Itt az új iPad Air és iPad 2020

0
172

Az Apple idén tényleg nem ült a babérjain, a legkisebb iPad modelltől eltekintve az összeset frissítette. A Pro széria már tavasszal megújult, az Air és belépőszintű iPad viszont mostanáig váratott magára. 

Balról jobbra: iPad Pro 2020 / iPad Air 2020 / iPad 2020 / iPad Mini 2019

iPad Air 2020

Az új iPad Air legalább annyira Pro modell, mint amennyire az elődje volt és ebbe a kijelentésbe egy csepp cinizmust sem csempésztem bele. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Air néhány marginális különbségtől eltekintve az eggyel korábbi iPad Pro felpimpelt verziója. A 2018-as Pro pedig szinte megegyezik a 2020-as útóddal*, vagyis az Air is eléggé megkarcolja a Pro szintet. Lényegében két dolog hiányzik: a FaceID és a 120 Hz-es kijelző. Az utóbbi talán egy picit jobban definiálja, hogy mit is jelent Pro-nak lenni, de ha azzal számolunk, hogy az iPhone Pro verziói vélhetően még idén se kapnak 120 Hz-es kijelzőt, akkor az új Air is lehetne tiszteletbeli Pro. Azonban az iPad Air 2020 is elég jól sikerült. Kis túlzással azt is állíthatom, hogy ajtóstól ront a házba, hiszen 

Hirdetés

az új A14 rendszerchip is ezzel az Apple termékkel debütál. 

Emellett azonban van még néhány apróság, ami mellett nem mehetek el szó nélkül. Az első, hogy végre USB Type-C váltja le a lightning csatlakozót. Ez nagyban megkönnyíti majd az iPad számítógépszerű felhasználását, külső eszközök vezetékes csatlakoztatását. Ezen kívül az Air családban újdonságnak számít még a sztereó hangzás, a 10.9 hüvelykes telikijelző, a WiFi 6 támogatás és a kamerák is javultak egy keveset (ezeket mégis ki használja egy iPad-ben?!). 

Az új iPad Air 2020 Pencil 2 és Magic Keyboard támogatással érkezik

Az első rossz hírem az, hogy az Air nem csak képességekben, de árban is közelebb került a Pro modellekhez: 198 ezer forint helyett már 239 ezret kell leszurkolnunk ApplePay-en az új Air-ért. A második rossz hírem, hogy ezért az összegért mindössze 64GB tárhelyet kapunk, ami kicsit arcpirító, de legalább öt színvariánsból válogathatunk. Azt mondtam már, hogy egy revampolt TouchID került az új Air bekapcsológombjába?

iPad 2020 – az új belépőmodell

Az alap iPad is megkapta a ráncfelvarrását, már ami a belsőségeket illeti – a dizájn lényegében teljesen érintetlen. Ez utóbbi azért nagyon jó, mert a régi kiegészítőket továbbra is gond nélkül használhatjuk majd tovább, ami Apple mércével mérve egészen pénztárcabarát húzás. Az iPad 2020 legfontosabb (egyetlen?) előrelépése, hogy A10 helyett most már A12 rendszerchip gondoskodik a teljesítményről, ami már-már 2018-as iPad Pro szintet ígér.** Ezen kívül túl sok újdonságról nem tudok beszámolni: laminált kijelző továbbra sincs és WiFi 6-ra se kell számítani, Type-C csatlakozóról pedig ne is álmodjunk. Mindezt 134 ezer forintos indulóáron kínálja az Apple, ami egyébként még itthon sem számít rossz üzletnek, noha a forint gyengélkedése komolyan megviselte az árképzést. 

Reményeim szerint legalább az iPad Air 2020 a kezeim közé kerül, és akkor újra jelentkezem a témában, de akkor már nem hírrel, hanem első kézből származó tapasztalatokkal és egy teszttel. 

*Az iPad Pro 2020 A12Z rendszerchipet kapott, hátlapi duálkamerával és LIDAR szenzorral szerelték fel és az alapmodell kezdő tárhelye 128GB. Ezzel szemben a régebbi modell az A12X-szel érkezett, csak a hátlapon csak mono kamera található LIDAR szenzor nélkül, és az alapverzió mindössze 64GB-tal került a boltok polcaira. 

**Az iPado Pro 2018 grafikai teljesítménye vélhetően felülmúlja az iPad 2020 hasonló értékét, és a RAM-tól is nagyban függ a felhasználói élmény.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét