Így nőtt a mobilos kijelzők felbontása az elmúlt 10 évben

“A 2,8 hüvelykes kijelző hatalmas, a QVGA felbontás pedig tűéles.” Olyan, mintha ezt sok évtizeddel ezelőttről idéznénk, holott nem, csupán 10 éve, hogy ezek a képességek minden felhasználót ámulatba ejtettek. És az előbb leírtak a Nokia N95-re voltak igazak, ami a maga korának egyik kiemelkedő mobiltelefonja volt. 2007-ben például az átlag még 2,3 inch volt, méghozzá 171 ppi-s képpontsűrűség mellett.

Érdekes viszont megnézni, hogy azóta miként változott meg a képátló, mikor léptek egyre feljebb felbontásban a gyártók. Nagyjából 50 fontos készüléket lehetne felsorolni, amik valamilyen téren hozzájárultak a fejlődéshez, nyilván azért ennél kicsit érdemes egyszerűsíteni a statisztikát.

Talán nem rossz döntés a 2007-es iPhone 2G-t kiválasztani kezdőpontnak, hiszen ez indította el az okostelefonok igazi korszakát a maga 3,5 hüvelykes, HVGA felbontású paneljével, egyedül a Nokia E90-nek és az N800-nak volt nagyobb a pixelsűrűsége.

Nem sokkal később már javában zajlottak a fejlesztések, a cégek is rájöttek, erre bizony ugranak a felhasználók. 2010-ben történt hatalmas előrelépés, amikor az Apple az iPhone 4-nél bemutatta a bámulatos Retina kijelzőt, a Samsung pedig a Galaxy S-nél áttért 4 inchre és WVGA felbontásra.

A rákövetkező esztendőben a Samsung a Galaxy Note-tal borzolta a kedélyeket, 5,3 inches megjelenítőjével igazi tepsinek számított akkoriban. A méretnövelésnek az Apple sem tudott eléggé hadat üzenni, az iPhone 6 és a 6 Plus már 4,7 illetve 5,5 hüvelykes panellel került forgalomba, közben ráadásul a pixelsűrűség is rohamosan nőtt, a Retina megoldás már csak középszerűnek bizonyult ezeknek a készülékeknek a kiadásának idején.

2015-ben történt meg az újabb ugrás, amikor már az androidos csúcsmodellek QHD-ra, tehát 1440 x 2560 pixelre (emlékeztetésképpen 2007-ben az iPhone 2G csupán 240 x 320 képpontot tudott!) tértek át, a képátló azonban nem változott jelentősen, 5,2 inch körül mozogtak a készülékek.

Nagy változást hozott egyébként a középkategóriás telefonok rohamos fejlődése is, tavaly már elértek arra a szintre, hogy abszolút használhatóak lettek mind hardver, mind szoftver terén, így a csúcskategóriának valamerre nagyot kellett lépnie.

2017-hez érkeztünk ezzel, amikor az LG világra hozta a G6-ot, ami az 5,7 hüvelykes kijelzőjéhez képest nagyon kompakt méretekkel rendelkezik, a 18:9-es képarány pedig teljesen új ötletnek bizonyult. A Samsung sem váratott sokáig magára, az S8 esetén már 5,8 inchről, szélek felé lehajló panelről és 18,5:9-es arányról beszélhetünk.

A fent látható diagram tökéletesen illusztrálja, hogy mi és milyen ütemben növekedett. A piros mutatja a felbontást, a lila a képátlót, a kék pedig a pixelsűrűséget. A mai átlag az okostelefonoknál már 5,4 inch és 411 ppi, kérdés az, hogy ez miként fog változni a következő években.

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?