HP ProBook 455 G2 teszt

0
1205

HP ProBook 455 G2 teszt

A HP ProBook 455 G2 tesztgépet a Laptopszalon adta kölcsön, köszönjük. A  készülék megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

 

Áttekintés

HP ProBook 455 G2 teszt

Mivel lehet manapság kitűnni a tömegből? Adjunk olcsón olyan extrákat amikre nincs példa még sokkal magasabb kategóriákban sem, burkoljuk gusztusos csomagolásba és várjuk a hatást. Mivel már egy ideje forgalomban van a készülék bátran kijelenthetjük: bejöttek a számítások, a ProBook 455 G2 a kategóriában felkavarta a port rendesen.

A doboz tartalma

  HP ProBook 455 G2 teszt

Az egyszerű doboz akkumulátort, töltőt és kábelt valamint magát a laptopot tartalmazza. Az elmaradhatatlan beüzemelési paksaméta sem marad el természetesen.

 

A külső

Sokat nem gondolkoztak a dizájn kialakításán, a mostani aktuális Pavilion és ProBook széria egyaránt ezt az enyhén kagylósított házat használja kisebb eltérésekkel. Billentyűzetek meg merem kockázatni, hogy kódszámra ugyanaz, fedlap kidolgozásában van inkább eltérés. Ebben az induló kisvállalati szegmensben megfelelő az anyagválasztás és a formák is. Nincs lakkozás és krómok, minden olyan amilyennek lennie kell. A fedlap a gumis-puha érzetével roppant jó tapintást biztosít és habár takarítani teljesen ujjlenyomatmentesre nem könnyű, reméljük tartós marad.

HP ProBook 455 G2 teszt

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

HP ProBook 455 G2 teszt

Elöl továbbra is kártyaolvasó és visszajelző LED-ek találhatóak

HP ProBook 455 G2 teszt

Balról töltőcsatlakozó, VGA kimenet, Ethernet port, HDMI és egymás mellett 2db 3.0-s USB

HP ProBook 455 G2 teszt

A jobb oldal egy kombinált 3.5mm-es jack csatlakozót, 2db 2.0-s USB-t és az optikai meghajtót tudja felsorakoztatni Kensington zárnak való hellyel a sarokban

HP ProBook 455 G2 teszt

A hásó traktus pedig kopár

 

Billentyűzet

A billentyűzet megegyezik a mostani Pavilion billentyűzetekkel. Numerikus résszel rendelkezik valamint felül külön vezeték nélküli kapcsolót és némító gombot is kapott. Én még megszavaznék egy hangerő állítást is, nem megy a külső rovására, cserébe sokkal kényelmesebb este a hangerő állítása, mivel megvilágítás a billentyűk alá nem jutott.

A billentyűzet modern jellegű, tehát elég rövid utakon járnak a gombok, keményebb a felszínük és szigetes kialakításúak. Nem egy EliteBook szint, sőt, de van sokkal rosszabb is a piacon sajnos. Negatívumként a továbbra is érdekes kurzormozgatókat tudom felróni, ezt valahogy minden gyártó szereti érdekesen megoldani. Nyilván nem könnyű, de a fel és le irány eléggé eltéveszthető, a numerikus rész miatt sajnos már nem lehet olyan, mint a régebbi verziókon, amik roppant kényelmesek voltak – mondom ezt sok-sok év HP felhasználóként.

   HP ProBook 455 G2 teszt HP ProBook 455 G2 teszt

Touchpad

A touchpad is egy bevált darab, van multi-touch és a fizikai gombok kellemesen gumiszerű nyomáspontokat adnak vissza. Mérete elegendőnek bizonyult, bár Excel harcokhoz úgyis külső egeret fognak használni az irodákban (és valószínűleg minden máshoz is). Felülete is kellemes, nem izzasztó, utazások alkalmával sem fogunk panaszkodni a külső egér hiányára.

Az itteni negatívum a pad pozíciója ami inkább csak szubjektív, mert az ergonómia elviekben a szóköz alá kívánja meg a tapipadot, nekem ez kényelmetlen, jobbra eltolva mint néhány ritkább esetben (vagy régebbi HP gépeken akár) jobban esne használni.

HP ProBook 455 G2 teszt

 

Hang

Felhasználási kör alapján ne várjunk csodahangszórókat és mélynyomót, árában azonban meglepően jól szóltak a hangkeltők. Főleg ha bevesszük 1-2 konkurensét is a hangkeltésbe, amik a dobozhang fogalmát igencsak kimerítik legtöbbször, bár azért a konzumerek tudnak jobbat is.

Kommunikáció

Rendesen elvégzett munka eredménye, hogy nincs gondunk sem a vezetékes, sem vezeték nélküli adatátvitellel. A b/g/n szabványos Wi-Fi tette a dolgát, szinte elérve a 8Mb-os átvitelt olykor a szobában, a vezetékes kapcsolat pedig gigabites, tehát inkább a HDD és a hálózati eszközeink lesznek a gyengék a kapcsolatban. Bluetooth is van természetesen 4.0-s szabvánnyal, de ez már tényleg szinte alapszolgáltatás.

Van emelett egy remekül használható mikrofon párosunk és webkameránk is, utóbbi szokás szerint fényben elég jó, sötétben inkább pixeles és zajos képet ad, de esti átbeszélésekhez ez is jó, aki szeretné az jobb optikás külsővel kiegészítheti.

 

Kijelző

HP ProBook 455 G2 teszt

HP ProBook 455 G2 teszt HP ProBook 455 G2 teszt HP ProBook 455 G2 teszt   

HP ProBook 455 G2 teszt

A kijelző kérdés a legkritikusabb az egész szerkezetben. Az biztos, hogy nem ez lesz a piac elsőszámú versenyzője, de meg merem kockáztatni, hogy inkább negatív díjat érdemelne. Az 1366×768 pixeles felbontás adott, matt a bevonat, ami szintén jól jöhet külső használatkor,valamint a fényerő is tisztességes. Ami a furcsa az a roppant hideg színtér. Bármilyen beállítással is próbálkoztam képtelenség volt egy picit is kiemelni a kékes beütést, amihez társul az elég szűk betekintési szög is, szóval ez valóban egy tipikus irodai kijelző, külső monitorra kötve persze ezeket a dolgokat elfelejthetjük. Ajánlott is inkább így használni tartósan.

A zsanérokkal nem lenne gondom, de kis mocorgás hatására is mozognak a tehetetlenségtől egy ideig, teljes kijelzőt átfogó pálcikás zsanér ennek remek ellenszere lehetne a későbbiekben, ezt üzleti notebookoknál illik megcsinálni azért így-úgy.

 

Bővíthetőség

Itt jól állunk, 1 csavar lazítása után könnyedén leugrik a fedél ami alatt a memória könnyen bővíthető, valamint az SSD beszerelése sem lesz gond. A hátsó panel alatt ami egy mozdulattal el tudunk csúsztatni pedig a Wi-Fi adaptert is megtaláljuk. Apróság, hogy a hűtő takarításához mindenképpen bontani kell tovább, ami nem annyira vészes, mint konzumer testvérekben olykor, de nem ez lesz az 5 perces rekord a szervizekben. Takarítani egyébként mindenképpen szükséges a megszokott éves periódusokban, 3 hét után elég nagy mennyiségben szívott be finom port a laptop, igaz, ebben a hónapban tényleg ipari szintű nyúzást kaptak a tesztkészülékek.

HP ProBook 455 G2 teszt HP ProBook 455 G2 teszt

Tápellátás

A 65W-os tápegység érthető, a fogyasztás még töltés közben is alig karcolta a névleges teljesítményt.

Garancia

A legnagyobb fegyvertény a garancia tesztgépünknél, ez nem vitás. Az 5 év futárszolgálatos garancia annyira ritka, hogy tényleg csak nagyon drága gépeknél és nagyon ritka esetekben található meg. Itt mindenképpen jár a piros pont az ellenőrzőbe.

Használatba vétel

 HP ProBook 455 G2 teszt HP ProBook 455 G2 teszt

Alkalmam volt 2 tesztgépet is bevetni, egyiken Windows Professional 8.1-et a másikon pedig Windows 7 Professionalt próbáltam. A támogatás teljeskörű, a SoftPaq feltelepítése után minden egyes driver látszik a laptopra leszűkítve és innen tudjuk kiválasztani melyik érdekel bennünket és mit hagyunk. Remekül működik, nagyszerű megoldás továbbra is, sok-sok éve használom megelégedéssel.

Apró extra az ujjlenyomat-olvasó is, amivel a mellékelt Security Manager segítségével társíthatunk ujjlenyomatokat majd lépkedhetünk be vele mindenféle helyekre ahol jelszavakat használtunk eddig.

Processzor

Ezúttal költséghatékonyabb AMD alapú processzort választott a HP a készülékbe, ez egy 4 magos 19W-os TDP osztályba sorolt CPU amibe egy elég erős integrált grafikus mag is belekerült, persze a maga korlátain belül. Melegedésre nem hajlamos, igaz teljesítménye is inkább egy belépő 2 magos Intel variánsnak felel meg. De irodai célokra bőven megteszi, SSD-vel kombinálva főleg, akinek ez kevés, választhatja a jóval erősebb 450-es sorozatot is Intel Core i5-el mondjuk.

HP ProBook 455 G2 teszt

HP ProBook 455 G2 teszt

 

Rendszer teljesítmény

Az üzleti gépekből ugyan kezd eltűnni a 7200 fordulat/perces HDD és terjed az SSD, jelenleg azonban a költséghatékonyság oltárán egy HGST 500GB-os HDD került gyárilag a gépbe. Sebessége egy picit jobb, mint a kevesebbet forgolászó példányoké, hangja eléggé jól elszigetelt (már amennyire a sajátjaimhoz tudom viszonyítani), viszont szokás szerint inkább átcseréltük a mindennapi élhetőség kedvéért SSD-re és így vettem használatba. Akinek persze inkább csak gépelés és egyéb nem kifejezetten háttértár gyilkos művelet szerepel a programjai között, megelégedhet a gyári kiépítéssel. A többi komponens, tehát memória és processzor elegendő lesz amíg nem akarunk átlépni a nyilvánvaló korlátain.

HP ProBook 455 G2 teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Az integrált grafikus processzor teljesítménye nem túl acélos, nyilván nem is cél ekkora gépen a játék. Bár az AMD erre mindig is nagy hangsúlyt fektetett. Egy GeForce 710M teljesítményét vagy Inteles oldalról nagyjából az Iris 5100-at kapjuk meg az APU-ból, Low és Medium között mai játékokkal is elboldogul, de ez nagyon függ az aktuális játék támogatásától, valamint ugye a memória sebességétől is, érdemes lehet ilyen esetben 2 modult használni (gyárilag ugye 1x4GB van behelyezve) és némi erőt így is nyerhetünk, de ez is csupán néhány százalék.

Amire viszont többnyire használni fogják tökéletes, tehát mindenféle videó és flash zökkenőmentesen fut, multitasking során persze ez gyorsan elfogy, de nem is ezért van, ezt véssük fel a falra.

HP ProBook 455 G2 teszt

HP ProBook 455 G2 teszt

3DMark alapján látszik, ez nem egy erőmű, de levezetni a feszütséget régebbi játékokkal LAN partikon tökéletes lehet munka után.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Ez is viszonylag hálás témakör a ProBook 455 G2 számára, egyetlen gondom a néha erősebb terhelés után sokáig feleslegesen pörgő ventilátor volt, ami aztán persze visszavett pár fokozatot, de ezt tehetné gyorsabban is, talán egy BIOS frissítés a későbbiekben finomít rajta.

Melegedésről egyébként nem nagyon tudok beszámolni a gépházon, ekkora teljesítmény mellett ez arányos is ugye. A burkolat alig melegszik tapintásra is, a ventilátor hang is messze nem annyira hangos, mint egy régebbi üzleti gépnél, ahol azért olykor felpörögtek az “események” és jöttek mellé a zajok is a kerregő HDD-k mellé.

Az akkumulátoros üzemidő a 4 cellás elég apró akkumulátorral is elég jó lett, egy 6 cellás változattal nyilván már egész jól festene a táblázat a konkurensek mellett is, de a súly és méret sajnos ennyire korlátozta a lehetőségeket.

HP ProBook 455 G2 teszt

 

Értékelés

Adja magát a szokásos kérdés így végül: ennyiért akkor jó vétel vagy sem? Egyértelműen igen. A kijelző valóban egy elég erős negatívum, minden más azonban inkább a sokkal drágább változatokban lenne nagy probléma, itt inkább csak apróságokat jelentenek amikkel úgyis együtt kell élni, hiszen tökéletes notebook nincs, sőt, lassan már közel hibátlan sem. A szoftveres oldal és az 5 év garancia olyan érvek amiért nagyon meg lehet becsülni egy terméket, én is ezt teszem.

HP ProBook 455 G2 teszt

HP ProBook 455 G2 teszt

HP ProBook 455 G2 teszt HP ProBook 455 G2 teszt HP ProBook 455 G2 teszt

HP ProBook 455 G2 teszt HP ProBook 455 G2 teszt HP ProBook 455 G2 teszt

 

 

Mulder

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét