HP ProBook 4535s teszt

0
72

Bevezető

Szerkesztőségünk vendége most a HP ProBook 4535s, mely a gyártó kis-és közép vállaltoknak szánt, üzleti kategóriás terméke. A notebookot a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra, ahol ez a termék már 149.900Ft-tól elérhető. A HP ProBook sorozat tagjai a régiekkel együtt úgymond „image kompatibilisek” ami azt jelenti, hogy külső jegyeikben egyformák, de méretükben eltérők.  

13.3″ HP Probbok 4320s –> 4330s

15.6″ HP ProBook 4520s –-> 4530/4535s

17.3″ HP ProBook 4720s –> 4730s

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mit is jelentenek a számozások. A típusszám első karaktere a „4”-es azt jelenti, hogy a termék a ProBook „s” sorozatához tartozik. A második karakter, jelen esetben az „5”-ös szám a kijelző méretére utal. A harmadik karakter a ProBook sorozat generációk közötti váltást jelenti, mely esetünkben a 3.-ik generáció (4510s < 4520s < 4530s). A negyedik karakter a platform függvénye („0”- Intel / „5”-AMD), a típusszám utolsó karaktere az „s” jelölés, pedig a „standard”, avagy belépőszintet jelenti. 

HP ProBook 4535s teszt

Mivel a termék üzleti kategóriás, a gyártó kiemelt figyelmet fordított a megbízhatóságra, ugyanis a Hewlett Packard a ProBook sorozatot munkára tervezte. Az ilyen kategóriás termékek esetén a gyártók, köztük a HP is kiemelt figyelmet fordít a szériahiba kiküszöbölésére. Ezek a termékek piacra kerülésük előtt több tesztfázison is átmentek consumer társaikkal ellentétben, hogy a kisebb meghibásodások és szériahibák lehetőségét a minimálisra csökkentsék. Mint minden notebook esetén, még legmegbízhatóbbak között is előfordulhat egy esetleges meghibásodás, viszont a gyártó, jelen esetben a HP, ezt kellő alkatrész ellátottsággal és megfelelő szerviz háttérrel kívánja orvosolni. Ha valaki jobban bele szeretne merülni az üzleti kategóriás notebookok előnyeibe, annak ajánlom a korábban már megjelent „Business notebook vs Consumer notebook” című cikkünket, a kiváló HP supportról pedig a következő „HP notebook support” című cikkünkben lehet olvasni.

HP ProBook 4535s teszt

A HP ProBook 4535s nem egy hétköznapi notebook, ugyanis megtalálható benne az úgynevezett HP 3D Drive Guard, mely egy fizikális merevelemez védelem, így adataink nagyobb biztonságban lehetnek. Consumer társaival ellentétben a mérnökök már figyeltek a könnyű szerelhetőségre is, mivel a hátlap két gomb megnyomása esetén könnyedén levehető és így a belső tartalom másodpercek alatt bővíthető, ráadásul mindez nem jár garanciavesztéssel.

HP ProBook 4535s teszt

A szálcsiszolt alumíniumborítás nem csak széppé, hanem roppant masszívvá is teszi a notebookot. A többi alumíniumborítású notebookkal ellentétben itt sehol nem találunk hézagokat, vagy illesztési problémákat, nevéhez illően mérnöki pontossággal van összerakva.

Jobb oldal: 2x usb 2.0, opcionális modem, optikai meghajtó

HP ProBook 4535s teszt

 Bal oldal: kensington zár, töltő csatlakozó, hő kivezető nyílás, d-sub, lan, hdmi, 1x usb 3.0, 1x usb 2.0, pcimcia express card

HP ProBook 4535s teszt

 Szemből nézve: SD-MMC kártyaolvasó, audio ki és bemenet

HP ProBook 4535s teszt

 Hátulról nézve: akkumulátor, fém zsanérok 

HP ProBook 4535s teszt

 Alulról nézve: akkumulátor és annak nyitógombjai, szellőzőnyílások, gombnyomásra levehető hátlap takarófedele, gumitalpakHP ProBook 4535s teszt

 

  Kijelző

A zsanér kifejezetten bika, masszívan tarja kijelzőt holtjáték nélkül, borítása pedig fém így remélhetőleg nem fog eltörni a hosszú évek használata után sem. A ProBook 4535s-ben egy tükröződésmenetes TN+film technológiás, 16:9-es képarányú, 15″6 méretű, 1366×768-as felbontású LED háttér világítású kijelző található mely külső, erős fényhatás esetén is látható képet ad. Nincs az úgynevezett „tükör” effektus, amikor a fényes bevonat miatt magunkon kívül semmit nem látunk.

HP ProBook 4535s teszt

A TFT kijelzőkről annyit kell tudni, hogy minél magasabb a panel felbontása annál szebb a képe. Ez az általánosság igaz az összes gyártó összes modelljére. Sajnos itt mutatkozik meg a széria egyik legnagyobb gyengepontja, ugyanis a termék nem kapható 1366×768-nál nagyobb felbontású panellal. A tesztalany kijelzőjének betekintési szögei, színhűsége és fényereje viszont rendben van, tulajdonképpen átlagos. A fényerő eloszlás is egyenletes, szabad szemmel nézve nincsenek sem a sarkokban és alul sem jobban megvilágított részek, mely a LED technológiának köszönhető.  

 

Billentyűzet

Amikor legelőször képen megláttam a billentyűzetet nagyon megtetszett ez az úgy nevezett „szigetes” kialakítású megoldás. Sokan nem szeretik és előítéleteket vonnak le, mivel minden Magyar ember nehezen tűri a változásokat. Elöljáróban leszögezném, hogy ilyen kényelmes és jó minőségű szigetes billentyűzettel csak az EliteBookok esetén találkoztam. A billentyűzet karakterek enyhén gumírozott hatást keltenek, nem látszódik meg rajta se a maszat se az ujjlenyomat. A karakterek leütése halk és a fentebb említett anyaghasználat miatt roppant kényelmes. Az alátámasztásról szintén csak elismerően tudok vélekedni, nagyon erős nem hajlik sehol még egy millimétert sem. 

HP ProBook 4535s teszt

És, hogy csak fokozzam a dolgokat a HP ProBook 4535s „lélegző” billentyűzettel rendelkezik, ami annyit tesz, hogy a hűtéshez szükséges levegőt a billentyűzet közül szívja be. Ennek több előnye is van, az egyik, hogy a notebookot bátran használhatjuk ágyban és ölben is mert a hűtéshez szükséges levegőt felülről a billentyűzet közül szívja be. A másik nagy előny pedig az, hogy általában alulról megy be a legtöbb szösz, por, szőr és még isten tudja mi, ami eldugítja a rézlamellákat. Ha rézlamellák eldugulnak, akkor a notebook hűtéshatékonysága csökken és szeretett gépünk olyan lesz, mint valami vulkán. 

 

Touchpad 

Már az előző szériás HP ProBook 4520s érintőpadjával is voltak gondok, mely szerintem használhatatlan volt, bár egy USB-s egér csodákra képes. A ProBook 4530s esetén sokat javultak a dolgok. Az érintőfelület matt borítást kapott, mely kellemes érzetet biztosít a felhasználó számára, de a görgető felület kissé pontatlan. Próbáltam HP-s gyári driverekkel és a Synaptics driverével is, de egyikkel se volt az igazi, utóbbival még a letiltó gomb se működött, mely a touchpad bal felső sarkában található és dupla koppintással aktiválható. Az érintőpad után sajnos annak gombjaival sem voltam megelégedve, mivel rövid úton járnak és kattanós hangot adnak ki. Én úgy gondolom, hogy a touchpad gomb legyen gumiborítású és néma működésű. Sajnos ez nem jött össze….

HP ProBook 4535s teszt

 

 Webkamera és hangszórók 

Belép szintű üzleti kategóriás termék lévén a 4535s-ben érdekes módon 1,3 megapixeles webkamera van, ami ebben a kategóriában ritkaságnak számít, ráadásul a notebook-os viszonylatban jónak mondható SRS Premium Sound hangszórókat is megtalálhatjuk még. Ez a hangrendszer zenehallgatásra és filmnézésre egyaránt alkalmas, mely maximális hangerőn sem torzít.

HP ProBook 4535s teszt

 

 

Hardver és tesztek >

[BREAK] 

Hardver

2011 nyarán mutatkozott be az AMD Llano mobile Sabine platformja melyről már korábban cikkeztünk: KATT. 

HP ProBook 4535s teszt

 

Processzor

Az AMD A4-3305 processzor, avagy APU 2 aktív CPU maggal és egy integrált Radeon 6480G grafikus vezérlővel rendelkezik, mely 240 számolóegységgel van ellátva és 444MHz-es órajelen pörög. . A CPU alapjáraton 1,9GHz-es órajelen működik, mely a TurboCore technológiánk köszönhetően, ha az alkalmazás igényli akár 2,5GHz-en is tud működni.

HP ProBook 4535s teszt

 

Videokártya

A HP ProBook 4535s-ben találunk még egy 1GB DDR3-as memóriákkal ellátott dedikált AMD Radeon HD7450-et is, mely a Crossfire technológiának köszönhetően Radeon HD6510G2-re változik, így a gyöngébb VGA kisegíti az erősebbet pár számítási feladatban. Mint korábban, itt is tapasztalhatjuk, hogy a GPUz nevű tesztprogram szeret butaságokat kiírni, de az AMD honlapjáról ez korrigálható. Szóval a Radeon HD610G2 1GB különálló GDDR3-as, 900MHz-en járó memóriákkal rendelkezik és mindezt 400 számolóegységgel és 64 bites BUS-on teszi 600MHz-en járó GPU órajellel.

HP ProBook 4535s teszt

 

Tesztek

Felsorakoztattuk a leggyakrabban használt mobil CPU-kat, hogy látható legyen a különbség. Mint azt sejtettük is a tesztelt példányok közül az A4-es APU a leggyöngébb, bár a legolcsóbb is. Hétköznapi használat esetén (internet, HD filmek), viszont kielégíti elvárásainkat.

HP ProBook 4535s teszt 

HD Tunde Pro 5.00

HP ProBook 4535s teszt

 Windows 7 élményindex

HP ProBook 4535s teszt

 

Hőmérséklet, zaj

Az alap CPU hőmérséklet 42-44°C között ingadozott egy egész napos használat után is, a zajszint viszont az átlagnál magasabb 10db volt. Nem kell megijedni, nem hangos a notebook, de egy vállalati környezetbe szánt termék esetén sokkal fontosabb, hogy megfelelően lehűtse a készüléket, amit a 4535s kiválóan meg is tett. Körülbelül 1 órán át nyúztam a Call of Duty 4-el és a Star Craft 2-vel, de a processzort nem igazán sikerült 72°C fölé, a GPU-t pedig 67°C fölé tornáznom. A játék közben történt terhelés után is csak 20db zajszintet mértem, ami mondjuk a HP Pavilion DV6 esetén 26db is volt.

HP ProBook 4535s teszt

Az Aida64 rendszerstabilitási tesztjével megmértem, hogy az AMD A4-es CPU-ból 100%-os terhelésen mit lehet kihozni kikapcsolt diszkrét grafikus vezérlővel. A Maximális 62°C-os hőmérséklet egész jó, ahhoz képest, hogy mondjuk a Fujitsu LifeBook A531 Intel Pentium B960-as tesztjében a CPU több mint 70°C fölé emelkedett. Végszóként a hűtésről azt tudom elmondani, hogy míg alapjáraton picivel hangosabb társainál, addig hűtéshatékonyságban megelőzi őket.

HP ProBook 4535s teszt

 

Burkolati hőmérsékletek “alap”

HP ProBook 4535s teszt

A burkolat átlag felhasználás esetén mindenhol hűvös volt, ami az 1 órás játék után sem sokat változott. A legmelegebb pont, ami talán említésre se méltó az a készülék alján, a hő kivezető nyílásnál volt, ahol 37°C-ot mértem. A HP mérnökei úgy látszik nagyon ügyesen megoldották a készülék hűtésrendszerét.

Burkolati hőmérsékletek “terhelt”

HP ProBook 4535s teszt

 

Akkumulátor

A ProBook 4535s-ben egy 6 cellás 47Wh Li-Ion akkumulátor található. Az akkumulátort most két tesztfázison is átvittem, amire tulajdonképpen ráment egy egész napom, de így legalább átfogóbb képet kapunk az üzemidőről. Az első tesztben közepes fényerővel és hanggal DiviX filmet játszottam le, amivel 5 óra 30 percig üzemelt a notebook, utána pedig minimális fényerővel, minimális terheléssel teszteltem, ami 7 óra 40 perces üzemidőt eredményezett. Ezek az eredmények kiválóak, ami jórészt az AMD A4-es APU-jának köszönhető.

HP ProBook 4535s teszt

 

 

Játék >

[BREAK]

Játék

 

Call of Duty 4 – Modern Warfare

(1366×768) HIGH

HP ProBook 4535s teszt

HP ProBook 4535s teszt

HP ProBook 4535s teszt

 

StarCraft II 

(1366×768) MEDIUM

HP ProBook 4535s teszt

HP ProBook 4535s teszt

HP ProBook 4535s teszt

 

Értékelés >

[BREAK]

Értékelés

Ebben a tesztben bevezettünk egy pontozási rendszert, melynek köszönhetően igény szerint össze lehet hasonlítani a notebookok tulajdonságait. Ezalatt az 1 hét alatt, amíg nálam volt a HP ProBook 4535s nagyon megszerettem a gyönyörű formavilága és kiváló anyaghasználata miatt. Mint minden notebook esetén itt is  találkozunk negatívumokkal. A számomra leg fájóbb a touchpad volt, ugyanis a görgető felület kissé pontatlan, valamint a gombok rövid úton járnak és kattognak. De, tulajdonképpen ezen tulajdonsága volt az egyetlen igazi negatívum számomra, ami másoknak lehet nem is lényeg, ugyanis a felhasználók nagy része nem tud viszonyítani, valamint nem is használja az érintőpadot. Az értékelésben viszont sokkal több pozitívum van, mint negatívum, így hát emeljük ki a nagyszerű, fémborítással rendelkező zsanérokat, a kijelzőt, mely ugyan, csak sima HD (1366×768) felbontásban kapható, de legalább matt felületű. Ami említésre méltó még, hogy a 4535s egész jó hangszórókkal rendelkezik, valamint kitűnő akkumulátoros üzemidővel. Ha mindezeket figyelembe vesszük és hozzáteszünk egy kiváló szervizhátteret, melyhez 3 év garancia társul és mindezt kevesebb, mint 150.000ft-ért birtokolhatjuk, elmondható, hogy a HP ProBook 4535s ezen felszereltséggel kiérdemelte a különösen ajánlott plecsnit.

HP ProBook 4535s teszt

 

Pucu

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét