HP Probook 450 G2 teszt

0
1655

HP Probook 450 G2 teszt

Bevezető

A családot már régóta szolgálja egy Probook 4535s, illetve jó fél éve bővültünk egy újabb generációs Probookkal, egy 455-tel is, így kíváncsian vártam hát, hogy vajon mit tud, mi újat hoz a HP legújabb üzleti kategóriás gépe, nevezetesen a Probook 450 G2.

Hirdetés

A tesztgépet ezúttal is a Laptopszalon.hu ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében:

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

 

Specifikáció

HP Probook 450 G2 teszt

Kicsomagolás

Átlagosnál nagyobb méretű, mondhatni dupla vastagságú dobozban kaptam meg a gépet, mely a szokásos akku-töltő-dokumentáció trión kívül egy egész korrekt táskát is magában foglalt, ami szép gesztus a gyártótól. Driver lemez ezúttal sincs a csomagban, azokat az internetről kell majd letölteni a géphez, amiben segítségünkre lesz majd a SoftPaq nevű program, melynek feltelepítése után már gyerekjáték lesz a gép teljes „feldriverezése”.

HP Probook 450 G2 teszt

 

Külső

Találkoztam már az újabb szériás Probookkal, így nem ért meglepetés a külsőt tekintve. Ha valaki látott már új Envy-t vagy Pavilion-t, akkor neki is ismerős lehet a design. Szinte ugyanaz a formaterv, ugyanazok a lekerekítések, zsanérszerkezet, hangszóró elhelyezés, tényleg nagy a hasonlóság, na. Az anyaghasználatra és összeszerelésre egy rossz szavunk sem lehet, nem recseg-ropog, nincsenek illesztési hibák, egyben van a gép. Az egész burkolat matt, sehol nem találkozunk fényes, ujjlenyomatgyűjtő felületekkel. Na jó, a gumírozott fedlapon egy-egy zsírosabb ujjlenyomat meglátszik, de talán ez megbocsájtható neki a kellemes tapintásért cserébe. Belül szálcsiszolt fém felület veszi közre a billentyűzetet és a touchpadet, ami kimondottan elegánssá teszi a tesztalanyt. Minden egyéb helyen műanyaggal találkozunk, de azokból is a jobb fajtából, szóval azt kell mondanom, hogy külsőre tényleg nagyon kellemesre sikerült a masina, és amellett, hogy masszív, minőségi, és még elegáns is, bármilyen környezetben megállja a helyét, legyen az iroda, nappali, egyetem, vagy akár szimplán a gyerek íróasztala.

HP Probook 450 G2 teszt HP Probook 450 G2 teszt

HP Probook 450 G2 teszt HP Probook 450 G2 teszt

Kijelző

Akár CTRL+C – CTRL+V-vel jöhetne ide a korábbi Fujitsu A544 tesztből (LINK) a kijelzőt leíró rész, ugyanis a helyzet nagyon hasonló: 15,6” átmérőjű, 1366*768 pixel felbontású, matt bevonatú TN+film panel, mely se nem rosszabb, se nem jobb a nagy átlagnál. A színek szemből még nem olyan rosszak, viszont elég könnyen elcsúsznak, ha oldalról, vagy alulról/felülről akarjuk szemlélni, tehát ne várjunk 180°-os betekintési szögeket. Öröm az ürömben, hogy legalább a minimális és maximális fényerő egész jó, mely a matt felületnek köszönhetően azért viszonylag jó olvashatóságot eredményez még világosabb, naposabb helyeken is. Mint ahogy már írtam, a kijelző kávája is matt bevonatú, mely ezúttal is magába foglalja a webkamerát a hozzá tartozó sztereó mikrofonnal és állapotjelző kis leddel. A zsanérok meglehetősen stabilan tartják a kijelzőt, viszont nem annyira, hogy feszegetni kelljen a kinyitáshoz, és így legalább egy kézzel is fel lehet nyitni, ez jó pont.

HP Probook 450 G2 teszt HP Probook 450 G2 teszt

HP Probook 450 G2 teszt

HP Probook 450 G2 teszt

Beviteli eszközök

Üzleti kategóriás gépeknél nagyon fontos, hogy milyen a beviteli eszközök kivitelezése. Kezdjük a billentyűzettel, mely ezúttal is feketében pompázik, szigetes elrendezésű, és a „HP-san összenyomott” kurzorvezérlőkön kívül sok panaszunk nem lehet rá. A merevség remek, nem horpad, nem hullámzik sehol sem – köszönhetően a belső merevítéseknek -, a gombok viszonylag rövid úton járnak, kellemes a nyomáspontjuk, és szerencsére az anyaghasználat is rendben van, nem fognak olyan könnyen koszolódni sem a gombok, sem pedig az azok közötti rész. Röviden és tömören: a billentyűzet nagyon jól sikerült, kényelmesen lehet vele gépelni akár hosszabb időn keresztül is; egyedül a világítás hiányozik.

HP Probook 450 G2 teszt

HP Probook 450 G2 teszt

Hasonlóan jó lett a touchpad is. Mérete kellően nagy, felületén könnyen tudunk navigálni, támogatja a többujjas műveleteket, vannak különálló jobb és bal kattintásért felelős gombok, melyek halkan, kattogás nélkül teszik a dolgukat, nyomáspontjuk pedig kifejezetten kellemes, lágy. A bal felső sarokban van még egy duplakattos touchpad on/off pontunk is, mely kikapcsolt állapotban narancssárga színnel tudatja velünk, hogy őt bizony most hiába taperolnánk, nem vevő az efféle kapcsolatra.

HP Probook 450 G2 teszt

Extraként van még ujjlenyomatolvasónk, mely a palmrest jobb szélén található, különféle titkosítási, azonosítási és biztonsági funkciókat láthat el. Nem utolsó sorban van két extra gombunk, melyek a vezeték nélküli kapcsolatokért és a hangszórók némításáért felelősek – jól jöhet, ha hirtelen kell elhallgattatni a gépből kiáramló hangokat.

HP Probook 450 G2 teszt HP Probook 450 G2 teszt

És mindezt a már korábban említett, szálcsiszolt fém burkolat foglalja magában, mely tényleg minőségi és elegáns géppé teszi a 450 G2-t.

HP Probook 450 G2 teszt

Portok, csatlakozók, kommunikáció és bővíthetőség

A gép elején balról jobbra haladva kapunk egy szolid, merevlemez aktivitást jelző kis ledet, mellette az SD kártyaolvasót, mást nem.

HP Probook 450 G2 teszt

Jobbra került egy 3.5mm kombinált jack csatlakozó, 2 darab USB2.0, optikai meghajtó és a Kensington zár.

HP Probook 450 G2 teszt

Hátul az akkumulátoron és a zsanérokon kívül semmi érdekes nincs, maximum egy HEWLETT-PACKARD felirat.

HP Probook 450 G2 teszt

Bal oldalon egy töltőcsatlakozó egy apró kis leddel, hűtéskivezetés, VGA, gigabites Ethernet, HDMI, és 2 darab USB3.0 található.

HP Probook 450 G2 teszt

Alul nem kapunk csatlakozókat, csak a cserélhető akkumulátort és a hideg levegő beáramlásához szükséges szellőzőnyílásokat látjuk. Egyetlen egy csavar eltávolítása után hozzáférünk a bővíthető, cserélhető alkatrészekhez, mint pl. a RAM foglalatokhoz vagy a HDD-hez…éééés….éééés az m.2 SATA foglalathoz, mellyel gyerekjáték a gép „gyorsulástuningja” – és így nem kell bűvészkedni az ODD kipakolásával sem, minden maradhat a gépben (mégiscsak könnyebb és egyszerűbb így a gép SSD-vel való bővítése). Gondolom mondanom sem kell, hogy egyből fogtam is a csavarhúzót, lekaptam a szerelőnyílást, és pattintottam is a HDD helyére a jól bevált SSD-met (bár stílusosabb lett volna, ha a HDD mellé rakok be egy m.2 SATA SSD-t). Hogy miért? Kollégám szavaival:
 – kevésbé melegszik a háttértár
 – nincs rezonancia
 – a mozgó alkatrészek hiánya miatt kisebb a meghibásodás esélye

– kisebb energiafogyasztás = nagyobb akkumulátoros üzemidő
– a HDD maximális 150 folyamatához képest az SSD akár 100.000 folyamatot is el tud végezni egyszerre
 – HDD 17ms-os válaszidejéhez képest az SSD 0,01ms alatt reagál, így szinte semmire nem kell várnunk.

HP Probook 450 G2 teszt HP Probook 450 G2 teszt

Lényegében tehát sokkal gyorsabb lesz tőle gépünk (konkrétan ez a HP SSD-vel oda-vissza veri az i7-es HDD-s gépemet), minden azonnal történik, tovább megy akksiról, és az adataink is nagyobb biztonságban lesznek. De erről részletes tesztünk is van, érdemes elolvasni.

Természetesen vezeték nélküli kapcsolódásra is van lehetőség, ehhez egy Realtek RTL8723BE a/b/g/n wifi kártyát kapunk, és a bluetootról sem kell lemondanunk, szintén van a gépben, ráadásul a legújabb 4.0 szabvány.

Hangszórók

A billentyűzet fölött elterülő fémrács mögött található a sztereó hangszórópár, mely…mely üzleti gép ellenére egész korrektül szól – de ezen nem lepődök meg a Probookos közös múlt után. Nem akarok megszólni egyetlen másik multimédiásnak mondott csoda hangszórós gépet sem, de nem egy olyan géppel találkoztam, amiket a Probook lepipált hangzásban. Hangosan, torzításmentesen, egész korrektül szól, és bár nyilván nem erről fogunk házibulikat tartani, de tényleg kellemes csalódás volt, ahogyan egy youtube filmtrailer vagy zene megszólalt, tényleg pozitívum ebben a kategóriában.

HP Probook 450 G2 teszt

Processzor, grafikus kártya

A külsőn kívül a belsőnél is történtek változások a G1-es 450-hez képest. Itt már nem M-es végű processzorokat kapunk, hanem az energiatakarékosabb U végűeket, jelen esetben egy Haswell alapú Intel Core i5-4210U-t. 15W TDP jellemzi, támogatja az Intel Hyper-Threading technológiát, így 2 maggal 4 szálon képes dolgozni, megkapta a TurboBoost-ot is, mellyel az 1,7GHz-es órajel fel tud kúszni egészen 2,7GHz-ig, szóval nem egy rossz darab.

HP Probook 450 G2 teszt

HP Probook 450 G2 teszt

Videókártyából kettő is rendelkezésünkre áll. Adott ugye az i5-4210U miatt egy Intel HD Graphics 4400, mely mellé kapunk egy Radeon R5 255-ös dedikált kártyát is 2GB DDR3 VRAM-mal, mely körülbelül egy Geforce GT820M-840M szintjét hozza vörös köntösben. Tehát elmondhatjuk, hogy ha nem is 3 monitoron kimaxolva, de HD felbontáson visszavett grafikai beállítások mellett azért újabb címekkel is játszogathatunk, nemcsak a pasziánsz fog kellő sebességgel futni.

HP Probook 450 G2 teszt HP Probook 450 G2 teszt

Lényegében egy elég erős és gyors gépet kapunk a pénzünkért, mely a mindennapi feladatok mellett egy kis alkalmi játéktól sem riad vissza. Akinek meg tényleg fontos, hogy minden egy szempillantás alatt történjen, az ne i7-es processzorban gondolkodjon, hanem SSD-ben, nem fogja megbánni, ezt garantálom.

HP Probook 450 G2 teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

Szintén egy olyan rész, ami kicsit meglepett. Régebbi üzleti HP-k jellegzetessége volt, hogy állandóan hallatta a ventilátor a duruzsoló hangját. Na itt ilyennel nem találkoztam, ritkán indult be a hűtés, lényegében egy nagyon csendes gépről van szó. A legdurvább, hogy terhelés hatására sem volt nagyon hangos, és nem melegedett különösebben, maximum kellemesen langyos lett a burkolat.

HP Probook 450 G2 teszt

Garancia

Üzleti gép volta miatt elvárhatjuk, hogy a garancia se legyen konzumer. És nem is az, hiszen a HP büszkélkedhet az egyik legjobb hazai szervizhálózattal, melyről bővebben itt lehet olvasni. A lényeg, hogy ha bármi gond lenne a géppel, akkor a felhasználónak nem kell hosszú heteket, hónapokat várnia a gépére, mint egyes gyártók esetén (khmmm…Lenovo), mert a hazai support kellő alkatrész ellátottsággal rendelkezik ahhoz, hogy a felhasználó a legrövidebb időn belül kapja vissza a gépét, melyre egyébként 3 év gyártói garancia vonatkozik.

 

Értékelés

Őszintén? Nekem nagyon tetszett a 450 G2 mind külsőre, mind anyaghasználatra és minőségre, mind pedig teljesítményre. Ha ránéz az ember, egyből látja, hogy ez bizony nem egy olcsó konzumer kategóriás gép, és ez az érzés tovább fokozódik, mikor kézbe is veszi. A teljesítményre szintén nem lehet egy rossz szavunk sem, a benne lévő hardver erős, és a szokásos irodai felhasználás, netezés, filmezés mellett még szolidabb játszadozásra is befoghatjuk. Kényelmes a billentyűzete, jó a touchpad is, a hangszórói üzleti géphez képest egész jók, nagyon jó a hűtése, a 3 éves garancia már csak hab a tortán, tényleg egy korrekt gépet dobott össze a HP. Persze meg kell említeni a másik oldalt is, ahol leginkább csak a kijelző átlagosságát tudom felhozni, mint negatívum. Ugyan a tesztkonfig nyaldossa a bruttó 200eFt-os végfelhasználói árat (HDD-vel), viszont még így is azt mondom, hogy megéri az árát. Akinek ez mégis sok lenne, még mindig választhat olcsóbb verziót is, ott van pl. az AMD-s 455 G2 ~150eFt-ért 5 év gyári garanciával, ugyanezzel a külsővel, és szintén korrekt hardveres felszereltséggel.

De nem akarom húzni az időt, gondolom a kedves olvasó is erre vár, jöjjön hát az ítélet: részemről erősen ajánlott gép! Az elődökhöz képest fejlődött, semmi szégyenkeznivalója nincs, hozza mindazt, amit a Probook családtól elvárunk. 

HP Probook 450 G2 teszt

HP Probook 450 G2 teszt

 

HP Probook 450 G2 teszt  HP Probook 450 G2 teszt  HP Probook 450 G2 teszt

HP Probook 450 G2 teszt  HP Probook 450 G2 teszt  HP Probook 450 G2 teszt

 

Andrew

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

– Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2014-ben?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét