HP Probook 450 G1 teszt

0
1306

HP Probook 450 G1 teszt

tesztalanyt a Hewlett-Packard biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Sőt! Ezzel karöltve kívánjuk felhívni a figyelmet a HP Május 5-el indult promóciójára; minden újonnan értékesített HP notebook után egy őshonos fát telepít a HP Oxigéngyárába a magyarországi tájrehabilitációs projektje keretében. Az akcióban résztvevő HP notebookok dobozában egy rövid leírást és egy kupont helyezett el a gyártó. A vásárló a kuponkód regisztrálásával egy virtuális fát is ültet. Ez azért elég jó fej dolog, nem?

HP Probook 450 G1 teszt

Áttekintés

Túl vagyunk már néhány üzleti laptopon, de eddig engem valahogy elkerültek a HP gépei teszteléseknél, pedig magam is a népes felhasználói táborban voltam sok éven keresztül. Az egyik legígéretesebb a minőségben és támogatásban erős és mégis visszafogott árazású 400-as sorozat. Lássuk tehát mire jutottam a nosztalgiázásunk során a 450-es Probookkal.

HP Probook 450 G1 teszt

A doboz tartalma

Szolid a csomagolás, a gépen kívül akkumulátor és töltő jár. A térképszerűen kihajtogatható HP-s útmutató valamint kézikönyv pedig hozza a szokásokat.

HP Probook 450 G1 teszt

 

A külső

HP Probook 450 G1 teszt

Kissé meglepődtem a kibontás után. A fedlap meg merem kockáztatni az egyik legjobb amit valaha fogtam. Gumiszerű és puha tapintású, rendkívül kellemes érzésű, ha tehetném beburkolnám vele az asztalomat is. Alul is egész jó lett a műanyag, érezhetően nem egy top-liga szintű, de távol áll a klasszikus tejfölöspohár érzéstől. Belül egy polgári belsőt kapunk, szürke és fekete matt anyagok, lakk sehol, minden a helyén és pont annyira finoman van kiképezve, hogy alig tűnjön fel az olcsóság. A burkolat anyaga egyébként fémes tulajdonságú valami, a tiszta aluhoz képest azért érezni a különbséget, de így is kellemes.

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

HP Probook 450 G1 teszt

Elöl a kártyaolvasó és a HDD aktivitását jelző led pihen

HP Probook 450 G1 teszt

A jobbos a külön audio be-és kimeneté, a 2db 2.0-s USB és az optikai meghajtó mellett a Kensington záré

HP Probook 450 G1 teszt

Baloldalon töltő csatlakozó, VGA kimenet, LAN és HDMI csatlakozó valamint 2db 3.0-s USB

HP Probook 450 G1 teszt

Hátul egy nagyon szolid Hewlett-Packard logó és kész

Billentyűzet

Egy erős átlagos lett a billentyűzet, amely szigetes kialakítású, elég jó nyomáspontokkal és méretű gombokkal rendelkezik. Az alátámasztás is remek, numerikus részt is kapunk. Kisebb ergonómiai hiba volt nekem a zsugorított 0 a bal felső sarokban valamint a kurzormozgató billentyűk is elég furán lettek megoldva. Háttérvilágítás nincs, ez a drágább gépek privilégiuma továbbra is.

A visszajelzőkből a Caps és Num Lock is a helyükön világítanak, továbbá a mikrofon is némítható amit kis led jelez.

   HP Probook 450 G1 teszt

Touchpad

Itt is beérett a munka gyümölcse: a felület nagyon jól siklik, a gombok vajpuhán kattannak. Utóbbi megváltás a kemény egész pados megoldások után. Van multi-touch természetesen, 10-ből 9 alkalommal szépen érzékeli is őket. Itt is átment tehát a gépünk a rostán.

Némi észrevétel, hogy a legutóbb tesztelt Inspirontól eltérően itt nem középre hanem még balrább tolták ki a padot. Ez olykor csuklótámasz szinten kellemetlen lehet.

HP Probook 450 G1 teszt

Hang

Ugyan sokadlagos egy ilyen gépnél, de akad sztereó hangszóró egész jó minőségben. Az esti filmhez mindig jól szolgáltak még magas hangerőn is. Mélyek azért hiányoznak, de ezt egy külső hangfallal bármikor tudjuk pótolni, ami a szokásostól eltérő módon ismét külön aljzatban teljesedik ki.

Külön kiemelném a fizikai némító gombot. Kötelezővé tenném, a hálózati kapcsolóval és hangerő állítókkal együtt minden gépen.

Kommunikáció

A Gigabites LAN mellé Atheros AR9565 b/g/n szabványos Wi-Fi érkezett közepesen jó érzékenységgel, valamint Bluetooth 4.0-s verzióban. 2 vastagabb falat még átvitt a gép 3Mb-os másolással, utána esett drasztikusan, ami nem vészes, ezt tudja kb. a legtöbb hasonló eszköz a lakásunkban.

Kijelző

Itt éreztem, hogy betalált a gazdasági osztály. Sajnos elég fakóra sikerült a kijelző, ami standard HD felbontású és matt felülettel bír. Kültéren és nappal szemben így ellenállóbbak vagyunk, de színek alapesetben nagyon hidegek és tompák. Nyilván felárért lehetne jobb, ezért is vannak nagyobb típusok.

A zsanér viszont abszolút kedvenc lett: egyetlen kézzel is nyitható a gép felborulás veszélye nélkül. Ez ritka dolog, nagyon tetszetős tulajdonság. A nyílásszöge egyébként pont elegendő, olyan 140 fok körüli.

HP Probook 450 G1 teszt

HP Probook 450 G1 teszt HP Probook 450 G1 teszt HP Probook 450 G1 teszt

HP Probook 450 G1 teszt

Bővíthetőség

Soha nehezebb bővíthetőséget: 2 reteszt kell eltolnunk és az alsó rész egyből lepattan. HDD és RAM cseréje nevetségesen egyszerű. Egyéb takarításhoz viszont kell majd további bontás. A belső egyébként egy egész merev vázra van fogatva, innen is adódik a gép stabilitása.

HP Probook 450 G1 teszt HP Probook 450 G1 teszt

Tápellátás

A szolid processzor mellé 65W-os töltő járt ezúttal, a grafikus rész sem terheli túl a gépünket majd a konnektor felől.

Garancia

3 év Háztól-Házig garancia tartozik alapesetben is a gépünkhöz ami jó hír. Hiba esetén a futárszolgálat végzi a laptop szállítását a szervizbe és onnan vissza is.

Használatba vétel

Itt gyakorlott felhasználóként 8.1-es Windows Professional operációs rendszer telepítése után csak a SoftPaq nevezetű alkalmazást töltöttem le. Itt 1 kattintással megkeresi a gépünk a drivereit és fel is telepíti őket. Rém egyszerű és okos megoldás, már csak ezek miatt is érdemes üzleti masinába fektetni a pénzünket, rengeteg időt és bosszúságot spórol meg.

Ezen felül biztonsági csomag és végeleges fájmegsemmisítő szoftvert is kapunk. Továbbá fontos kiemelni, hogy teljes WIndows 7 rendszer támogatás is van a háttérből a gépünkhöz.

HP Probook 450 G1 teszt

HP Probook 450 G1 teszt HP Probook 450 G1 teszt

Processzor

Egy szolidabb Intel Core i3-as processzort kaptunk a tesztkonfigban, amely maximálisan 2.4GHz-es órajelet tud felmutatni a 2 magos kiépítéséből, valamint képes 4 szálon is végrehajtani az utasításokat. Fogyasztása is kellemesen alakult, a Turbo órajel emelő és akkumulátor csipegető hatása itt élből hiányzik, ergo M-es processzor létére is képes volt az átlagnál jobb üzemidőt összehozni. Míg teljesítménye azért nem rossz így sem.

HP Probook 450 G1 teszt

Rendszer teljesítmény

A gyári HDD hozza az átlagot minden szempontból, a memória is elegendő volt a 4GB-os méretével. Előbbit SSD-re cserélni gyerekjáték, utóbbit pedig egy másik modullal könnyen bővíthetjük 8GB-ra ha úgy hozná a szükség.

HP Probook 450 G1 teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Az Intel HD4600 kötelező jelleggel hozza az elvártakat, már ami a mindennapokat érinti, játék terén az AMD 8750M-es kártyáját használhatjuk. 

HP Probook 450 G1 teszt HP Probook 450 G1 teszt

3DMark13 immáron a Sky Driver eredménnyel:

HP Probook 450 G1 teszt

Az eredmények a GeForce 740M közelébe rakták az AMD üdvöskéjét, tehát a kategória abszolút megfelelő. A játékokban való optimalizáció lesz itt az ami a vörösöket gyengítheti, ilyen konfigurációban ez mondjuk sokadlagos szempont, hamarosan viszont egy elviekben nagyon erős konfigról is ki fog derülni, hogy mennyire komoly hátrány ha nem erre fejlesztenek.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Az akkumulátoros üzemidő M-es processzorhoz képest egész jóra sikerült, a zajszint is maximálisan kielégítő. Néha a HDD percegése és erősebb terhelés alatt a ventilátor szélzaja zavaró, egyébként néma csend lohol a 450-es Probookkal.
A hőmérsékleti adatok is meglepően alacsonyak maradtak, bár a hardver sem túl erős az igaz. Ez a pont tehát összeségében jelesre vizsgázott, ezt el is vártam mondjuk egy ilyen masinától.

HP Probook 450 G1 teszt

Értékelés

Lássuk akkor mit ad nekünk a HP és mit nem. Gyakorlatilag inkább a “mit nem” részt kell kifejteni, mert ez a rövidebb lista. Kijelzőben van némi hiányosság, egy-két ergonómiai hiba a billentyűzeten vagy a talán kissé balra elcsúszott érintőpad még belefér, vannak sokkal rosszabbak is sajnos ezen az árszinten.

Egyébként megkapjuk a 3 év garanciánkat, a remek készülékházat, az okos letöltőszoftvert és pár másik kevésbé érdekeset. Ezen felül pedig egy teljesen jól kihasználható hardvert és rengeteg olyan apróságot, amiért érdemesebb még egy keveset rászánni egy laptopra. Általánosan szinte mindenben jól teljesített ami elég ritka mutatvány, főleg ennyiért. Mindenképpen előre raknám azon a képzeletbeli listán, amire a leendő esélyesek kerülnek fel belépő-üzleti noteszgép vásárlás során.

HP Probook 450 G1 teszt

HP Probook 450 G1 teszt

 

HP Probook 450 G1 teszt HP Probook 450 G1 teszt HP Probook 450 G1 teszt

HP Probook 450 G1 teszt HP Probook 450 G1 teszt HP Probook 450 G1 teszt

 

Mulder

 

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét