Igazából semmit sem jelent a Wi-Fi szó

0
969

A Wi-Fi egy vezeték nélküli kommunikációs technológia, amelynek segítségével vezeték nélkül csatlakoztathatjuk számítógépünket, mobilunkat, laptopunkat a világhálóhoz. Bár nap mint nap használjuk, a többség valószínűleg arra tippelne, hogy a Wi-Fi a wireless fidelity rövidítése, ez azonban nagyon messze áll az igazságtól.

A Wi-Fi szó röviden, tömören fogalmazva ugyanis semmit nem jelent. A vezeték nélküli szabványért felelős szövetség, a Wi-Fi Alliance alapító tagja, Phil Belanger még 2005-ben árulta el, hogy a Wi-Finek tulajdonképpen semmiféle jelentéstartalma nincsen. „Szükségünk volt valamire, ami jobban hangzik, mint az IEEE 802.11b Direct Sequence elnevezés” – magyarázta Belanger, hozzátéve, hogy a marketingesek tíz különféle ötlettel álltak elő, de végül a Wi-Fire esett a választásuk.

Elárulta a társalapító, hogy az ok, amiért sokan a wireless fidelity jelentést vélik felfedezni a Wi-Fi szó mögött, oda vezethető vissza, hogy a szövetségnél többen is úgy gondolták, nincs rendben, hogy egy ilyen horderejű technológiának semmit se jelentsen a neve. Végül kompromisszumként a név mellé odatették a The Standard for Wireless Fidelity sort, amit látva a többség azt gondolta, hogy a Wi-Fi a Wireless Fidelity rövidítése.

techkalauz.hu – az online techmagazin