HP nx6325, a mobil iroda

0
474

Bevezető

Előzetesen utánajártunk mit is tartalmaz majd a gépünk, azaz milyen specifikációkkal bír. Hát nézzük: masinánk az AMD Sempron processzorával és integrált videóvezérlővel van szerelve, ezzel tulajdonképp el is döntve a helyét a piacon. Azaz az alsó kategóriát célozza meg, de minden bizonnyal – a HP jó szokásához híven – annak legfelső szegmensét. Hiszen a laptop a Compaq nx6125 hivatalos utódja, amit több tesztben is a legjobb üzleti notebooknak minősítettek. Az utód a leírások szerint méltó lesz elődjéhez, hisz a HP a Mobility Radeon X1150 chipsetet alkalmazza, ami ebben a szegmensben az egyik legjobbnak nevezhető. A chipset az X300 grafikus magot tartalmazza csakúgy, mint a Mobility Radeon X1100 és a kicsivel öregebb Mobility Radeon X200M. A régebbi modellhez hasonlóan az nx6325 háza is elsőrangú, és a biztonság sem hagy kívánnivalót maga után: ujjlenyomat-leolvasóval és Trusted Platform Modullal szerelik. A kijelző továbbra is matt csakúgy, mint az előd esetében. Kiviteltől függően XGA vagy SXGA+ felbontású modellek közül választhatunk. Az 54 Wh-s standard akkuval az összsúly 3,1 kg körüli. Az alapgépben 512 MB RAM és 60GB-os HDD található, de a memóriát 4GB-ig, míg a merevlemezt a piacon kapható bármekkora kapacitású modellel bővíthetjük. Na de nézzük mindezek mennyire valósulnak meg a gyakorlatban!

Csomagolás, külalak:HP nx6325, a mobil iroda

Hirdetés

A csomagolás a szokásos notebook doboz: a létező legpuritánabb kivitel, a lényege a funkcionalitásban ki is merül,  szinte semmit nem emel a gép árán. A dobozt felnyitva sem változik a kép, a gép nylonba burkolva, mellette az elengedhetetlen kis doboz a töltővel és egyebekkel, valamint szimplán behajigálva az “extrák”, egy AeroMap PC/V2 HP Edition és egy ajándék 300Ft-os HotSpot hozzáférést biztosító kártya. Ezeken kívül semmi különös nem található a dobozban, ugyanazok vannak benne, mint amit az előző HP tesztünkben már leírogattunk. Nézzük inkább a gép külsejét. A szokásos HP design, mélyszürke tetővel fekete aljzattal. Kézbe véve az első ami feltűnt, a teteje talán a kelleténél jobban “benyomódik”, nem elég masszív a felső burkolat. Persze ennek az előnye is megvan, nehezebben reped, hisz rugalmasabb. A súlya átlagos, amúgy masszív, jól összerakott darab benyomását kelti. A tetejét felnyitva sem ér senkit meglepetés, aki már látott HP gépet, az rögtön otthonosan mozog a klaviatúran, a gombokon, a tapipadon. Egyetlen dolog ami még feltűnt, az egér gombjainak a “lazasága”. Azaz szerintem túl könnyen mozognak, de ez majd használat közben derül ki igazán.

Csatlakozók, felszereltség

Az első, bátortalan ismerkedő pillantások után nézzük meg kicsit komolyabban is. Vajon megfelel-e a gép annak az előzetes beharangozásnak, hogy minden üzleti célt kielégít. A gép elején a hagyományos zár található, középen egy pöcökkel lehet a fedelet felnyitni. Alatta a kártyaolvasó található, szinte minden elterjedt formátumot ismer. Az előlapon még 4 led található, a WIFI, a bekapcsolás, a töltöttségmérő, valamint a merevlemez működését visszajelző ledek. A gép jobb oldalán egy USB csatlakozó, egy FireWire, a modem csatalakozója, valamint a DVD-író található. A gép hátoldalán meglepően kevés dolog található, csupán egy Kensington zár előkészítés, a hálózati töltő csatlakoztatója, valamint egy S-Video csatlakozó található. A töltő csatlakozójánál érdemes egy pillanatra megállni. A használata óvatosságra ösztönöz, ugyanis egy kis vékony pöcök lelhető fel benne, ami hajlamos a letörésre. Több ilyen géppel találkoztam, ami ilyen sérülést szenvedett (pl Dell gépeknél is). A bal oldalon a hálózati csatlakozó mellett egy monitor csatlakozó, 2 USB, egy sztereó hangkimenet és egy mikrofon bemenet, valamint 2 PCMCIA foglalat található.
HP nx6325, a mobil iroda Amiről még nem esett szó, az a “biometrikus érzékelő”, magyarul az ujjlenyomat-olvasó. Ez az egyik leghatékonyabb védelmi eszköz, egy olyan jelszó, amit az ember nem tud elfelejteni.
A többi dologról most nem ejtenék szót, akit a kijelzők részletessége, a piktogramok jelentése érdekel, az klikkeljen vissza az előző tesztünkhöz, abban minden megtalálható, elolvasható.
Általánosan elmondható, hogy a gép mindennel fel van szerelve, ami egy hétköznapi irodai használathoz elengedhetetlenül szükséges. Ami negatívum, az az USB csatlakozók csekély száma, viszont pozitív, hogy 2 PCMCIA csatlakozóval van a gép felszerelve. Más kérdés, hogy hogy fér el egymás mellett két “picimaci” kártya a szinte összeérő foglalatokban.

Használatba vétel

Ezen teszt helyhiány miatt sem a külalakról, sem mellékelt szoftverekről, egyebekről nem akar részletesen szólni. Fő célunk a kifejezett használat bemutatása lenne, ennek szellemében folytatjuk.
Az üzembe helyezés után egy Windows XP Professional telepítés következett, mely zökkenőmentesen, gyorsan lezajlott.
Ekkor azonban egy mellbevágó élménnyel lettem gazdagabb. A dobozból hiányzott a driver CD csomag! Kétségbe nem estem, hála Istennek a HP jól támogatja neten a termékeit, minden drivert le lehet tölteni a gyártó oldaláról. Kicsit bonyolítja a helyzetet, hogy nem egyféle konfigurációval érkezik az nx6325, ennek következtében a driverek között is többféle akad a neten. Több modem driver, több audio driver is található, a modemet én is másodikra találtam el, melyik is kellhet hozzá. Azonban az mindenképp elgondolkodtató, hogy ha valakinek nincs Internet hozzáférése, az vajon hogy telepíti fel új gépét? Közel kétórás driverletöltögetés és telepítgetés után végre mindennel megvoltam. Ezek után következhetett a tényleges tesztelés.

Biztonság

Mivel nem célom sem játszani, sem komoly videószerkesztési feladatokat végezni a géppel, az ilyen jellegű tesztektől most eltekintek. Nagyjából mindenki előtt világos, hogy a Sempronokat az integrált videókártyákkal nem erre a célra találták ki. Inkább az üzleti vonalat próbálom kidomborítani, ezért elsődlegesen a biztonsági szempontokat vizsgálom. A driverekkel vívott ádáz küzdelem után utolsóként az ujjlenyomat vizsgálótHP nx6325, a mobil iroda telepítettem, amit egy vidám restart követett. Az újraindulás után rögtön bejelentkezett az ujjlenyomat olvasó szoftver, és szépen akkurátusan (4x csekkolva) levette a mutató és gyűrűsujjam lenyomatát. Ezt egy varázsló végzi, használata 0-6 éves korig ajánlott, ennyire egyszerű. Miután megvagyunk ezzel, be is léphetünk a Windowsunkba. A jobb alsó sarokban a HP Protect Tool Security Manager ikonja büszkén hirdeti, hogy gépünket felvérteztük vele. Maga a program remekül konfigurálható, időszűkében sajnos nem sikerült a komolyabb tesztelése. De az első benyomások alapján kijelenthető, hogy ennek a programnak a használata komolyabb ismereteket igényel, ha nem vagyunk benne biztosak mit hogy kell beállítani benne, inkább kérjük szakember segítségét. Az ujjlenyomat olvasó elég szenzitív szerkezet, ha nem elég lassan húzzuk át az ujjunkat rajta, bizony nem enged be minket. A HP komoly hangsúlyt helyez a biztonságra, ezt az Interneten fellelhető kiegészítő szoftverek is mutatják. Fel nem telepítettük az összeset, de azért íme egy lista róluk: BIOS Configuration for HP ProtectTools, Embedded Security for HP ProtectTools, Credential Manager for HP ProtectTools, Smart Card Security for HP ProtectTools. Összességében elmondható, hogy a HP valóban sokat áldoz a biztonság oltárán, rengeteg hasznos dologgal védve féltett adatainkat.

Teszt

Csak bennem bujkált a kisördög, nem bírtam ki, hogy pár egyszerű tesztet le ne futtassak. Elsőként az Everest Home Editionjának memóriatesztjét futtattam, hisz a memória azért még az irodai alkalmazásoknál is elengedhetetlen. Az eredmények jobbak lettek, mint amit előzetesen elvártam. A teszt a memória olvasási, írási sebességét és a késleltetését méri. Tesztalanyunk a középmezőny elején végzett, bár ez a teszt relatív, inkább asztali PC-khez viszonyít. Asztali vonalon a gép egy 2,4-2.6 GHz-es P4 teljesítményével, míg AMD fronton egy 3200+-os Athlon64-el volt partiban. HP nx6325, a mobil iroda Összességében ez nem rossz egy notebooktól, bár ezek az új fejlesztésű notebook processzorok azért lényegesen erősebbek egy hasonló paraméterekkel bíró asztali változatnál. A késleltetés sem rossz, a 70ns-es érték elég jó eredménynek számít. Ezek után még ráengedtem egy PCMark04-et, bár ez nem kimondottan notebookok tesztelésére készült, általános következtetések levonására alkalmas. A kapott pontszám 3105, ami elég kevéskének mondható, de hát kimagasló eredményt nem is vártunk el.
Említettem, hogy ezek a gépek játékra alkalmatlanok. Ez ebben a formában nem teljesen igaz. Az tény, hogy a mostani csillogó-villogó csodákkal kár kísérletezni, de a pár évvel ezelőttiekkel szépen elboldogul az integrált kártya. Leginkább arra való a gépünk, hogy ebéd- vagy kávészünetben kellemes kikapcsolódást biztosítson pár egyszerű játék feltelepítésével.

Összegzés

Összességében egy átlagos teljesítményű, ám irodai használatára tökéletesen alkalmas gépet ismerhettünk meg a HP nx6325 személyében. A használatba vétel után az egér gombjai kissé lágynak tűntek, de a tartós használat során kimondottan kényelmesnek mondhatók. Mindez érvényes az egész gépre. Ergonómikus kialakítású, kényelmes, könnyen járó billentyűzete, ragyogó színekkel, éles képpel bíró kijelzője, valamint kényelmes tapipadja – remek kialakítású scroll opcióval – az egész napos munka mellett sem fárasztja a felhasználót. Kissé tartottam, hogy az AMD processzor túlhevíti a gépet, de ez is kellemes csalódást okozott. A gép teteje kellemesen langyos, semmilyen melegedés nem tapasztalható. A billentyűzet felett található programozható gombok széleskörűen konfigurálhatók, kezelésük kényelmes, épp megfelelő erővel nyomhatóak le. Egyetlen negatívumot tudok megemlíteni, hogy az egér melletti rész elég érzékeny a szennyeződésekre, szinte minden ujjlenyomatom meglátszik rajta. Üzleti notebooknak hirdeti a HP ezen termékét, és ez többé-kevésbé meg is felel a valóságnak. Annyi kiegészítőm lenne a dologhoz, hogy számomra az üzleti feelinget egy erősebb processzor testesíti meg, üzleti notebookot én kétmagos processzorral képzelek el. Fogalmazzunk úgy, hogy ezzel a processzorral “titkárnői notebook” :), míg egy komolyabbal valóban üzleti. Nem mintha bármilyen irodai alkalmazás komolyabb processzor teljesítményt igényelne, de mégis jóleső érzéssel tölti el az embert, hogy a gépében komoly szív dobog.
Egy szónak is száz a vége, bátran merem ajánlani mindenkinek ezt a gépet, de elsősorban egyetemistáknak, irodáknak, kisebb cégeknek, ahol valóban az irodai alkalmazások és a mindennapi komoly igénybevételen van a hangsúly.

polip

Névjegy

CPU: AMD Sempron™ 3500+ 1,80 GHz, 512 KB L2 gyorsítótár, 667 MHz FSB FSB: 667 MHz FSB
Chipset: ATI Xpress 1150
RAM: 512 MB DDR (4 GB-ig bővíthető)
HDD: 60 GB
ODD: Kétrétegű DVD+/-RW Super
Kijelző: 15.0 hüvelyk átmérőjű TFT XGA (1024×768 pixel) felbontással
VGA: integrált, ATI Radeon Xpress1150, max 128 MB RAM
Audio: ADI AC’97 16 bites Sound Blaster kompatibilis integrált hangkártya, audio ki- és mikrofon bemenet
Modem: 56K
LAN: Broadcom NetLink Gigabit (10/100/1000 hálózati kártya) PCI Express Ethernet vezérlő
WLAN: Broadcom 802.11a/b/g
Bővítőhely: 2x PCMCIA Type I/II
Csatlalkozók: 3 USB 2.0 port, VGA, fejhallgató, beépített mikrofon, váltóáramú tápegység, RJ-11, RJ-45, zárnyílás, S-Video TV-kimenet, Firewire (1394a)
Akkumulátor: 6 cellás 4400 mAh
Méretek: 3,0 (elöl) x 32,9 x 26,7 cm
Súly: 2,7 Kg
OS: FreeDOS vagy Microsoft XP Professional

A tesztpéldány MOST AKCIÓSAN megvásárolható!!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét