jobb minőségűek is (az üzleti vonalon mondjuk egy EliteBook személyében), de ha valakinek az arany középút kell, ne keressen tovább, megtalálta! Nem tökéletes gép, mert tökéletes nem létezik, de nincs messze tőle. Egy IPS kijelzővel, nagyobb akksival és egy jobb WLAN kártyával pedig még közelebb kerülhetne hozzá a gyártó.

HP Envy 15-k050sh teszt

Továbbá mint minden HP tesztünk esetében, így itt is szeretnék említést tenni a HP Május 5.-én indult promocójára, miszerint minden újonnan értékesített HP notebook után egy őshonos fát telepít a HP Oxigéngyárába a magyarországi tájrehabilitációs projektje keretében. Az akcióban résztvevő HP notebookok dobozában egy rövidebb leírást és egy kupont helyezett el a gyártó. A vásárló a kuponkód regisztrálásával egy virtuális fát ültet. Reméljük sokan élnek majd a lehetőséggel!

HP Envy 15-k050sh teszt

HP Envy 15-k050sh teszt

HP Envy 15-k050sh teszt HP Envy 15-k050sh teszt HP Envy 15-k050sh teszt

HP Envy 15-k050sh teszt HP Envy 15-k050sh teszt HP Envy 15-k050sh teszt

 

Ben

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét