HP Pavilion x2 – 10-k010nh teszt

0
517

HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt

tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében.

Prológus

Könnyen hordozható, mint egy táblagép. Nagy teljesítményű, mint egy noteszgép – röviden így foglalhatjuk össze a HP magyar oldalán a Pavilion x2 promó anyagát. Ezt az állítást már az elnevezés is alátámasztja, hiszen a Pavilion család jellemzően a HP belépő szintű noteszgépeit takarja, jelen esetben pedig egy hibrid eszközt. Tapasztalataim szerint a jelenlegi magyar piactól még egy picit idegen az ilyen és ehhez hasonló eszközök beszerzése, hiszen ezek jellemző árfekvése 90 000 – 120 000 forint és a legtöbben ebből a keretből inkább 15,6 hüvelykes laptopra vadásznak, még abban az esetben is, ha egy Pavilion x2 tudású gép kielégíti a teljesítménnyel kapcsolatos igényeket, használhatóság szempontjából pedig jobban megfelelne, mint egy nagy és vaskos laptop. Ezt a témát rengetegszer körüljártuk, de most is csak azt tudom javasolni az olvasónak, hogy vásárlás előtt gondolja át, mire van igénye, kérje a szakkereskedők segítségét, böngésszen a világhálón. 

HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt

Azt azonban jó tudnunk, hogy nem a HP az egyetlen gyártó, ami ilyen jellegű eszközzel állt elő sőt, a verseny viszonylag nagy, elég ha csak a két sikerszériát említem meg: Acer Aspire Switch 10 és az Asus Transformer Book T100 és akkor még nem beszéltünk a bizonyos tekintetben alternatívát jelentő 10.1-11.6 hüvelykes laptopok (subnotebook) soráról – utóbbiak családja elsősorban azoknak ajánlott, akik kifejezetten kompakt eszközre vadásznak, de fontos számukra a viszonylag jó billentyűzet. Mivel rengeteg a lehetőség, így érdemes a témát minél nagyobb körültekintéssel megvizsgálni így fölösleges csalódásoktól menthetjük meg magunkat. 

Első benyomás & külső

Nem kell szakértőnek lennünk, kézbe véve könnyen megállapíthatjuk, hogy ez a sötétszürke táblagép bizony alapvetően műanyagból készült. Ettől még azonban ne ítéljük el, hiszen a sokak által (egyik) legjobbnak tartott maroklőfegyver, a Glock 17 pisztoly is rengeteg műanyagból van. A műanyag felhasználásának egyik legnagyobb hátránya az alumíniumhoz szokott tapintás minőség érzetének hiánya, előnye viszont, hogy maga a táblagép csupán 590 gramm (vastagsága pedig 9.6 milliméter), dokkolóval együtt pedig 920 gramm (és 16.9 milliméter) és nem mellesleg, így egészen sokat sikerül lefaragni az előállítás árából. Az összeszereléssel alapvetően elégedettek lehetünk, azon nem kell meglepődni, hogy némi csavaróerő hatására már nyekereg a billentyűzet dokkoló. Némi érdekesség, hogy bár a hátlapot eltávolíthatjuk, a belső komponenseket nem tudjuk bővíteni vagy éppen cserélni – éppen ezért ezt a műveletet az egyszerű felhasználó ki is hagyhatja. 

HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt 

Ahogy a képek is árulkodnak, a tervezők elsősorban fektetett módban történő használatra tervezték a táblagépet és a mágnesesen csatlakoztatható dokkoló is ezt támogatja, 120 és 135 fokban állíthatjuk be a dőlésszöget. Az ortodox billentyűzet dokkoló elképzeléssel szembement a gyártó, de ez nem baj, így nyertünk egy kellemes tapintású felületet, ami ugyan annyira megbízható támasztékot biztosít, mint a versenytársak. 

Beviteli eszközök & kijelző

Három beviteli eszközt kell megkülönböztetnünk, mégpedig: érintőkijelző, billentyűzet és érintőpad – ez gyakorlatilag a fontossági sorrend is, éppen ezért beszéljünk először a kijelzőről. A 10.1 hüvelykes panel IPS technológiára építkezik, felbontása 1280×720 pixel. Ennél jobb felbontásra képes az Acer, de a különbség egészen marginális, a professzionális felhasználóknak pedig mindkettő kevés, így véleményem szerint nem perdöntő bizonyítékról van szó. A kijelző fényereje és kontrasztja elégséges, ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos körülmények között a szabadban is tudjuk használni a Pavilion x2-őt. Az IPS technológia nagy előnye, hogy a betekintési szögekre vajmi kevés panaszunk lehet. 

HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt

A billentyűzettől és az érintőpadtól ne várjunk túl sokat. A mindennapi használat során alapvetően elégedettek lehetünk sőt, merem állítani, hogy az Acer vs. Asus vs. HP versenyből az utóbbi kerekedik ki győztesen, de a különbség ebben az esetben is nagyjából akkora, mint az előbbi bekezdésben taglalt felbontások esetében. Billentyűzet háttérvilágítás nincs, az érintőpad (9.3×5.4 centiméter) a duplaujjas görgetésre a vártnál jobban reagál, de gyéb többérintéses funkciók nem voltak igazán gördülékenyek. Én hiányolom, hogy a dokkoló nem tartalmaz semmilyen plusz csatlakoztathatósági lehetőséget vagy tárhelyet, ennek azonban vitathatatlan előnye a vétlen leválasztásban rejlő kisebb rizikófaktor. 

HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt
Teljesítmény & szoftver

A mindennapok felhasználásának milyenségétől függően a CPU-GPU-RAM-háttértár relációja határozza meg a teljesítményhez kapcsolódó felhasználói élményt. Tévképzeteink ne legyenek, már csak azért sem mert egy 10.1 hüvelykes, pénztárcabarát hibrid eszközről beszélünk és ennél fogva az alapvető szükségletek kielégítésére koncentráltak a megalkotásnál. Ez pedig a webböngészés, irodai alkalmazások futtatása és nagyon kevés játék. A négymagos Intel Atom Z3736F processzor alapórajele 1.33 GHz, ami egészen 2.16 GHz-ig képes emelkedni, noha a TDP az 4 watt alatt marad. Az utóbbi nagyon korlátozza a mozgásteret, de ezzel lehet biztosítani a több, mint 10 órás üzemidőt és a rendelkezésre állás egy ilyen kompakt eszköz esetében bizony jobban kell, hogy domináljon, mint a teljesítmény. Amennyiben a két versenytárssal kell a processzort összehasonlítani, azt mondhatjuk, hogy az Switch 10-nél jobb, de a T100-nál valamivel gyengébb. A GPU integrált, támogatja a DirectX 11-et, órajele 646 MHz. Ami jobban érdekelheti az esetleges vásárlókat: játékra nem kifejezetten ajánlott, noha a teljes értékű Windows operációs rendszernek köszönhetően a régebbi darabokkal érdemes lehet próbálkozni, ahogy a Windows áruház palettájával is. 2GB DDR3 RAM áll rendelkezésre, ami szintén az alapigények kielégítését szolgálja. Bruttó 32 GB eMMC tárhellyel gazdálkodhatunk, ami bizony nem SSD és ez meglátszik a sebességén is. Kínosan lassúnak nem nevezhető, de SSD-vel a belsejében szinten szárnyakat kaphatna a rendszer. Amit még fontosnak tartok kiemelni, hogy a média élmény tekintetében jelesre vizsgázott a HP Pavilion x2, hiszen az FHD felbontású videókkal is gond nélkül megbirkózott.

HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt 

HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt

Szoftver, pontosabban operációs rendszer tekintetében a 32 bites Windows 8.1 került előtelepítésre és a csomag tartalma még egy éves licenszt az Office 365-höz is. Noha, a processzor képes volna megbirkózni a 64 bites alkalmazásokkal is, a gyártó egyszerűbbnek találta a 32 bites verzió telepítését, ennél fogva a programok telepítése során ezt mindenféleképp vegyük figyelembe. Érdemes még megemlíteni, hogy a vásárló a “Box” alkalmazással további 25GB tárhelyhez férhet hozzá az interneten keresztül. 

Hő-, és zajkibocsájtás

Alapvetően egy jól optimalizált eszközről van, így a hőtermelés elenyésző, nincs szükség aktív hűtésre, vagyis ventillátorra. Ez máris előre vetíti azt, hogy számottevő zajkibocsájtással sem kell számolnunk, noha valószínűleg a processzor energiagazdálkodása miatt némi cicergés előfordulhat. A lényeg: túlmelegedéstől nem kell tartanunk. 

Csatlakoztathatóság

Interfészek tekintetében sincs túl nagy meglepetés, gyakorlatilag ugyan azokat a portokat – micro-HDMI, 3,5 mm jack, töltő csatlakozó, SD kártyaolvasó, dokkoló csatlakozó – találhatjuk a HP Pavilion x2-őn, mint a két emlegetett versenytárson, annyi különbséggel, hogy az előbbin teljes méretű USB 2.0 portot kapunk, ami előny az Asus-hoz, vagy az Acer-hez képest. 

HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt

Kommunikáció

A kommunikáció legfőbb eleméért a RealTek RTL8723BS Wi-Fi chip felel, ami a 802.11 b/g/n szabványokat támogatja. Emellett rendelkezésre áll még Bluetooth 4.0 modul is, de GPS és 4G/LTE sajnos nem. A Wi-Fi alapvetően gondot nem okoz, a vétel stabil, a hatósugár (15 méter) átlagosnak nevezhető. Itt tartom érdemesnek megjegyezni, hogy hátlapi kamera nincs, csak előlapi. Ezt hibának felróni nem tudom, hiszen manapság nagyon kevesen vásárolnak úgy táblagépet, hogy ne lenne ott valamelyik zsebükben egy okostelefon is, de ha mégis így lenne a csomag tartalma egy Nokia Lumia 530 is. 

Üzemidő

Az értékelés folyamatában nagyon hangsúlyos szerepet kap az üzemidő, hiszen egy könnyen hordozható eszközről van szó, aminek az értékét nagyban befolyásolja, hogy milyen gyakran kell töltőhöz láncolnunk. A jó energigazdálkodás, alacsony hőtermelés, mind-mind arra utaló jelek, hogy ígéretes üzemmidővel számolhatunk és ebben az esetben nem is tévedünk. A hivatalos oldalon 11 óra üzemidőt jelölnek meg és a tesztünk ezt csak megerősíteni tudja. Sőt, alapjárat mellett még ennél jobb eredményre is képes volt, a maximum több, mint 16 óra – persze utóbbi esetben a fényerő minimális volt, a kommunikációért felelős modulok pedig kikapcsolt állapotban voltak. 

Hangzás

Fektetett módban a táblagép jobb-, és baloldali szélén találhatjuk meg a 2.0 sztereó hangszórók furatait. Ezek az alapfeladatot ellátják, de túlságosan nagy elvárásaink ne legyenek ezzel az részelemmel szemben. 

Nokia Lumia 530

A Pavilion x2-vel érkezett csomag tartalma egy Nokia Lumia 530 okostelefon is. Hosszas, részletekbe menő tesztet nem végeztem a telefonnal, de egy szerencsétlen véletlen miatt végülis úgy alakult, hogy közel egy hétig csak erre a telefonra voltam utalva. Windows Phone lévén szimpatikusabb, mint az Androidos társai és kellemes tapasztalatom volt az, hogy leszoktatott arról, hogy a telefonommal babráljak sőt, volt olyan, hogy szánt szándékkal otthon is hagytam. Üzemideje több, mint elégséges volt, de ehhez hozzájárulhatott az is, hogy valóban nem sokat volt a kezemben. Amire kellett, tökéletesen megfelelt: kommunikáltam a külvilággal és ha kellett, rendelkezésemre állt a ma már kicsit elavultnak tűnő 3G adatkapcsolat is. Kicsit körülményesnek tartom a hátlap eltávolítását, ebben az esetben nagy segítséget jelenthet az feleség / barátnő körme.  Én kicsit gyengének találom a fényerőt – szememben talán ez volt a legnagyobb hibája. Nem állítom, hogy tökéletes, de ezért a pénzért sokkal jobbat nem kapunk és az is vonzó lehet, hogy két SIM kártya kezelésére alkalmas.  

Garancia

A Pavilion x2 alaphangon 1 év gyártói garanciával rendelkezik, ezzel sem felül-, sem alul nem múlja a két legnagyobb versenytársat. Viszont, a HP garanciális szolgáltatásai hagyományosan jól működnek hazánkban, tapasztalataink szerint a legmegbízhatóbbak közé sorolható – mégis inkább azt kívánom, ne legyen rá szükség.

A záróakkord – verdikteljünk

A HP Pavilion x2 – 10-k010nh nem több és nem is kevesebb, mint egy alapfeladatokra szánt, 10.1 hüvelykes táblagép, melyhez tartozik egy külön csatlakoztatható dokkoló sőt, a tesztcsomag tartalmaz egy Nokia Lumia 530 okostelefont is. Amire nem nagyon lehet panaszunk, az a teljesítmény: böngészés során, irodai alkalmazások futtatása mellett teljesen elegendő amire a kis Pavilion képes, ennél nagyobb igények mellett amúgy sem szabad 100 000 forint környékén mozgó táblagépet vásárolnunk. További előnye, hogy stabil betekintési szögekkel rendelkezik, a kijelző pedig alapvetően egészen jó kontraszttal és fényerővel rendelkezik. Kifejezetten tetszik, hogy az akkumulátor még a legnagyobb terhelés mellett is órák hosszat bírja, garantáltan rendelkezésünkre áll egy munkanapon át. A billentyűzet viszont nem fog mindenkit megörvendeztetni, de ezen se lepődjünk meg, hiszen nem egy üzleti noteszgépről van szó – a képernyőn való gépelésnél mindenféleképp jobb, hiszen minimális mechanikus visszajelzés dolgozik a kezünk alatt.

HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt 

  HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt

Az előbbi tulajdonságok már önmagukban is beszédesek, de érdemes a vetélytársak palettájával is párhuzamba állítani a Pavilion x2-őt. Az Acer Aspire Switch 10 előnye a kijelzőben rejlik, az Asus Transformerbook T100 viszont mindkettőnél jobb üzemidőt garantál – mégis, ezek a különbségek nem annyira markánsak. Az üzemidő mindhárom esetben több, mint elégséges, a képminőségre egyik esetben sem panaszkodhatunk. Véleményem szerint, egy kifejezetten szubjektív és egy praktikumhoz kapcsolódó tényezőt kell magunkban mérlegelni a megvásárlás előtt: külsőre melyik nyerte el a három közül leginkább a tetszésünket illetve, mennyire félünk Murphy-től? Ugyanis garanciális szolgáltatások tekintetében felállított sorrendet egyértelműen a HP vezeti.  
 

HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt

 HP Pavilion x2 - 10-k010nh teszt

Tetszett az írásunk? Híreinket, cikkeinket, tesztjeinket napi szinten frissítve tesszük elérhetővé a Facebook oldalunkon

Ajánlott írások:

Miért vásároljunk tabletet szakkereskedésből?

További táblagép tesztjeink.

Korábbi táblagép híreink.

Android lépésről lépésre – I. rész

Android lépésről lépésre – II. rész

MyDroid System Info: tudj meg többet Androidos eszközödről

Gabe

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét