Jelentős előrelépést hoz a Bluetooth 5

Az alábbi bejegyzés több, mint egy éve készült, így annak aktualitását nem garantálhatjuk. Megértésed köszönjük!

A Bluetooth Special Interest Group (SIG) még júniusban hozta nyilvánosságra a Bluetooth 5-öt, ám a specifikációkról csak nem sokkal ezelőtt hullott le a lepel. Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen.

A Bluetooth 4-hez képest a következő generáció immár kétszeres sebességet ígér, ami mindenképpen üdvözítendő, hiszen így nemcsak a fájlok cseréje lesz gyorsabb, hanem az eszközök közötti kommunikáció is jobb minőséget biztosít majd. Számokat nézve tehát az eddigi 1 Mbps-ról 2 Mbps-re ugrik a Bluetooth, az előbb említett közvetítési sebesség pedig akár nyolcszorosára nőhet.

Jelentős előrelépést hoz a Bluetooth 5

A sávszélességet viszont egy kicsit redukálták, hiszen csak így lehetett elérni a négyszer nagyobb hatótávolságot (végre talán nem lesz gond fülessel beszélni a konyhában úgy, hogy a telefon a szobában van). Jó hír, hogy az alacsony energiafogyasztás megmaradt, így továbbra is nyugodtan bekapcsolva maradhat a Bluetooth.

További fejlődés, hogy a 31 oktettes csomagok helyett immár a 255 oktettes csomagok is támogatottak, vagyis 2,4 GHz-en kevesebb energiával lehet majd küldözgetni a pakkokat. A Bluetooth 5 valószínűleg egy több, 2017-ben piacra kerülő mobilban debütál majd (a Samsung Galaxy S8-ban már ez van!), a kompatibilitástól pedig nem kell félni, hiszen az 1.1-es verzióig mindennel képes lesz majd együttműködni.

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?